zeljocity je napisao/la:Pozz simpatizeri Barse
Mene interesuje ekonomija Barse pa ako iko moze da mi ukratko objasni odakle toliki dug Barsi nekih 350-400miliona eura i prosle sezone minus od nekih 9 miliona eura?? Nekako mi uz ove reze koje Barsa ima u zadnjih par godina ovo zvuci nenormalno.
bilo je dosta glupih poteza prijasnje uprave na celu sa Laportom i od toga potjece vjerovatno najveci dio ovog duga...dizali su se ogromni krediti za transfere igraca...a dobar dio tih transfera je bio pogresan, evo ako se vratimo samo unazad 3-4 godine...
u sezoni 2007/08 potroseno je 68 miliona na dovodjenje, a od prodaje se zaradilo 14 miliona, i gubitak je oko 54 miliona eura...u sezoni 2008/09 gubitak je negdje oko 40 miliona eura, po meni opravdano jer je radjena rekonstrukcija tima, prodani su neki do tad vrlo vazni igraci, neki novi su dovedeni, mada je i tu bilo fula...gubitak u sezoni 2009/2010 je iznosio skoro 90 miliona eura, ta sezona sto se transfera tice bila je cista fula, bukvalno je baceno preko 110 miliona eura...sezona 2010/11 je bila malo umjerenija sto se gubitka na transfere tice, gubitak je oko 20 miliona, a za divno cudo vecinom se pogadjalo sa igracma...i ova sezona je zavrsena za prihvatljivim gubitcima, oko 15 miliona i nije toliko puno za klub koji cilja na sve trofeje u sezoni...kad se sve sabere na ovaj dio klub je izgubio oko 220 miliona eura sto je svakako puno, ne racunajuci plate igraca koje su enormno visoke...ovo naravno nije stvarni gubitak kluba, klub je izgubio dosta manje para, jer se jedan dio potrosenog vrati kroz dresove, takodjer dobije se na popularbosti kluba, naravno tu su i bolji rezultati, vise para se dobije od samog takmicenja, vise se dobije od TV prava, vise sponzora...
takodjer Rosell kad je doso digo je odma krediti od 150 miliona eura da bi mogo pokriti plate igraca koje su vrlo, vrlo visoke, to je bio neophodan potez, bar kako je Rosell reko, a vjerovatno i jeste bio neophodan jer je Laporta iza sebe ostavio velika dugovanja koja klub mora pokrivati samo iz razloga lose politike kluba...
dalje, Barcelona nikad do sad nije prodavala prostor na dresu namjenjen za glavnog sponzora, to je kostallo oko nekih 20-30 miliona po sezoni koji su se dodatno mogli zaraditi...
isto tako La Masia je zamjenjena sa novom, boljom zgradom, to je jedno od pametnijih ulaganja kluba, koje ce se, bez sumnje, isplatiti, ali odredjena sredstva su se morala uloziti...
a vjerovatno je i ranije postoja neki dug koji se vraco...
sve u svemu, uprava Barce, na celu sa Rosellom je pocela smanjivati dug, samnjen je za 40-50 miliona, cini mi se da sam negdje procito...Rosell sad za sad odlicno obavlja svoj dio posla, iznad svega mi se svidja njegova politika, nema davanja love kao do sad, Fabregas je kupljen za nekih 30 miliona, tako malo love za tako dobrog igraca, rijetko vidjeno, a to je Rosellovih ruku djelo...
"Pobjednik nije uvijek dobar kao što ni gubitnik nije uvijek loš. U sportu postoji mnoštvo stvari koje nemaju veze s pobjeđivanjem i gubljenjem." - Pep Guardiola
Meho Kodro
Mes Que Un Club