HzBvB je napisao/la:Normala , ali kad se ne stvaraju prilike...
Sta velis s ovim.
HzBvB je napisao/la:Da objasnim , on je igrac koji katastrofalno igra na postavljenu odbranu odnosno nema on tu kvalitetu da nekim malim potezom izbaci igraca i tako...A mi u odsustvu Gotzea igramo sasvim drugi nogomet , mislim kome to nije jasno nek se ubije odmah.
Natukn'o si neke stvari.

Ali mi i s Gotzeom u ekipi igramo drugi nogomet (gledano kroz prizmu igara u prosloj i pocetkom ove sezone). Kome to nije jasno nek se odmah "samoubije s ledja".
Lani, sa Sahinom u ekipi, igra se gradila iz "dubine" - sto je automatski imponovalo vise posjeda. Njegovim odlaskom nastao je problem prenosenja lopte na protivnicku polovinu. Ipak, Klopp nije toliko mjenjao sistem na pocetku ove sezone - krenuo je s istim konceptom, no s Hummelsom u ulozi distributera i organizatora.
Epilog: Odbrana stoji previsoko, "setice" su duboko na protivnickoj polovini i "smetaju" ofanzivcima, spor protok lopte i previse kruzenja, visoka koncentracija igraca igraca na malom prostoru jer je protivnik "prisiljen" biti zgusnutiji na svojoj polovini... Znaci umjesto da se pokusa izvuci protivnik, on je tjeran da bude jos defanzivniji, a malo ekipa na svijetu ima kvaliteta da gradi igru "odzada". No, Klopp je ubrzo dokazao svoju genijalnost i sposobnost prilagodbe.
Odlucio je "ostaviti loptu" protivniku - povlaci "sestice" i odbranu nazad. Ustvari, kompletna ekipa je sad postavljena "nize". Helem, i najjacim svjetskim ekipama je tesko probiti organizovan bunker, pa zasto jos i tjerati protivnika na takav nacin igre. Presing nije vise toliko visok, ali je ravnomjernji, usmjereniji i kontrolisaniji. BVB je medju najboljim ekipa na svijetu u "igri bez lopte", i Klopp je samo odlucio da iskoristi najvecu snagu ove ekipe. Protivniku se "daje" lopta prvnenstveno kako bi se njegovi igraci izvukli "vise". Dopusta mu se igra do sredine terena, ali tad na snagu stupa strasan presing. Protivnici cesto grijese, i onda se lagano dolazi do prlika na nepostavljenu i neorganizovanu odbranu. Realno gledano,ova ekipa nema toliko kvaliteta da svake sedmice udara na protivnicki bunker, sto je i sam Klopponja brzo uvidio.
Glede organizacije igre, i tu je doslo do poprilicnih promjena. Hummels je i dalje ostao centralna figura, ali sa znatno manjom "odgovornoscu". Lopta krece od njeg i maksimalno idu dvije promjene strana, a ako se ne ukaze "rupa" u protvinckoj odbrani, Hummy salje dugu loptu ili na krilo, ili na Lewata, zavisno koja je opcija bolja. Dakle, nema vise rizicnih prizmenih dodavanja kroz sredinu gdje je protivnik najgusci. Setice ne idu visoko i ne "smetaju" Kagawi, krila ne ulaze u sredinu, vec idu u sirinu. Lewat je jako bitan u ovoj prici zbog svoje odlicne skok igre, gradjenja i sposobnosti zadrzavnja lopte. Zato ga Klopp i forsira.
Zakljucak: Igramo dosta ruznije, ali mnogo sigurnije, zrelije i efikasnije. Klopp je cudo.
HzBvB je napisao/la:Zar nije proljetni dio sezone igrala se vicinom ova formacija :
---------------------NO.1-napadac----------------------
---Gros------------Gotze-----------Robot--------------
Nije.
Bender je od celika.

Der Mann für die entscheidenden Tore.