Ferrari se pojavio sa drugacijim prednjim vjesanjem (koje nije primenjivano vec 10 godina, odradjeno je sa jako malim uglom, a to vjesanje je izgleda jedini dio koji na Ferrariju radi upravo onako kako je i koncipirano), sa petostepenim prednjim krilom, sa agresivnim dizajnom auspuha, definitivno najagresivnijim od svih vidjenih, sa izmjenjenim rasporedom hladnjaka i sa do sad najkompaktnijim mijenjac-diferencijal sklopom kako bi na najbolji nacin iskoristili prednosti izduvnog sistema...
Sto se tice prednjeg vjesanja, prednosti su poboljsani protok vazduha i nizi centar gravitacije. Mane mogu biti manji hod i losija geometrija vjesanja. Nijedna mana nije prisutna na F2012, kao sto rekoh, to vjesanje je izgleda jedini deo koji radi kako bi trebalo i kako je predvidjeno...
Novo prednje krilo je izvanredno, a meni licno je jos ljepse to sto se u potpunosti vidi da zele da ostave sto vise cistog vazduha da prolazi pod nos i prema bocnim usisnicima... Sa strane imamo tih pet sekcija, ima ih toliko kako bi se dobila najveca kolicina prijanjanja, ali taj dio je relativno kratak, ima mozda 10cm... Nakon toga se dodatna krilca stapaju sa glavnim povrsinama, kako bi vazduh iznad vjesanja bio cistiji (sto je u skladu sa razlogom prelaska na pull-rod suspenziju), ali ipak donosi prijanjanje. Potom nema dodataka poput r-krilaca na RBu, a jako ih je lako kopirati... Zasto? Zato sto zele u potpunosti cist vazduh ispod nosa, a iako ta krilca ne bi uticala odmah na taj vazduh, distorzija koju naprave bi uticala kad taj vazduh prodje prednje krilo... Stoga nema nikakvih dodataka na tom dijelu, te se dobija jako lijep izgled krila i vrlo se jasno vidi filozofija koja je primjenjena (sto se nije skoro dogadjalo kad su oni u pitanju).
Agresivni izduvi nisu se pokazali kao pouzdanim isprva i potrebno je da se taj sistem dodatno ispita. Cinjenica je da je mnogo bolje "gadjati" vecu povrsinu difuzora i donjeg krila, nego samo sredinu... Ali, protok vazduha u ovom dijelu je ubjedljivo najkomplikovaniji i ovakva "bomba" potpuno unistava sve proracune koji se mogu primjeniti u dizajnu. Za uspjesno razvijanje tog sistema potrebno je mnogo testiranja, mnogo vise od 12 dana, jer se jedino kroz podatke moze uociti pravilnost po kojoj treba da se vrse dalji proracuni i dizajn. Moje je misljenje da ce se intanzivno raditi na prikupljanju podataka na testovima u petak svakog trkackog vikenda sa tim ili prilagodjenim sistemom, kako bi se isti uskladili sa vazdusnim tunelom i na taj nacin mogao proizvesti seljeni efekat. U tom smislu bih se slozio sa MO8, mislim da RB grijesi sto koristi taj sistem, ali to je poznajuci tim i Neweya proracunati rizik i sigurno ce imati vece koristi od testiranja sistema i podesavanja nego od koriscenja konzervativnijeg prilaza. Oni su sampioni, oni su najbolji, ostatak bolida djeluje u skladu sa zeljama, zasto ne bi malo rizikovali i unapredili nesto, umesto da stoje u mestu i koriste ono sto prolazi (a nenapredovati znaci nazadovati)...
Raspored hladnjaka je drugaciji nego prosle godine i uopste od ostalih, jer iako Mercedes vec koristi taj dodatni otvor na poklopcu motora, koriste ga u druge svrhe, tj. na drugaciji nacin... Po svemu sudeci, hladnjaci koji su izmjesteni su hladnjaci za ulje, tako da je i nesto prakticnije da oni stoje tu gde su na F2012.
Sto se tice tog kompaktnog dizajna mjenjac-diferencijal sklopa, to je domen koji se ne moze pretjerano upoznati ako niste u timu, jer tom dijelu novinari rijetko mogu da imaju dobar pristup. Koliko sam razumio, Isli su na maksimalnu optimizaciju velicine dijelova i njihove realne potrebe i vjerovatno su dosli do nivoa kad jednostavno ne moze manje, jer bi u suprotnom performanse stradale, a kako je to pogonski sklop, stradale bi dramaticno...
Iskreno, ne mislim da su toliko iza protivnika koliko se spekulise, video sam neke slike i tekstove koji sugerisu da se Scuderia poigravala sa nekim parametrima kako bi usporila bolid (pritisak u gumama, nize temperature, kolicina goriva, cesto koriscenje vec prilicno koriscenih guma), cak i da nisu svi toliko znacajni, ipak postoje i tesko ih je zanemariti... Ne mislim da je bolid spreman, da je to slucaj, vidjelo bi se, ali mislim da su odlucili da se drze jednog mudrog cutanja i (za Frya karakteristicno) vjecitog pesimizma dok ne u potpunosti dodju do nivoa koji zele. A kako je u pitanju najuspjesniji tim svih vremena, zeljeni nivo je najveci moguci...
Svaki bolid je prica za sebe i iza svakog stoji razlicita filozofija...
RB ide evolucijom, ne revolucijom, svake godine se odredjeni aspekti optimizuju, poboljsavaju, nove stvari se dovode u malim kolicinama i mogu da se relativno brzo usklade sa ostatkom bolida, sad su to busni nos i auspuh.
McLaren je isao maksimalnom optimizacijom "ispod haube", svaki dio je reviziran i sredjen... Spolja imaju najljepsi bolid na gridu i zanimljivo rijesen auspuh, ali taj auspuh je jedina novina...
Mercedes ima to W-Duct prednje krilo i zadnji dio sredjen tako da mimikuje efekat dvospratnog difuzora. Njihov auspuh je jednostavniji od McLarenovog i novog RBovog, kao i Ferrarievog pocetnog.
Lotus ide nekom filozofijom poput Mclarena, nazalost reaktivno prednje vjesanje je ukinuto, te im je glavna inovacija propala... Doduse, i Scuderia je imala svoju verziju tog sistema koja je zavrsila na isti nacin...