Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH
Re: Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH
Pa ipak mislim da bi se kvalitet lige poboljso ako bi se liga samanjila.U ovakvoj velikoj ligi svake godine ima 5-6 timova koji su u sredini i koji stalno kalkulisu i trguju.Kad bi se liga smanjila onda nema kalkulacija,izgubis 2 utakmice ti si donji,i u takvoj ligi bi se svak grcevito borio za svaki bod i svaki gol..Mislim da bi smanjenje lige bilo super stvar ali ne manje od 12 klubova,to je taman cifra.U takvoj ligi bi se i kvalitet koncentriso,a time bi i publika pocela vise dolaziti,zatim reklame TV prava i dr/
Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
-
- Kontakt:
Idealno rjesenje:
12 klubova u ligi.
3 ispadaju
prvak Federacije i prvak RSa ulaze
Drugi iz Federacije igra s drugim iz RSa baraz za prolaz.
12 klubova a 3 ispadaju - pa da vidim onda ko ce trgovat s bodovima i ko ce se usudit da trguje???
12 klubova u ligi.
3 ispadaju
12 klubova a 3 ispadaju - pa da vidim onda ko ce trgovat s bodovima i ko ce se usudit da trguje???
http://www.heroji.ba/midhat-hujdur/
eto i to je jedan dobar prijedlog,bilo kako samo se treba sprijeciti mesetarenje odredjenih klubova i da se ni jedan klub ne osjeca sigurnim iako recimo ima 5 bodova prednosti u odnosu na drugoga jer 2 vezana poraza to se izgubi,a u takvoj ligi gdje se svak bori za svoj zivot bilo bi puno obrta i nepredvidjenih rezultata,a to upravo nama i treba da bi se liga podigla na veci nivoMostaracVelezovac je napisao/la:Idealno rjesenje:
12 klubova u ligi.
3 ispadaju
Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
iskreno ja nebi smanjivao nasu ligu.komitet je dosta dobrog donio bolje je sudenje slabo se ko zali i odma gosti nose bodove a tako isto i domacini zijane.po meni ova nasa liga mi trenutno lici na neku normalnu ligu.ja je nibi dirao.iskreno u prvim ligama ima ekipa koje bi mogle u narednim godinama uci i popraviti kvalitet a tako isti ima ekipa i u premijer ligi kojima nije mjesto u doticnoj npr radnik bijelinja modrica rudar kakanj jedinstvo...
per aspera ad astra ..Zvijezda Gradacac
Nova sezona nova nafaka
Nova sezona nova nafaka
Razumijem zasto ti ne podrzavas smanjenje lige, ocekivano. Ali isto tako je za ocekivati da ce prevagnuti gls razuma, te da ce se prvo liga smanjiti na 14, pa na 12 klubova sto je i optimum za nase uslove.astra1922 je napisao/la:iskreno ja nebi smanjivao nasu ligu.komitet je dosta dobrog donio bolje je sudenje slabo se ko zali i odma gosti nose bodove a tako isto i domacini zijane.po meni ova nasa liga mi trenutno lici na neku normalnu ligu.ja je nibi dirao.iskreno u prvim ligama ima ekipa koje bi mogle u narednim godinama uci i popraviti kvalitet a tako isti ima ekipa i u premijer ligi kojima nije mjesto u doticnoj npr radnik bijelinja modrica rudar kakanj jedinstvo...
Tu svoje mjesto moraju naci Zeljo, Sarajevo, Siroki, Zrinjski, Velez, Celik, Sloboda, Borac i Leotar, a ostatak neka se popunjava i bori medjusobno.
...ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam,vi to vrlo dobro znate,al ako ništa drugo i ono što je jedino što mogu da učinim za taj grad,pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava!!!
Premier liga Bosne i Hercegovine - 12 klubova
Za stvaranje lige, na kraju sezone ispadaju zadnjih 5 ekipa, prvoplasirane ekipe iz entitetskih prvih liga igraju play-off za ulazak u premier ligu.
Nakon sto je liga oformljena, na kraju sezone bi ispadale po dvije momcadi, koje bi bile zamjenjene sa prve dvije ekipe iz prve lige BiH.
E sada nacin odigravanje lige i ne znam bas... Dali da radimo trokruzno ili da pravimo dvije grupe nakon prve polusezone (tj kada svako odigra sa svakim po dvije utakmice = nakon 22 utakmice) tako sto bi podjelili na grupe za prvaka i evropu i na grupu za opstanak. U trokruznom sistemu bilo bi na kraju 33 utakmice, a sa grupama 32 utakmice. Ne slazem se sa onim izjavama ljudi koji kazu da ovu grupu za opstanak niko nebi pratio. Pa ljudi, vasa ekipa je na rubu ispadanja iz drustva najboljih, sada im je vasa podrska najpotrebnija! I naravno, naci nekog jakog sponzora i obezbjediti TV prava za bar jednu utakmicu sedmicno (eventualno dvije), tj dvije (eventualno tri) ako se igra i u srijedu. Takoder prodati odredjena TV prava za odredjene utakmice i domacim privatnim stanicama (npr OBN, PINK, TV1 i sl) i stranim TV stanicama (kao Arena sport i sl). Za ligu bi se također moralo naci jedan vrhunski, veoma dobar generalni sponzor.
Prva liga Bosne i Hercegovine - 16 klubova
Formirala bi se od sljedecih ekipa: ekipa koja je izgubila play-off za ulazak u premijer ligu, 5 ekipa koje su ispale iz premijer lige, 6 najbolje plasiranih ekipa iz prve lige FBiH, 4 najbolje plasirane ekipe iz prve lige RS.
U premijer ligu bi ulazile prve dvije momcadi.
Iz lige bi direktno ispadale zadnje dvije ekipe i odlazile bi u svoju odgovarajucu ligu nize kategorije (Prva liga FBiH ili prva liga RS), koje bi bile zamjenjene sa prvoplasiranim ekipama prve lige FBiH i Prve lige RS. Jos jedna ekipa (14. plasirana) koja bi igrala play-off sa pobjednikom play-off-a koji bi igrali dvije drugoplasirane ekipe prve lige FBiH i prve lige RS.
Nacin odigravanja bi bio identican trenutnom nacinu odigravanja Premijer lige, sa play-off koji se igra odmah nakon zavrsetka sezone, dok su sve ekipe jos uvijek u formi i spremne. Svaka utakmica bi se morala snimati! Također, najzanimljiviji susreti ove lige bi se također prenosili preko TV-a (ne nuzno da se u svakom kolu barem prenosi jedna utakmica, ali najzanimljivije susrete). I za ovu ligu bi se također morao naci neki jak, generalni sponzor.
Prva liga FBiH i Prva Liga RS - 16 i 14 klubova
Prva liga FBiH bi nastala od preostalih 9 ekipa koje su ostale iz prijasnje prve lige FBiH (znaci nijedna ekipa nebi ispala, iako je spala iz drugog u treci rang takmicenja) i 7 najboljih ekipa iz regionalne lige (2 sjever, 2 jug, 2 centar i 1 zapad posto oni imaju najmanje ekipa u ligi)
Prva liga RS bi nastala od preostalih 9 ekipa koje su ostale iz prijasnje prve lige RS (znaci ni ovdje nijedna ekipa nebi fakticki ispala, iako je spala iz drugog u treci rang takmicenja) i 5 najboljih ekipa iz dvije regionalne lige RS (2 zapad, 2 istok i pobjednik play-offa izmedju treceplasiranih ekipa zapada i istoka).
U prvu ligu BiH bi direktno ulazile prvoplasirane ekipe iz obije lige, dok bi drugoplasirani igrali play-off kako bi se izborili za dodatni play-off za ulazak u prvu ligu BiH protiv 14. plasirane ekipe prve lige BiH.
Iz Prve lige FBiH bi ispadale direktno cetiri posljednje ekipe i odlazile u svoju odgovarajucu ligu nize kategorije (sjever, zapad, centar, jug) i zamjenili bi ih prvaci tih liga, dok bi 12. plasirana ekipa igrala play-off sa pobjednikom play-offa drugoplasiranih ekipa regionalnih liga (jedna grupa, pobjednik je prvoplasirana ekipa).
Iz prve lige RS bi direktno ispadale zadnje dvije ekipe i odlazile u odgovarajuce nize kategorije (zapad, istok), a zamjenile bi ih prvaci tih liga, dok bi 12. i 11. plasirane ekipe igrale play-off sa drugoplasiranim ekipama regionalnih liga istok i zapad.
Nacin odigravanja lige bi bio identican sadasnjem odigravanju prve lige FBiH i prve lige RS, sa tim da bi se play-off utakmice igrale sto prije nakon zavrsetka sezone dok su ekipe jos uvijek spremne i u formi. Svi mecevi bi se morali snimati! Za obije lige bi se pokusao naci jedinstven solidan generalni sponzor.
Dalje idu lige nize kategorije koje bi u biti ostale nepromjenjene, a to su regionalne lige FBiH (4 lige - zapad, sjever, centar, jug) i RS (istok, zapad), nakon njih katonalne lige za FBiH (9 liga, posto HB i ZH igraju zajednicku ligu) i druga kategorija regionalnih liga RS (4 - Zapad, Centar, Istok, Jug) te brcko distrikt. Naravno, svi kriteriji u svakom nivou lige bi se u mnogome trebao poostriti, kao kvalitet i kapacitet stadiona, travnjaka, sigurnosti, onda finansijska stabilnost klubova, sakupljanje statistika, podaci o transferu, povecati tehnolosku opremljenost kako klubova tako i stadiona (npr svaki stadion mora imati kako na tribinama, tako i na travnjaku Wi-Fi) i sl. Internet stranica Saveza bi također trebala bi prosirena sa podacima, informacija te biti opsirnija i azurnija. Također imam i plan za kup BiH ali to nekom drugom prilikom
Evo vam i graficki kako bi to izgledalo:
http://i260.photobucket.com/albums/ii33 ... liga12.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Za stvaranje lige, na kraju sezone ispadaju zadnjih 5 ekipa, prvoplasirane ekipe iz entitetskih prvih liga igraju play-off za ulazak u premier ligu.
Nakon sto je liga oformljena, na kraju sezone bi ispadale po dvije momcadi, koje bi bile zamjenjene sa prve dvije ekipe iz prve lige BiH.
E sada nacin odigravanje lige i ne znam bas... Dali da radimo trokruzno ili da pravimo dvije grupe nakon prve polusezone (tj kada svako odigra sa svakim po dvije utakmice = nakon 22 utakmice) tako sto bi podjelili na grupe za prvaka i evropu i na grupu za opstanak. U trokruznom sistemu bilo bi na kraju 33 utakmice, a sa grupama 32 utakmice. Ne slazem se sa onim izjavama ljudi koji kazu da ovu grupu za opstanak niko nebi pratio. Pa ljudi, vasa ekipa je na rubu ispadanja iz drustva najboljih, sada im je vasa podrska najpotrebnija! I naravno, naci nekog jakog sponzora i obezbjediti TV prava za bar jednu utakmicu sedmicno (eventualno dvije), tj dvije (eventualno tri) ako se igra i u srijedu. Takoder prodati odredjena TV prava za odredjene utakmice i domacim privatnim stanicama (npr OBN, PINK, TV1 i sl) i stranim TV stanicama (kao Arena sport i sl). Za ligu bi se također moralo naci jedan vrhunski, veoma dobar generalni sponzor.
Prva liga Bosne i Hercegovine - 16 klubova
Formirala bi se od sljedecih ekipa: ekipa koja je izgubila play-off za ulazak u premijer ligu, 5 ekipa koje su ispale iz premijer lige, 6 najbolje plasiranih ekipa iz prve lige FBiH, 4 najbolje plasirane ekipe iz prve lige RS.
U premijer ligu bi ulazile prve dvije momcadi.
Iz lige bi direktno ispadale zadnje dvije ekipe i odlazile bi u svoju odgovarajucu ligu nize kategorije (Prva liga FBiH ili prva liga RS), koje bi bile zamjenjene sa prvoplasiranim ekipama prve lige FBiH i Prve lige RS. Jos jedna ekipa (14. plasirana) koja bi igrala play-off sa pobjednikom play-off-a koji bi igrali dvije drugoplasirane ekipe prve lige FBiH i prve lige RS.
Nacin odigravanja bi bio identican trenutnom nacinu odigravanja Premijer lige, sa play-off koji se igra odmah nakon zavrsetka sezone, dok su sve ekipe jos uvijek u formi i spremne. Svaka utakmica bi se morala snimati! Također, najzanimljiviji susreti ove lige bi se također prenosili preko TV-a (ne nuzno da se u svakom kolu barem prenosi jedna utakmica, ali najzanimljivije susrete). I za ovu ligu bi se također morao naci neki jak, generalni sponzor.
Prva liga FBiH i Prva Liga RS - 16 i 14 klubova
Prva liga FBiH bi nastala od preostalih 9 ekipa koje su ostale iz prijasnje prve lige FBiH (znaci nijedna ekipa nebi ispala, iako je spala iz drugog u treci rang takmicenja) i 7 najboljih ekipa iz regionalne lige (2 sjever, 2 jug, 2 centar i 1 zapad posto oni imaju najmanje ekipa u ligi)
Prva liga RS bi nastala od preostalih 9 ekipa koje su ostale iz prijasnje prve lige RS (znaci ni ovdje nijedna ekipa nebi fakticki ispala, iako je spala iz drugog u treci rang takmicenja) i 5 najboljih ekipa iz dvije regionalne lige RS (2 zapad, 2 istok i pobjednik play-offa izmedju treceplasiranih ekipa zapada i istoka).
U prvu ligu BiH bi direktno ulazile prvoplasirane ekipe iz obije lige, dok bi drugoplasirani igrali play-off kako bi se izborili za dodatni play-off za ulazak u prvu ligu BiH protiv 14. plasirane ekipe prve lige BiH.
Iz Prve lige FBiH bi ispadale direktno cetiri posljednje ekipe i odlazile u svoju odgovarajucu ligu nize kategorije (sjever, zapad, centar, jug) i zamjenili bi ih prvaci tih liga, dok bi 12. plasirana ekipa igrala play-off sa pobjednikom play-offa drugoplasiranih ekipa regionalnih liga (jedna grupa, pobjednik je prvoplasirana ekipa).
Iz prve lige RS bi direktno ispadale zadnje dvije ekipe i odlazile u odgovarajuce nize kategorije (zapad, istok), a zamjenile bi ih prvaci tih liga, dok bi 12. i 11. plasirane ekipe igrale play-off sa drugoplasiranim ekipama regionalnih liga istok i zapad.
Nacin odigravanja lige bi bio identican sadasnjem odigravanju prve lige FBiH i prve lige RS, sa tim da bi se play-off utakmice igrale sto prije nakon zavrsetka sezone dok su ekipe jos uvijek spremne i u formi. Svi mecevi bi se morali snimati! Za obije lige bi se pokusao naci jedinstven solidan generalni sponzor.
Dalje idu lige nize kategorije koje bi u biti ostale nepromjenjene, a to su regionalne lige FBiH (4 lige - zapad, sjever, centar, jug) i RS (istok, zapad), nakon njih katonalne lige za FBiH (9 liga, posto HB i ZH igraju zajednicku ligu) i druga kategorija regionalnih liga RS (4 - Zapad, Centar, Istok, Jug) te brcko distrikt. Naravno, svi kriteriji u svakom nivou lige bi se u mnogome trebao poostriti, kao kvalitet i kapacitet stadiona, travnjaka, sigurnosti, onda finansijska stabilnost klubova, sakupljanje statistika, podaci o transferu, povecati tehnolosku opremljenost kako klubova tako i stadiona (npr svaki stadion mora imati kako na tribinama, tako i na travnjaku Wi-Fi) i sl. Internet stranica Saveza bi također trebala bi prosirena sa podacima, informacija te biti opsirnija i azurnija. Također imam i plan za kup BiH ali to nekom drugom prilikom

Evo vam i graficki kako bi to izgledalo:
http://i260.photobucket.com/albums/ii33 ... liga12.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
e al ga ti usra, prvo zagovaraš kvalitet a onda protekcija kao sljedeći klubovi moraju igrati PL, ako bude smanjenje lige biće po principu do 12 mjesta ostaju ostali ispadaju pa ma ko to bioscorpion je napisao/la:Razumijem zasto ti ne podrzavas smanjenje lige, ocekivano. Ali isto tako je za ocekivati da ce prevagnuti gls razuma, te da ce se prvo liga smanjiti na 14, pa na 12 klubova sto je i optimum za nase uslove.astra1922 je napisao/la:iskreno ja nebi smanjivao nasu ligu.komitet je dosta dobrog donio bolje je sudenje slabo se ko zali i odma gosti nose bodove a tako isto i domacini zijane.po meni ova nasa liga mi trenutno lici na neku normalnu ligu.ja je nibi dirao.iskreno u prvim ligama ima ekipa koje bi mogle u narednim godinama uci i popraviti kvalitet a tako isti ima ekipa i u premijer ligi kojima nije mjesto u doticnoj npr radnik bijelinja modrica rudar kakanj jedinstvo...
Tu svoje mjesto moraju naci Zeljo, Sarajevo, Siroki, Zrinjski, Velez, Celik, Sloboda, Borac i Leotar, a ostatak neka se popunjava i bori medjusobno.
Ja govorim o objektivnom kvalitetu klubova i mnogim drugim faktorima po kojima ove ekipe zasluzuju da budu dio te skracene lige. Ako nekima smeta, Boze moj...mnogima smeta sto sada stanje nije kao za vrijeme Dominikovica i Usanovica...;seven je napisao/la:e al ga ti usra, prvo zagovaraš kvalitet a onda protekcija kao sljedeći klubovi moraju igrati PL, ako bude smanjenje lige biće po principu do 12 mjesta ostaju ostali ispadaju pa ma ko to bioscorpion je napisao/la:Razumijem zasto ti ne podrzavas smanjenje lige, ocekivano. Ali isto tako je za ocekivati da ce prevagnuti gls razuma, te da ce se prvo liga smanjiti na 14, pa na 12 klubova sto je i optimum za nase uslove.astra1922 je napisao/la:iskreno ja nebi smanjivao nasu ligu.komitet je dosta dobrog donio bolje je sudenje slabo se ko zali i odma gosti nose bodove a tako isto i domacini zijane.po meni ova nasa liga mi trenutno lici na neku normalnu ligu.ja je nibi dirao.iskreno u prvim ligama ima ekipa koje bi mogle u narednim godinama uci i popraviti kvalitet a tako isti ima ekipa i u premijer ligi kojima nije mjesto u doticnoj npr radnik bijelinja modrica rudar kakanj jedinstvo...

...ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam,vi to vrlo dobro znate,al ako ništa drugo i ono što je jedino što mogu da učinim za taj grad,pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava!!!
kakav je to objektivni kvalitet, pa Slobodu i Leotara stavljaš ispred Olimpika pa i Zvijezde (iako je to subjektivno s moje strane), ako govoriš o tradiciji gdje tu vidiš Zrinjskog i Širokog, jarane odluči se kvalitet ili povijest, ako govorimo o uslovima infrastrukturnim opet tu ne bi trebalo biti mnogih sa tvoje liste, a o finansijama da ne pričamo velikani Sarajevo, Željo , Sloboda Čelik su dužni i bogu i narodu a većinu narodu kroz porez 

Ovdje uzimamo kompletnu sliku. Gdje ces jedan OlimpiC i Zvijezdu stavljati u rang sa ostalim???
Posebno mali klub bez duse sa Otoke

Posebno mali klub bez duse sa Otoke

sreća pa ti ne odlučuješ nego stanje na tabeli i rezultatiscorpion je napisao/la:Ovdje uzimamo kompletnu sliku. Gdje ces jedan OlimpiC i Zvijezdu stavljati u rang sa ostalim???![]()
![]()
Posebno mali klub bez duse sa Otoke![]()

Naporan si momak, znas to
Budi pozdravljen, ne da mi se sa tobom mahalati....pozzz 

scorpion je napisao/la:Naporan si momak, znas toBudi pozdravljen, ne da mi se sa tobom mahalati....pozzz
čuj mahalati, postavlja se pitanje razloga smanjenja lige, a to je kvalitet, ako hoćemo kvalitet onda moraju ostati najbolji (pa makar to bio i temi omraženi Olimpic) i to po takmičarskom kriterijumu, a ne po tamo nekim kompletnim slikama, argumenti su ti klimavi totalno
@AnelZ
zanimljiva ideja, ali nikako mi se ne svidja taj dio sa 16 klubova u prvoj ligi, a i iz ankete se moze vidjeti da se vecina slaze sa 12, a i protiv sam ideje da se igra play off, jer je u tom slucaju svejedno da li neko bio prvi ili cetvrti imao bi iste sanse da osvoji titulu.
graficki prikaz ti je savrsen, neznam kako se ja toga nisam sjetio
@scorpion
Samo mi nikako ne ide u glavu kako se po tome tvome sloboda i leotar nadjose ispred klubova poput rudara iz breze, podgrmeca iz sanskog mosta, sarajevskog partizana, pofalickog ili vrbanjuse. Samo se zajebavam
Ustvari ne kontam kakva je to logika nabrajati neke klubove koji bi trebali igrati tu ili tamo, tu je takmicenje i tabela ce odluciti ko ce od klubova gdje igrati.
Te povrh svega, kakav je to nacin pisati nesto tipa "ne da mi se sa tobom mahalati" imam neki osjecaj kao da vodim dialog sa osnovcem(ustvari tek bi trebao poceti da ga vodim, a nadam se da do istoga nece ni doci).
zanimljiva ideja, ali nikako mi se ne svidja taj dio sa 16 klubova u prvoj ligi, a i iz ankete se moze vidjeti da se vecina slaze sa 12, a i protiv sam ideje da se igra play off, jer je u tom slucaju svejedno da li neko bio prvi ili cetvrti imao bi iste sanse da osvoji titulu.
graficki prikaz ti je savrsen, neznam kako se ja toga nisam sjetio
@scorpion
Samo mi nikako ne ide u glavu kako se po tome tvome sloboda i leotar nadjose ispred klubova poput rudara iz breze, podgrmeca iz sanskog mosta, sarajevskog partizana, pofalickog ili vrbanjuse. Samo se zajebavam

Ustvari ne kontam kakva je to logika nabrajati neke klubove koji bi trebali igrati tu ili tamo, tu je takmicenje i tabela ce odluciti ko ce od klubova gdje igrati.
Te povrh svega, kakav je to nacin pisati nesto tipa "ne da mi se sa tobom mahalati" imam neki osjecaj kao da vodim dialog sa osnovcem(ustvari tek bi trebao poceti da ga vodim, a nadam se da do istoga nece ni doci).
Evo jos jedne ideje
Da u premijer ligi ostane 10 klubova + po prvak sadasnjih prvih liga FBIH i RS
prva liga bi se napravila od 11-16 iz premijer lige + 2 i 3 iz sadasnjih liga FBIH i RS, a dva prazna mjesta da bi doslo do broja od 12 klubova igrao bi se neki nockout sistem 4-7 iz liga FBIH i RS zajedno sa prvacima i drugoplasiranim timovima svih drugih liga FBIH i RS (24 kluba) sa time da se prvoplasirani i drugoplasirani iz iste lige ne mogu sresti prije finala (do finala bi dosle 3 ekipe, te igrale dvomec svako sa svakim, prva dva bi isli dalje)
prve lige FBIH i RS bi se podijelile na dva djela, tako da bi svaka iza sebe imala po dvije druge lige(umjesto dosadasnjeg sistema 1/4. Posto neznam koje ekipe ce zavrsiti na pozicijama 8-16(8-14 RS) nemam ni mogusnost da napravim sistem koji bi klubovi iz drugih liga i kako ulazili u te nove 4 prve lige (2FBIH i 2RS) ali uglavnom poenta je da se dodje do broja od 12 klubova
sve druge lige FBIH i RS bi se isto skresale na po 12 klubova a da bi do tog broja dosli koristili bi se ravnopravno timovi iz kantonalnih/podrucnih/distrikt brcko liga
Sistem takmicenja svih tih liga svako sa svakim 2x (22 kola) + lige za prvaka i opstanak (10 kola) (vidio sam da badblueboylivno spominje da bi se dobivali neki bodovi 10 8 6 nesto u tome razigravanju za prvaka, pa da samo kazem da sam mislio da se podrazumjeva da nakon zavrsetka prvenstva (ta 22 kola) da svi nose bodove u to razigravanje koje su i osvojili u te prve 22 utakmice, ali eto ispalo je da se to i ne podrazumjeva, pa moram da spomenem
Ispadanje iz premijer lige, zadnja dva direktno, u zamjenu za prva dva iz prve lige, dok bi deveti iz premijer lige i treci iz prve igrali na dvije dobivene utakmice, pa bi bolji otisao/ostao u premijer ligi.
iz prve lige bi direktno ispadala 4 kluba.
za ulazak u prvu ligu igrao bi se baraz prvaka prve lige FBIH a sa drugoplasiranim iz prve lige FBIH b i obrnuto (ista stvar vrijedi i za prve lige RS).
ista stvar bi se primjenjivala i za ispadanje/ulazak prvih liga FBIH i RS sa drugim ligama FBIH i RS
Da u premijer ligi ostane 10 klubova + po prvak sadasnjih prvih liga FBIH i RS
prva liga bi se napravila od 11-16 iz premijer lige + 2 i 3 iz sadasnjih liga FBIH i RS, a dva prazna mjesta da bi doslo do broja od 12 klubova igrao bi se neki nockout sistem 4-7 iz liga FBIH i RS zajedno sa prvacima i drugoplasiranim timovima svih drugih liga FBIH i RS (24 kluba) sa time da se prvoplasirani i drugoplasirani iz iste lige ne mogu sresti prije finala (do finala bi dosle 3 ekipe, te igrale dvomec svako sa svakim, prva dva bi isli dalje)
prve lige FBIH i RS bi se podijelile na dva djela, tako da bi svaka iza sebe imala po dvije druge lige(umjesto dosadasnjeg sistema 1/4. Posto neznam koje ekipe ce zavrsiti na pozicijama 8-16(8-14 RS) nemam ni mogusnost da napravim sistem koji bi klubovi iz drugih liga i kako ulazili u te nove 4 prve lige (2FBIH i 2RS) ali uglavnom poenta je da se dodje do broja od 12 klubova
sve druge lige FBIH i RS bi se isto skresale na po 12 klubova a da bi do tog broja dosli koristili bi se ravnopravno timovi iz kantonalnih/podrucnih/distrikt brcko liga
Sistem takmicenja svih tih liga svako sa svakim 2x (22 kola) + lige za prvaka i opstanak (10 kola) (vidio sam da badblueboylivno spominje da bi se dobivali neki bodovi 10 8 6 nesto u tome razigravanju za prvaka, pa da samo kazem da sam mislio da se podrazumjeva da nakon zavrsetka prvenstva (ta 22 kola) da svi nose bodove u to razigravanje koje su i osvojili u te prve 22 utakmice, ali eto ispalo je da se to i ne podrazumjeva, pa moram da spomenem

Ispadanje iz premijer lige, zadnja dva direktno, u zamjenu za prva dva iz prve lige, dok bi deveti iz premijer lige i treci iz prve igrali na dvije dobivene utakmice, pa bi bolji otisao/ostao u premijer ligi.
iz prve lige bi direktno ispadala 4 kluba.
za ulazak u prvu ligu igrao bi se baraz prvaka prve lige FBIH a sa drugoplasiranim iz prve lige FBIH b i obrnuto (ista stvar vrijedi i za prve lige RS).
ista stvar bi se primjenjivala i za ispadanje/ulazak prvih liga FBIH i RS sa drugim ligama FBIH i RS
zalutao si ti malo momak neznas ti ni sta pricasscorpion je napisao/la:Naporan si momak, znas toBudi pozdravljen, ne da mi se sa tobom mahalati....pozzz
per aspera ad astra ..Zvijezda Gradacac
Nova sezona nova nafaka
Nova sezona nova nafaka
- edo_malesak
Mislim da bi najpostenije bilo da se smanjenje lige odradi u dvije sezone po principu 4 ispadaju a dva ulaze.Nakon toga bi ispadala 2 i ulazila dva kao i sada. Odrede se uslovi koje klubovi moraju zadovoljavat (infrastrukturno,financijski itd.), u slucaju nepostivanja kaznjavali bi se bodovno(-8 recimo)
"Taj Gradačac, ne zna čovjek kako da mu naudi, osim da ponovo u njega dođe, da ga ponovo vidi i zavoli, da nikada ne sazna zašto je to tako!" (Alija Isaković)
Po mom mišljenju ova naša liga se mora skratiti na 12 ili na 10 klubova.Onda će kvalitet sigurno biti veći, ali prije svega treba se poraditi na infrastrukturi, što podrazumijeva terene koji će omogućiti odigravanje kvalitetnih mečeva, minimum 2 hiljade sjedećih mjesta i dio za gostujuće navijače, a po mogućnosti stadion bi trebao imati i reflektore.Kad bi se svi ovi uslovi ispunuli liga bi bila mnogo kvalitetnija.
EDIT: Nadam se da će što prije uvesti pravilo da na terenu mora biti minimum 3-4 igrača mlađa od 21 godine, tako ćemo svake godine proizvoditi nove mlade igrače.Talenta imamo, samo treba raditi.
EDIT: Nadam se da će što prije uvesti pravilo da na terenu mora biti minimum 3-4 igrača mlađa od 21 godine, tako ćemo svake godine proizvoditi nove mlade igrače.Talenta imamo, samo treba raditi.
DRUG NEBI TI PUNCA
- SarcofagoVenom
- Kontakt:
PL 12 klubova 22 kola
prvih 8 igraju ligu za prvaka jos 14 kola ,ukupno 36 kola
1 ligaFBIH 10 klubova
1ligaRS 10 Klubova
18 kola ,prva dva iz obe lige igraju sa zadnja cetiri iz PL play off za ulazak/ostanak u PL
14 kola ,svi krecu bez bodova
prva 4 igraju sledecu sezonu PL,ostali idu u entiteske lige
ostalih 8 iz entiteskih liga igraju 14 kola za opstanak
2 liga FBIH sjever i jug po 16 ekipa prvaci u 1 ligu FBIH
2liga RS zapad i istok po 16 ekipa prvaci u 1liguRS
kantonalne i nize u Federaciji
regionalne i nize u RS
u ovom sistemu svi bi se borili za nesto ,bila bi svaka utakmica znacajna pogotovu u ligi za prvaka i ligi za ulazak/ostanak ,te bi u PL igrale najbolje ekipe bez entiteskog ogranicenja.
prvih 8 igraju ligu za prvaka jos 14 kola ,ukupno 36 kola
1 ligaFBIH 10 klubova
1ligaRS 10 Klubova
18 kola ,prva dva iz obe lige igraju sa zadnja cetiri iz PL play off za ulazak/ostanak u PL
14 kola ,svi krecu bez bodova
prva 4 igraju sledecu sezonu PL,ostali idu u entiteske lige
ostalih 8 iz entiteskih liga igraju 14 kola za opstanak
2 liga FBIH sjever i jug po 16 ekipa prvaci u 1 ligu FBIH
2liga RS zapad i istok po 16 ekipa prvaci u 1liguRS
kantonalne i nize u Federaciji
regionalne i nize u RS
u ovom sistemu svi bi se borili za nesto ,bila bi svaka utakmica znacajna pogotovu u ligi za prvaka i ligi za ulazak/ostanak ,te bi u PL igrale najbolje ekipe bez entiteskog ogranicenja.
Ulaz besplatan izlaz se plaća
- Robijas007
- Kontakt:
prvo i osnovno,ove sve ideje mogu zaživjeti tek u sezoni 2014./15. jer svako smanjenje Lige se mora najaviti dvije godine unaprijed...to se može lijepo provjerit,e sad neka mi neko objasni šta bi se tačno dobilo smanjenjem
kvalitet
pa kao da igrači klubova koji bi ispali ne bi došli u one koji ostaju u Premijer Ligi,svi ti igrači,manje-više bi ostali tu gdje jesu dakle u PL BiH,i gdje je tu taj kvalitet onda,umjesto što izmišljate ove blesave teme sa idejama koje 99 posto se neće ostvarit nikada,gledajte ovaj kvalitet koji imamo sad,kome je to malo...ima na tv-u raznih klubova iz Liga 5 pa opleti tamo...svi su dobri,ionako je tudje uvijek bolje 

NAJBOLJE SVOJE GODINE,DAO SAM ZA TEBE,I NIMALO JA NEĆU ŽALITI,LJUBAVI JEDINA,JER TI SE ZOVEŠ ČELIK ZENICA,ČELIK ZENICA!!
KANTU NAM DAJ!!
KANTU NAM DAJ!!
Trenutno korisnika/ca: Venom, VolimBiH96 i 18 gostiju.