Magični po ko zna koji put objasnio. Ovim njegovim postom treba staviti ključ u bravu na temu "Srđan Đoković" i sve ostalo što nema veze sa tenisom.
Kao što jučer spomenuh, nameračio sam se da gledam meč Andya i Rafe, ali Rafa je shebao koncepciju. Sigurno je da bismo gledali prije svega zanimljiv i neizvjestan meč, što bi obojici, u zavisnosti ko bi pobijedio bio dobra uvertira i priprema za finale.
- Andy je stigao do finala vrlo(previše) lagano, sa dva WO-a. Nedostatak kvalitetnih mečeva i protivnika bi mogli uzeti danak u predstojećem finalu sa Novakom. Nije ušao u ritam udarca, nije puno taktizirao i izvlačio najbolje iz sebe, jer praktično nije imao ni potrebu za to. Novak, s druge strane dokazuje svoj šampionski mentalitet - pobijeđuje lagano i kad ne igra svoj najbolji tenis, iako je, kako sam i pretpostavljao od 1/4 finala ubacio u brzinu više i podsjetio nas na Novaka iz 2011 godine. Koliko nam mečevi protiv Ferrera i Monaca mogu pokazati Novakovu pravu snagu u ovom trenutku, to ne znam, ali bez obzira na te male padove i oscilacije u igri, mislim da Novak, kako se približavaju šljakasti mastersi, polako ulazi u svoju pepoznatljivu formu.
- Šteta je što nismo gledali prvog tenisera na svijetu protiv trenutno najboljeg igrača u ovom trenutku (Roger), ali Roddick je uradio ono što niko, ni u snu nije mogao pretpostaviti - pobijedio Rogera.
Mislim da bi meč između njih dvojice bio realan odraz njihovih snaga i trenutnih mogučnosti, te da bi smo mogli uvidjeti neke stvari i dobiti odgovore na neka pitanja, ali ne sumnjam da ćemo ih gledati u Rimu ili Madridu, jer je i guzonjama iz ATP-a u interesu da gledaju njih dvojicu u finalu prije finala. Siguran sam da će biti u istom dijelu žrijeba.
Sutra nas sigurno očekuje dobar meč. Znamo da je Andy opasan igrač po Novaka i praktično jedini ili jedan od rijetkih koji mu mogu parirati u dužim razmjenama, a i fizički. Obojica su besprijekorno fizički pripremljeni, ali ono što pravi razliku jeste ta mentalna stabilnost jednog, odnosno mentalna labilnost drugog tenisera, ali treba imati u vidu da je ovo Masters 1000 turnir, a ne GS, tako da ne treba računati na to kao ključnu razliku između njih dvojice. Tu je i
Grozni čiji se rad na Murrayu već poznaje. Puno naprednija ofanzivna igra kod Andya je zaista vidljiva i primjetna, mada ima tu još dosta prostora za napredak.
Šta treba Andy raditi ? Obavezno imati dobar postotak prvog servisa, ne kao protiv Rogera u Dubaiu kada je imao oko 50%

i biti siguran u sebe i u svoje udarce. Mora miksati, biti agresivan na riternu i nekad prepuštati Novaku inicijativu u poenu, a nekad i pokušati biti što agresivniji. Bekend mora savršeno funkcionisati, to je njegovo najjače oružje i može on puno toga napraviti sa njim. Forhend mora biti konstantan. Dakle, sve je u glavi, ako ista bude funkcionisala, ne sumnjam da će i rezultat ići u njegovu korist, ali ono što je problem jeste to što sam spomenuo u prvom dijelu posta (nedovoljan broj mečeva ) tako da to stavlja Novaka kao (blagog) favorita u sutrašnjem meču.
Očekujem 3 seta, pa nek bolji pobijedi.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com