Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

MaGiCa
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la MaGiCa » 04 apr 2012, 12:13

Genghis je napisao/la:Kao naprimjer kad je u strašnom Toro Rossu došao do pobjede kao najmlađi u historiji ... Vettele, vettele, lako ti je u TR, ajd ti malo u HRT ...
Dobro. I :?:

Sta si hteo time da pokazes :?: Takvih stvari je bilo i bice ih. I nista nije to impresivnije od Senne u Tolemanu iz Monaca 84 ili Schumachera iz Spa 1992. Obojica su izdominirali trke u losijim bolidima.

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 04 apr 2012, 12:35

MaGiCa je napisao/la:
Genghis je napisao/la:Kao naprimjer kad je u strašnom Toro Rossu došao do pobjede kao najmlađi u historiji ... Vettele, vettele, lako ti je u TR, ajd ti malo u HRT ...

Sta si hteo time da pokazes :?: Takvih stvari je bilo i bice ih. I nista nije to impresivnije od Senne u Tolemanu iz Monaca 84 ili Schumachera iz Spa 1992. Obojica su izdominirali trke u losijim bolidima.
Hoću da pokažem i dokažem da je neumjesno stavljati Hamilton ispred Vettela. Ne stavljam ja Vettela ispred Senne i Šumija, nego ispred Hamiltona.
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★

Juventus (32) ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Sebastian Vettel (4) ¤ ¤ ¤ ¤
Jose Mourinho (7+4+1+2) + * # + ★ + + * + + * ★ * +

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 04 apr 2012, 13:09

Ne slazem se sa komentarima tipa "Schumacheru nije trebao comeback" ili "pokvario je sliku velikog prvaka".
Kao prvo, ko smo mi da u njegovo ime odlucujemo sta mu je trebalo a sta nije i da sudimo o njegovim motivima povratka?
Siguran sam da je covjek dobro odmjerio "pro" i "contra" prije nego sto je odlucio da se vrati. Ne vjerujem da je to uradio zbog novca, jer ga ima.
Ne vjerujem da je to uradio da "popravi" svoju sjajnu statistiku, jer dovoljno je upoznat sa okolnostima i cinjenicama da postoji dosta potencijalni sampiona sa jakim bolidima, koji mu sjajnu statistiku mogu pogorsati. Vjerujem mu da je to radio radi zelje za voznjom i borbama na stazi i van staze, pa kako zavrsi.
Kao i svakom drugom pilotu sigurno mu nije svejedno zavrsavati na pozicijama iza pobjednika ali mislim da je od pocetka bio svjestan da ga to moze strefiti.
Znaci pustite covjeka neka vozi dok moze i dok ima zelje. Meni je (i ako ga prije nisam nikako volio) bilo drago kada se je vratio i nadam se da ce jos ostati i pokazati po koju dobru trku. Sad mu cak malo i drzim fige i drago mi je kad se nadje na boljim pozicijama.

U F1 nije bas tako lahko mjeriti ko je najbolji. Sta se podrazumijeva pod najbolji? Rezultati? Preticanje? Pametna voznja? Rastura na mokroj stazi? Qualifikacije?
Ponasanje pored staze? Tehnika (bolid) koja je na raspolaganju? Ekipa? Teamski kolega? Status u teamu? Naravno svaceg pomalo, ali u kojoj mjeri? Mislim da ovde ima vise mogucih kombinacija. Zavisi ko iz kojeg ugla ocjenuje.

Da sam F1-Team odma bi uzeo pod ugovor onog koji se zna kvalificirati na pole i zavrsiti trku kao prvi, pa neka nema pojma o preticanju. Kao navijac drago mi je vidjeti borbe na stazi, drago mi je pratiti uzbudljivu utrku, drago mi je pratiti i strategije gumama (goriva vise nema). Drago mi je kada je neko spreman na rizik.
Svako za sebe zna koliko cega zelit vidjeti.

Mislim da kod vecine gledaoca ipak prevazuju rezultati, tako da vecinom citamo ista imena medju najboljima (Vettel, Hamilton, Alonso, Schumacher, Button, Raikonnen).
Poznato je i da pomenuti sjede u prilicno jakim do najjacim bolidima. A na isti nacin se moze pokrenuti diskusija koji je to bolid stvarno najbolji - onaj sto je brz na ravniku, onaj sa najboljim vremenskim prosjekom (po rundi), onaj sto stedi gume, malo trosi, dobar aerodinamicki grip, dobar mehanicki grip, dobar start, izdrzljiv...??

Izabrati sad najboljeg izmedju njih sestorice, mislim da tu svako ima svoj nacin bodovanja i racunjana. Nekom je bitnije sto Button zna bolje stediti gume od Hamiltona, nekom je bitnije sto Hamilton zna nekad i na nemogucim mjestima krenuti u napad (nekad uspjesno nekad bez uspjeha). I haj sad da se ta dva misljenja sloze...
Neko kaze da je Alonso u slabijem bolidu postigao uspjehe - koliko je Renault bio slab? Neko kaze da je Vettel u "losem" "Torro Rosso" ostvario svoju prvu pobjedu - koliko ovdje vaze uslovi, malo neobicne kvalifikacije i startne pozicije? Da li bi Vettel tu utrku pobjedio i da je bila normalna suha utrka?
Neko u Hamiltonu vidi najboljeg - kako bi se on snasao u nekoj slabijoj ekipi? Kako bi Schumacher zavrsio pored jednog teamskog kolege tipa Hamilton/Alonso?

I sad tu jos dodamo neke bivse pilote...? Ko zna kako bi se Senna snalazio u danasnjoj F1 ili kako bi se Hamilton snalazio u tadasnjoj? Puno se je toga promjenilo....

Hrpa pitanja oko koji bi se ovjde mogli svadjati, raspravljati, tuci, grebati i sta ja znam...

Kako bilo da bilo, svako ima svoje favorite i pokusava na neki nacin objasniti zasto su oni najbolji.
To vrijedi za ovaj forum, za svaki drugi forum, za eksperte, TV-komentatore, ekipe...
To finish first, first you have to finish.

pluton
Kontakt:

Post Postao/la pluton » 04 apr 2012, 13:09

senna da nije umro bio bi obicni prosjek,a ovako se stvara neka velicina od njega
Bosna <3

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 04 apr 2012, 13:17

@sead_f1 - Slažem se sa 99% tvog posta, samo moraš uzeti u obzir da je forum namijenjen za diskusiju, tako da je nekome draži Vettel što je sigurniji i konstantniji vozač (pa to više vrijednuje), s druge strane neko voli avanturizam, adrenalin pa mu je draži Hamilton, a neko voli nepredvidivost i specijalne uslove, pa voli Alonsa ... tako da donekle i ono što u svom životu cijenimo utiče na izbor našeg favorita ...

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 04 apr 2012, 13:36

Genghis je napisao/la:@sead_f1 - Slažem se sa 99% tvog posta, samo moraš uzeti u obzir da je forum namijenjen za diskusiju, tako da je nekome draži Vettel što je sigurniji i konstantniji vozač (pa to više vrijednuje), s druge strane neko voli avanturizam, adrenalin pa mu je draži Hamilton, a neko voli nepredvidivost i specijalne uslove, pa voli Alonsa ... tako da donekle i ono što u svom životu cijenimo utiče na izbor našeg favorita ...
Nemas ti pojma... od kad ti to pratis forume da bi ti meni ovde pametvao za sta su forumi...? :D

Diskusija moze izgledati tako a moze i ovako...

Slazem se sa tobom. Naravno, forum je za to tu da svako svoje misljenje i svoj stav moze napisati. Kod neki stavova se moras truditi vise da ne dobijes opomenu ili sankciju a kod nekih se da na lijep i zabavan nacin raspravljati. Postoje stavovi koji vise vucu na jednu ili drugu stranu, ili stavovi koji su negdje u sredini. Misljenja koja su vezena uz emocije ili misljenja koja su vise objektivna.

U mojim ocima ispravno je to i sto si dodao uvezi ocjenjivanja pilota, da utjece i licni zivotni stav. Neko je naveo da neko mjeri i po fudbalskim klubovima. Navijam za Real = Alonso je najbolji // Navijam za Manchester = Hamilton je najbolji. Kod ovog sam se prvo nasmijao, ali ima i toga. Nekom je vise do pilota a nekom do sporta.

Postoji mjerilo koje najuniverzalnije, mozda nije najispravnije. To su statistike uspijeha. Schumacher je daleko najupsijesniji. To stoji crno na bijelom i oko toga nema rasprave. Koliko je najbolji, opet se vracamo ono vec napisano, gdje se mjesaju emocije, misljenja, navijanja, simpatije, antipatije itd.

A nije ni svaka statistika isto vrijedna. Broj postignuti bodova. To je tesko porediti jer se nekad za pobjedu djelilo 10, sada 25 bodova. Nekad su bodove dobivali samo prvi 6 a danas i deseti dobije. Tako i statistika najbolji startni pozicija. Nije bas najrealnije, jer se nekoliko puta mjenjao format kvalifikacija, tako da nije svaki pole position isto vrijedan. Neki postignut zbog strategije (kada se je odlucujuci krug vozio sa startkom kolicinom goriva za utrku). To su neke sitnice ali mogu isto nesto prevaganti.

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 04 apr 2012, 13:50

Sve što imam reći je da se opet slažem s tobom (pogotovo oko Šumahera) :) , mada ako se sjetim prije par godina nisi ni ti bio ovako (ili možda je bolje reći ovoliko) objektivan , ali eto sad ti postovi izgledaju dosta dobro ;)

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 04 apr 2012, 16:54

MaGiCa je napisao/la:

Kod utrke koju je Vettel pobjedio u bolidu Torro Rosso treba uzeti u obzir i specijalne okolnosti. I dalje ostajem misljenja da za te okolnosti njegov bolid i nije bio toliko los, koliko njegovo ime "Torro Rosso" govori, te da su tu pomogla i jos neka desavanja.

Start:
1.Vettel (Torro Rosso)
2.Kovalainen (McLaren)
3.Webber (RedBull)
4.Bourdais (Torro Rosso) koji je na samom startu imao tehnicki problema
.
.
6.Massa (Ferrari)
.
.
.
.
14. Raikonnen (Ferrari)
15. Hamilton (McLaren)

Cinjenica da ni Vettelov teamski nije bio toliko daleko (4.) govori da bolid sigurno pod onim uslovima nije bio los. Vrijeme je bilo kisno, mokro. Tada se zna svasta desiti. Puno znaci i namjestanje bolida za kisu ili za suho. Sigurno je ovdje i ekipa odradila dobar dio posla.

Vettel je svoj dio posla sigurno odradio majstorski i na kraju je izdrzao pod sigurno tada visokom i njemu u toj mjeri nepoznatom pritisku. To se nesmije sporiti. Ali ne zaboravimo da su glavni favoriti debelo kiksali i doveli se na veoma lose startne pozicije a i same dogadjaje tokom utrke. Hamilton je tokom utrke bio najjaci pilot, djelom utrke je vozio vremena (kako su tada jedne novine opisale) sa druge planete. Imao je veoma interesantnih i jakih preticanja. Nakon pola utrke je stigao i Vettela i vozio ispod 2 sekunde iza njega (pa koliko bi ga ostavio da je startao pored njega?), ali je onda pala kljucna odluka. Ocekivajuci jacu kisu Hamiltonova ekipa se odlucila na fullwet gume. Vettel je u boks otisao oko desetak rundi kasnije i uzeo intermediates. Posto je kisa izostala, Hamilton je morao ponovo u boks po nove gume tako da se je sam izbacio iz borbe za pobjedu.

Na kraju zasluzena pobjeda Vettela jer je sa svojom ekipom u pravom trenutku donosio prave odluke. I naravno odradio je ono, sto se od njega ocekivalo - da utrku zavrsi onako kako je to uradio. Hamilton je na stazi sigurno odradio deblji dio posla i pokazao veci racerski kvalitet, ali ga na kraju kostale gume. Ali stvari se desile onako kako su...tako je rezultat absolutno ok i fair, i ako ne pokaziva prave jacine tokom utrke.

Slicnu senzaciju smo umalo imali i na prosloj utrci, kada je mladi meksikanac Perez umalo pobjedio. Na kraju ga sprijecio Alonso. Ali je zavrsio ispred oba McLarena i ispred oba RedBulla, za koje se kaze da su trenutno najjaci bolidi. Sjajan rezultat Pereza. Da sam mogao na kraju sa svojim PS3-dzojstikom nesto promjeniti pomakao bi ga ispred Alonse, ali ovako Fernando je to odradio na svoj nacin i sacuvao pobjedu.

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 04 apr 2012, 17:28

MaGiCa je napisao/la:Prvo, Webber je prosek. To sam napisao. Nije top vozac i rezultati su mu toliko dobri jer ima opasno dobar auto.
I ja smatram da Webber nije na nivou trenutno najboljih aktivni pilota. Mislim da bi RedBull na strani Vettela mogao imati boljeg pilota od Webbera. Kao sto bi i Ferrari mogao pored Alonse staviti boljeg pilota od Masse. Zasto ove ekipe drze klasicne "dvojke"? Njihova politika. To je nesto sto mi se kod McLarena dopada, dva prvaka u ekipi pa neka taru jedan drugog, ako je potrebno. Poznato je napr. da je Vettel nakon sto je u jednom treningu ostetio svoje novo krilo (od kojeg jos nisu imali rezervu) dobio Webberovo.
MaGiCa je napisao/la:Drugo, Button je dosta bolji vozac od Webbera. Da ima kvalitet, pokazao je u BARu i Williamsu.
Slazem se. Button je vozac koji je sebi u "Hamiltonovoj" ekipi ostvario veliki respekt. A to je uspio svojim kvalitetom.
MaGiCa je napisao/la:Trece, A.Senna je najbolji vozac svih vremena. M.Schumacher je samo statisticki najuspesniji.
Ovde se djelomicno slazem sa Bilalom. Senna je sigurno jedna legenda ovog sporta i jedno veliko ime u historiji F1. Ali po cemu se moze reci da je Senna bolji od bilo kojeg aktuelnog pilota, pogotovo kada su u pitanju piloti protiv kojih nije nikad vozio? Ali mislim da tako ne mozemo tu titulu "najboljeg od sviju" dati ni Schumacheru.
I Schumacher sad vozi pod drugim okolnostima nego sto ih je imao u svom uspjesnom djelu karijere. I sad se vidi da ni kod njega ne postoji magija, nego jednostavno i za njega vrijedi kao za sviju "pored kvaliteta, moras imati i bolid i ekipu i okolnosti, i na kraju nesto malo srece".

Ne zelim umanjiti Sennu, ali on je za mene jednostavno osoba, koju i ne poredim sa danasnjim pilotima. I ne pokusavam sazanti kako bi bilo da on trenutno vozi. Mislim da za tako nesto nema potrebe.
MaGiCa je napisao/la:Cetvrto, vozacki su Hamilton, Alonso, Raikkonen, Vettel ispred njega u ovom trenutku. Jbga, biologija je to.
Vozacki? Ja bi to sa biologijim nazvao "fizicki". Schumacher sigurno posjeduje vozacke kvalitete i sposoban je da vozi protiv svoje mladje konkurencije. Bilo bi interesantno staviti ga u isti bolid pa onda vidjeti pod pritiskom i istim uslovima koliko je bolji ili losiji. Ali sigurno je tu negdje. Koliko je fizicki spreman da izdrzi takve borbe do zadnje runde...neznamo. Sigurno je brz i neka nam ga jos u borbi. Nadam se da ce uspijeti poboljsati bolid i da ce mo ga i u utrkama vidjeti u borbama za prednja mjesta.
MaGiCa je napisao/la:Peto, mesas dobru, bezbednu i skupu stazu sa trkackom. Monza/Silverstone/Spa su "trkacke" staze. AD/India/Korea to nisu.
Mislim da postoji i medju novim stazama dobri, koje mogu pruziti interesantne borbe. Kada je u pitanju preticanje, nije samo do staze. Zavisi puno i od tehnike i pravila. Naravno stare staze nose puno interesantne historije sa sobom, desavanja, velikih odluka.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 04 apr 2012, 18:45

@sead_f1

Cenim to sto se pojavio jos neko ko ume da prica argumentovano o ovome.

Samo cu reci da je Senna najbolji zato sto je:

1) najbolji vozac po kisi ikada
2) najbolji vozac na kvalivikacijama ikada
3) najbolji vozac ulicnih trka ikada

Te tri stvari govore da je on imao ubedljivo najbolju kontrolu nad automobilom u istoriji F1, tj. u modernoj istoriji od 1970e, kad vec o tome pricamo.

E sad, zasto je Senna>Schumacher? Ovo su moji argumenti:

1. Stav vecine vozaca. Ako pitate danas vozace F1 ko je najbolji svih vremena (imate takvih tekstova po netu pa potrazite), najveci deo njih ce reci da je to Senna. Mislim da ljudi koji zive tim zivotom jako dobro mogu da prepoznaju ko je najbolji medju njima. Neko ce reci da je to zbog pijeteta, jer je Ayrton poginuo. Mozda, ali mislim da nije to. Postovanje prema Ayrtonu potice iz nekih potpuno drugih izvora.

2. Cuveni broj titula i pobeda. Mislim da u ovom slucaju nije toliko merodavan iz vise razloga. Prvi je Sennin put u karijeri. Prvi put je vozio F1 sa 24 godine. U realno ocajnom bolidu. Posle se 3 godine taljigao sa Lotusom koji sem slavnog imena nije imao mnogo da ponudi. Opet je takav bolid mogao da dovede do titule, ali ga je sprecila nepouzdanost istog. Prvi put sa 28 godina je imao normalan bolid u McLarenu. Tu je bio drugi vozac u odnosu na Prosta. Odmah je osvojio sampionat. Trebalo je da osvoji i sledeci da nije bilo onih kontroverzi oko Suzuke i realno - poklonjena je titula Prostu. Onda je jos dvaput bio sampion, pa je dosla era Williamsa. Njih realno niko nije mogao da dobije sledece dve godine. I onda 1994 poginuo, a imao je sigurno jos bar 3,4 takmicarske sezone pred sobom u tom super Williamsu.
Sa druge strane Schumi je u F1 dosao ranije. Jesu to 2 godine, ali opet. Ranije je bio u sampionskom timu. Benetton 1992. i 1993. mozda nije bio najbolji, ali jeste komparativno bolji od Lotusa 1985-88. (koji je bio deathtrap i bilo je jako tesko voziti ga, pa su Sennini klupski drugovi uglavnom ispadali ili su bili lose plasirani). Ne zaboravite da je taj tim Benettona (Brawn, Byrne, Schumi) napravio onaj strasan Ferrari sa pocetka ovog veka (Brawn je i sam napravio ono cudo 2009). Dakle, vec taj Benetton je bio vrlo konkurentan, i to se vidi po rezultatima drugih vozaca tih godina: Brundle-a, Patrese-a i Verstapena, koji su konkurisali za podijum. Schumacher jeste bio znacajno bolji od njih, ali su i oni uvek konkurisali za podijum ili bili na njemu. I onda je komplet tim Benettona presao u Ferrari 1996. i pokrenuo revoluciju koja ce rezultirati sa 5 titula 2000-2004. Taj bolid je bio super dominantan i ipak je posao Schumiju bio olaksan. Ne kazem da bi to mogao da uradi svako, ali samo zbog toga stavljati Michaela ispred Senne, po mom misljenju nije posteno. Tada je napravljena i velika razlika u pobedama i mala razlika u pol pozicijama.

3. Senna je jednostavno bolji vozac od drugih. Samo jednom ga je na kraju sezone pobedio timski kolega (Prost 1989., a znamo i kako), u istim automobilima je dobijao. Takodje, ziveo je u vremenu bez timskih naredjenja i uspeo je da na kraju sampionata bude ispred klupskog kolege, koji je takodje medju top5 vozaca svih vremena - Prosta. Schumacher nikad nije imao tako jakog klupskog kolegu, a i kada je imao nekog ko mu moze iole konkurisati (Barrichello), bilo je jasno ko je prvi a ko drugi vozac.

I odmah da napomenem: ja Schumachera nijednog momenta ne zelim da omalovazavam. On je fenomenalan vozac. Jednostavno nije bolji od Senne. Kao sto niko nije bio.
Pored toga, navijam za Ferrari, tako da tesko mogu da budem pristrasan, ako Sennu vidim kao boljeg od Michaela.
Ovo su samo tri neka kljucna razloga, po mom misljenju. Ne zelim sve da ispucam odmah. Mislim da je o ovome moguce diskutovati. Ima argumenata i za jednog i za drugog. Voleo bih da neko od Schumijevih fanova isto ovo uradi pa da imamo neke polazne osnove.

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 04 apr 2012, 21:00

Kazes Sennu sprijecila smrt da hara u tom super Williamsu jos nekoliko godina? Taj Williams je proglasen najdominantnijim bolidom ikad. Senna i Prost su jedini zavrsavali u istom krugu. I sta reci na to? Kvalitet vozaca ili superioran bolid?
Kad smo vec kod sbb, kbb price. Sta bi bilo da je Schumacher sa ekipom ostao u Benettonu? Mozda je mogao ostvariti jos koju titulu, pa onda preci u McLaren kod Adriana Neweya i osvojiti jos koju titulu.

Stivi_Dzi
Kontakt:

Post Postao/la Stivi_Dzi » 04 apr 2012, 21:09

Momcovi se pravo zahuktali :D
“The world is a dangerous place to live, not because of the people who are evil, but because of the people who don't do anything about it.”

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 04 apr 2012, 21:54

Bilal je napisao/la:Kazes Sennu sprijecila smrt da hara u tom super Williamsu jos nekoliko godina? Taj Williams je proglasen najdominantnijim bolidom ikad. Senna i Prost su jedini zavrsavali u istom krugu. I sta reci na to? Kvalitet vozaca ili superioran bolid?
Kad smo vec kod sbb, kbb price. Sta bi bilo da je Schumacher sa ekipom ostao u Benettonu? Mozda je mogao ostvariti jos koju titulu, pa onda preci u McLaren kod Adriana Neweya i osvojiti jos koju titulu.
Prost i Senna nikada nisu u istom trenutku vozili za Williams. Prost to nije zeleo, a kad je Senna dosao u Williams - Prost se povukao. Senna je poginuo na trecoj trci za Williams. Sve svoje titule je osvojio u McLarenu.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 08 apr 2012, 00:47

Slazem se sa Magicom da Formula 1 postaje tesko smaranje. Iz godine u godinu postaje sve gore. Staze su ubitacno dosadne. Ova nova pravila qrcu ne valjaju. Najvise mi nedostaje dosipanje goriva u toku utrke. KERS, DRS i ostale gluposti nista dobro nisu donijele.

F1 je bila mnogo zanimljivija u vrijeme Verstapena, Frencena, Kultara, Hila, Vilneva itd.

Porediti vozace nije nimalo lako, posebno za vecinu nas koji smo laici za ovaj sport. Odgledao sam stotine utrka, ali se opet smatram laikom.

Nekako se mogu porediti vozaci koji voze u istom timu. Meni Hamilton u prvoj sezoni nije izgledao nista slabije od Alonsa. Moj je dojam da je u ovom trenutku bolji vozac od Spanca.

Sumaher je gazio sa superiornim bolidom. Velika steta sto u Ferariju nije imao vrhunskog partnera, pa da se onda vidi koliko je u stvari mocan. Onih 4-5 sezona bi bez vecih problema izdominirali Hil, Vilnev, pa i Frencen ili Kultar.

F1 je nazalost prvenstveno trka timova, pa tek onda vozaca. Na kraju uglavnom pobjedjuje brzi bolid.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 08 apr 2012, 11:08

Valencia je napisao/la:Slazem se sa Magicom da Formula 1 postaje tesko smaranje. Iz godine u godinu postaje sve gore. Staze su ubitacno dosadne. Ova nova pravila qrcu ne valjaju. Najvise mi nedostaje dosipanje goriva u toku utrke. KERS, DRS i ostale gluposti nista dobro nisu donijele.

F1 je bila mnogo zanimljivija u vrijeme Verstapena, Frencena, Kultara, Hila, Vilneva itd.

Porediti vozace nije nimalo lako, posebno za vecinu nas koji smo laici za ovaj sport. Odgledao sam stotine utrka, ali se opet smatram laikom.

Nekako se mogu porediti vozaci koji voze u istom timu. Meni Hamilton u prvoj sezoni nije izgledao nista slabije od Alonsa. Moj je dojam da je u ovom trenutku bolji vozac od Spanca.

Sumaher je gazio sa superiornim bolidom. Velika steta sto u Ferariju nije imao vrhunskog partnera, pa da se onda vidi koliko je u stvari mocan. Onih 4-5 sezona bi bez vecih problema izdominirali Hil, Vilnev, pa i Frencen ili Kultar.

F1 je nazalost prvenstveno trka timova, pa tek onda vozaca. Na kraju uglavnom pobjedjuje brzi bolid.
Naravno da je prvi konkurent uvek klupski kolega. Na bazi toga se vidi koliko je ko dobar.

Medjutim, Schumacher nikada nije zeleo nekoga ko moze da ga ugrozi u svom timu. On nije nikada imao neko elitno ime uz sebe, a i oni koji su bili uz njega, bili su mu asistenti, a ne protivnici i rivali. Tako je i nabio statistike, ali je ostao zapamcen kao covek koji je sve velike duele pogubio. Villeneuve ga je dobio 1997e, Hakkinen 1998e, Alonso 2006e. Hilla (u Senninom bolidu) je izbacio u poslednjoj trci 1994e, te tako uzeo titulu i to je jedna od dve njegove titule osvojene bez superiornog bolida (druga je 2000. kad su McL i Ferrari bili jako izjednaceni).

Glede novih pravila, evidentno je da su ubila trkanje, pa zato i uvodjenje DRSa i KERSa - po sistemu "daj sta das".

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 08 apr 2012, 11:40

MaGiCa je napisao/la:Medjutim, Schumacher nikada nije zeleo nekoga ko moze da ga ugrozi u svom timu.
Moguce da si u pravu, kao sto je moguce da je to timska odluka. Meni je tesko bilo sta tvrditi.

Tesko je sada reci ko je bolji vozac, Sumaher ili recimo Alonso. To mogu procjenjivati vrhunski poznavaoci ovog sporta. Ja samo mogu nagadjati.

Samo je velika steta sto je pored sebe imao prosjecne vozace. Zbog toga ce uvijek ostati trag sumnje na njegove vozacke sposobnosti.

Kako bi bilo dobro kada bi u posljednjoj utrci sezone svim vozacima dali iste bolide, pa da se ta zadnja utrka boduje duplo u odnosu na ostale utrke. Pa da onda vidimo ko je majstor :mrgreen: .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 09 apr 2012, 09:23

Nemoze kvaliteta timskog kolege odlucivati o tome da li si ti dobar vozac ili ne. Neosporno je to da je vozacu lakse kad je citav tim iza njega,ali to neznaci na stazi nista.

Ono proslogodisnje preticanje Alonsa nad Masom je sasvim logicno za mene. Alonso je bio brzi u tom trenutku i borio se za pobjedu. Vidjelo se na kraju utrke gdje je Masa zavrsio a gdje Alonso.

Kod Schumachera je dosta drugacije. Njemu su x puta poklonjene pobjede njegovih timskih kolega. Kad se sjetim samo a1 ringa i ovog

[youtube][/youtube]

Nicije naredbe se nemogu s ovim mjeriti. Pobjeda mu nije trebala uopste. Jednostavno,nabijalu su broj pobjeda. Nista drugo.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 09 apr 2012, 11:08

Valencia je napisao/la: Moguce da si u pravu, kao sto je moguce da je to timska odluka. Meni je tesko bilo sta tvrditi.
Mnogo je tesko poverovati u slucajnost da covek nekih 12-13 sezona u svom prime-u, nije niti jednom imao dostojnog kolegu. Svi veliki vozaci su za tako dugu karijeru imali barem jednog klupskog kolegu top klase: Fangio je imao Moss-a, Clark i Stewart su imali G.Hilla, Lauda je imao Reutemanna i Prosta, Prost je imao Laudu, Sennu i Mansella, Senna je imao Prosta, a Alonso Hamiltona...
Tesko je sada reci ko je bolji vozac, Sumaher ili recimo Alonso. To mogu procjenjivati vrhunski poznavaoci ovog sporta. Ja samo mogu nagadjati.
A sta je forum, ako nije mesto za nagadjanja :?:
Samo je velika steta sto je pored sebe imao prosjecne vozace. Zbog toga ce uvijek ostati trag sumnje na njegove vozacke sposobnosti.
Dakako da ce ostati. Zato je pogresno nasumicno bacati statistike, jer statistika ne vredi nista, ako nema konteksta u kojoj se pominje.
Kako bi bilo dobro kada bi u posljednjoj utrci sezone svim vozacima dali iste bolide, pa da se ta zadnja utrka boduje duplo u odnosu na ostale utrke. Pa da onda vidimo ko je majstor :mrgreen: .
Jos bi bilo bolje da mir vlada u svetu i da nema gladne dece, a da fabrike pripadaju radnicima. ;)

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 09 apr 2012, 23:12

majestic24 je napisao/la:Nemoze kvaliteta timskog kolege odlucivati o tome da li si ti dobar vozac ili ne. Neosporno je to da je vozacu lakse kad je citav tim iza njega,ali to neznaci na stazi nista.

Ono proslogodisnje preticanje Alonsa nad Masom je sasvim logicno za mene. Alonso je bio brzi u tom trenutku i borio se za pobjedu. Vidjelo se na kraju utrke gdje je Masa zavrsio a gdje Alonso.

Kod Schumachera je dosta drugacije. Njemu su x puta poklonjene pobjede njegovih timskih kolega. Kad se sjetim samo a1 ringa i ovog

[youtube][/youtube]

Nicije naredbe se nemogu s ovim mjeriti. Pobjeda mu nije trebala uopste. Jednostavno,nabijalu su broj pobjeda. Nista drugo.
X puta???? Da, ali je u ovom slucaju X=1, potpuno ista situacija kao Massino pustanje Alonsa. Timska odluka.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 10 apr 2012, 16:22

@Bilal

Nije isto. Schumacher je pretekao Rubinha kad je trka usla u poslednju krivinu i pritom nije bio brzi, vec je Barrichello morao da koci, ne bi li se to dogodilo. Uz to znamo da je vec tada MS komotno vodio u prvenstvu i da bi i bez toga uzeo laganini titulu.
Sa druge strane, Alonso jeste bio brzi od Masse i trka je bila far from over. Uz to da se doda da je sezona bila izuzetno kompetitivna, a ne blow-out.

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.