Ivica Osim: Grad treba da se zamisli, ko će pomoći Slobodi ako neće Tuzla
Sa Ivicom Osimom, predsjednikom Komiteta za normalizaciju razgovarali smo i o situaciji u kojoj se trenutno nalazi tuzlanska Sloboda. Dobri poznavaoci prilika kažu da stanje u Klubu nikada nije bio teže. Od svih klubova u BiH s renomeom i tradicijom, Sloboda je u najtežoj situaciji.
S tim se u razgovoru za Bportal.ba složio i Osim.
- Ne znam zašto je do toga došlo. Pokušao sam ja već nekoliko puta da popričamo i mi smo napravili što smo mogli i dozvolili smo da se igra bez obzira na neke druge stvari, poput neplaćanja dugova igračima. Sloboda kao ime nije ništa kriva i nikome ne smeta. Nikome niti jednog momenta nije palo na pamet da Sloboda plaća ceh, jer liga bez Slobode nije liga, to je krnja liga. Ne bi to više bila ista konkurencija i rivalitet a mečevi ne bi imali istu važnost-kaže Osim za Bportal.ba.
Nakon kraće stanke sam nastavlja:
-A i taj grad bi se trebao malo zamisliti, ja sam tamo dolazio kao igrač i trerner i uvijek kada dođem, ne vidim da je neko tu ciglu pomjerio. Sada se radi, ima pomaka i to je dobro, važno je da ide nabolje. Ali grad se mora zamisliti, ko će pomoći Slobodi ako neće Tuzla. Ne mislim tu samo na finansijsku pomoć od struktura vlasti. I građani Tuzle moraju pomoći svom klubu, jer Sloboda i postoji upravo radi njih. Sloboda mjenja sam lik grada, kada naprimjer dolaze veliki klubovi, kada se igraju veliki derbiji, onda u grad samo radi fudbala dođe pet ili šest hiljada ljudi, a fudbal je sastavni dio naše kulture. Sloboda je bila brend u Evropi, nije bila mala stvar kada se spomene Sloboda i Tuzla, ili Sloboda i so, ali izgleda da jedno s drugim ne ide baš-ističe Osim.
Upitan da li se klubovi koji su nekada igrali u jugoslovenskoj ligi i značili nešto, previše oslanjaju na tradiciju, Osim je kazao da te klubove, uprkos svemu, moramo sačuvati.
- Te klubove moramo sačuvati. Imamo mi klubova sa imenom i tradicijom, sve su to veliki centri iz kojih dolazi veliki broj igrača. Za Tuzlu ne moram ni da govorim, svi znamo koliko iz tog kraja, Tuzlanskog kantona, dolazi dobrih igrača. Taj kraj od Tuzle do Banovića i šire je poseban. Interes je da klubove koji dolaze iz takvih centara i onih koji su igrali značajnu ulogu u bivšoj Jugoslaviji sačuvamo, ali ne smijemo praviti veliku razliku između njih i ovih "novih" tako da ih nazovem, jer postoji neki limit u svemu. Niko se ne smije oslanjati previše na neke stvari. Lijepo je kada postoji rivalitet, pa neka je on takmičarski, mada kada je takmičarski, to onda kod nas baš i ne valja, jer mi nismo uvijek navikli da je neko drugi bolji i da pobjedi. Što se tiče klubova kao klubova, mi za sada samo trebamo razmišljati o tome da oni riješe svoje probleme, da se riješe dugova i da mirno igraju. Polako mi dolazimo na to, ali sigurno je da to nećemo napraviti preko noći-zaključuje Osim.
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!