Nogomet BiH
Sri,17:00 Sloboda - Celik 1 @ 1.40 bwin
*Ovo nije zadnji voz za Slobodu,ovo je za njih zadnji vagon.Ne pobijede li "crveno crni" na Tusnju momcad Čelika,od sledece sezone vjerovatno Tusanj ce biti domacin ekipama poput Čapljine,Iskre,Branitelja,Krajišnika,Budućnosti,i ostale elite iz prve lige Federacije.Neka je na sramotu svih u Tuzli koji su "radili" i doveli klub u ovakvo stanje.To je isti onaj klub,rasadnik igraca,klub cije mlađe kategorije uglavnom osvajaju svoje lige,ali i klub oko kojeg su zadnjih godina oblijetali razni mesetari i zahvaljujuci istim doveli ga na ovakve grane.Da se ne lazemo,iskreno sumnjam da ce Sloboda ostati u ligi.Nakon 26 utakmica svega 23 boda na svom kontu,to je dno dna,iako je Kozara ispod njih na tabeli.Skor 7-2-17,ajde ima Sloboda isto pobjeda kao Velez koji je na poziciji 8,ali 17 poraza e tu je Sloboda jedinstvena.Gol razlika je 16:45,jedino je Kozara dala manje golova.Na Tusnju u 13 utakmica Sloboda je slavila u 7 navrata,dok je 1 remizirala i 5 puta izugbila,uz gol razliku 13:16.Lijepo izgledaju ove domace pobjede,ali zadnja je protiv Zrinjskog i to na jedvite jade,bilo je 3:2.Treba spomenuti i sudiju tog meca koji je Slobodi dodijelio 10 zutih kartona uz 1 crveni,a onda i gostovanje Olimpiku koji je morao iskoristiti sve te izostanke kod Slobode i dobiti mec.Protiv Zeljeznicara,Sloboda nije imala sanse.Odma se vidjelo ko je tata u ovom duelu i ladno 4:0,uz 2 sanse Slobode ali eto nisu dali gol.I kad kazu namjesteno,kupljeno i tako,desi se taj Gradačac i Zvijezda,tim koji je sa istog Kantona i kao "treba" pomoci Slobodi.Rezultat na kraju 1:0 za Zvijezdu,iako je Sloboda preko Jasmina Mesanovica imala kapitalnu priliku na samom pocetku,da je to uslo mozda bi sad drugacije pisao.Kako je za Slobodu svaki mec zadnji,takav se igrao i u proslom kolu kada su ugostili Borac.Tim iz Banja Luke dosao je sa određenim brojem izostanaka,ali ni to nije bilo dovoljno Slobodi da uzme barem 1 bod na kraju.Gol za Borac postigao je "Denis Mujkic",domaci golman,a dodatnim gledanjem tog gola moze se reci da bi taj sut odbranio i siporex! Toliko o formi...
Klub je nedavno napustio Darko Vojvodic,covjek koji je pokusao cini se "nemogucu misiju".Davno sam pisao o Slobodi i rekao da kad je Vojvodic preuzeo tim,u isti je doveo nekolicinu igraca na svoj obraz.Kakvi su takvi su,cini se da u ovom trenutku bolje igrace Sloboda nema.Nakon poraza od Zelje,Vojvodic je digao sidro,a nedugo posle njega dosao je za mene jedan od najboljih trenera trenutno u BiH,Abdulah Ibrakovic.Da ima razlike odma se vidjelo u samom pristupu igraca,jer mec protiv Zelje koji je vodio Vojvdic i mec protiv Borca koji je vodio Ibrakovic dosta su se razlikovali.Sigurno je da ce Ibrakovic dosta dobro posluziti Slobodi za vrijeme koje ce tu provesti,ali da li moze spasiti istu ispadanja bilo bi tesko i Mourinhu a ne Ibrakovicu.Kako tim,po nekima,nema dovoljno kvalitete,Ibrakovic je odma angazovao bivseg napadaca Mirzu Mesica(kojeg sam vidio na Tusnju protiv Borca),a vratio se i Stefan Gavaric(Sloboda zamalo da ispadne prije vremena zbog njega i duga).Pokusalo se da se registruju do kraja prvenstva ali cini se od toga nema nista.I meni je bilo to malo cudno jer kako da prijavis igraca na kraju sezone,a evo sta je Ibrakovic kaze o tom pitanju:
"Pitanje registracije Gavarića i Međića povukli smo još prošle sedmice, no dobili smo informacije da po pravilniku ne mogu biti registrovani u zadnjih mjesec dana. Čuo sam se sa Pilavom, koji u Savezu radi na tim stvarima, objasnio mi je u čemu je stvar. U svakom slučaju hvala mu na korektnosti.Mi smo htjeli da registrujemo Stefana Gavarića i Mirzu Mešića, ali nam kažu kako to nije moguće. Znam odakle vjetar puše, ko ima svoje ljude u Komitetu za normalizaciju, a o svemu ću javno progovoriti kada za to dođe vrijeme. Mogu reći kako nećemo odustati od registracije ta dva fudbalera, jer nam je u ovom trenutku potreban svaki kvalitetan igrač", kaže Ibraković.
Sto se tice meca protiv Celika,Ibrakovicu nece biti na raspolaganju Adnan Salihovic(odbrana,13 utakmica),te od prije povrijeđenih Joguncica i Kasapovica.
*Čelik nije puno bolji od Slobode.I oni ce do kraja prvenstva strepiti za opstanak,mada realno gledajuci Čelik ne moze ispasti ni pomocu magije iz Lige,prije svega zbog stadiona i repke(moje misljenje).Oni su an 12 mjestu tabele sa 29 bodova iz 26 utakmica.Imaju skor 7-8-11 uz gol razliku 26:36.Kao gosti u 13 utakmica osvojili su 9 bodova.Imaju skor 2-3-8 uz gol razliku 11:24.I kod njih je situacija iz kola u kolo sve gora,treneri se smjenuju a situacija ne ide u boljem smijeru.Nakon pobjede nad Kozarom koji su dobili 2:0 golovima koje ni sami ne znaju kako i kad su dali,uslijedila su 3 poraza.Prvi protiv Zvijezde 2:1,zatim kuci od Leotara 3:2,pa onda protiv Borca 2:0.U proslom kolu igrali su 0:0 protiv Sirokog kao domacini.Stadion je bio bas kao iz filma "Kad porastem bicu kengur" i one situacije kad kazu "kod nas su stadioni prazni kao da vlada kuga".Mozda je poneki golub gledao utakmicu koja nije bila kvalitetna,a veliki transparent "Manekeni titula je u Areni" samo je porucila fudbalerima da ne racunaju na podrsku Robijasa.Nije njima lako,to je sigurno ali Celik je u 10 puta boljoj situaciji od Slobode.
Trener ekipe odnedavno je Vlatko Glavas.Čelik bi sutra na Tušnju mogao istrčati u najjačem sastavu. Nema kažnjenih igrača, a poslije povrede u tim se vratio i stoper Čović, a biće spreman i Avdija Vršajević koji je zbog povrede ranije završio susret sa Širokim.
*Svasta se ovih dana moze cuti i vidjeti glede ove utakmice.Tako su navijaci Celika na Facebook stranici porucili igracima i upravi da poklone Slobodi pobjedu
http://****/images/stories/demo ... zenica.jpg,kako kazu treba se solidarisati sa prijateljskim klubom.Danas citam jednu izvalu,e sad ako je to da bi pravio segu neka mu je na obraz ali ovaj naslov me stvarno nasmijao"Ćiro Blažević dolazi u Tuzlu i preuzima Slobodu"
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... ce=message .Kako god,ja cu se okrenuti do kraja sportskoj strani.Sloboda do kraja ima meceve protiv direktnih konkurenata za opstanak GOSK-a i Slavije u zadnjem kolu,dok docekuju jos Velež.Vec se prica da ce ukoliko budu imali sanse za opstanak,u Lukavicu dovesti i UEFA promatrace da se pripazi na suđenje u tom zadnjem kolu koje je za Ibrakovica presudno.Sto se tice Čelika,oni do kraja imaju domace utakmice protiv Rudara i Travnika,dok gostuju jos GOSK-u. Kladim se na pobjedu Slobode,kako kaze moj drug jusupovic,do kraja se kladimo na Slobodu,pa ili cemo dobiti kintu ili oni u 2 ligu idu.Prvi mec sezone dobio je Čelik,bilo je 1:0.Ne znam treba li spominjati kako ova dva tima redovno igraju 3za3.Nadam se da ce Sloboda imati snage i znanja da dobije Čelik,koji nije lak protivnik za ovaj tim Slobode.Jedno je sigurno,a to je da bez borbe Sloboda nece ispasti u 2 ligu,kako protiv ekipa tako i protiv "ekipe" iz Saveza i svih koji rade protiv ovog kluba.