ublehas je napisao/la:Ovdje stvarno pojedinci pišu gluposti. Kakava kupovina igrača? Kakva obeštećenja? i to još za igrače iz naše lige. Za koje pare? Znate li kolike su plate našim igračima? Koliki su tekući troškovi ekipe? Pa. npr. samo premije na kraju sezone su iznosile preko 200.000 KM. To je smješna suma za evropske klubove, ali za našu ligu je to više od trećine budžeta većini ekipa. Kojeg to igrača da dovedemo iz naše lige, i da pri tom još platimo i obeštećenje? Platiti igrača 200.000 - 300.000 KM, dati mu platu 4.000 - 5.000 Eura, (to bi iznosilo cca 400.000 za godinu), i na kraju ne bi bila garancija da bi taj igrač bio pojačanje ( Stančeski, E.Čolić, Savić.......su sve bili ponajbolji igrači u svojim klubovima, a nisu se baš proslavili u Želji. Srećom pa ne platismo obeštećenja ), a moguće je i da se povrijedi ( npr. Smajić). I gdje smo mi tu na kraju? Slomismo se pokušavajući prodati adilovića za 350.000 eura. De malo se spustite na zemlju i budite realni. Zdrava sredina se ne gradi preko noći, već godinama. Mi smo nažalost tek počeli sa stabilizacijom i sa dizanjem na jedan veći nivo.
Pa troskovi ekipe su toliki zato sto se zaradilo para od tranfera.Ne vidim u cemu je problem.U klubu godisnje samo od donatora imas oko pola miliona.Naravno da treba da budu veci troskovi ako imas bolju ekipu.Premije su stvar dogovora i one se isplacuju ukoliko se naprave odredjeni ciljevi.Napravljeni su.Ljudi dobili premije koje su u tolikom i tolikom iznosu.
I sta sad ?
Sa stabilizacijom se pocelo prije 4 godine,u stvari usli smo u 4. godinu.Trebalo bi onda da se desi da svi bar imaju redovnu platu,a ne samo igraci.Koliko smo se mi kao klub u stvari uspjeli stabilizovati ? Da li budzet kluba koji je objavljen u stvari samo cifra koja ne moze da podnese troskove ili je to cifra kojom klub raspolaze.Ja mislim da je ovo drugo.Ako neko objavi godisnji budzet,onda kroz godinu dana klub valjda raspolaze tim budzetom.Znaci trebalo bi da podnese troskove u skladu sa budzetom.Nas je budzet skoro 5miliona,je li tako?
O cemu onda pricamo??? Jel nema para ? 5 miliona da je otislo na pripreme ,plate igracima i na troskove rezija ? Sumnjam.Kada podijelis igracima plate,i platis rezije,na mjesecnom nivou neka bude 200 000.Ne bi trebalo da je puno vise.To je godisnje pola budzeta.Plus pripreme i troskovi puteva na gostovanja,hoteli ovo ono,eto dodaj milion.Ja ovo naravno laicki razmisljam,ali mislim da ima prostora i za pojacanja,a ne samo za redovne plate i premije.Naravno ako je budzet ispunjen i ako je ostvaren onako kako su objavili.
Kada pricas o pojacanjima iz nase lige,njihovo obestecenje sigurno ne bi bilo toliko koliko si naveo,nego tri do cetiri puta manje.Samo smo mi na nivou da prodajemo nekog igraca za takce i vece cifre od onih koje si naveo.Nije veliki trosak to za klub poput nas,ako vec takvi jesmo.E sad je dobro pitanje da li postoje interesantni igraci za nas.To se slazem.Ali ako postoji neki igrac ne vidim razloga zasto ne bi doveli za neku cifru.Rizik posla je da se nekad neki igrac i ne isplati,neko ce se isplatiti.Nije niko vidovit pa da zna hoce li igrac biti pogodak ili promasaj.Rizik posla.Znaci po tebi bi najbolje bilo ne dovoditi nikoga,jer moze slomiti nogu,ili biti los.Ne moze se bas ni u stakleno zvonce.
U ovakvoj konstalaciji,ja ne mogu da zamislim nas kao ozbiljne u evropi.Sve sto se dobro desi moze biti samo iznenadjenje.Za ovu ligu smo ekstra i nista nam ne treba.Samo ne zelim da uvijek imamo sistem tipa da pocnu pripreme,dodje 30 igraca na probu pa 1 eventualno uspije.Moramo malo i ciljano gledati,pa i platiti nesto.Ali ako vec nema para u klubu,onda ni budzet nije bio ispunjen,onda nema sta ni da se prica po ovom pitanju.Niko ne leti nigdje,samo pricamo o ovim stvarima,niti se ko napada,niti se zeli odmah nesto.Ovo je samo diskusija .