Vidim dosta momaka dodje ovdje i kaze imam toliko kg, ishrana mi nije sredjena, ne vjezbam, kako da se "napucam" ? Odgovor je tesko

Evo par savjeta od mene, mozda nekome i budu od koristi :
- Svima bih prvo preporucio da nadju na netu knjigu Anatomija treninga i snage u kojoj imate sve vjezbe detaljno objasnjene pa da nauce koja vjezba pogadja koji dio misica i onda se usmjere na pravilno izvodjenje. Pitajte u teretani nekog, vecina ce vam rado pomoci dok ne savladate.
- Program, kada koje misicne skupine, koliko serija, ponavljanja, kada odmarati - to zavisi od vaseg cilja, anatomije, uslova u kojim vjezbate tako da je nezahvalno napisati jedan program za sve i opleti po njemu. Probajte razlicite varijacije dok ne osjetite sta vam najbolje odgovara. Za neki pocetak ako vec mora onda neka bude Beginner's Blast Off Program , i za njega ima dosta varijacija pa potrazite.
- Ishrana (trebala je biti na prvom mjestu)- odmah da naglasim da bez nje nema nista. Mozete imati savrsen trening, ali ako poslije njega se nahranite u fast foodu, pa zalijete kolom i onda jos se zasladite- pisi propalo. Bolje vrijeme u teretani potrosite na nesto korisnije. Ishrana zahtijeva velika odricanja i ulaganja a tesko je i napraviti dobar jelovnik koji bi odgovarao vasem tijelu, tako da ne cudi sto dobar jelovnik kosta 350 KM. Nadam se da cu ga sebi jednom priustiti
- Suplementacija - milion proizvodjaca- koji odabrati ? Evo neke moje kratke recenzije sto sam probao
Gold whey ON - na bb proglasavan par godina za redom najboljim suplementom, sto se mene tice ni blizu, ukus los , ucinak ne onakvim kao sto sam ocekivao
No xplode - dobar pump, znatno povecanje snage, ali ipak ko ima bilo kakvih srcanih problema neka preskoci
Muscle juice (gainer) - nije los, samo sto sam ga uzimao i prije spavanja, vecina otisla u stomak sto nikako nisam zelio
Kreatin monohidrat - nisam ga pravilno ni koristio, tako da meni ucinka nije imao, poznato je da postoje non responderi na kreatin, mozda sam jedan i od njih
Mega masa 2000 ja mislim da je bila, mozda i nije losa za nekog pocetnika da nabaci koju kilicu
Sinthesis - neka mjesavina b kompleksa i amino kiselina veoma dobra prije treninga, pojacava i snagu i apetit
Whey od soje ne preporucujem nikome, ako ne zelite da imate sise onda moze.
- Odmor
- Pare i celicna volja - tesko da se moze i bez ove tacke
Nadam se da cu nekome pomoci s ovim komentarom