Johny je napisao/la:Dok je Alonso igrao u Liverpoolu , taj isti klub je bio jedan od najjacih na Svijetu.Njihov vezni red je bio fantastican.Alonso je strasan igrac i dan danas.To niko ne moze osporiti.Igrao je mnogo ofanzivnije nego li to igra u Realu , mada i u Realu nije klasicni DM , nego igrac koji radi za kolektiv u oba smjera.Mnogi ljudi zaboravljaju da je on u Liverpoolu imao Mascherana iza sebe.Jednog ubicu koji je bio maximalno profilisan u taj sistem igre.Igrac koji je radio ogroman posao za Xabija i Gerrarda.Nesto slicno sto je Makelele radio Zizou.Tadasnja generacija Liverpola je jedna od najmocniji njihovih u zadnjim decenijama.Fantastican tim sa Gerrardom kao najvecom ikonom i ubicom u napadu Torresom.Mnogo jak tim.Opasan u svim segmentima igre.Koliko bi se ko snasao u drugom sistemu , to je vec stvar nagadanja , licnog ukusa i glupih predpostavkih.Licno mislim da je najteze savladati tzv. totalni fudbal.Ono sto Barcelona radi i ono sto je Ajax donio na Evropsko tlo.Kada savladas taj sistem igre kao igrac , mislim da vise od toga nije moguce.Igra koja je prije svega zasnovana na instiktu i fudbalskoj inteligenciji.Igra koju ne moze igrati svaki WC igrac.Samo igraci dovoljno sposobni kako fizicki , tehnicki i mentalno su horni da zaigraju jako ucinkovito u tom sistemu.Xavi je master te igre.Problem se uklopiti u bilo koji drugi sistem je njemu obican prdez.Vjerujem da bi u svakom drugom sistemu bio mnogo efikasniji , jer tada ne bi imao Messija , Villu , Alexisa , Iniestu ispred sebe.Licno bi on bio osoba koja bi bila maximalno odgovorna.Igrac koji ne bi mario hocel raspaliti loptu ili izvesti neku mastariju.Mnogo je lakse igrati u timu gdje si jedan,jedini koji drzi konce.Igrac kojem niko zamjeriti nece ako opuca a ne doda.Cist primjer je proslosezonski Persie.Igrac koji me nikada nije zadivio svojim kvalitetom.Medjutim bio je bolji od ostalih attakera u Arsenalu i tako bio jedina uzdanica kada je realizacija bila u pitanju.Igrac kojeg je ostalih 10 saigraca streljalo i tako mu omogucavalo da bude sto efikasniji.Taj Persie garantujem da bi u Barceloni , Realu,Cityu etc. bio samo jedan igrac za klupe.Nema dovoljno kvaliteta da bi u tom timu bio igrac koji je od krucijalne vaznosti.Bio bi samo jedan u nizu i nista vise.Mnogi velikani se tu nisu dokazali upravo iz tog razloga.Mnogo bolji fudbaleri nego li Persie(Ibra , Owen , Sneijder , Robben..)
Xavi je veliki majstor igre i osporavati njegovu karijeru i njegov ucinak moze samo neki hejter ili neznalica.Ko god voli ovaj sport voli ovakve igrace.Elegantan , ucinkovit i inspirativan.Nije jak kao Essien, nije prodoran kao Iniesta.Ali je korisniji za svoj tim od oba navedena.On je igrac koji pokrece druge igrace.Igrac koji nosi tim.Najveci kreator i dirigent ikada u fudbalu.On je taj koji ubrzava/usporava tok utakmice.Igrac koji se jedini pita od svih 22 na terenu.Nece zabiti 2 gola na utakmici ali ce opet biti najbolji na terenu.Barcelona je ponizavala mnoge velike timove pa i Real(jako cesto) , Messi je bio ubica , Iniesta genije ali sve to zahvaljujuci Xaviju.On je lomio utakmicu.On je kreirao i servirao te golove i prelijepe akcije.Osporavanje ovog covjeka je krajnje glupo i mislim da bi apsolutno svaki strucnjak u Sviejtu pozelio ovog igraca kao nosioca igre.Xavi je doktor fudbala !
Messi ga je svojevremeno nazvao Profesorom fudbala, da ne pretjerujemo sad sa doktoratom

nisam mogao odoliti
Inace, post je armirani beton, nema se tu šta dodati, oduzeti.
Kad Guardiola kaže za Xavia da je "trener na terenu", da je njegova produžena ruka među igraca - šta imamo onda dalje pricati i polemisati o Xaviu

i to sa forumašima SS.ba koje se prave veci strucnjaci od Pepa i koji su još usput receno navijaci Reala

mislim, takva vrsta rasprave je u startu gubljenje vremena jer nema ni promila objektivnosti (što i mogu donekle razumjeti).
Mnogima je i Granero bolji igrac od Xavia. To je tako jbg