Prvo, gdje si stari prijatelju?
Obećah da ću elaborirati zašto su Rooney i Totti world class igrači i red je da ispunim dato obećanje.
Ali, kad si već naveo da WC igrači donose titule, da li su onda Schafer, Misimović i Grafite takvi igrači? Podsjećanja radi, svi oni (Schafer malo manje) su pridonijeli Wolfsburgovoj tituli. Misimović je tad oborio i Herzogov rekord po broju asistencija u jednoj sezoni, a Grafonja je žario i palio bundesligaškim terenima i bio prvi strijelac lige. Da li su i oni WC igrači? Moj odgovor već znaš, ali bih iskreno volio da se i ti očituješ glede ovoga. Mišljenja sam da je riječ o prosječnim igračima kojima se dosta toga poklopilo (posebno Grafiteu). Misketa više cijenim (ne zato što je naš reprezentativac), jer je i u Bochumu i Nurnbergu imao zapažene role i asistirao Woszchu, Mintalu i ostalim "majstorima".
Totti? Sjećaš li se sezone kada je Roma uzela Scudetto? Sjećaš li se sastava Rome? Eh, uporedimo taj sastav sa tadašnjim Juventusom, Laziom, Interom i Milanom, a dodajmo i tada odličnu Parmu, te Fiorentinu. Tadašnji Calcio je bio mnogo jači od današnjeg Premiershipa, a odgovore na to će nam dati eurokupovi.
Rooney je najmlađi strijelac za Englesku reprezentaciju, a 2004. je zabio 4 gola na Euru i to kao osamnaestogodišnjak.
@SamoZeljo,
Promašio si poentu. Znam da Real tad nije osvojio, ali ti uopćeno govorim. Svi golovi, nebitno ko ih i kad postiže su jako bitni za titulu. Ne samo Džekini, već i golovi koje je zabio Morientes. To je sva poenta. I, opet preskačeš ono što ti ne odgovara. Fudbal je evoluirao kao i svaki sport. Fizičke predispozicije uzimaju primat. Ako si ti siguran da bi ovaj City u onom vremenu zabio 100+ golova, ja sam siguran da bi onaj Real u ovakvom Premiershipu zabio 200. Eto, tako se ti vodiš svom tom šbb kbb politikom. Ne bi ti bio ti, kad bi realno sagledao neke stvari (podsjećam te na jednu diskusiju glede Welbecka i Rooneya, jer si tvrdio da je Welbeck bolji igrač od Waynea).
Messi jeste klasa za sebe. On i Ronaldo su tako visoko digli letvicu da je smiješno bilo kojeg igrača porediti s njima. Naravno, ofanzivca. Pa, kada pogledaš da je jedan Drogba izmislio fudbal za Džeku, a onda bacimo pogled na ono što radi na terenu, te pogledamo statistiku, opet ne može biti svrstan u isti koš sa Argentincem i Portugalcem. Od boljeg ima bolji, naravno. Zar je tebi svako WC igrač? Evo, ja ću ti sad nabrojati napadače koji su u Premiershipu (zaključno sa 2011/12 sezonom), a da su bolji od Edina: Aguero, Tevez, Balotelli, Rooney, RvP, Suarez, Torres. A, opet neki eminentni fudbalski analitičari izbacuju Teveza, Balotellija iz te WC klasifikacije. Ako su oni bolji od Edina (a jesu), gdje onda on pripada? Pa u rang ispod. Bio je jednom na širem izboru Ballon d' Or i to je to. Da bi bio WC igrač a ne "one hit wonder", moraš češće biti dobar i pri vrhu liste koja se vrednuje i na koju se svi pozivaju.