tropico je napisao/la:bh hrvat je napisao/la:dovoljno je da se sjetim koliko je ta bivsa ex yuga bila jaka i medijski popracena je to da je imala konferenciju utakmica uzivo na tv prije dvadeset godina. sto je danas san mnogima na balkanu
 Nešto se ne sjećam TV konferencije, samo radio prenosa u ta vremena, ali se igrao jedan strašan nogomet, pa samo kup uefa , nekoliko naših klubova , svake sezone neko hit, jedne velež pa onda radnički pa partizan kad ono izgubi od engleza 6:2 pa kući 4:0 i prolaz, pa mance, pa hajduk i kobni totenhem (i sad mi je u glavi ona prečka prekazija sa 30 metara..) pa naravno željo i moj otac koji je plakao ko godina one lude večeri...pa vardar i pančev, pa zvezda i brača đurovski, pa partizan i vokri uh dosta, sorry malo me ponjelo..

ni ja se ne mogu sjetiti tih konferencija, radio je bio i otac i majka. ah ti nedjeljni prenosi utakmica, luckasti radio-komentatori, ne mogu im se svima sjetiti imena, ali bilo je bas pravih profesionalaca. zajedno sa talijanskom ligom bila borba za sportsku prognozu. cuvena trinaestica, najbolje oslikana u Tesnoj Kozi sa neponovljivim Nikolom Simicem.
Liga bila jaka ko zemlja, samo upropasti ono namjestanje uoci rata, oduzete i na kraju vracene titule partizanu.
kad vec spominjem partizan ko danas se sjecam te utakmice protiv QPR i nedostiznih 6:2, ali bi revans i legendarni Mance, tako da su taj nedostatak anulirali. cuveni klizeci nakon postignutog gola, on i Milko dva jarana ovaj u partizanu drugi u zvezdi...sudbina nije htjela da igraju zajedno u klubu, nakon manceove pogibije, milko prelazi u partizan uz nezapamcenu medijsku pompu i godinama kasnije cini sa Vokrijem ubitacan tandem u partizanu.
hajduk je isto bio kao grom jak u europskim takmicenjima, znam da je jednom "morao" izbaciti radnicki nis u nezamislivom 1/4 finalu (izmedju dva jugo kluba) i tako se dokopao polufinala kupa uefa...
inace taj hajduk je bio ubjedljivo najjaci u 70-tim godinama kada je osvajao sve redom. 
pa modri uz Ciru 82 osvojise prvenstvo, takodjer sjajna generacija. mlinaric, deveric, zajec, kranjcar, vlak, cerin. 
pa zeljina zlatna generacija '85 i to vec bezbroj puta ispricano 1/2 finale sa madjarima i nesretan skrbin gol...u finalu bi ih cekao real.
kad vec spominjem tu zeljinu generaciju, sjeca li se ko kada je vlado capljic presao u partizan i nakon jednog njegovog nesportskog poteza/zahvata  

dobio suspenziju od bruka velikog broja utakmica...
nagradno pitanje: sta je uradio capljic pa da ga toliko kazne?