Prvi je taj (najočitiji) da je ovo treća sezona za redom u kojem ekipa Liverpoola ulazi u tranziciju. Iz Rafine igre, u Royevu, kasnije Kennyevu i sad u Brendanovu. I jedna tranzicija je veliki teret za igru ekipe, a da ne govorimo o tri tranzicije u tri sezone. Klub nema potrebnu stabilnost da odmah od početka krene onako kako to dolikuje timu ovog renomea. Brendanovom sistemu treba dati vremena da proradi, niko od igrača koje je zatekao u klubu nije igrao ništa slično tiki-taka fudbalu kakav on propagira.
Logično je bilo očekivati malo pogubljene igrače na terenu, nova formacija, novi igrači (možemo tu komotno zabrojati i Lucasa koji nije igrao mjesecima, i Suareza koji nije prošao pripreme po drugi put), ali opet su nekako namakli possesion na našu stranu. No, primili su vrlo nesretan go, koji nije rezultat neke superiorne igre protivnika, šanse da se ono desi su procentualno vrlo male.
Onda se Škrtel okliznuo. Nije to pokazatelj njegove nekvalitete ili bilo čega, takve stvari se dešavaju svima. Long uzima loptu, da li je penal, to je vrlo diskutabilno. Faul je bio takvog intenziteta da je Long uspio ošutati u padu, tako da bih rekao da nije, ali moja objektivnost je upitna. Agger dobija crveni, vjerovatno nesazluženo jer je upitno je li tu uopšte bilo penala. Nakon ovog, raspad igre je logičan slijed događaja. I ovako vrlo krhka igra (krhka iz gore navedenih razloga), ovim je potpuno uništena.
Jedino što zamjerim Rodgersu glede ove utakmice je ulazak Joe Colea. Ja bih radije uveo Shelveya, koji je na pripremama pokazao da nešto zna, ili pak Carrolla da se ide na sve ili ništa. No, i prije ovoga je meč bio izgubljen.
Također je evidentno da Liverpoolu treba pojačanje, ali pojačanje u pravom smislu te riječi. Allen, Assaidi i Borini to nisu. To su igrači koji su dovedeni da se popune rupe u timu. Treba neko ko će unaprijediti igru Liverpoola, i dati joj novu dimenziju, neko ko svojom kvalitetom može donijeti razliku. Možda je još rano za bilo kakav sud, ali Borini vjerovatno neće biti neki veliki korak naprijed u odnosu na Carrolla.
Mislim da je ovom timu sada najbitnije da ne dozvole da psihički padnu nakon ove utakmice, poraz je kao što sam rekao puno više rezultat spleta okolnosti nego individualne i ekipne nekvalitete. Ja sam lično očekivao neki teško navučeni remi, pa je i meni ovo iznenađenje. Brendan zasigurno može ovaj tim povesti naprijed, samo ako svoje transfere uskladi sa ambicijama kluba, što do sada nije radio, ali njegova filozofija igre je sigurno pozitivna stvar, i daje mu prednost u odnosu na njegove prethodnike. Loš start ne znači neophodno i lošu sezonu (Tottenham i Swansea prošle sezone), ali treba uzeti u obzir svu ovu moju govoranciju o tranzicijama itd., i od ove sezone ne očekivati puno , ovim se prvenstveno obraćam Senaidu i sličnoj djeci na temi. Pobjeda u jednoj prijateljskoj utakmici ne mora da znači apsolutno ništa.
Kao što sam već rekao, prvi mačići se u vodu bacaju. Predviđam nam tešku sezonu, sa puno loših rezultata, ali to je cijena promjene na bolje. Vjerujem da ćemo negdje sredinom sezone vidjeti pozitivne pomake u igri, uz bar jedno pojačanje.