Rekonstrukcija stadiona u BiH

Nimla_RZ
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la Nimla_RZ » 28 avg 2012, 21:54

Alucard je napisao/la:Pa ja tek sad vidjeh da je ograda postavljena na svim tribinama a ne "samo" na dvije!?!? Ovo je stvarno bilo nepotrebno i koja god da repka dođe na BP, kada ljudi (igrači) istrčaju na teren pomisliti će "u yebote, gdje smo mi došli, ovi imaju opasne navijače divljake pa ih ovako komplet pregradili" :| Nešto se ne mogu sjetiti jesam li ikada vidio neki stadion gdje su sve 4 tribine ograđene ogradom :/ neka mi neko pomogne, ja ovako nešto nisam vidio.

Inače teren izgleda super, čekam(o) stolice za ekipe, farbanje zida, golove i to je to :)
Pa jesil' ti onda ikada vidio Bilino polje? :mrgreen:

Brate, ova ograda je oduvijek, na svim dijelovima stadiona. Ne znam koju su sad postavljali, izgleda samo istok, a i tu je prije godinu-dvije bila ograda. Uopće se ne sjećam kad je bilo, a kad nije, jer je nisam ni primijetio dok sam gledao utakmice sa juga, istoka i zapada.
Čelik Zenica 1945

Edol
Kontakt:

Post Postao/la Edol » 28 avg 2012, 21:57

Šta vam smeta ograda toliko? Nikako da skontam, uvijek je bila i niko se nije žalio. Iskreno meni i odgovara, ne bih da je neko nabije u mene u žaru borbe. :D

Zel
Kontakt:

Post Postao/la Zel » 28 avg 2012, 22:01

Edol je napisao/la:Šta vam smeta ograda toliko? Nikako da skontam, uvijek je bila i niko se nije žalio. Iskreno meni i odgovara, ne bih da je neko nabije u mene u žaru borbe. :D
Zato sto kad gledam tekmu kroz onu mrezu imam dojam kao kada negdje oko glave mi leti muha a ne mogu da je uhvatim, nema je a cujem je, izaziva mi sizofreniju! :D
Zadnja izmjena: Zel, dana/u 28 avg 2012, 22:02, ukupno mijenjano 1 put.
Lopta mora da ide ka golu, i samo ka golu - kao što krv ide u srce!

Nimla_RZ
Kontakt:

Post Postao/la Nimla_RZ » 28 avg 2012, 22:01

Edol je napisao/la:Šta vam smeta ograda toliko? Nikako da skontam, uvijek je bila i niko se nije žalio. Iskreno meni i odgovara, ne bih da je neko nabije u mene u žaru borbe. :D
I ja gledam. Uvijek ograda bila tu, i sve se normala vidjelo, pogled odličan. Jedino je yebeno sa juga i sjevera, al tu nije kriva ograda. To su ružne tribine ako već hoćeš gledat utakmicu.
Čelik Zenica 1945

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 28 avg 2012, 22:02

Ta ograda je zbog incidenata sa reprezentacijom. Odnosno gadjanje protivnickih igraca kada igra reprezentacija. I odavno je ta ograda, na svim stranama stadiona. I vala ne smeta gledanju, npr. vise smeta udaljenost na Kosevu, nego ova ograda(govorim jer sam bio na oba).
Celik!3,2,2.

Zel
Kontakt:

Post Postao/la Zel » 28 avg 2012, 22:04

AllGunsBlazing je napisao/la:Ta ograda je zbog incidenata sa reprezentacijom. Odnosno gadjanje protivnickih igraca kada igra reprezentacija. I odavno je ta ograda, na svim stranama stadiona. I vala ne smeta gledanju, npr. vise smeta udaljenost na Kosevu, nego ova ograda(govorim jer sam bio na oba).
Slazem se s ovim! ;)
Lopta mora da ide ka golu, i samo ka golu - kao što krv ide u srce!

Alucard
Kontakt:

Post Postao/la Alucard » 28 avg 2012, 22:10

Nimla_RZ je napisao/la:
Alucard je napisao/la:Pa ja tek sad vidjeh da je ograda postavljena na svim tribinama a ne "samo" na dvije!?!? Ovo je stvarno bilo nepotrebno i koja god da repka dođe na BP, kada ljudi (igrači) istrčaju na teren pomisliti će "u yebote, gdje smo mi došli, ovi imaju opasne navijače divljake pa ih ovako komplet pregradili" :| Nešto se ne mogu sjetiti jesam li ikada vidio neki stadion gdje su sve 4 tribine ograđene ogradom :/ neka mi neko pomogne, ja ovako nešto nisam vidio.

Inače teren izgleda super, čekam(o) stolice za ekipe, farbanje zida, golove i to je to :)

Brate, ova ograda je oduvijek, na svim dijelovima stadiona. Ne znam koju su sad postavljali, izgleda samo istok, a i tu je prije godinu-dvije bila ograda. Uopće se ne sjećam kad je bilo, a kad nije, jer je nisam ni primijetio dok sam gledao utakmice sa juga, istoka i zapada.
a nije bila ovoliko visoka na ovim velikim tribinama. Ne znam meni je do sada preko TV-a bila skoro neprimjetna dok sada gledam slike i ovu novu koja mi je jako uočljiva, ne znam jel neka optička varka, jel do farbe, debljine ili čega već ne, ali mi ne djeluje kao prije bar sa slika. Možda to preko telke bude izgledalo drugačije ali mislim da će oni koji budu na utakmicama najbolje znati iz prve ruke :P

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 28 avg 2012, 22:16

istina je da je mreža bila niža. mada kad se bude gledalo preko tv, opet se neće imati osjećaj da je mreža tu....
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!

Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!

DdIiNnOo
Kontakt:

Post Postao/la DdIiNnOo » 28 avg 2012, 22:17

Alucard je napisao/la:
Nimla_RZ je napisao/la:

a nije bila ovoliko visoka na ovim velikim tribinama. Ne znam meni je do sada preko TV-a bila skoro neprimjetna dok sada gledam slike i ovu novu koja mi je jako uočljiva, ne znam jel neka optička varka, jel do farbe, debljine ili čega već ne, ali mi ne djeluje kao prije bar sa slika. Možda to preko telke bude izgledalo drugačije ali mislim da će oni koji budu na utakmicama najbolje znati iz prve ruke :P
Bila je neprimjetna , zato sto si gledao skoro sve nocne utakmice , a slike sto sad gledamo su po danu , a ograda nova i presijava se na suncu pa se vidi jos vise.... Ograda nije problem , jos brze ce se skinuti , problem su "ljudi ili ces ga navijaci" koji ne razmisljaju svojom glavom u datim momentima ....
Čelik do bagro

Jack777Pott
Kontakt:

Post Postao/la Jack777Pott » 29 avg 2012, 00:19

Edol je napisao/la:
Jack777Pott je napisao/la:
samocelik je napisao/la:Bio sam na stadionu i počeo se farbat zid.Pričao sam sa Porčom direktorom Čelika i pitao ga da li ce biti zid u bojama kluba i kako on kaze ne bi bilo korektno :o al kako sam uspio vidjeti zid ce biti u bijelo ofarban.Sto se tice ograde ona skoro pa zavrsena,jos malo na zapadu ostalo.Klupe za igrace stizu ili danas popodne ili sutra kao i golovi.A sta da vam pricam o travi 8-) 8-) 8-) ljudi moji pa ono je neviđenooo :D :D :D maestralno odrađeno kao u snu.
To nije korektno, a korektno mu ispisat ime kluba stolicama na tribini? Svasta :?
Ma šta ima bit' - ne bit' korektno, naš je stadion i pišemo šta hoćemo. Zato mu je ova izjava bez veze. Glavni korisnik stadiona je Čelik.
Pa to i kazem. Kako moze rec da farbanje zida u boje kluba nije korektno, a vec je sav stadion u bojama kluba, nidje veze.
I okrenu tada glavu, zagleda se u daljinu, kao plave voljeli smo jedino još domovinu!

Emir ZENICA
Kontakt:

Post Postao/la Emir ZENICA » 29 avg 2012, 02:10

Samo ne znam sto se ljudi bune na ogradu kad je ona uvijek bila tu.Vidi se sve normala,ne znam cemu panika.Jedino ako ima huligana pa hoce uletiti u teren e onda razumijem zasto se bune :D
Volim te Celik ! ! !

"Njega vole samo njegovi navijaci. Ostalima nije ni simpatican, naprotiv mrze ga i to najvise zahvaljujuci bas onima koji ga vole!"

Jack777Pott
Kontakt:

Post Postao/la Jack777Pott » 29 avg 2012, 02:54

Reprezentacija na Grbavici već od naredne godine?!

Stadion Željezničara bi trebao biti spreman za međunarodne utakmice, nakon zahvata vrijednog 10 miliona KM.

Povodom nedavno održanog sastanka vladajućih struktura i delegacije Komiteta za normalizaciju, te predstavnika BH Telecoma, a na temu obnove stadiona Grbavica, posjetili smo danas načelnika opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldžu, jednog od glavnih inicijatora same ideje, koji nas je detaljno upoznao sa cijelom procedurom najavljene rekonstrukcije Željinog i, najvjerovatnije, novog doma reprezentacije BiH.

Nemam ništa protiv Zenice, ali mislim da bi reprezentacija utakmice sa velikom posjetom ipak trebala da igra u Sarajevu i od toga je krenula ideja o rekonstrukciji Grbavice. Naravno, samoj inicijativi su sigurno doprinijeli i odlični rezultati Željezničara. Na tom stadionu smo već izgradili najkvalitetniju rasvjetu na prostoru bivše Jugoslavije, vodeći računa o svim uslovima FIFA-e i UEFA-e za potrebe međunarodnih utakmica. No, sam stadion ne ispunjava ni minimalne uslove, riječi su bivšeg člana uprave Željezničara, koji je istu napustio zbog mogućeg sukoba interesa.

Ovime prije svega rješavamo pitanje igranja reprezentacije u Sarajevu, pa tek onda i nastupe Željezničara u Evropi, a zašto ne i Sarajeva?! Imamo i Koševo, koje ima veći kapacitet, ali se radi o atletskom i olimpijskom stadionu, za čiju rekonstrukciju bi trebao ogroman novac, koji, vjerujem, niko ovdje nema. Grbavica je mnogo kompaktniji i jednostavniji stadion, pogotovo jer postoji projekat iz 1967. godine, po kojem je napravljena sjeverna tribina. Suština cijelog projekta je da svih pet nivoa vlasti uzmu učešće, gdje bi se kreditno zadužili po 2 miliona KM. Tih desetak miliona bi po svim procjenama bilo sasvim dovoljno da se tribine Istok i Zapad, sa dijelom Juga, rekonstruišu onako kako je to definisao projekat iz '67. godine. Ono što je najvažnije je da u ovom trenutku ne postoji nijedan tehnički, odnosno pravno nerazjašnjen detalj, što nije bio slučaj ni sa jednim ranijim rješenjem za Grbavicu. Stadion će, naravno, ostati Željin i klub će vjerovatno njime i upravljati.

Pored svih nivoa vlasti, veliko ohrabrenje predstavlja i uključenje BH Telecoma u cijeli projekat.

Podržao nas je i Telecom, koji je vrlo ozbiljan partner. Još nije definisan način njihovog učešća, ali bi u narednih par dana idejnom projektantu, firmi Ideja, koja je radila i stadion na Otoci, trebali dostaviti svoje zamisli, kojima bi se prilagodio sam projekat. Ljudi iz Željezničara su već održali sastanak na istu temu i dostavili svoje prijedloge po pitanju klupskih prostorija, svlačionica, te očekujemo za nekih 25 dana završen idejni projekat.

U medijima je najviše odjeknula špekulacija da bi Grbavica mogla postati Telecom Arena. Naš sagovornik tvrdi da je ta mogućnost tek usputno spomenuta na ranijem sastanku o sponzorstvu Premijer lige od strane Telecoma, te dodaje:

Najmanji je problem kako će se stadion zvati. Najbitnije je da što prije zaokružimo finansijsku konstrukciju. Opština Novo Sarajevo, za početak, finansira izvedbu idejnog projekta, koji košta oko 10.000 KM i nastojat ćemo sponzorisati i izradu izvedbene dokumentacije, koja bi bila oko 100.000 KM.

Prema riječima načelnika Koldže, usvojen je prijedlog eksperta za infrastrukturna pitanja pri NSBiH, Nihada Hodžića, da se izgradi stadion četvrte UEFA kategorije, koja bi dozvolila klubovima i reprezentaciji igranje svih međunarodnih utakmica, izuzev finala najvećih evropskih takmičenja, koja su rezervirana za takozvanu elitnu kategoriju. Novi kapacitet bi iznosio 20.000 sjedećih mijesta, a cijeli proces izgranje bi mogla ubrzati i UEFA.

Delegacija UEFA-e, sa kojom je gospodin Ivica Osim u izuzetnim odnosima, dolazi uskoro u Sarajevo i biće im prezentiran projekat, kako bi se i oni finansijski uključili u realizaciju, kao što je to bio slučaj u Orašju, Zenici...

Na kraju, kad saberemo sve rokove, Grbavica bi novo ruho mogla i trebala dobiti već u narednoj godini.

Nakon idejnog projekta slijedi analiza od strane stručnog tijela, te izvedbena dokumentacija, za koju je potrebno dva mjeseca. To znači da bi do kraja godine svi papiri trebali biti kompletirani, a najkasnije do februara naredne, nakon svih potrebnih revizija. Naravno, obzirom da se sve radi po Zakonu o javnim nabavkama, uvijek su moguće famozne žalbe, koje bi prolongirale date rokove. Godinu i pol dana smo izgubili i na izgradnji velike dvorane na Grbavici iz istih razloga. Građevinski radovi bi trajali maksimalno godnu dana, pa bi, prema tehnološkim rokovima, sve kako smo zamislili trebalo biti gotovo do kraja naredne godine, najavio je načelnik Koldžo za kraj našeg intervjua.

Neki dan sam stavljao tekst slican ovome i nitko nista nije prokomentirao, bas cudno, vjerojatno ljudima mrsko citat jer je predugacko. Mene samo brine navod da se stadion radi po projektu iz 1967., a pokusava se postic cat4 :? .To je naravno moguce uz neke izmjene u projektu, al tekst je malo cudan. Navodno nema ni najmanje razrijesenih detalja oko gradnje, a onda poslije klub dostavlja kako bi zeljeli da izgledaju klupske prostorije i svlacionice. Cudno je i kako govore da ce se pet razina vlasti zaduzit po 2 milijuna KM, jer projekt kosta 10 milijuna, a poslije govore kako bi bh telecom mogao bit sponzor i cemu onda da se svi zaduze po 2 milijuna? I zabrinjava me navod 'Tih desetak miliona bi po svim procjenama bilo sasvim dovoljno da se tribine Istok i Zapad, sa dijelom Juga, rekonstruišu onako kako je to definisao projekat iz '67. '. Zasto ne sruse taj stari jug izgradjen na brdu i naprave novi? Na kraju ako ista i bude dobit cemo jos jedan polovan stadion.
I okrenu tada glavu, zagleda se u daljinu, kao plave voljeli smo jedino još domovinu!

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 29 avg 2012, 04:25

Jbt sunce kako su heravo travu kosili. :lol:

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 29 avg 2012, 05:19

Jack777Pott je napisao/la:Neki dan sam stavljao tekst slican ovome i nitko nista nije prokomentirao, bas cudno, vjerojatno ljudima mrsko citat jer je predugacko. Mene samo brine navod da se stadion radi po projektu iz 1967., a pokusava se postic cat4 :? .To je naravno moguce uz neke izmjene u projektu, al tekst je malo cudan. Navodno nema ni najmanje razrijesenih detalja oko gradnje, a onda poslije klub dostavlja kako bi zeljeli da izgledaju klupske prostorije i svlacionice. Cudno je i kako govore da ce se pet razina vlasti zaduzit po 2 milijuna KM, jer projekt kosta 10 milijuna, a poslije govore kako bi bh telecom mogao bit sponzor i cemu onda da se svi zaduze po 2 milijuna? I zabrinjava me navod 'Tih desetak miliona bi po svim procjenama bilo sasvim dovoljno da se tribine Istok i Zapad, sa dijelom Juga, rekonstruišu onako kako je to definisao projekat iz '67. '. Zasto ne sruse taj stari jug izgradjen na brdu i naprave novi? Na kraju ako ista i bude dobit cemo jos jedan polovan stadion.
Pa sigurno bi se uradili doradjivanja na tom projetku iz '67. nemoraju valjda to napisati u tekstu, podrazumjeva se.

Ja vise mislim da su ljudi iz Željezničara samo dali svoje zahtjeve koje zele na stadionu, a to su klupske prostorije, muzej i ne znam sta jos, nisu sada sigurno dali kako to treba izgledati, vise bi rekao da su rekli kolike prostore zele za te prostorije.

Za ovo 10 miliona i BH telecom, samo cu reci da od viska glava ne boli. A sto se tice samih 10 miliona, to meni zvuci i suvise malo za tri tribine, mozda za jednu, ali tri... A za jug, neka oni naprave zapad i istok, a za jug cemo lahko, onako ce nakon izgradnje samo jedne glavne tribine, jug koristiti samo TM87. Mogu reci da bi ja licno volio vidjeti izgradjene i dorađene ostale tri tribine, a jug ovakakv kakav jeste sa samo malim korekcijama. Tri moderne tribine i jedna old school, da ostane onaj dašak prošlosti + čiro, onako je fudbal postao previse komercijalan ako mene pitas.

High

Post Postao/la High » 29 avg 2012, 07:04

Svega ću se nagledati i svašta ću dočekati, ali, izgleda da rekonstrukciju Koševa neću nikad ...
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

dubioza
Kontakt:

Post Postao/la dubioza » 29 avg 2012, 09:09

Bojim se da je ovo za grbavicu samo predizborna patka pojedinih ljudi, mada bi volio da nije. Da se razumijemo nemam nista protiv da repka igra negdje drugo, u neku ruku to bi i volio, zbog silnog krkanluka koji se desava prije, za vrijeme utakmice i poslije. Bio bi red da se makar jos jedan ili dva stadiona osposobi za takve utakmice al dabogda.
Republika Zenica

amho
Kontakt:

Post Postao/la amho » 29 avg 2012, 09:20

10 miliona nije malo za poslove same izgradnje (materijal, radovi itd.)... opstina bi vjerovatno bila 'kooperativna' kad su dozvole u pitanju, a imovinsko pravni odnosi bi trebali biti rijeseni, obzirom da je stadion u vlasnistvu kluba...

pitanje je samo kako osigurati i tih 10 mio... ko ce dati garancije za kredite... koliko ce dati sponzori.. hoce li savez uspjet' osigurat' podrsku uefe i fife kako je spomenuto...

Probisvjet
Kontakt:

Post Postao/la Probisvjet » 29 avg 2012, 09:51

Segment po segment. Stub po stub. Polako ali sigurno. Na redu je istocna tribina.
slika
slika
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 29 avg 2012, 12:27

Ma samo da se radi pa sta bilo !

- Bilino Polje usmnkano, i jos se namjerava radit.

- Kosevo ce za sada dobiti samo stolice za zapad, i sređivanje mokrih cvorova.

- Sjeverna tribina u Tuzli se privodi kraju.

- Grbavica ... ostaje da vidimo.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 29 avg 2012, 21:43

Ovaj tekst o rekonstrukciji Grbavice je u najmanju ruku smiješan.
Zašto da se radi po projektu iz 1967, bar da su rekli po tom projektu sa dopunama i izmjenama koje su neminovne.
"Na tom stadionu smo već izgradili najkvalitetniju rasvjetu na prostoru bivše Jugoslavije..."
Ja koliko znam reflektori na Grbavici su popravljeni prilikom rekonstrukcije onih na Koševu, odnosno preneseni su odozgo, neka me neko ispravi ako griješim. Mada to nije ni toliko bitno, ali čisto sumnjam da su bolji od onih na Koševu, a da za Zagreb, Split, Maribor i Beograd ne spominjem.
"Stadion će, naravno, ostati Željin i klub će vjerovatno njime i upravljati."
Kako ovi iz kluba misle da se drugi zaduže za njih naprave im sve, a da ne traže ništa za uzvrat ?
I kako mogu tvrditi da bi za 10 miliona napravili sve, valjda tu ide tender pa se izabere najpovoljniji i najjeftiniji ponuđač. Tvrde da za Koševo treba daleko više para, a koliko se sječam prošle godine je delegacija FS BiH na čelu sa Osimom posjetila Koševo i procjenila da treba nešto više od milion KM za rekonstrukciju ?!
Problem stadiona Grbavica je i parking, kako bi tek bilo kada bi se kapacitet popeo na 20 000 ljudi. Još nešto što mi se nikako ne sviđa je ona sportska dvorana koju su ugurali kod pomočnog terena. Uglavnom mislim da je ovo jedna velika šuplja pred izbore, mada bih volio da istina. I na kraju najbolja rečenica u tekstu :
"Na kraju, kad saberemo sve rokove, Grbavica bi novo ruho mogla i trebala dobiti već u narednoj godini." :lol:
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.