mujoisuljo je napisao/la:kimbo je napisao/la:Samo par observacija vizavi nasih timova uEvropi. Njie nas problem ni fudbal ni kosarka nego shvatanje baznih sportova. Stanje svijesti sredine a samim tim i ljudi koji vode mladje uzraste. Manjak strucnosti i tehnicki i ljudski i psiholoskih .. ti ljudi vecinom u svim sportovima prave idiote od djece i hendikepirane sportiste. Kako oni tako i njihovi roditelji .. Kod nas decko lako dodje do seniorskogh pogona a ne zna osnovne tehnike sprinta ne moze da digne 70 kila iz cucnja, 1 0sklekova da uradi. Nece Osim, Jovic, Dzafic i ostali treneri prvih ekipa uciti igrace u 20 i nekoj godini da nije dobro da se pije , pusi i da vode sportski zivot. NIko nije otisao na pripreme i za 20 dana nabio kondiciju. Biti sportista je 24/7 posao i opredjeljenje , stil zivota .. A tek onda mozemo pricati o taktickim postavkama, duhu ekipnom , disciplini i tako dalje ... Nacija CG sa samo 300 000 ljudi nam je odrzala sportsku lekciju po drugi put ovog ljeta. Poogledajte sta rade na OI ... .
Dobro ovi su protiv SArajeva imal isrece kao niko al je to trebalo biti rijeseno puno ranije i otklonjen faktor srece , sudija i tako dalje ....
I kako je ovo sve glupo i smijesno vidi se i na forumu. Jedni druge ismijavamo . Fakticki se takmicimo u LOSINI i ljudskoj gluposti. Jedina prava reakcija bi trebala da bude STID svakog BH gradjanina bez obzira na klubsku pripadnost. Stid a onda ovi na pozicijama da sjednu i kazu pa ljudi ne mozemo vise ovako. Eto ne mora biti na saveznom nivou neka bude na novou kluba (mijenjaj trenere pionira omladinaca). Sramota grad od 500000 npr. ne moze da napravi jednog igraca Evropske klase za 20 godina. Dzeko je izuzetak i rezultat rada drugioh ljudi vecim dijelom.
Fuj ... tako se radi o elementarnim stvarima na kojima padamo da je za neopisat ..
Slažem se brate sa tribine i dodao bih samo još jednu stvar, mentalitet Bosanaca i Hercegovaca je taki da mi nikad nećemo ništa napraviti, ne samo u sportu nego u bilo čemu drugom.Mi smo **** narod, sa vrlo malim financijskim, moralnim, kulturnim i bilo kojim drugim bogatstvom.Žalosno ali istinito!
Naravno brato to je tacno u vezi mentaliteta.
Al sta je mentalitet ? Mentalitet je sistem navika (rekcija na fenomene) koje su se razvile na nasim prostorima. U ovom kontekstu navike koje su se razvile zadnjih 20 godina pogotovo. Al i prije rata smo naprimjer kuburili sa individualnim radom. Pogotovo mi u BH !
Zato sam mislim negdje na Velezovoj temi institirao da razvijamo sistem rada sa mladim igracima iako nam idu bez ikakve ostete. Bitno je stvarati nove vrijednosti kroz taj rad , neko mora biti generator tih promjena u ovoj drzavi. Neko mora dignuti taj neki nivo svijesti , discipline, sistema .. a rezultati ce doci sami po sebi. I eto ti promjene mentaliteta . Mentalitet nije fizicka limitiranost neko psihicka i socijoloska i ona se da mijenjati i istrenirati isto kao i sve ostalo. Rad , rad i samo rad plus disciplina i sve ce doci ....