Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

samoradnik
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la samoradnik » 16 sep 2012, 23:28

zizu1991 je napisao/la:Treba Komitet za normalizaciju da se ozbiljno pozabavi ovim navijačkim neredima, nek' se u Savezu usvoje prijedlozi za rigorozne kazne pri bilo kojem pokušaju sukobljavanja navijača, čak i nacionalističkih pjesmi.
I da se to uvede u zakonik o spriječavanju nereda na sportskim terenima.
Zabraniti gostovanja ( opet ) nema smisla, jer ( opet ) će im se nekada dopustiti da idu na ta gostovanja, a navijači će po svom, ako se nešto ozbiljno ne uradi.
Nadam se da će u roku od 10godina svaki stadion u BiH na kojemu se igra Premijer liga BiH biti opskrbljen kamerama, odnosno video nadzorom, i da krenemo ka naprijed.
A sada, da se malo vratimo u realnost :mrgreen:
Organizovan navijački nered je nemoguće spriječiti!
Komitet je svoje odavno rekao,izgubio povjerenje većine prvoligaša i samim time njegov status je sad već komičan. Apsolutno u ovoj zemlji ne postoje osobe koje bi neutralno vodile tako značajnu strukturu,ne postoje i ne rađaju se!
Takođe i oko odrednica,jer treba jasno razgraničiti patriotizam,nacionalizam,šovinizam. Karikiram pjesma nekog Incidenta "Tamo daleko" ili "Volimo te otadžbino naša" apsolutno nije uperena ni protiv jednog od naroda,čak ni indirektno,vjerujem da i grupe sa hr i bo predznakom takođe imaju isključivo patriotske pjesme,kojima se ne veliča nijedna odrednica šovinizma.
Isto tako i oko zastava,apsolutno je neprihvatljivo da ijedna navijačka grupa iz Federacije nosi zastave Armije,kao što i grupe u RS ne trebaju da nose zastave ČSP ili hrvatske grupe zastave NDH.
Ali jednostavno i u prirodi stvari nemoguće je iskorjeniti to,jer smo takvo podneblje gdje se sve pravda nekakvim istorijskim pozivanjima i ne znam sve čime ne.
Apsolutno je paradoksalno da se uglavnom svaki eksces pravda riječima uradila šačica ljudi,a kobajagi prave vođe na tribini nisu bile upućene i kobajagi iznenadilo ih.... Ljudi iz navijačkog svijeta ovo najbolje kontaju, vjerujem da policija kako u RS tako i u Federaciji ima podatke o vođama grupa,a isto tako vjerujem da vođe imaju jezgro koje prije početka organizuje tribinu,kop. Poenta,previše se pravimo ludi, za eksces je odgovorna grupa,ako jedan vođa ne može organizovati tribinu čiji je vođa,onda on nije zaslužio tu funkciju,u navijačkom svijetu on je idiot.
Kakav crni zakonik,uvijek se rupa može naći... Srbija je primjer, uveli neki zakonski akt po kom na tribinu ne može ući dijete bez roditelja ispod 16,jest vraga već u petom kolu bruka djece u kopu.
I na jednoj drugoj temi sam već i rekao, problem društva u cjelini u ovoj zemlji je zavisnost!

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 16 sep 2012, 23:32

Pa šta je s Englezima, kako u njih rupa u zakoniku nema ? To mi stvarno nije jasno, ili možda ima, al se ljudi opametili preko noći pa odlučili da ne rade probleme ?
Ne razumijem što si mene citirao, kada se slažemo u stavovima, i kada sam rekao nacionalističke, valjda se zna šta je nacionalističko, nije isto to i patriotsko.
Ti nikad nisi sam i nećeš biti sam, naprijed Veleže u nove pobjede!!!

sekac
Kontakt:

Post Postao/la sekac » 16 sep 2012, 23:34

samoradnik je napisao/la:
zizu1991 je napisao/la:Treba Komitet za normalizaciju da se ozbiljno pozabavi ovim navijačkim neredima, nek' se u Savezu usvoje prijedlozi za rigorozne kazne pri bilo kojem pokušaju sukobljavanja navijača, čak i nacionalističkih pjesmi.
I da se to uvede u zakonik o spriječavanju nereda na sportskim terenima.
Zabraniti gostovanja ( opet ) nema smisla, jer ( opet ) će im se nekada dopustiti da idu na ta gostovanja, a navijači će po svom, ako se nešto ozbiljno ne uradi.
Nadam se da će u roku od 10godina svaki stadion u BiH na kojemu se igra Premijer liga BiH biti opskrbljen kamerama, odnosno video nadzorom, i da krenemo ka naprijed.
A sada, da se malo vratimo u realnost :mrgreen:
Organizovan navijački nered je nemoguće spriječiti!
Komitet je svoje odavno rekao,izgubio povjerenje većine prvoligaša i samim time njegov status je sad već komičan. Apsolutno u ovoj zemlji ne postoje osobe koje bi neutralno vodile tako značajnu strukturu,ne postoje i ne rađaju se!
Takođe i oko odrednica,jer treba jasno razgraničiti patriotizam,nacionalizam,šovinizam. Karikiram pjesma nekog Incidenta "Tamo daleko" ili "Volimo te otadžbino naša" apsolutno nije uperena ni protiv jednog od naroda,čak ni indirektno,vjerujem da i grupe sa hr i bo predznakom takođe imaju isključivo patriotske pjesme,kojima se ne veliča nijedna odrednica šovinizma.
Isto tako i oko zastava,apsolutno je neprihvatljivo da ijedna navijačka grupa iz Federacije nosi zastave Armije,kao što i grupe u RS ne trebaju da nose zastave ČSP ili hrvatske grupe zastave NDH.
Ali jednostavno i u prirodi stvari nemoguće je iskorjeniti to,jer smo takvo podneblje gdje se sve pravda nekakvim istorijskim pozivanjima i ne znam sve čime ne.
Apsolutno je paradoksalno da se uglavnom svaki eksces pravda riječima uradila šačica ljudi,a kobajagi prave vođe na tribini nisu bile upućene i kobajagi iznenadilo ih.... Ljudi iz navijačkog svijeta ovo najbolje kontaju, vjerujem da policija kako u RS tako i u Federaciji ima podatke o vođama grupa,a isto tako vjerujem da vođe imaju jezgro koje prije početka organizuje tribinu,kop. Poenta,previše se pravimo ludi, za eksces je odgovorna grupa,ako jedan vođa ne može organizovati tribinu čiji je vođa,onda on nije zaslužio tu funkciju,u navijačkom svijetu on je idiot.
Kakav crni zakonik,uvijek se rupa može naći... Srbija je primjer, uveli neki zakonski akt po kom na tribinu ne može ući dijete bez roditelja ispod 16,jest vraga već u petom kolu bruka djece u kopu.
I na jednoj drugoj temi sam već i rekao, problem društva u cjelini u ovoj zemlji je zavisnost!
SLAŽEM SE SA TOBOM PRIJE U EX DRŽAVI ZA SVAKU SITNICU SU DOLAZILI I KUPILI VOĐE I OVE KOJI SU EVIDENTIRANI GDJE GOD NJIHOVA SKUPINA NAVIJAČKA PRAVILA PROBLEME JEDNE PRILIKE U SUBOTICI SU OBILI SLADOLED (FRIŽIDER) I UJUTRO ČEKAJU VOZ U SARAJEVU I SVI U SUD SA STANICE A BILO NAS JE PUNO TAD I SVI KOD SUDIJE I NARAVNO DA SE NAŠAO KRIVAC I MISLIŠ DA JE IKAD VIŠE PRAVIO BELAJ ALI SAD NE RADI ZAKONODAVSTVO SVOJ POSAO KAKO TREBA ŠTA ČE BITI SA OVIH 38 UHAPŠENIH NIKOM NIŠTA POJELA MACA MIŠA IDEMO DALJE
Sarajevo ljubavi moja!

ahmic
Kontakt:

Post Postao/la ahmic » 16 sep 2012, 23:34

u sustini to smo mi,rekoh to smo mi.... kakaav narod takva vlast,bolje ne zasluzujemo...Bog nam nece jer smo zli i nemamo dobre duse...

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 16 sep 2012, 23:37

Ovo izmice svakoj kontroli. :|
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 16 sep 2012, 23:39

Oplesti po zabranama i gotovo, nema druge.
Tako će ga i biti u dogledno vrijeme, šta mi god pisali, bili za ili protiv toga.

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 16 sep 2012, 23:40

ne moze komitet izreci zabranu jer se ovo nije desilo na stadionu vec van stadiona

samoradnik
Kontakt:

Post Postao/la samoradnik » 16 sep 2012, 23:41

zizu1991 je napisao/la:Pa šta je s Englezima, kako u njih rupa u zakoniku nema ? To mi stvarno nije jasno, ili možda ima, al se ljudi opametili preko noći pa odlučili da ne rade probleme ?
Ne razumijem što si mene citirao, kada se slažemo u stavovima, i kada sam rekao nacionalističke, valjda se zna šta je nacionalističko, nije isto to i patriotsko.
E vjeruj, ništa lično, al kad mi neko kaže kako je kod Engleza super i kako nema nereda,ja ne znam da li bih ka nazvao idiotom ili neznalicom! Samo kod Engleza neredi,sukobi,incidenti se ne stavljaju u prvi plan,kao kod nas. Čega se pametan stidi budala se ponosi, kod nas to tako ide,jedva se čeka kamera naciljati na nered,pokazati masama huligane i njihova djela,a zatim i posljedice. Englez je to fino uradio,kamera i kadar bježi od incidenta,izgrednici se hapse,a kadar ide prema razdraganim penzionerkama koje obično nose šalove svojih klubova i svojim unucima pričaju o slavnom vremenu Hičkoka. Tu je suštinska razlika. Procentualno gledano (naravno razlika u veličini i populaciji je ogromna) više je sukoba i nereda kada su navijači u pitanju u Engleskoj,nego u cijelom našem regionu. Samo oni o tome ćute i kažnjavaju,a kod nas to slave i jedva čekaju! ;)
Citirao sam čisto da bi se nadovezao ;) jer ti kažem zakon u ovoj zemlji je slijepo slovo,to si valjda i sam skontao... Ti i ja ma kako se zvali,ako nemamo neku štelu može nas sutra zaklat svakakva budala sa štelom i još doć na sahranu/dženazu i smijat se roditeljima u lice ;)
Istakao sam to jer u BiH često se kaže kako su sve pjesme isključivo šovinističke,nacionalističke. Što apsolutno nije tačno. Ali time se namjerno pale vatre,to nekome treba,vječno stanje tame i sukoba je izgleda u ovoj zemlji prije potrebno da bi se sačuvalo ovo trenutno stanje nerazvijenosti i zaostalosti po svim pitanjima.
I dalje tvrdim da je planiran i organizovan navijački incident u potpunosti nemoguće spriječiti,on će se desiti ako nigdje drugo na piš pauzi.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 16 sep 2012, 23:41

Jadno. :(
Hayley <3

sekac
Kontakt:

Post Postao/la sekac » 16 sep 2012, 23:44

arelinho je napisao/la:ne moze komitet izreci zabranu jer se ovo nije desilo na stadionu vec van stadiona
MAJSTORE I NA GRBAVICI JE BILO VAN STADIONA KAD JE BILA TORCIDA AKO SLAŽEM SE DA BUDU ZABRANE ALI ZAŠTO UVIJEK PREKO NAŠIH LEĐA IMA PRAVO OVAJ SVI HULIGANI SU ISTI NEMAJU ONI NI BOJE NI NACIJE IMAJU SAMO PIZDU MEĐU NOGAMA KUKAVICE I JAJARE
Sarajevo ljubavi moja!

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 16 sep 2012, 23:49

samoradnik je napisao/la: E vjeruj, ništa lično, al kad mi neko kaže kako je kod Engleza super i kako nema nereda,ja ne znam da li bih ka nazvao idiotom ili neznalicom! Samo kod Engleza neredi,sukobi,incidenti se ne stavljaju u prvi plan,kao kod nas. Čega se pametan stidi budala se ponosi, kod nas to tako ide,jedva se čeka kamera naciljati na nered,pokazati masama huligane i njihova djela,a zatim i posljedice. Englez je to fino uradio,kamera i kadar bježi od incidenta,izgrednici se hapse,a kadar ide prema razdraganim penzionerkama koje obično nose šalove svojih klubova i svojim unucima pričaju o slavnom vremenu Hičkoka. Tu je suštinska razlika. Procentualno gledano (naravno razlika u veličini i populaciji je ogromna) više je sukoba i nereda kada su navijači u pitanju u Engleskoj,nego u cijelom našem regionu. Samo oni o tome ćute i kažnjavaju,a kod nas to slave i jedva čekaju! ;)
Citirao sam čisto da bi se nadovezao ;) jer ti kažem zakon u ovoj zemlji je slijepo slovo,to si valjda i sam skontao... Ti i ja ma kako se zvali,ako nemamo neku štelu može nas sutra zaklat svakakva budala sa štelom i još doć na sahranu/dženazu i smijat se roditeljima u lice ;)
Istakao sam to jer u BiH često se kaže kako su sve pjesme isključivo šovinističke,nacionalističke. Što apsolutno nije tačno. Ali time se namjerno pale vatre,to nekome treba,vječno stanje tame i sukoba je izgleda u ovoj zemlji prije potrebno da bi se sačuvalo ovo trenutno stanje nerazvijenosti i zaostalosti po svim pitanjima.
I dalje tvrdim da je planiran i organizovan navijački incident u potpunosti nemoguće spriječiti,on će se desiti ako nigdje drugo na piš pauzi.
Pa čovječe Božiji, ne možeš ti porediti njihove nerede i naše, koji su motivi njihovih navijača, koji su naših, koliko u njih ima stanovnika u Engleskoj, koliko u nas, kolika je tradicija huliganstva u njih, kolika u nas, kolika je tradicija nogometa u njih kolika u nas, koliko je sređena u njih država, koliko u nas, koliko se to dešava u njih na stadionima, koliko u nas, to su mnoga pitanja koja razdvajaju nas od njih i nemožemo njih i nas nikako upoređivati.

K0MT
Kontakt:

Post Postao/la K0MT » 16 sep 2012, 23:53

Pa ti si ih uporedio prvi.
zizu1991 je napisao/la:Pa šta je s Englezima, kako u njih rupa u zakoniku nema ? To mi stvarno nije jasno, ili možda ima, al se ljudi opametili preko noći pa odlučili da ne rade probleme ?

samoradnik
Kontakt:

Post Postao/la samoradnik » 16 sep 2012, 23:54

kralj_je_mrtav je napisao/la:
arelinho je napisao/la:ne moze komitet izreci zabranu jer se ovo nije desilo na stadionu vec van stadiona
Kakve to veze ima, moze Komitet sta hoce. Ponavljam, da zabrana nije ukinuta do sada ne bi bilo niti jednog nereda. Niti bi ovi jaukali ubi srbina, niti bi ovi drugi pjevali drazi, niti bi ovi napadali pub, a niti bi ovi napadali kafic, a niti bi ovi razvaljivali vagone, a vala ni ovi ne bi palili kombi. Dakle, samo zabrana, neka stoke u svom toru i dovidjenja.
Opet griješiš.
Kažeš nebi bilo. U većini slučajeva domaćin je glavni krivac,kao organizator meča. U većini slučajeva domaća grupa izaziva incident. Dakle gostovanja nisu glavni razlog incidentima. Realno svega par grupa ide na gostovanja sa više od jednog busa.
Isto tako, možda će mi neko i obrisati post i nema veze,ako će to u BiH stvoriti neku normalniju i zdraviju navijačku priču (nek post bude žrtva),ali tvoj post je dosta kontradiktoran i licemjeran. Neću citirat jer sam već.
Kažeš jaukali ubi srbina. Bio je i još jedan poklič samo što je druga riječ počinjala sa č. Isto tako svako jaukanje ubi hrvata,bošnjaka je za totalnu osudu. U navijačkom svijetu ove zemlje to su najveće uvrede! Da se razumijemo!Jer se konkretno poziva na ubijanje i međuetničku mržnju.
I već pomenuti najteži verbalni delikt je dakle najveći.
Slijede ga kako ti kažeš neki drugi verbalni delikti,to su te pa nazvao bi ih navijačko-postratnim hitovima. Ali kažem ne treba izjednačavati poziv na ubijanje sa pjesmama raznoraznih sadržina. Iako i u njima indirektno zasigurno ima tonova sličnih poruka. Konkretno o samom već pomenutom Draži imaš sigurno 300 pjesama, u 33% tih pjesama nemaš ni najmanju stopu netrpeljivosti prema druga dva naroda,već se radi o isključivo rodoljubivim pjesmama namjenjenih njegovom životu i djetinjstvu,rodnom kraju.... (ako misliš da lažem odeš na google).
Isto tako i kada su u pitanju druga dva naroda i njihov repertoar,dakle te takozvane nacio-patriotske ili ti nacionalističke pjesme su uglavnom verbalni delikt koji je uperen u svrhu proslavljanja ličnosti. Slušao sam vjeruj dosta toga sa sve tri strane ;) pa poznam donekle tematiku.
Što se treće vrste verbalnog delikta tiče tu se radi o takozvanom indirektnom pozivanju na nacionalizam, koje se prvenstveno ogleda kroz navijačke rekvizite.
I naravno, najveća moguća posljedica svih tih navijačkih netrpeljivosti su izgubljeni životi,na kraju se ispostavi najmanje bitno kako se ko zove, bitno je da istog više nema, a da je život izgubio zbog idiota na drugoj strani ograde,tada je već kasno i za zakone i za svijest i za društvenu akciju.....

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 16 sep 2012, 23:56

K0MT je napisao/la:Pa ti si ih uporedio prvi.
Ja sam ih uporedio u zakonima, zakonik je svugdje isti, samo ako se postupa ispravno, jer sam naveo zakonik i zakone kao sredstvo za suzbijanje ovih minulih događaja, kada je on napisao da ima rupa u zakonu.

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 17 sep 2012, 00:01

Ako se uvede zabrana za gostujuce navijace, nek se ukine i ovaj nas fudbal.
Celik!3,2,2.

*p!p!t@*
Kontakt:

Post Postao/la *p!p!t@* » 17 sep 2012, 00:03

Mislim da zabrane treba stavljati skupinama koje prave probleme,a ne skroz zabraniti gostovanja svima. Ima tu grupa koje ne prave probleme...
Urbanovo = Prknovčići

Pravda za Prknovčiće!

Red Army prestati neće nikada!

samoradnik
Kontakt:

Post Postao/la samoradnik » 17 sep 2012, 00:05

ne vidim čemu zaustavljaš diskusiju.
Ili na pravi način nisi shvatio moj post. Ili mi želiš reći kako u Sarajevu se nikad nije ranije pjevalo nešto slično...ajde boga ti... nemojmo se ludi praviti,nismo djeca... Ali upravo zbog takvog odnosa prema sagovorniku koji ima neko drugačije mišljenje u ovoj zemlji će vječito se ići težim putem..
Nemam te ja šta podučavati,tvoja ograničenost u tom segmentu umjetnosti je tvoj problem. Ako misliš da si bogom dan da nekog ubjedjuješ u suprotno tvoja stvar,zapravo tvoj problem. Ja nisam demagog niti kakav zabavnjak koji bi se šalio o bilo kojoj stvari. Pričam o činjenicama. Naročito bazirajući se na to često prisutno sivilo medija i još veću cenzuru nad nekim stvarima.
A što se uvrijeđenosti tiče to je posebna kategorija,i mene svašta i svako uvrijedi pa mu to ne zamjerim mnogo sve dok ne prelazi granice dobrog ukusa. A naročito sam ponosan kada taj isti shvati da je pogriješio.

AllGunsBlazing

Otprilike si u toj rečenici sve rekao. Zabrana neće rješiti problem,stopirati da,rješiti ne!

Robijas007
Kontakt:

Post Postao/la Robijas007 » 17 sep 2012, 00:18

i šta sad zbog par likova koji su sasvim sigurno uzeli par maraka da se ovo sve izazove,a sve u okviru predizborne kampanje :!: :!: u što sam 200 posto siguran,sad svi navijači koji bi mirno otišli gledat i bodrit klub,jel svi trebaju da ispaštaju :?: :!: niti su navijači Želje polupali onaj pub,niti su navijači Zrinjskog polupali kafiće i izloge.Nisu ni navijači Borca demolirali voz,a niti su navijači Goška zapalili kombi...to su samo plaćene PI.ČKE i jeftin predizborni trik,koji je neko sigurno platio ;)
NAJBOLJE SVOJE GODINE,DAO SAM ZA TEBE,I NIMALO JA NEĆU ŽALITI,LJUBAVI JEDINA,JER TI SE ZOVEŠ ČELIK ZENICA,ČELIK ZENICA!!

KANTU NAM DAJ!!

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 17 sep 2012, 00:27

Ne bih da pricam o politici, ali stvarno smrdi. Cim se i malo pocne zivjeti normalno, i cim se pocne tolerisati i tudje dese se svakakva skandiranja, napadi i slicno. Jednostavno pustiti navijacke grupe da rijese sve ispade koji se desavaju u grupi, a koja ne moze ugasiti je i to je to.
Celik!3,2,2.

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 17 sep 2012, 01:21

Ne moze covek ni biti pametan pa reci da bi zabrana urodila plodom.Koliko se videlo pre,zabrana se odnosi na organizovano okupljanje navijackih grupa,dakle ti mozes u sopstvenoj reziji i bez dukseva,salova otici na utakmicu.I tu sad nastaje problem,skupe se likovi 10 privatnih automobila utale se za gorivo po njih 5 to je 50 ljudi,sasvim dovoljno da se napravi dar mar bilo gde.I sta je bilo,nista po propozicijama sve regularno.Ali zatim bi tu trebala murija da stupi na scenu i kaze,aha,aha,ti,ti,ti dodji ovamo,evo tebi lagano lisice na ruke i hajmo u zatvor za narusavanje javnog reda i mira,ali to murija nece da radi i propade i zabrana i zakon i sve. ;) :roll:
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.