Mehremić: Mlada ekipa igra sve bolje, ali za iskustvo nam treba vremena
Adi Mehremić je jedan od mnogobrojnih mladih fudbalera Veleža, koji je u ovoj sezoni dobio priliku za „vatreno krštenje“. Momak rođen u Hadžićima već drugu sezonu je član Veleža. Može se reći da je postao na neki način „domaći“.
- Nisam ni sumnjao da ću biti na loše primljen, ali zaista od prvog dana, počev od ljudi u klubu pa do navijača uvijek sam nailazio na lijep prijem i susretljivost. Ovo mi je druga sezona u Veležu i zaista u punom smislu osjećam se kao kod kuće, kaže na početku razgovora Adi Mehremić (20).
Prošle sezone pred kraj, nakon povrede Slobodana Lakičevića, debitovali ste za prvi tim. Zanimljivo je da ste prvi pravi debi imali praktično u jednoj od najtežih utakmica, u derbiju sa Zrinjskim.
- Tada sam praktično pet minuta pred početak upao u ekipu, jer zagrijavanje je pokazalo da „Laki“ neće moći igrati. Ispalo je odlično. Dobili smo i to u blistavom izdanju gradskog rivala, našim navijačima donijeli najdražu pobjedu, a mislim da ni ja nisam razočarao, prisjeća se Mehremić.
Ove sezone igrali ste i na poziciji desnokrilnog napadača ?
- To je dosta dobro funkcionisalo u Austriji protiv FAC-a i Hapoela, pa mi je trener pružio priliku i u prvim utakmicama u prvenstvu. Svoju dosadašnju karijeru uglavnom sam igrao lijevog beka, stopera i lijevo krilo. Mislim da mlad igrač ne smije birati pozicije i njegovo je da se pokuša adaptirati na zahtjeve trenera. Ko zna gdje će te karijera odvesti i zato je dobro vidjeti da li neku poziciju možeš odigrati.
Za Adija je vezana i još jedna zanimljivost. Naime, ovo mu i nije prva povezanost sa Veležom. Njegov otac u godinama poslije rata nosio je dres „Rođenih“. Iako je Hidajet bio centarfor, Adi ipak ima nešto defanzivnije sklonosti.
- Ja sam tada još bio dječak, kada mi je otac igrao za Velež. Eto sudbina je htjela da ja dođem u ovaj klub. Drago mi je radi toga. Neću sada da dajem neke izjave koje bi se mogle protumačiti kurtoazno. Jednostavno ne želim da se tako shvati. Ja sa ponosom nosim dres Veleža. Drago mi je da je neko moj prije toga nosio ovaj dres, a sada ko zna možda sudbina donese nekog novog nasljednika, sa osmijehom na licu ističe mladi fudbaler Veleža.
Ovo vam je nakon godinu i nešto više praktično prvo medijsko predstavljanje. Može te li nam nešto više reći o svojoj karijeri ?
- Ponikao sam u Radniku iz Hadžića. Jednu sezonu sam proveo u Teplicama. Tu sam najbolje osjetio taj život kada sa 17 godina odete negdje vani. Možda se to onako na prvu čini odličnim, ali je to surovi profesionalizam, gdje vrlo teško možete normalno živjeti od tih primanja. Vratio sam se u Radnik, jer jednostavno nisam bio tada spreman to sve da izdržim. Danas počesto ističu primjer Edina Džeke, ali i on je imao težak put kada je došao u Češku. Nije to baš sve tako bajkovito kako izgleda. Zbog toga još jednom ću ponoviti kako prijem i odnos ljudi u Veležu prema mladim igračima je na daleko većem nivou nego što sam to vidio u Češkoj.
Radnik iz Hadžića je postao svojevrstan inkubator mladih igrača. U čemu je tajna?
- Nema tajne, činjenica je da u BiH ima mnogo talentovane djece. Eto tako je ispalo. Sa mnom je u Teplice otišao i Ajdin Čajić (20). Momak je uspio sve izdržati i evo prvotimac je Teplica, a samo on zna kroz kakva je sve iskušenja prošao. Muris Mešanović (22) je u prvoligašu Jilhavi. Igrali smo ljetos protiv njih u Austriji, a on nam je postigao pogodak.
Velež ove sezone ima veoma mladu ekipu.
- Ove godine mnogo mladih igrača preuzelo je teret prvotimca. Mislim da se to već sada pokazalo kao odličan potez, jer igramo sve bolje i bolje. Jedino mi je žao što ispadne onako kao na Koševu. Primili smo golove poprilično naivno. Tu se osjetilo da nam nedostaje iskustva. Utjeha može biti što smo poraženi od trenutno možda i najbolje ekipe u našoj ligi, ali svejedno ipak smo naivno primili golove. Talenta možete imati, ali iskustvo morate steći.
Mehremic2Slijede tri utakmice na svom stadionu. Očekivanja ?
- Pa ako smo i na Koševu igrali otvoreno i da pokušamo pobijediti, pa čak i kada smo gubili 4:0, onda nema razloga da tako ne bude ni protiv ove dvije ekipe. Gošk i Leotar su nam dužnici od prošle sezone. Da se razumijemo, neće biti lako ni protiv njih, ali mi moramo ići na pobjedu. Najviše zbog nas samih i navikavanja na taj mentalitet.
Prethodno ćemo morati "preskočiti" Mladost.
- Tu trebamo pokazati da smo ozbiljni. Nije bitno hoćemo li pobijediti 2:0 ili 12:0, mi moramo pobijediti u dominantnoj igri. Iako to svako očekuje, neće ni Mladost doći tu sada sa bijelom zastavom. Pa njima je veliki izazov igrati sa premijerligašom i još da je Velež. Na njihovom mjestu igrao bi sa 120 % svojih mogućnosti. Skinuti „skalp“ jednom premijerligašu je nesvakidašnji uspjeh za ekipu iz trećeg ranga takmičenja.
I za kraj ostalo je pitanje koje se sve više nameće. Mlada reprezentacija BiH ? Po godinama (1992 godište) vi konkurišete u ovom ciklusu za naš mladi tim.
- Nadam se da će me zdravlje poslužiti i da neće biti povreda, te da ću imati kontinuiteta utakmica u Veležu. Nositi dres reprezentacije je velika čast. Mislim da bi to bio ne samo moj uspjeh, već i kompletnog kluba, koji je ove sezone odlučio da pruži priliku ovako velikom broju mladih igrača. Osim mene za dres U-21 reprezentacije konkurišu, od onih koji su do sada zaigrali u sezoni, Zvonić, Mace i Ćemalović.
❶❾ ❷ ❷ ★ ❶❾❽❶