merdanovic je napisao/la:
Sinko ti ukoliko si smiješ takvim klubovima veoma si jadan.
Što ti nisi svjetski priznati fudbaler ili manager ili nešto slicno kad se tako smiješ ovim klubovima i ljudima koji vode te klubove.Zar ti misliš da si po pojmu fudbala pametniji od njih ?
Kakve veze ja imam sa svim?
Što ti nisi uspjesan fudbaler ili igrač u našem fudbalu i zar ti mislis da si ti pametniji od ostalih sto govoris da nije normalno da neko navija za stranu ekipu? Ko si ti da se smiješ ljudima koji vise vole pogledat dobar fudbal u Engleskoj, Španiji, Njemačkoj nego festival antifudbala i seljakluka koji se igra na nasim livadama?
merdanovic je napisao/la:
Čovjek objasnio i TAČKA.
Šta je objasnio? Lik kaze sljedece
Tamo gde je veliki novac i kapital tamo su i mahinacije.
Navijaci su svedeni na obicne potrosace,i koliko pratim i njihove ulaznice (sto za pojedinacne utakmice sto sezonske) su iz godine u godinu sve skuplje, dok su primanja igraca sve veca.
Dakle zakljucujemo da posto u nas nema novca u fudbalu u nas nema mahinacija. Mi smo moralni.
A pod dva, govori da strani klubovi nemaju navijace nego samo zalutalu masu koja im daje novac. To je to. Ali zato mi u nasem fudbalu imamo prekrasne navijače koji ubijaju jednu druge, ruse stadione, pale autobuse i kombije, razbijaju vozove, gadjaju policajce petardama i donose nacisticke zastave na stadione. Sad sam shvatio šta su navijači upravo.
To nisu oni koji kupovinom dresa, šolje, ulaznice, majice iz oficijelnog šopa svog kluba direktno pomazu taj klub i postaju zasluzni za dio rezultata tog kluba. To nisu navijaci ali zato su navijači oni koji ulijecu u teren da mlate protivnicku ekipu i uzvikuju nacionalističke parole po stadionima. To su navijači!
Zatim kaze
Naravno tu je vrlo bitna (da ne kazem presudna) uloga medija koji ispiraju ljudima mozgove,prave spektakle od ogromnih transfera,i ako bi trebali kriticki da se odnose prema svima koji trose toliki toliki novac u ova krizna vremena.
Da, mediji su sve krivi jer nije zanimljivo gledati kako Ronaldo prelazi iz Intera u Real nego je zanimljivo gledati kako Žuržinov iz Zrinjskog prelazi u Borac. To je taj transfer! Vrijedan 4 kile paprika i 3 vreće kospica. Transfer od kojeg su navijaci Borca totalno raspametili se, kad je dolazio potpisat ugovor u BanjaLuci mu napravili doček na stadionu od 55 hiljada ljudi.
Kako god navijanje za neki strani klub,cak i sa sportske strane gledano je potpuno besmisleno.
Aha.
Gledati kvalitetan sport i dobar fudbal je besmisleno, ali zato gledati duele izmedju timova sa ovih prostora je nesto najuzbudljivije sto ti se moze desit u zivotu. Jednostavno svaki put kad gledam Donji Srem - Vojvodina ili Osijek - Dragovoljac ili Sarajevo - Kozara osjetim neku nenormalnu navalu adrenalina, vidim 123 lijepa poteza po utakmici, visok tempe igre, takticko nadmudrivanje, kvalitetne pojedince!
Bolje otici ispred Begove dzamije i gledat ljude kako izlaze sa jacije ili dzume, vise ces tu vidjet lijepih akcija ili poteza nego na bh. stadionima.