JTS je napisao/la:Da i ja kažem koju o mogućem spajanju Slobode i Mramora, te osnivanja novog kluba F.K.Sloboda 1919.
Sa jedne strane bio bih tužan naravno, ali sa druge sretan jer bi klub konačno bio kako treba, bez dugovanja, titule i evropski kupovi bili bi realnost.
Ako se to ipak desi, naravno da ću pratiti taj klub, jer ipak će to biti Sloboda, za mene kao da se nikada nije ni "ugasila". Ok, grb će se vjerovatno promjenit', nema veze, već smo ga mjenjali. Klub je već mjenjao ime, bili smo Gorki, a sada Sloboda. Bitno je da bude crveno-crna boja. I dalje će se igrat' na Tušnju, i dalje će se kada se spomene Sloboda, znati da je to Sloboda iz Tuzle. Kakav gubitak identiteta i **** materine, Sloboda će uvijek biti Sloboda, ova ili ona.
Hipotetički govoreći, evo, osnovan je taj klub F.K.Sloboda 1919, ja ću i dalje govorit' da je ta Sloboda igrala protiv Zvezde, Partizana, Hajduka, Dinama, evropske tekme, pobjeđivala ih, itd.
Ako ovoj Slobodi nema pomoći, a nema je kako stvari stoje, formiranje "novog" kluba ima smisla po meni. Preživio sam K.K. Sloboda Dita, volim je, volim ovaj sada klub, ali to će uvijek za mene biti Dita.
Isto sa F.K.Sloboda, ako se to desi, za mene, Sloboda je Sloboda, iz Tuzle je, crveno crna je ..zdravo đaci.
I Radnički Kragujevac je stalno mjenjao ime kluba, itd, ali i danas imaju publiku uza se, vole svoj klub i podržavaju ga. To su pravi navijači, ako se Slobodi desi to što se "priča", mi Tuzlaci bi također trebali uzeti recept od navijača Radničkog, ali i drugih klubova, jer sigurno da oni nisu jedini primjer toga.
Ti volis Lacio, to je bitna razlika izmedju tebe i nas koji volimo Slobodu.
Sto se tice OKK Sloboda, instant kluba. Gdje igraju, u kojoj ligi, koliko gledalaca imaju, koliko gledalaca ide na gostovanja, jesu li ikada igrali pred 5000-6000 ljudi, jesu li nekada bili sampioni, jesu li nekada dali A reprezentativca, jesu li ikada odigrali "veliku" utakmicu, uostalom ko je ta OKK Sloboda? Da mozda ne puni Mejdan, Skenderiju, Pecaru... Nemam prema njima ni najmanje osjecanja, zaboli me koja su liga i sa kim igraju. Sto se mene tice mogu ga gasiti deset puta dnevno!
To je instant klub koji je u rangu sa svim ostalim klubovima koji egzistiraju u Tuzli. To je klub koji je nastao iz kukavcijeg jajeta.
Ne zelim da se to desi FK Slobodi, makar bila zaduzena i deset puta vise. Kada budu gasili FK Sarajevo, Celik, zelju, velez (a to se nece desiti jer tamo valjda vise vole svoj klub od nas) onda me boli briga. Slobodu ko ugasi taj je napravio zlocin. Zlocin prema Tuzli. Sloboda nije cacevina prolaznih mesetara, da je gase i pale kada zazele, Sloboda je mnogo vise od onoga sto uhljupi misle. Uz Slobodu se radjalo i umiralo, pa tako ce i biti.
Mislim da se nije rodio taj koji ima hrabrosti dici ruku za gasenje Slobode.
Ne moze se baciti 100 godina u kantu za otpatke. Ne mogu se baciti i izbrisati sjecanja, promrzle noge, pokisle glave, uzareni dlanovi, teska putovanja, odvajanje od skromnog djeparca da bi se Sloboda gledala.
Ne moze biti da jedino u ovoj drzavi treba gasiti Slobodu! Ne moze biti da je Tuzla najgora i ona koja svoju djecu baca u smece i ostavlja da umre.
Mozda ima na stadionu malo nas, al' neka pokusaju ugasiti Slobodu, tek onda ce vidjeti koliko nas je.
Ako je bio pun stadion kada smo se borili kada je Slobodi trebalo za opstanak u PL, zamislite samo koliko ce nas biti ako je budu htjeli na lomacu.
Zato bolje da nas sada bude vise, dok djelati ne dignu kamu!
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.