Kad se vec sjecamo starih vremena red je da povucemo i jednu paralelu izmedju sadasnjih Lesinara i nekadasnjih Vulturesa jer bi to i novim i starim borcevcima moglo biti zanimljivo,mislim da sam dovoljno kompetentan jer sam na istoku svaku utakmicu od kad je podignut ovaj novi istok,cak sam 80 i neke kao osnovnoskolac ucestvovao na tom sletu kad je otvaran istok,ne mogu se samo sjetiti da li je taj slet bio povodom otvaranja Malih Olimpijskih igara kad je pred 30 000 ljudi pjevao Zdravko Colic "Druze Tito,mi ti se kunemo" ili je bio onaj tradicionalni koji se odrzavao svake 4 godine u jednom od 7 gradova pobratima (Banjaluka,Novo Mesto,Karlovac,Bihac......),brkam ta dva dogadjaja jer sam bio 4 osnovne....a na istok idem i dan danas,iako imam dobra primanja i te 4 marke kolika je razlika u cijeni ulaznice su mi smijesne (i sad protiv Sirokog kad je bio besplatan ulaz na cijeli stadion sam isao na istok naravno),ali navika je navika,zapad mi je nekako nizak,kao da gledam utakmicu sa klupe za rezervne igrace,a pogled sa vrha istoka-neprocjenjivo,osjecam se kao na Kamp Nou,naravno ne idem vise u kop,ali na istok obavezno....
Kad je u pitanju navijanje onako kako je to propisano tifo pravilima,danasnji momci navijaju 10 puta bolje od nas,njihova tribina izgleda utegnuto,nasa nije licila ni na sta,koreografija im je sto puta bolja,kod nas to maltene nije postojalo ( drzali smo se onoga "kakva koreografija,kakvi bakraci,vi ste p.icke a ne navijaci"!),o pjesmama da ne pricam,tu stvarno smo bili truba,dodjemo dva i po sata prije utakmice na tribinu,pjevamo iz svih glasova "Sa istoka digla se prasina...." i ostali repertoar (mnogo manji nego danas,ali originalan),a kad utakmica pocne nema nas nigdje,promukli smo vec u 20.minuti...danasnji momci to mnogo pametnije rade,oglase se kad ulaze na tribinu i pametno cekaju pocetak utakmice i pjevaju bez prestanka do kraja....mi smo s druge strane mnogo vise ucestvovali u igri,cak mislim da je to igracima mozda i vaznije,kad krene u kontru ili napad da iz nekoliko hiljada grla zagrmi "ajdeee" i da se to stopi u jedan glas,nego ovo danas kad cijelu utakmicu sa istoka cuju jedan jednolican ritam pjesama bez obzira na desavanja na terenu,cak se zna desiti da padne i gol a da se pjesma skoro i ne prekine,a da ne govorim o kontrama,sansama,tu nikakve reakcije Lesinara nema,i dalje se pjeva u istom ritmu... Ovo ce mi mnogi zamjeriti,ali ja sam cak blizu zakljucka da danas atmosferi domaceg terena i pritiscima na sudiju mnogo vise doprinosi "penzionerski" zapad,kako ga zovu,nego mi na istoku,jer kad sudija dosudi nesto diskutabilno,citav zapad skoci i psuje mu sve zivo i mrtvo,a sa istoka se i dalje cuje jednolicna pjesmica tipa "Ja volim samo Borac,za njega samo znam...",e toga ranije nije bilo na istoku,i da ja danas sudim u Banjaluci,nezgodniji bi mi bio zapad od istoka...Jos razliku u tome vidim da je danasnjoj grupi cak vaznije kako su oni izgledali,kako su se pokazali na istoku ili na gostovanjima,i dokazivanje sebi i ostalim navijackim grupama,nego sam klub i rezultati Borca koje smo mi mnogo vise prozivljavali,njima je grupa na prvom mjestu a nama je bio Borac,znalo se desiti da od Prijedora do Banjaluke niko ni skim rijec ne progovori 1988 kada smo izgubili 0-1 u drugoj ligi zapad i dosli na prag trece lige,samo destak dana nakon sto smo pobjedili Crvenu Zvezdu u Beogradu i osvojili Kup marsala Tita.Mnogi su do Banjaluke preplakali,sutnja muk,svako sa svojim mislima kako kao pobjednici Kupa Marsala Tita idemo u trecu ligu,tada veoma jaku,kako se vratiti u drugu ligu,ma bio sam kao lud i ja i svi ostali u vozu,tako da je tada bilo apsolutno nezamislivo da neko poslije takvog poraza zapjeva kako danas pjevaju poslije utakmice bez obzira da li je Borac pobjedio ili izgubio...srecom pobjedili smo sve cetiri do kraja a i ostali rezultati su se poklopili pa smo usli u onu zajednicku Drugu ligu SFRJ i vec u prvoj sezoni predvodjeni Kuzeom usli u Prvu ligu!....Prednost danasnjih djecaka su,bez dileme,gostovanja,odradjuju sve i jedno,odvajaju od usta i mnogo su brojniji na gostovanjima od nas...kad malo bolje razmislim,mi kad se sve sabere nismo imali vise od desetak pravih gostovanja....
Ovo mi je najduzi post od kad sam na forumu i izvinjavam se zbog toga,nadam se da ce bar neko imati zivaca da ga procita,i ogradjujem se da je ovo sve samo moje licno misljenje,neko se ne mora ni u jednoj recenici sloziti sa mnom.jer nije mi pretenzija da budem kao Tomo Maric hronicar Borca i Banjaluke vec cisto malo da uporedimo generacije Lesinara....
Pozdrav svima.....