Hajd što se vi prepucavate ko je bolji igrač, ali to da se prepucavate o nacionalnostima i da taj način gledate to je kao prvo smiješno, a skoro da postaje žalosno. Al et vidim danas neki zarazni dan ovde, neki virus vlada, jer prvo je počela diskusija s BVB-ovcima, koja je otišla na raspravu o regijama i bh.gradovima, a onda se došlo do te rasprave o napadačima. Nemojte momci samo pretjerat, da ne bude posla za administraciju jer to nam ipak ne treba

. Što prije na zemlju spustit?
Ja sam prije rekao sve o Mandži, Gomezu pogotovo, tako da je bilo uzaludno da nešto ponavljam. Ali ovde moram neke stvari ipak reči. Kolega Effenberg je u pravu kada kaže da su nam obojica potrebni. Šta Gomez zna to znamo svi, bar bi trebali znati. Ja samo mogu postaviti pitanje: Koji se to još igrač ovako uspješno vrati nakon povrede kao jedan Gomez? Pogotovo sad mislim na kategoriju napadača, jer dotični u tu spada. Svi znamo koliko je odsustvovao, a znamo kako se vratio, sudjelovanjem kod gola u Valenciji, te golom protiv Hannovera u velikom stilu. Koliko to napadača u Evropi ima bolju kvotu od Gomeza? A ovo vam više ne pije vode da Gomez zabija samo malim ekipama, jer se i to sa par primjera može opovrgnuti i opovrgnuto je. Zato je to smiješan argument. Neko će npr reči da je Bayern izgubio finale LP zbog Gomeza, ali dal bi Bayern ikad bio u tom finalu da nije bilo Gomeza (naravno između ostalih). Znači nije mi sad cilj braniti Marija, nego mi je cilj da konačno jednom probudim realno razmišljanje. Ali ako se budemo vodili gore spomenutim principima, onda se stavovi pojedinih ljudi nikad neće mijenjat. A često se kod nas na Balkanu ide i onom teorijom, nek mi igrač prođe po 3-4 igrača na utakmici, nek zabije gol škaricama i on mi je svjetska klasa, a onaj koji uvali gol s manje spektakla on je kanta....Prema tome.....
Po pitanju Gomeza moram se osvrnut na ono rečeno od strane Hoenessa što je ovde spomenuto. Naime Hoeness nikada nije rekao da je Gomez krivac što nije osvojena Liga prvaka, nego je rekao da je dobar napadača, ali da može biti još bolji. Jednostavno je iz njega htio više truda isprovocirati. Znamo te Ulijeve psiho igrice.
Nemojte ići onim razmišljanjem, ja sam htio vidjet Džeku u Bayernu pa Gomez ne valja, ili razmišljanjem ja sam Hrvat pa volim više Mandžo da igra ili tipa nije Gomez elegantan igrač, nije takav dribler poput Ibrahimovića, Robinha i sličnih. Sto puta sam to ponavljao. Zna se znači šta je posao napadača, zna se šta je posao stopera, šta je posao veznog igrača i šta je posao napadača.
Dolazimo sad do Mandže. On je za sada više nego opravdao očekivanja. Pozitivna stvar i ono što se od njega očekivalo je da ekipi da još jednu određenu dozu borbenosti. Mandžo je borben, požrtvovan, pomalo prgav (u pozitivnom smislu za ekipu za koju igra), ima petlju, jednostavno ima određenu prezentnost na terenu i dosta radi izvan šesnaesterca. Opet i ovde kod njega su iznesene tvrdnje, kako je spor, ovo i ono. Opšte ta tvrdnja ne stoji. Mandžo će čak sad i povećati pritisak na Gomeza i time iz njega izvuči još više, a i dodatno će se dopunjavat. Ne stoji tvrdnja da ne mogu igrati skupa. To oni mogu, kratko se to desilo u Valenciji, imalo je učinka i u određenim utakmicama češće takva se opcija može povući i samo Juppu treba petlje češće za tako nešto.
U sistemu rotacije naravno da obojica mogu dovoljno dobiti prilike za igru. Obojica su nam potrebna, dok isto tako jedan je bolji za određene protivnike, drugi opet za neke druge protivnike i tu su prilagođavanja moguća.
Još jedna je stvar bitna, Gomez je jako dugo tu na sceni, u Njemačkoj a i na evropskoj sceni, tu u prvi plan te scene se Mandžukić tek probija i radi se o igraču koji je uporan i željan napredovanja. Naravno da je najbitnije za uspjeh Bayerna da obojica imaju ravnopravnu šansu i da ne bude nekih povlastica, tipa ono Gomez je Nijemac pa mora više igrati. Jasno je da je Gomez izgradio ogromnu reputaciju, rijetko ćete ćuti nekoga od navijača Bayerna u Njemačkoj da loše o njemu pričaju. Naravno da bude i kritičara, ali većina realno vide šta je on sve doprinijeo za klub. Isto tako ti njemački navijači cijene i doprinos Mandžukića koji ima realne šanse da dostigne nivo jednog Gomeza. Ali moguće je da ćemo vremenom teško moći reči ko je bolji, jer će obojica imati neku svoju značajnu vrijednost za nama voljeni klub.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland