Evo momci i zvanicno
U proteklih nekoliko dana, došao je do informacije da bi u narednom periodu moglo doći do fuzije, odnosno spajanja FK Sloboda Tuzla i sarajevskog Olimpica u jedan klub.
Tragom ove informacije jutros smo kontaktirali Nijaza Gracića, predsjednika Olimpica, koji nam je potvrdio da se ne radi samo o špekulacijama:
-Nije to špekulacija, istina je. Pitajte ljude iz Općine Tuzla, oni će vam vjerovatno reći više od mene-kazao je Gracić koji u prvi mah nije želio otkriti više detalja.
Na pitanje kako gleda na situaciju u kojoj se našla Sloboda, odnosno da se u posljednje vrijeme sve više govori o gašenju kluba, Gracić se otvorio i priznao da je spreman na saradnju.
-Prije svega, žao mi je da Tuzla koji je sportski grad, nema kluba u Premijer ligi. Evo, što se mene tiče, na proljeće bi Tuzlaci mogli imati klub koji će se boriti za plasman u Evropu, umjesto za ulazak u Premijer ligu. Ja sam spreman na saradnju, ostalo nije do mene-govori Gracić te pojašnjava kako je došlo do ove mogućnosti:
- Još ljetos sam sa ljudima iz Tuzle razgovarao o košarci i tada smo se dotakli fudbalskog kluba. Ja sam ponudio svoje uslove koji zaista nisu nešto veliko. Pazite, Sloboda i Tuzla imaju nešto što ja sa Olimpicom vjerovatno nikad neću imati i to mi treba, dok se sa druge strane Sloboda nalazi u teškoj situaciji i teško da će se kada osloboditi duga koji ima, tako da mislim da je u ovom trenutku najbolja stvar za obje strane, spajanje klubova-ističe Gracić.
Nijaz Gracić vjeruje da će ljudi u Tuzli i navijači i u Tuzli imati sluha za ovu situaciju i da će je rado prihvatiti.
-Ne znam u ovom trenutku koliko je narod za takvo nešto, ali isto tako ne znam zbog čega bi neko bio protiv toga kada bi obje strane profitirale od takve situacije. Kada dođem u Tuzlu, osjetim taj sportski duh i vidim da ljudi žele imati uspješan sportski kolektiv. Zaista bih volio da u Tuzli napravimo ozbiljnog premijerligaša koji će se boriti za Evropu, bez obzira na to što sam ja Sarajlija, iako nemam nikakvog dodira sa FK Sarajevom. Ponavljavam, ja sam se spreman uključiti. Postoje naravno uslovi za to, a jedan od tih je i da se grad Tuzla malo ozbiljnije uključi u cjelokupnu priču i da pomogne Slobodi.
Mnogi navijači Slobode vjerovatno bi se pitali kako bi glasilo ime novog kluba u slučaju fuzije sa Olimpicom.
-Ma to mi je sasvim svejedno. Neka se klub zove Tuzla ili Solana što se mene tiče, uostalom nemam ništa protiv da se zadrži naziv Sloboda uz neki dodatak iz pravnih razloga-kazao je Nijaz Gracić
R.I.P Amna Fazlić
KK Sloboda Tuzla
Šampioni BiH : 1994 1996 1997 2000 2001
Finalisti prvenstva : 1995 , 1998 , 1999, 2002
Pobjednici kupa BiH : 1994, 1995,1996,1997, 1999 , 2001
Pobjednici Super Kupa BiH : 1994,1995, 1996,1997, 1998, 1999, 2001