Budžet je plan prihoda i rashoda za određeno razdoblje. Obično se planira za jednu kalendarsku godinu, a da li će se prihodi od planiranog budžeta i ostvariti, zavisi od mnogo faktora.
Kao i u porodici, imaš neke fiksne /stalne/ prihode - plata, penzija, socijalna pomoć, dječji dodatak, invalidnina i sl. potom imaš i stalne troškove - struja, voda, PTT, dugovi, hrana, higijena ... Kada sve to sabereš i oduzmeš, na kraju godine bi trebao minimalno biti na nuli. Da se ne zadužiš! Tako ti je i kod Želje.
Ja sam jednom na ovoj temi napisao da se u Želji ne radi transparentno, a osvrćući se na Izvještaj o izvršenju budžeta za, čini mi se, prošlu kalendarsku godinu. Žujo je tada govorio samo o prihodima, ali nije naveo rashode. Odnosno, nije naveo gdje su otišla sredstava od prihoda. To je po meni bilo automatski netransparentno, a to ne valja.
Što se tiče tekuće kalendarske godine, čisto sumnjam, da su planirana sredstva /prihodi/ ostvareni. Mislim da je budžet na nivo prošle godine, ako nije i manji.
Možda sam malo odlutao od teme, al' rekoh da malo pojasnim, jer ovdje ima pojedinaca, kojima ova oblast i nije baš najjasnija. Pozdrav i još jednom izvinjenje.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".