Lingvistika
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- tyler durden
- Kontakt:
Re: Lingvistika
Ozbiljno ?Monolog je napisao/la:Ne znam za pazDuh, peMziju ili oktoMbar, ali bliznakinje je pravilno.tyler durden je napisao/la:Zasto ljudi govore : pazDuh, peMzija, blizNakinje, oktoMbar ?
ko su onda blizanke ?

- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
One sa infraktom.
@Tlyer,
Najozbiljnije. Mada i ja ka'em blizankinje, al' kada je nešto što se mora napisati i što će se kasnije pregledati - eh, onda valja napisati bliznakinje.
Što bi rekli, "izvini Rambo, al' karijera je karijera". 
@Tlyer,
Najozbiljnije. Mada i ja ka'em blizankinje, al' kada je nešto što se mora napisati i što će se kasnije pregledati - eh, onda valja napisati bliznakinje.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
- tyler durden
- Kontakt:
Hvala puno na objasnjenju.Monolog je napisao/la:One sa infraktom.![]()
@Tlyer,
Najozbiljnije. Mada i ja ka'em blizankinje, al' kada je nešto što se mora napisati i što će se kasnije pregledati - eh, onda valja napisati bliznakinje.Što bi rekli, "izvini Rambo, al' karijera je karijera".
ma najjače je kad efendija kod nas na džumi kaže "Danas je 7. oktooooooooooobar xyxy" 
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!
Kapiten Blue Traina
Kapiten Blue Traina
U novom pravopisu pise da je oboje pravilnoMonolog je napisao/la:One sa infraktom.![]()
@Tlyer,
Najozbiljnije. Mada i ja ka'em blizankinje, al' kada je nešto što se mora napisati i što će se kasnije pregledati - eh, onda valja napisati bliznakinje.Što bi rekli, "izvini Rambo, al' karijera je karijera".
“If all else perished, and he remained, I should still continue to be; and if all else remained, and he were annihilated, the universe would turn to a mighty stranger.”
- OTNYS_YNWA
- Kontakt:
Ovi stariji ( Npr. moja nana od 87 godina, mada mislim da ima više jer su tada djecu u knjigu rođenja upisivali kad krenu u prvi osnovne ) pravilnije izgovaraju pola riječi od ove današnje omladine. Koliko puta joj se nasmijem kada nešto 'izvali', pa se na kraju izofiram jer skontam da nije pogriješila. 
jeste li čuli kad riječ brespuslana?
kao ono bez posla :/
- Patrice_Evra_3
- Kontakt:
Pa, postoji to. Samo je pravilan oblik besposlen/a/o.azTer je napisao/la:jeste li čuli kad riječ brespuslana?![]()
Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.
SS.ba liga | Jedinstvo Manchester
znam da postoji ta složenica, ali sigurno se ne govori brespuslana, o tome pričam.
- Patrice_Evra_3
- Kontakt:
Jasno, jasno.azTer je napisao/la:znam da postoji ta složenica, ali sigurno se ne govori brespuslana, o tome pričam.
Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.
uopšte, opština, opšti/a/o...
zašto onda govorimo općenito ?
Isto tako kažemo uopće, općina, opći. Dakle, općenito.Lesnar je napisao/la:uopšte, opština, opšti/a/o...
A, pročitala sam mnogo puta da, kako kažu općina/opština, isto tako kažu općenito/opštenito.
To je "simpatičnost" našeg jezika koji je obogaćen srpskim, hrvatskim i mnogim drugim jezicima, a zbog jedinstvenosti, mnogo toga se uzima kao pravilno.
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.
Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.
Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka
- hule_barca
- Kontakt:
zato sto ne znaju 
Ja kolko znam imenica je sumnja, a ne sumlja.
Ja kolko znam imenica je sumnja, a ne sumlja.
Izdržati, to je temelj vrline!
Sumnja-sumnjivo, osim ako ne postoji nova glasovna promjena zvana "promjena nj u lj"

DubletLesnar je napisao/la:uopšte, opština, opšti/a/o...
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!
Kapiten Blue Traina
Kapiten Blue Traina
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Opcina, opci, opcepoznato je pravilno (koristio bih afrikate, ali to onda ispadne ovako - ö, ä. ü. ä).
Druga stvar je sto smo se mi "nafurali" na opstinu i opsti. Opcina je preporuceni i cesce koristen oblik i to je to.U bosanskome jeziku samo je: opći, općina, općenito, uopće i sl.“
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
- badblueboylivno
- Kontakt:
Pitanje koje me kopka već neko vrijeme:
zašto ljudi sa šireg područja Tuzle (znači TK, Brčko i slično) na mjestima gdje se upotrebljava instrumental upotrebljava genitiv?
Primjerice, priča o Saidu (Husejinoviću). "Šta je sa Saida (koga, čega?!), je li igrao?" umjesto "Šta je sa Saidom (s kim, čim), je li igrao?"
Lik iz Brčkog, nastanjen u Zagrebu, napiše status o Mariju Maloči (igrač Hajduka) i piše: "...ova priča sa Maloče je smiješna..." umjesto "...ova priča s Maločom je smiješna..."
To sam primijetio na ovom forumu i poprilično je rašireno. Nije to da to govori 1-2 forumaša, to govore deseci, i to baš s tog područja.
zašto ljudi sa šireg područja Tuzle (znači TK, Brčko i slično) na mjestima gdje se upotrebljava instrumental upotrebljava genitiv?
Primjerice, priča o Saidu (Husejinoviću). "Šta je sa Saida (koga, čega?!), je li igrao?" umjesto "Šta je sa Saidom (s kim, čim), je li igrao?"
Lik iz Brčkog, nastanjen u Zagrebu, napiše status o Mariju Maloči (igrač Hajduka) i piše: "...ova priča sa Maloče je smiješna..." umjesto "...ova priča s Maločom je smiješna..."
To sam primijetio na ovom forumu i poprilično je rašireno. Nije to da to govori 1-2 forumaša, to govore deseci, i to baš s tog područja.
Hayley <3
-
Amar Dzeko
- Kontakt:
Sto se tice tih padeza meni su najjaci Srbi: "Kakav gol Dzeka! "(koga?, cega?).
A primjetio sam da ima i nasih ljudi koji tako govore, i nije nepravilno al zvuci fakat ruzno.
A primjetio sam da ima i nasih ljudi koji tako govore, i nije nepravilno al zvuci fakat ruzno.
Ronaldo - Isco - Bale
"U svakom porazu ja sam video deo slobode. I kad je gotovo, za mene znaj tek tad je počelo." M.M.
"U svakom porazu ja sam video deo slobode. I kad je gotovo, za mene znaj tek tad je počelo." M.M.
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 4 gosta.