Jedina Amarova fula je Tica, i to iz prvog mandata.pile87 je napisao/la: Fula je kad kupis igraca i on ne valja ovi su dzaba dosli i svi su dosli da budu zamjene, meni to nije fula.
FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Re: FK Željezničar
"Ona raja na jugu, to je ono što ja nosim, nosim tu, duboko. Oni i ne znaju to."
F.K. Željezničar prvak Bosne i Hercegovine 1946. godine.
F.K. Željezničar prvak Bosne i Hercegovine 1946. godine.
ellaxaz je napisao/la:Jedina Amarova fula je Tica, i to iz prvog mandata.pile87 je napisao/la: Fula je kad kupis igraca i on ne valja ovi su dzaba dosli i svi su dosli da budu zamjene, meni to nije fula.
Drago mi je koliko brani te Amara ali realno puno puta je pogrijesio u izboru igraca.
Kad venger i ferguson grijese sto ne bi mogo i Amar
.
@Carson
Da, pa normalno je da se igrač ne može uklopiti, jednostavno ga ne ide, pa Kaka je u Real otišao... što znači pogriješiti, puno se stvari mora poklopiti, nema tu grešaka, to je igra, nekad dobiješ , nekad izgubiš.Al' da Amar u tišini i kvalitetno selektira i nije upitno ako uzmeš u obzir da je rezultat pokazatelj.?
Da, pa normalno je da se igrač ne može uklopiti, jednostavno ga ne ide, pa Kaka je u Real otišao... što znači pogriješiti, puno se stvari mora poklopiti, nema tu grešaka, to je igra, nekad dobiješ , nekad izgubiš.Al' da Amar u tišini i kvalitetno selektira i nije upitno ako uzmeš u obzir da je rezultat pokazatelj.?
Tom Hanks je bio vatrogasac i **** nam je svima mater.
Niko ne kaže da je Amar nepogrešiv, ali kao što reče kolega iznad jedini njegov promašaj u izboru igrača je Tica. Zato što za onaj novac koji je uložen za njega, nije pokazao ništa. Ove sada što pojedini nabrajaju, tipa Ćutuk, Kamikaza, E. Čolić...Nisu nikakva pojačanja, niti su plaćeni..Samo su prinove koje popunjavaju tim. Nažalost, klub je u takvom stanju da ne može kupovati zvučna pojačanja i imati 22 jednaka igrača. Tako da ne vidim gdje je to Amar pogriješio s ovim prinovama?! Koliko para, toliko i muzike.
ja mislim da amar za zelju radi vise od trenerskog posla,posao koji se ne vidi a koji je puno vazniji u situaciji u kakvim se nalaze nasi klubovi,nego stvorit ekipu koja bljesne sezonu nesto i osovoji pa rasapd(administrativne prirode) po cemu se zeljo pocinje izdizat iz ovog blata lige(a to je da koliko toliko mogu postavljat uslove igracima,a ne sto se slucaj s vecinom klubova da igraci postavljaju uslove klubovima,dakle da klubovi trpe zbog igraca,a ne da igrac trpi zbog kluba)takav rad ce prije ili kasnije isplivat i dati rezutlate,to ne ide preko noci,a igra na terenu je finalni proizvod toga,grijesi to je normalno ali to bas i ne utice na rezutlat,a i mimo njega nema neke alternative npr,da se neko otima da radi za zelju (osim parazita koji u sve klubove dolaze zbog svog interesa) zato ga brane
sad amar ko trener ima i pozitivnih stvari i mana ,za nesto vise u evropi pitanje imal taj kvaltiet al eto
nemam namjeru da nekog branim ili napadam ali tako mi to izgelda
sad amar ko trener ima i pozitivnih stvari i mana ,za nesto vise u evropi pitanje imal taj kvaltiet al eto
nemam namjeru da nekog branim ili napadam ali tako mi to izgelda
Stanceski je najveca fula iz drugog mandata.ellaxaz je napisao/la:Jedina Amarova fula je Tica, i to iz prvog mandata.pile87 je napisao/la: Fula je kad kupis igraca i on ne valja ovi su dzaba dosli i svi su dosli da budu zamjene, meni to nije fula.
Mimo Amara smo imali stvarno dobrih igraca, kao sto smo ih imali i sa Amarom (Nyema je najbolji primjer), ali da je Amar vodio ekipu sa Stilicem, Jahicem, Dialibom, Kamberom i ekipom bila bi druga prica.
Amar se dosta opekao na Tici i zbog toga ce tesko platiti obestecenje nekom drugom timu. Kod nas ce doci samo igrac koji je slobodan i sa tim se treba pomirit.
Ukoliko se zaradi para, tada se mozemo nadati i necemu novom.
[quote="harishp"]Ovaj ako bude mjenjao Misimovica,onda smo fakat nayebali.
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]
Corinne Diacre - prof. fudbala
Megamiske - najvece zlo od 1921
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]
Corinne Diacre - prof. fudbala
Megamiske - najvece zlo od 1921
Joj,sjećam se Tice.
Kad smo igrali protiv Malage (cini mi se) i posto se igralo u Spaniji,nije bilo prijenosa i slusao na radiju utakmicu i govori onaj frajer sa radija,odlicna prilika za Ticu,ali on sa 2 metra promasuje prazan gol.
Kad smo igrali protiv Malage (cini mi se) i posto se igralo u Spaniji,nije bilo prijenosa i slusao na radiju utakmicu i govori onaj frajer sa radija,odlicna prilika za Ticu,ali on sa 2 metra promasuje prazan gol.
- DzoleZeljo
- Kontakt:
Kada amo vec kod susreta sa Malagom, da li neko slucajno ima te utakmice pa da se postave na Youtube. Kao sto rece covjek iznad, sa drugog meca nije bilo uzivo prenosa, ali morao je Zeljo snimati. Ako se dobro sjecam ni prvi mec nije bio na TV-u....
- BegBasagic
Nema skoro nigdje, trazi sam ja proslo ljeto preko prijatelja na BHT-u nema kod njih čak ni u arhivi ništa, sjećam se onog igraca Malage što je provocirao sa pričom treba li mu pancir i šljem kada dodje u Sarajevo na aerodrom aludirajući na rat i ratna desavanja, tada veliki medijsku prašinu digao, mozda se neko sjeća, Brazilac Dario Silva bješeDzoleZeljo je napisao/la:Kada amo vec kod susreta sa Malagom, da li neko slucajno ima te utakmice pa da se postave na Youtube. Kao sto rece covjek iznad, sa drugog meca nije bilo uzivo prenosa, ali morao je Zeljo snimati. Ako se dobro sjecam ni prvi mec nije bio na TV-u....
"Ma kako dobro čovjek govorio, kada previše govori, uvijek na kraju kaže neku glupost."
Alexandre Dumas
"Navijamo za Slobodu, a cekamo Želju i Velež" - Fukare
Alexandre Dumas
Prvi meč je emitovala Hayat TV, a drugog nije nijedna TV stanica u Španiji emitovala, tako da je teško očekivati da postoji neki snimak.DzoleZeljo je napisao/la:Kada amo vec kod susreta sa Malagom, da li neko slucajno ima te utakmice pa da se postave na Youtube. Kao sto rece covjek iznad, sa drugog meca nije bilo uzivo prenosa, ali morao je Zeljo snimati. Ako se dobro sjecam ni prvi mec nije bio na TV-u....
Od igraca Malage, najvise se sjecam Musampe
on crn, jos oni u nekim crnim dresovima bili, samo mu se zubi bijele 
Na nebu je jedna boja, jedan voz i jedna pruga, u mom' srcu jedna ljubav i ne postoji druga, volim te Željo, tvoj Manijak s' Juga !!!
Tom liku su ja mislim malo poslije nogu amputirali.Zbog saobracajne nesrece,a Zeljo je imao dobru sansu 7 minuta prije kraja,kad je neko dali Tica ili Zeric fulio prazan gol sa 2 metra.PRenos slusali na radiju.BegBasagic je napisao/la:Nema skoro nigdje, trazi sam ja proslo ljeto preko prijatelja na BHT-u nema kod njih čak ni u arhivi ništa, sjećam se onog igraca Malage što je provocirao sa pričom treba li mu pancir i šljem kada dodje u Sarajevo na aerodrom aludirajući na rat i ratna desavanja, tada veliki medijsku prašinu digao, mozda se neko sjeća, Brazilac Dario Silva bješeDzoleZeljo je napisao/la:Kada amo vec kod susreta sa Malagom, da li neko slucajno ima te utakmice pa da se postave na Youtube. Kao sto rece covjek iznad, sa drugog meca nije bilo uzivo prenosa, ali morao je Zeljo snimati. Ako se dobro sjecam ni prvi mec nije bio na TV-u....
http://www.mdzol.com/nota/237129/" onclick="window.open(this.href);return false; Evo kako je izgledao taj Urugvajac poslije amputacije.
VOLIM TE ZELJO
Dževad Hamzić, Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Safet Alibašić, Adnan Manko, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Adnan Kešmer, Ejub Mehmedović, Ermin Jusufović, Nizam Čančar i Beniz Kadrić,selektor Mirza Hrustemovic.PONOS DRZAVE
Dževad Hamzić, Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Safet Alibašić, Adnan Manko, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Adnan Kešmer, Ejub Mehmedović, Ermin Jusufović, Nizam Čančar i Beniz Kadrić,selektor Mirza Hrustemovic.PONOS DRZAVE
- BegBasagic
Jeste to je taj, ali nama poznat kao ovakav, tu je vec oronuo i jbg propao ...barbarez je napisao/la:Tom liku su ja mislim malo poslije nogu amputirali.Zbog saobracajne nesrece,a Zeljo je imao dobru sansu 7 minuta prije kraja,kad je neko dali Tica ili Zeric fulio prazan gol sa 2 metra.PRenos slusali na radiju.BegBasagic je napisao/la:Nema skoro nigdje, trazi sam ja proslo ljeto preko prijatelja na BHT-u nema kod njih čak ni u arhivi ništa, sjećam se onog igraca Malage što je provocirao sa pričom treba li mu pancir i šljem kada dodje u Sarajevo na aerodrom aludirajući na rat i ratna desavanja, tada veliki medijsku prašinu digao, mozda se neko sjeća, Brazilac Dario Silva bješeDzoleZeljo je napisao/la:Kada amo vec kod susreta sa Malagom, da li neko slucajno ima te utakmice pa da se postave na Youtube. Kao sto rece covjek iznad, sa drugog meca nije bilo uzivo prenosa, ali morao je Zeljo snimati. Ako se dobro sjecam ni prvi mec nije bio na TV-u....
http://www.mdzol.com/nota/237129/" onclick="window.open(this.href);return false; Evo kako je izgledao taj Urugvajac poslije amputacije.

"Ma kako dobro čovjek govorio, kada previše govori, uvijek na kraju kaže neku glupost."
Alexandre Dumas
Alexandre Dumas
- DzoleZeljo
- Kontakt:
Mora Zeljo imati 100% svoje kasete u svojoj arhivi pa ko je blizak sa ljudima iz kluba molio bih da se malo informise.BegBasagic je napisao/la:Nema skoro nigdje, trazi sam ja proslo ljeto preko prijatelja na BHT-u nema kod njih čak ni u arhivi ništa, sjećam se onog igraca Malage što je provocirao sa pričom treba li mu pancir i šljem kada dodje u Sarajevo na aerodrom aludirajući na rat i ratna desavanja, tada veliki medijsku prašinu digao, mozda se neko sjeća, Brazilac Dario Silva bješeDzoleZeljo je napisao/la:Kada amo vec kod susreta sa Malagom, da li neko slucajno ima te utakmice pa da se postave na Youtube. Kao sto rece covjek iznad, sa drugog meca nije bilo uzivo prenosa, ali morao je Zeljo snimati. Ako se dobro sjecam ni prvi mec nije bio na TV-u....
Treba naci i onaj uzvrat protiv Newcastle, kao i one duele protiv Anartozisa i Heaths....
Zadnja izmjena: DzoleZeljo, dana/u 23 jan 2013, 13:56, ukupno mijenjano 1 put.
Senad Žerić ih pravio budalama,mi dobili crveni pa ih stisli.nisu mogli centra preć.čitav stadion zviždi a mi pletemo.pored Silvi,igrali još Leko,Kiki Musampa,Dely Valdez,Sanz,strašna ekipa koja je u prvenstvu dobila i Real i Barcu 
Einigkeit und Recht und Freiheit
Ne znam, ali čini mi se da se već prerano daje sud za ovog igrača. Je li ga neko od ovih novinara gledao kako igra, kakva mu je statistika od ranije... Mislim da se previše pažnje posvećuje igračima koji dolaze sa strane. Bolje bi bilo da su pratili ove naše juniore jesenas, pa da napišu nešto smisleno o njima. Na kraju krajeva, ja nigdje nisam pročitao informaciju da je Amar decidno rekao da je mali "prošo". Sve dok ne prođe na probu i ne potpiše ugovor, za mene je samo prinova.
Znaci sto se tice pojacanja za sada Dejan Obucina ?
× Željezničar - Manijaci TM87 ×
Sutra igrate s Velezom u Medjugorju u 14h . 
VELEŽ MOSTAR 1922 !
AC MILAN !
Kapiten FK Kockara !
Miami Heat !
AC MILAN !
Kapiten FK Kockara !
Miami Heat !
- BegBasagic
iz arhiva ...
Četiri dana juna
Jedanaesti juni 1972, peti juni 1998, 13. i 15. juni 2001. U osamdeset godina postojanja jednog fudbalskog pokreta, najvažnije stvari su se desile u nekoliko dana juna. Najvažnija se ipak dogodila u prošlu srijedu, kada je rijeka navijača "Želje" zapljusnula središnju ulicu glavnog grada ove države. "Željo" je stigao u centar i postao veliki. A još jedna generacija igrača i navijača ovog kluba krenula je u osvajanje Evrope. I svog mjesta u legendi o plavima sa Grbavice.
Kada se u posljednjim sekundama utakmice lopta od noge Hadisa Zubanovića lagano otkotrljala u mrežu golmana "Sarajeva" Mirsada Dedića, južna i polovina zapadne tribine stadiona Koševo u trenutku su eksplodirale. Hiljade ljudi u plavom neobuzdano su skakali jedni po drugima, ne vjerujući još da im Bog može podariti toliku količinu sreće. I najzagriženijim ateistima te noći, 5. juna 1998. godine, bilo je jasno da je titula šampiona države, osvojena pobjedom nad vječitim rivalom, rezultat nekog božijeg proviđenja. Pravde koju je fudbalski klub sa Grbavice čekao decenijama. Simbolična nadoknada za godine u kojima je "Željo" bio, na ovaj ili onaj način, u opoziciji. Previše radnički, previše skojevski, premalo udbaški, premalo policijski, previše bosanski, premalo beogradski, previše svoj, a premalo državni ili partijski...
U političkim kuhinjama koje su odlučivale ko može, a ko ne smije biti jak u jugoslavenskom fudbalu, "Željezničar" je tretiran kao simpatični, ali mali klub. "Željezničaru" se nije smjelo desiti da postane veliki. Zato je put prve sjajne generacije, one Ivice Osima, prekinut isfabrikovanom aferom, a priča o maestralnim Štrausovim driblinzima zasjenjena lažima o novcu kojim je, navodno, kupljen obraz najstarijeg sarajevskog prvoligaša. Jednom, ali samo jednom, "Željo" je bio jači od politike i prljavog novca, jednom je prevazišao sam sebe i tog 11. juna 1972, usred Beograda, ponizio "Partizana" i vlastitu sudbinu. I postao šampion.
Ali i taj jedan izuzetak mogao je samo potvrđivati pravilo: "Željo" nikada nije dobijao ono što su zaslužili oni koji su ga voljeli. Desetine hiljada ljudi su intimno vjerovale da je došao kraj zle kobi sredinom osamdesetih, kada je druga sjajna generacija "Želje", predvođena Mehmedom Baždarevićem, u idealnom spoju ljepote i efikasnosti, rušila sve pred sobom. Ali tog nesretnog 24. aprila 1985. godine zaustavljeni su na korak od sna. Dvije minute prije puta na finalni susret Kupa Uefa sa slavnim "Realom" iz Madrida, Grbavica se ukočila. Od tog dana Čuhai u uhu svakog iskrenog "Željinog" fanatika zvuči kao - psovka. Prezime igrača mađarskog kluba nad Dolinom ćupova odzvanjalo je godinama kao kletva. Ispunjena 1992. godine, kada su hram fudbala zauzeli i zapalili srpski fašisti.
Da li je iko od hiljada presretnih zaljubljenika u loptu i "Želju", te junske noći prije tri godine, napuštajući stadion Koševo, mislio na apsurdnu sudbinu ovog kluba? Za takvo što jednostavno nije bilo mjesta pored sve radosti, bijesa, sjete, koji su se te noći vijali oko obnovljene Grbavice. Nevjerica da je sudbina prevarena, došla je tek kasnije. U momentu kada je treća sjajna generacija fudbalera ovog kluba počela posustajati u maratonskoj trci za mjesto najboljeg u Bosni i Hercegovini. I upravo tada se "Željo" iskazao kao sila, kao osamdesetogodišnji pokret i energija ljudi koji vjeruju u ideju da ovaj klub zaslužuje da bude veliki. Kada su iza te ideje stali svi navijači, svi igrači, svi čelnici kluba i čovjek iz druge generacije porodice Osim, čuhai se nije mogao desiti. "Željo" je bio spreman na najvažniji put - put pred Vječnu vatru.
"Ovo što je bilo večeras, 30.000 ljudi u centru Sarajeva, 'Željo' u Titovoj, pred Vječnom vatrom, pa to je strašno. Pa mi smo preskočili najvažniju psihološku prepreku u historiji", pričao je uzbuđeni navijač na jednoj od bezbroj malih, kafanskih proslava nove šampionske titule, u još jednoj junskoj noći. Da, "Željezničar" je 13. juna 2001. godine po prvi put u historiji ponosno stigao u centar Sarajeva i nikakva politika ili zla kob nije mogla spriječiti hiljade ljudi da pokažu koliko vole svoj klub ondje gdje će ih vidjeti čitav grad i čitav svijet. Urbi et orbi.
I niko više nije postavljao pitanje da li će "Željo", dva dana kasnije, u još jednoj junskoj noći, stići i do trećeg trofeja u jednoj briljantnoj godini. Te noći 11 mladića u plavim majicama su pokazali mnogo više od činjenice da su trenutno daleko najkvalitetniji fudbalski tim u Bosni i Hercegovini. Pokazali su da klub-pokret postaje veliki. Lopta koju je vođa ove generacije Dželaludin Muharemović rutinski poslao u mrežu vječitih rivala zapečatila je dolazak Velikog Želje u centar ovog grada i države.
Oni koji vole ovaj klub-pokret konačno su dobili "Želju" kakvog zaslužuju. Velikog ali ne i savršenog. Jer u ovoj zemlji ništa ne može biti savršeno, pa ni priča o uspjehu jednog fudbalskog kluba. Zato je slavlje u epicentru Sarajeva počelo uz zvuke najtvrđeg turbo-folka; zato stadion najtrofejnijeg bh. kluba nema ni stolica ni reflektora; zato nije prošlo ni 48 sati od veličanstvene pobjede na Koševu, a trener je preko novina započeo svađu sa upravom oko para koje su dužni igračima… I sve to će biti zaboravljeno jer je turbo-folk proizvod vjernog navijača "Želje", stolice će kupiti, opet, navijači, igrači će dobiti pare, a sukob plahovitog trenera i uvrijeđene uprave bit će završen onom poznatom: novinari su za sve krivi.
Samo jedna stvar nikada neće biti zaboravljena. Morbidna koincidencija ili, opet, božije proviđenje koje je, u borbi sa opakom bolešću, podarilo Pjevaču toliko dana života da vidi kako njegov grad diše u ritmu "Željine" himne, a svaka boja ovih junskih dana u Sarajevu vuče na njegovu - plavu. Jedna od posljednjih objavljenih fotografija prikazuje ga u bolničkom dvorištu s kapom. Na kapi piše: FK Željezničar, Sarajevo.
Četiri dana juna
Jedanaesti juni 1972, peti juni 1998, 13. i 15. juni 2001. U osamdeset godina postojanja jednog fudbalskog pokreta, najvažnije stvari su se desile u nekoliko dana juna. Najvažnija se ipak dogodila u prošlu srijedu, kada je rijeka navijača "Želje" zapljusnula središnju ulicu glavnog grada ove države. "Željo" je stigao u centar i postao veliki. A još jedna generacija igrača i navijača ovog kluba krenula je u osvajanje Evrope. I svog mjesta u legendi o plavima sa Grbavice.
Kada se u posljednjim sekundama utakmice lopta od noge Hadisa Zubanovića lagano otkotrljala u mrežu golmana "Sarajeva" Mirsada Dedića, južna i polovina zapadne tribine stadiona Koševo u trenutku su eksplodirale. Hiljade ljudi u plavom neobuzdano su skakali jedni po drugima, ne vjerujući još da im Bog može podariti toliku količinu sreće. I najzagriženijim ateistima te noći, 5. juna 1998. godine, bilo je jasno da je titula šampiona države, osvojena pobjedom nad vječitim rivalom, rezultat nekog božijeg proviđenja. Pravde koju je fudbalski klub sa Grbavice čekao decenijama. Simbolična nadoknada za godine u kojima je "Željo" bio, na ovaj ili onaj način, u opoziciji. Previše radnički, previše skojevski, premalo udbaški, premalo policijski, previše bosanski, premalo beogradski, previše svoj, a premalo državni ili partijski...
U političkim kuhinjama koje su odlučivale ko može, a ko ne smije biti jak u jugoslavenskom fudbalu, "Željezničar" je tretiran kao simpatični, ali mali klub. "Željezničaru" se nije smjelo desiti da postane veliki. Zato je put prve sjajne generacije, one Ivice Osima, prekinut isfabrikovanom aferom, a priča o maestralnim Štrausovim driblinzima zasjenjena lažima o novcu kojim je, navodno, kupljen obraz najstarijeg sarajevskog prvoligaša. Jednom, ali samo jednom, "Željo" je bio jači od politike i prljavog novca, jednom je prevazišao sam sebe i tog 11. juna 1972, usred Beograda, ponizio "Partizana" i vlastitu sudbinu. I postao šampion.
Ali i taj jedan izuzetak mogao je samo potvrđivati pravilo: "Željo" nikada nije dobijao ono što su zaslužili oni koji su ga voljeli. Desetine hiljada ljudi su intimno vjerovale da je došao kraj zle kobi sredinom osamdesetih, kada je druga sjajna generacija "Želje", predvođena Mehmedom Baždarevićem, u idealnom spoju ljepote i efikasnosti, rušila sve pred sobom. Ali tog nesretnog 24. aprila 1985. godine zaustavljeni su na korak od sna. Dvije minute prije puta na finalni susret Kupa Uefa sa slavnim "Realom" iz Madrida, Grbavica se ukočila. Od tog dana Čuhai u uhu svakog iskrenog "Željinog" fanatika zvuči kao - psovka. Prezime igrača mađarskog kluba nad Dolinom ćupova odzvanjalo je godinama kao kletva. Ispunjena 1992. godine, kada su hram fudbala zauzeli i zapalili srpski fašisti.
Da li je iko od hiljada presretnih zaljubljenika u loptu i "Želju", te junske noći prije tri godine, napuštajući stadion Koševo, mislio na apsurdnu sudbinu ovog kluba? Za takvo što jednostavno nije bilo mjesta pored sve radosti, bijesa, sjete, koji su se te noći vijali oko obnovljene Grbavice. Nevjerica da je sudbina prevarena, došla je tek kasnije. U momentu kada je treća sjajna generacija fudbalera ovog kluba počela posustajati u maratonskoj trci za mjesto najboljeg u Bosni i Hercegovini. I upravo tada se "Željo" iskazao kao sila, kao osamdesetogodišnji pokret i energija ljudi koji vjeruju u ideju da ovaj klub zaslužuje da bude veliki. Kada su iza te ideje stali svi navijači, svi igrači, svi čelnici kluba i čovjek iz druge generacije porodice Osim, čuhai se nije mogao desiti. "Željo" je bio spreman na najvažniji put - put pred Vječnu vatru.
"Ovo što je bilo večeras, 30.000 ljudi u centru Sarajeva, 'Željo' u Titovoj, pred Vječnom vatrom, pa to je strašno. Pa mi smo preskočili najvažniju psihološku prepreku u historiji", pričao je uzbuđeni navijač na jednoj od bezbroj malih, kafanskih proslava nove šampionske titule, u još jednoj junskoj noći. Da, "Željezničar" je 13. juna 2001. godine po prvi put u historiji ponosno stigao u centar Sarajeva i nikakva politika ili zla kob nije mogla spriječiti hiljade ljudi da pokažu koliko vole svoj klub ondje gdje će ih vidjeti čitav grad i čitav svijet. Urbi et orbi.
I niko više nije postavljao pitanje da li će "Željo", dva dana kasnije, u još jednoj junskoj noći, stići i do trećeg trofeja u jednoj briljantnoj godini. Te noći 11 mladića u plavim majicama su pokazali mnogo više od činjenice da su trenutno daleko najkvalitetniji fudbalski tim u Bosni i Hercegovini. Pokazali su da klub-pokret postaje veliki. Lopta koju je vođa ove generacije Dželaludin Muharemović rutinski poslao u mrežu vječitih rivala zapečatila je dolazak Velikog Želje u centar ovog grada i države.
Oni koji vole ovaj klub-pokret konačno su dobili "Želju" kakvog zaslužuju. Velikog ali ne i savršenog. Jer u ovoj zemlji ništa ne može biti savršeno, pa ni priča o uspjehu jednog fudbalskog kluba. Zato je slavlje u epicentru Sarajeva počelo uz zvuke najtvrđeg turbo-folka; zato stadion najtrofejnijeg bh. kluba nema ni stolica ni reflektora; zato nije prošlo ni 48 sati od veličanstvene pobjede na Koševu, a trener je preko novina započeo svađu sa upravom oko para koje su dužni igračima… I sve to će biti zaboravljeno jer je turbo-folk proizvod vjernog navijača "Želje", stolice će kupiti, opet, navijači, igrači će dobiti pare, a sukob plahovitog trenera i uvrijeđene uprave bit će završen onom poznatom: novinari su za sve krivi.
Samo jedna stvar nikada neće biti zaboravljena. Morbidna koincidencija ili, opet, božije proviđenje koje je, u borbi sa opakom bolešću, podarilo Pjevaču toliko dana života da vidi kako njegov grad diše u ritmu "Željine" himne, a svaka boja ovih junskih dana u Sarajevu vuče na njegovu - plavu. Jedna od posljednjih objavljenih fotografija prikazuje ga u bolničkom dvorištu s kapom. Na kapi piše: FK Željezničar, Sarajevo.
Alexandre Dumas
Alexandre Dumas
Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 12 gostiju.