Fudbalski agent (menadzer)
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
-
- Kontakt:
Fudbalski agent (menadzer)
Da ne bude nesporazuma, radi se dakle o agentima koji zastupeju ili kupuju/prodaju igrace ili zastupaju fudbalke klubove u ovim poslovima.
Zanime me prije svega da li se iz perspektive obicnog pocetnika moze zivjeti i snaci u ovoj bransi? Oni iskusni koji su u ovom poslu vec godinama naravno zaradjuju abnormalne zarade, no njih ostavimo po strani jer recimo i fudbal trenira stotine miliona ljudi a ipak oni uspjesni koji dobro zive od toga broje se hiljadama...Da li je to tako i u ovom poslu?
Ukratko, imam zelju da se bavim ovim poslom a imam i neke preduslove. Saznao sam kako se dolazi do FIFA licence i nije to nikakav veliki problem. Ono sto odmah bode u oci je cinjeinca da BIH ima u odnosu na broj stanovnika abnormalno mnogo registrovanih fudbalskih agenata (cini mi se da je broj premasio 130 a recimo jedna Njemacka ili Spanjolska ima samo koju stotinu vise. Ili recimo da BIH ima daleko vise nego Hrvatska ili Srbija. Razloge za to ne znam ali to nije toliko ni bitno.
Ono sto me zanima je da li ovaj posao nakon dobijanja licence i papira za rad zahtjeva mnogo finansijskog ulaganja? Da li se ovaj posao moze obavljati paralelno sa familijarnim zivotom ili da li se moze obavljati pored normalnog posla sa normalnim radnim vremenom?
Moze li mi neko ako ima iskustva sa ovim poslom ili zna nekoga od rodbine ili prijatelja koji se bavi ovim poslom moze reci malo vise o ovome. Mozete se javiti i privatnom porukom ako mi mozete pomoci sa pitanjima. Za pocetak je ovo glavno sto me zanima no zaista imam mnogo pitanja u vezi sa ovim poslom.
Zanime me prije svega da li se iz perspektive obicnog pocetnika moze zivjeti i snaci u ovoj bransi? Oni iskusni koji su u ovom poslu vec godinama naravno zaradjuju abnormalne zarade, no njih ostavimo po strani jer recimo i fudbal trenira stotine miliona ljudi a ipak oni uspjesni koji dobro zive od toga broje se hiljadama...Da li je to tako i u ovom poslu?
Ukratko, imam zelju da se bavim ovim poslom a imam i neke preduslove. Saznao sam kako se dolazi do FIFA licence i nije to nikakav veliki problem. Ono sto odmah bode u oci je cinjeinca da BIH ima u odnosu na broj stanovnika abnormalno mnogo registrovanih fudbalskih agenata (cini mi se da je broj premasio 130 a recimo jedna Njemacka ili Spanjolska ima samo koju stotinu vise. Ili recimo da BIH ima daleko vise nego Hrvatska ili Srbija. Razloge za to ne znam ali to nije toliko ni bitno.
Ono sto me zanima je da li ovaj posao nakon dobijanja licence i papira za rad zahtjeva mnogo finansijskog ulaganja? Da li se ovaj posao moze obavljati paralelno sa familijarnim zivotom ili da li se moze obavljati pored normalnog posla sa normalnim radnim vremenom?
Moze li mi neko ako ima iskustva sa ovim poslom ili zna nekoga od rodbine ili prijatelja koji se bavi ovim poslom moze reci malo vise o ovome. Mozete se javiti i privatnom porukom ako mi mozete pomoci sa pitanjima. Za pocetak je ovo glavno sto me zanima no zaista imam mnogo pitanja u vezi sa ovim poslom.
Zadnja izmjena: ZvijezdaGranda, dana/u 24 jan 2013, 22:17, ukupno mijenjano 1 put.
- Rockefeller
- Kontakt:
Re: Fudbalski agent (menadzer)
U svakoj branši počinješ kao "underdog". Imaćeš ogromno toga da naučiš. Nisam u tom fahu, al' ti sa sigurnošću mogu reći da ćeš se morati ogromno učiti. Možda ti se čini da mnogo toga znaš, al' vjeruj to se samo čini.ZvijezdaGranda je napisao/la: Zanime me prije svega da li se iz perspektive obicnog pocetnika moze zivjeti i snaci u ovoj bransi?
Ono što je ipak najvažnije je historija uspjeha. Ovo ćeš trebati 100%. Moraćeš steći "ime". Zato svi i počinju sa malim poslovima da bi se kasnije razvio u veliki. Jer kasnije imaju historiju uspjeha, imaju kredibilitet.
Nadam se da si, ako zaista voliš taj fah, spreman raditi za džabe, besplatno. Na početku ti je teško zagarantovati uspjeh. Moraš dugoročnije razmišljati. Taj posao može donijeti brdo love, al' kratkoročno, na godinu ili dvije, možda pet, bićeš razočaran.
Ne znam kako zamišljaš zasnovati taj biznis, al' preporučujem da u glavi imaš poduzeće, tačnije firmu gdje će drugi biti uposleni, ti vlasnik. Sumnjam da možeš raditi drugi posao, pogotovo na početku. Početak uzima ogromno energije i ako si pravog kova ustrajaćeš i nećeš odustati.
Savjet. Nadji neki posao, makar i besplatno, prekovremeno, da se baviš prodajom. Prodaja će ti trebati. A taj prekovremeni posao neka ti posluži kao vježba. I posjećuj sve vrste seminara gdje god stigneš o toj temi, nikad pare na seminare o poljima koja te zanimaju nisu bačene.
Sam nemam iskustva u toj branši. Imam u prodaji, prodavanju stvari. A i sam stvaram poduzeće, tako da znam otprilike kako idu počeci. Ajde vjerovatno kroz kakvih pola godine čućete više o tome, da ne ureknem sada.

-
- Kontakt:
Svjestan sam toga da je pocetak (vjerovatno prvih nekoliko godina) naporan i da zahtijeva mnogo rada i truda a da zauzvrat ne treba ocekivati nikakvu zaradu. Spream sam se uhvatiti u kostac sa tim jer relativno sam mlad i nisam u situaciji da mi odmah treba neka lova a sa druge strane imam odredjeni dio sredstava koji bih mgao uloziti i zrvtvovati u tom poslu. No upravo vezano sa tim me zanima kolika ulaganja su potrebna?
Takodje nisam siguran da li ja moram osnovati preduzece jer sama licenca i osiguranje koje se uzme su dovoljni za obavljanje ovog posla. O tome sam malo citao i znam tocno koliko je novca potrebno za ovo dvoje. To sam naravno spreman bez problema uloziti. Ali kako i sta dalje, to je vec problem i vec tu ulazim u svijet nepoznatog. Jer recimo mozda je i uslov osnovati preduzece/agenciju a o tome puno ne znam.
Zvao sam nas nogometni Savez, oni nisu bas bili voljni da na mene trose vrijeme. Objasnili su mi oono osnovno za ispite i licencu ali nisam bio u mogucnosti ni pitati sve sto me zanima. Javljao sam se nekim nasim agentima na mail ali znate nas mentaliter, ne bi ti Bosnjo pomogo nema sanse, kod nas vlada pravilo kad je meni crkla krava nek crkne i komsiji. **** zato i jesmo gdje jesmo, ne treba o nama puno pricati. Uglavnom posalo sam 20tak mailova na razlicite adrese i niko ni da je bilo kakav odgovor poslao.
Takodje nisam siguran da li ja moram osnovati preduzece jer sama licenca i osiguranje koje se uzme su dovoljni za obavljanje ovog posla. O tome sam malo citao i znam tocno koliko je novca potrebno za ovo dvoje. To sam naravno spreman bez problema uloziti. Ali kako i sta dalje, to je vec problem i vec tu ulazim u svijet nepoznatog. Jer recimo mozda je i uslov osnovati preduzece/agenciju a o tome puno ne znam.
Zvao sam nas nogometni Savez, oni nisu bas bili voljni da na mene trose vrijeme. Objasnili su mi oono osnovno za ispite i licencu ali nisam bio u mogucnosti ni pitati sve sto me zanima. Javljao sam se nekim nasim agentima na mail ali znate nas mentaliter, ne bi ti Bosnjo pomogo nema sanse, kod nas vlada pravilo kad je meni crkla krava nek crkne i komsiji. **** zato i jesmo gdje jesmo, ne treba o nama puno pricati. Uglavnom posalo sam 20tak mailova na razlicite adrese i niko ni da je bilo kakav odgovor poslao.
Moj ti je savjet ako zaista imaš love koju možeš uložit,spichkaj na bilo koju diplomu u doboju ili bijeljini ili travniku,kad je kupiš s preostalom lovom nadji korumpiranog direktora neke javne ustanove i zaposli se na neodredjeno,od prve plate najjači komp zadnju inačicu FM i libo te racku za sve na ovome svijetu....
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
- Rockefeller
- Kontakt:
madridist je napisao/la:Moj ti je savjet ako zaista imaš love koju možeš uložit,spichkaj na bilo koju diplomu u doboju ili bijeljini ili travniku,kad je kupiš s preostalom lovom nadji korumpiranog direktora neke javne ustanove i zaposli se na neodredjeno,od prve plate najjači komp zadnju inačicu FM i libo te racku za sve na ovome svijetu....

Ti ovo ozbiljno il' ga zayebavaš?

Ja ni najvećem ciganu ne bih preporučiv'o da se zaposli u javnim ustanovama.

@ZG; ne znam, drug. AKo hoćeš ovim samostalno da se baviš, dobij tu licencu i zaposli se u nekoj agenciji. Tako nećeš trebati nikakvog poduzeća. Ako planiraš da se baviš poduzetništvom u ovoj branši, onda malo još istraži kako djeluju ti sistemi (kako nekog možeš uposliti, kad ima iste kvalifikacije kao i ti). A usput i dobi tu licencu.
Ja te podržavam.

1. Ne idi u menadzere ako nemas bar neke veze sa ino klubovima...
2. Ne idi u menadzere ako nemas jake veze unutar svoje drzave...
3. Ne idi u menadzere ako pre dobijanja licence nemas bar 10 svojih igrace koje ces zastupati...
Nabrojao bih ti jos stvari al' ubicu ti moral totalno.
3. Ne idi u menadzere ako pre dobijanja licence nemas bar 10 svojih igrace koje ces zastupati...

Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))
-
- Kontakt:
A sta ako barem djelimicno ispunjavam svaki od ova tri uslova? Bit cu iskren pa reci da ovaj treci ne ispunjavam, no proces dobijanja licence traje nekoliko mjeseci (zapravo imaju samo dva termina godisnje), tako dok ja dodjem do licence, mogu stupiti u kontakt sa mnogim klubovima, nogometnim skolama, trenerima, igracima i slicno i naci 10tak potencijalnih igraca za zatupanje..Ne vidim problem u tome...Daj mi jos razloga da ne udjem u ovu bransu, volio bih bas sve saznati jer mozda zivim u zabludi...Devil je napisao/la:1. Ne idi u menadzere ako nemas bar neke veze sa ino klubovima...
Pa ako delimicno ispunjavas uslove onda ce ici dosta sporije.Iskreno za fudblaskog menadzera je bitno da imas sve,novac,fudbalsko znanje,znanje iz oblasti ekonomije,kupovina,prodaja,zakon trzista ovo ono,moras da imas jake veze pre svega u svojoj zemlji,ne samo po pitanju fudbala vec i okolo,narocito jer kreces iz dela evrope gde je korupcija na izuzetno visokom nivou.Onda trebas da imas veze u inostranstvu da bi mogao da proturis te igrace.Ne moraju to biti klubovi,sasvim dovoljno je par respektabilnih fudbalera koji bi mogli negde da te posalju.Ono sto je velika prednost u ovome poslu je da imas ime,da si postao poznat da li po svojoj karijeri pre ovoga ili po necemu drugom nije bitno,ali da budes zapazen bar u jednom delu Evrope.
Licno ja nikada nisam hteo da budem agent,mada su mi predlagali,okrenuo sam se ipak jednoj drugoj sportskoj prici,relativno dosta laksoj od agenta za pocetnika ali sa izuzetno velikom odgovornosti.
Licno ja nikada nisam hteo da budem agent,mada su mi predlagali,okrenuo sam se ipak jednoj drugoj sportskoj prici,relativno dosta laksoj od agenta za pocetnika ali sa izuzetno velikom odgovornosti.

-
- Kontakt:
Devil u ovom tvom postu ima dosta istine. Pazljivo sam procitao i u potpunosti se slazem sa svim. Mene najvise koci i plasi je ovaj nas mentalitet i cinjenica da mi nismo ljudi koji bi drugima pomogli nego gledamo samo svoj interes. Zbog toga i jesmo gdje jesmo. Reako sam vec gore da sam slao 20tak mailova na razne adrese i da mi niko nije odgovorio. Sem toga desilo mi se i sljedece. Igrom slusaja znam jednog naseg bivseg proslavljenog fudbalera. Nismo nesto posebno bliski, nismo ni familija ali smo bili u kontaktu ranije nekoliko puta i nasao sam za shodno da mu se javim po ovom pitanju, da cujem malo od njega iz prve ruke sta i kako, da me uputi na par adresa i da mi da zeleno svjetlo da se javim nekim ljudima, nadao se nekim brojevima i kontaktima....On je sve to pazljivo saslslusao i rekao nema problema, provjerit cu ja to pa cu ti se javiti...Naravno od tada se nikada nije javio a proslo je vec evo nekoliko mjeseci.
Stoga me je malo strah uci u ovaj posao da se ne bih razocarao. Mislim poznajem je djelimicno i neke ljude u nasoj drzavi ali i vani iz ove branse, bilo da su bivsi/sadasnji igraci, treneri ili imaju neke funkcije u klubovima ali iskreno ni u koga od njih se ne mogu zakleti da bi mi pomogao. Mozda je prednost sto mi u ovom poslu ne bi pomagali dzaba, imali bi svoj dio kolaca, ali jednostavno nakon sto nisam dobio ni jedan odgovor na mail od ljudi iz ove branse i nakon ovog loseg iskustva ove osoba za koju sam smatrao da mi moze barem malo pomoci, dosao sam u sumnju da u ovom poslu nije sve tako jednostavno kako mozda izgleda na prvi pogled...
Stoga me je malo strah uci u ovaj posao da se ne bih razocarao. Mislim poznajem je djelimicno i neke ljude u nasoj drzavi ali i vani iz ove branse, bilo da su bivsi/sadasnji igraci, treneri ili imaju neke funkcije u klubovima ali iskreno ni u koga od njih se ne mogu zakleti da bi mi pomogao. Mozda je prednost sto mi u ovom poslu ne bi pomagali dzaba, imali bi svoj dio kolaca, ali jednostavno nakon sto nisam dobio ni jedan odgovor na mail od ljudi iz ove branse i nakon ovog loseg iskustva ove osoba za koju sam smatrao da mi moze barem malo pomoci, dosao sam u sumnju da u ovom poslu nije sve tako jednostavno kako mozda izgleda na prvi pogled...
Ako je tako onda samo jedan savet...
Kloni se ovoga posla.
Kloni se ovoga posla.

- Rockefeller
- Kontakt:
Idi onda. Ja ću uvijek biti tu za tebe. Daću ti u poruci moj broj telefona i moj fb.ZvijezdaGranda je napisao/la:Stoga me je malo strah uci u ovaj posao da se ne bih razocarao. Mislim poznajem je djelimicno i neke ljude u nasoj drzavi ali i vani iz ove branse, bilo da su bivsi/sadasnji igraci, treneri ili imaju neke funkcije u klubovima ali iskreno ni u koga od njih se ne mogu zakleti da bi mi pomogao. Mozda je prednost sto mi u ovom poslu ne bi pomagali dzaba, imali bi svoj dio kolaca, ali jednostavno nakon sto nisam dobio ni jedan odgovor na mail od ljudi iz ove branse i nakon ovog loseg iskustva ove osoba za koju sam smatrao da mi moze barem malo pomoci, dosao sam u sumnju da u ovom poslu nije sve tako jednostavno kako mozda izgleda na prvi pogled...
Šta god da radiš nije jednostavno i predji preko tih strahova. Ja sam bio najplašljiviji momak na svijetu. Nisam bio pričljiv, bio sam stidan da bog sačuva. Mene je izliječilo to što sam prodavao stvari. Išao od kuće do kuće i prodavao. Smijem se zakleti da bih sad u pola noći smio držati govor pred deset hiljada ljudi.
Probij limite, to je razmišljanje prosječnog čovjeka. Ne smiješ razmišljati na način da ne poznaješ nikog (ili poznaješ malo njih), ne znaš puno o tome i slično. Radije razmišljaj o tome na način da znaš nešto malo i da poznaš nešto malo ljudi.
Napravi svoj dio posla. Ja ću te uvezati sa klubovima u Sloveniji. Ne znam ni ja nikog. Ni jednog jedinog čovjeka iz tih uprava. Pronaću ih. Samo počni sa tim i nadji igrače koje možeš zastupati.
Obećao sam jednom kolegi sa foruma da ću mu biti prevodilac na protestima dok bude radio intervijue, nisam ga iznevjerio. Neću ni tebe.
Kada sam te stvari prodavao. Probao sam sa mrežnim marketingom. Trebao sam 1500 KM. Nisam imao banke, a kamoli tih 1500 KM. Moje rodjake koji žive vani sam pitao da mi pozajme, nisu htjeli. Uprkos tome sam naš'o te pare.
Ljudi polumrtvi u ratovima stoje i pucaju, ne bi li im prijatelji uspjeli pobjeći, ti ili ja ili neko drugi da ne bi mogli napraviti šta hoćemo.
-
- Kontakt:
Hvala Rockefeller na podrsci i pruzenoj pomoci.
Nikad ne reci nikad, ali mislim da mi Slovenija nece biti casto mjeso poslovanja. Koncentrisan sam na BIH i okruzenje i jos 2-3 zemlje gdje bih pokusao progurati eventualno neke igrace iz BIH i regije.
Preksinoc mi se sasvim slucajno smilovala i zvijezda srecnica i preko interneta sam upoznao jedno veliko ime u ovom i slicnim poslovima. Taj covjek opet zivi i radi u sasvim drugoj zemlji i poznaje pa slobodno cu reci i najvece europske i svjetske ljude iz ove branse. Upoznao sam se sa njim i jako je prijatan i obrait cu mu se za pomoc. Ako mi on obeca pomoci recimo ovako kao sto je i Rockfeller, onda me nista ne moze vise zaustaviti jer to bi znacilo da imam zeleno svjetlo da iz BIH i regije mogu pa skoro zagarantovano plasirati na jedno od najvecih europskih trzista. Ostalo je sve do mene i mog zalaganja.
Nikad ne reci nikad, ali mislim da mi Slovenija nece biti casto mjeso poslovanja. Koncentrisan sam na BIH i okruzenje i jos 2-3 zemlje gdje bih pokusao progurati eventualno neke igrace iz BIH i regije.
Preksinoc mi se sasvim slucajno smilovala i zvijezda srecnica i preko interneta sam upoznao jedno veliko ime u ovom i slicnim poslovima. Taj covjek opet zivi i radi u sasvim drugoj zemlji i poznaje pa slobodno cu reci i najvece europske i svjetske ljude iz ove branse. Upoznao sam se sa njim i jako je prijatan i obrait cu mu se za pomoc. Ako mi on obeca pomoci recimo ovako kao sto je i Rockfeller, onda me nista ne moze vise zaustaviti jer to bi znacilo da imam zeleno svjetlo da iz BIH i regije mogu pa skoro zagarantovano plasirati na jedno od najvecih europskih trzista. Ostalo je sve do mene i mog zalaganja.
-
- Kontakt:
Moze li mi barem neko ko sa sigurnoscu zna odgovoriti na ovo pitanje:
Imaju li svi nasi igraci iz nase Premier lige te iz druge lige svoje agente koji ih zastupaju???
Ima li neko informacija o tome....
Imaju li svi nasi igraci iz nase Premier lige te iz druge lige svoje agente koji ih zastupaju???
Ima li neko informacija o tome....
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.