Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

Dufresne
Kontakt:

Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Post Postao/la Dufresne » 15 feb 2013, 12:52

Za Savovica me interesuje, ako se na kraju sezone odluci za BiH, ispisnicu iz KS CG imamo, da li FIBA ima osnove da nas zeza po tom pitanju i da nam stvara smetnje?
Pravda za Papeta!

bhsport
Kontakt:

Post Postao/la bhsport » 15 feb 2013, 13:24

Ma jarane i da nema izmislit ce, mi imamo uticaj u FIBI jedino veci od Kosova, cim te neki finci habaju kako stignu.
Na sta smo spali neradom koji se akumuliro godinama.
[quote="harishp"]Ovaj ako bude mjenjao Misimovica,onda smo fakat nayebali.
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]

Corinne Diacre - prof. fudbala
Megamiske - najvece zlo od 1921

CashMan
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la CashMan » 15 feb 2013, 14:14

Dufresne je napisao/la:Za Savovica me interesuje, ako se na kraju sezone odluci za BiH, ispisnicu iz KS CG imamo, da li FIBA ima osnove da nas zeza po tom pitanju i da nam stvara smetnje?
FIBA nas j. na svakom koraku... ali ako Savović potpiše da želi igrati za BiH, nemaju oni šta da prave smetnje (mada KS Srbije s vezama može sve)...
Maybe I look like I don't care but deep down inside of me I don't give a single fuck!

zaboljisportuBiH
Kontakt:

Post Postao/la zaboljisportuBiH » 15 feb 2013, 15:15

ciza je napisao/la:hahah od savovica nije posteno sto ceka da se izjasni za koga ce igrati,a od halilovica je posteno sto se ne izjasnjava i na njega jelde ne treba radit pritisak,a hrvati se bave prljavim radnjama za halililovica a ovaj tekst za savovica nije prljav posao novinara ,iste situacije ,ko je ovdje lud
Svaka čast. Uvijek su me nervirali različiti pogledi na dvije iste stvari.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 16 feb 2013, 11:13

Nikako da shvatite jednu stvar,nije fiba kriva,nego nasa djeca,roditelji :!: Harun mora biti brzi od ostalih,ali i nasa djeca moraju malo ljubavi prema domovini pokazati.Nije njih niko prisilio da igraju za finsku,sloveniju ;) Treba onda malo shvatiti i te drzave,ipak je tu novaca ulozeno u razvoj te djece.

samson
Kontakt:

Post Postao/la samson » 16 feb 2013, 13:38

lumani je napisao/la:Nikako da shvatite jednu stvar,nije fiba kriva,nego nasa djeca,roditelji :!: Harun mora biti brzi od ostalih,ali i nasa djeca moraju malo ljubavi prema domovini pokazati.Nije njih niko prisilio da igraju za finsku,sloveniju ;) Treba onda malo shvatiti i te drzave,ipak je tu novaca ulozeno u razvoj te djece.

Nisu nit djeca tu kriva, nit roditelji. Krive su bivse strukture saveza koje su se trudile nepoznavati tu djecu. Djeca zaigrala i vec je kasno za promijenu. Harun je zakasnio i sadasnji trud je fakticki uzaludan. Dobiti Sulejmanovica, a ubuduce kaparisati svakoga iole dobrog pa neka pokusa krasti ko god hoce. Jos se samo nadam da Kuzmica necemo izgubiti, za buducnost se zbog Haruna ne bojim ...

Tracy3McGrady
Kontakt:

Post Postao/la Tracy3McGrady » 16 feb 2013, 15:35

Dajte barem Sulejmanovica, ovi drugi ma i ne zanimaju, jedino Omic ako ima zalju, ali janezi ga ne pustaju, kakvu bi centarsku liniju imali sa Nurkicem, Sulejmanovicem i Omicem :O ali tu je u buducnosti Lazic koji takodje moze napraviti vrlodobru karieru.

Jel Sulejmanovic odigrao koju tekmu za mladje kategorije Finske ili je samo taj "potpisani" papir u pitanju?
Anfernee "Penny" Hardaway #1

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 16 feb 2013, 16:23

Tracy3McGrady je napisao/la:Dajte barem Sulejmanovica, ovi drugi ma i ne zanimaju, jedino Omic ako ima zalju, ali janezi ga ne pustaju, kakvu bi centarsku liniju imali sa Nurkicem, Sulejmanovicem i Omicem :O ali tu je u buducnosti Lazic koji takodje moze napraviti vrlodobru karieru.

Jel Sulejmanovic odigrao koju tekmu za mladje kategorije Finske ili je samo taj "potpisani" papir u pitanju?

Da ,igrao je vec za Finsku.

hz1987
Kontakt:

Post Postao/la hz1987 » 16 feb 2013, 17:36

lumani je napisao/la:Nikako da shvatite jednu stvar,nije fiba kriva,nego nasa djeca,roditelji :!: Harun mora biti brzi od ostalih,ali i nasa djeca moraju malo ljubavi prema domovini pokazati.Nije njih niko prisilio da igraju za finsku,sloveniju ;) Treba onda malo shvatiti i te drzave,ipak je tu novaca ulozeno u razvoj te djece.
jesi li siguran u ovo boldirano????
moj dobar prijetelj je bio u situaciji kad je pocinjao kosarkasku karijeru (jako talentovan) gdje mu je lijepo receno, da ako odbije poziv u reprezentaciju da se moze pozdraviti sa igrama u klubu (napravice mu pakao od zivota) i da ce naci nacina da ga prisile, jer ako ni to ne uspiju unisti ce mu kosarkasku karijeru i isposlovati preko vlasti da bude protjeran sa porodicom iz drzave u kojoj zive!

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 16 feb 2013, 18:09

hz1987 je napisao/la:
jesi li siguran u ovo boldirano????
moj dobar prijetelj je bio u situaciji kad je pocinjao kosarkasku karijeru (jako talentovan) gdje mu je lijepo receno, da ako odbije poziv u reprezentaciju da se moze pozdraviti sa igrama u klubu (napravice mu pakao od zivota) i da ce naci nacina da ga prisile, jer ako ni to ne uspiju unisti ce mu kosarkasku karijeru i isposlovati preko vlasti da bude protjeran sa porodicom iz drzave u kojoj zive!
meni je receno da ima okupljanje u sloveniji "potencijalnih" reprezentativaca tj. potencilani talenata ne slovenaca, koja su obavezna (naravno ne na papiru nego ako zele nastaviti trenirati u sloveniji) i gdje se pronalaze veliki taleni i kojima se onda cesto stavlja opcija da igraju za sloveniju ili vise nikako
npr. nurkic je odbio pa je camio na klupi veci dio sezone (i prije povrede)

samson, kuzmic je u opticaju vec koju godinu tj. za harunovog vakta i nije bio pozvan u U-20 repku kada je mogao tako da i harun tu nije bezgresan u neprepoznavanju talenta

sto se tice savovica ukoliko sam dobro shvatio situacija je sljedeca

srbi gledaju razvoj situacije njihovih glavnih igraca na poziciji 4, ali zele imati savovica u opciji
za sada je bjelica (koji vec duze vrjeme igra 4) veoma dobar, macvan je tu negdje na nivou savovica, savannovic je bio los, ali u zadnje vrjeme dize formu, dok je novica van forme i tek zavrsava oporavak od povrjede, dok je i erceg u opciji, samo niko od njih nije takav skakac kao on (sem velickovica koji se ponavljam vraca poslje teske povrede)
savovic sve ovo zna i zato zeli kraj sezone da vidi kako ce se situacija razvijati i nije nikakva tajna da mu je srbija prva opcija, ali ipak on zeli da zna da ce uci medju 12 i da ce imati neku minutazu i ako mu barem ne obacaju da bi mogao ocekivati solidnu minutazu vjerovatno ce se odluciti za BiH
e sada tu je sve otvoreno cak da i savovicu obecaju pa da na pripremama otpadne ili samo da udze da ga kaparisu sve u cilju slabljenja protivnika, ali jos neka realna sansa postoji da zaigra za nas

sigurno ce ovdje biti "cistunaca" koji ce govoriti da nam takvi ne trebaju, ali sve dok nebudu isti pili, jeli, odmarali, ... bosansko ili u BiH po meni su licemjeri
ja bi ga licno veoma volio vidjeti u BiH dresu, dok se nadam da ce od dvojca kuzmic i on barem jedna zaigrati za nas i to bi vec bila pobjeda, a obojica bi bila premija
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

Kiselikrastavci
Kontakt:

Post Postao/la Kiselikrastavci » 16 feb 2013, 18:25

Batko je napisao/la:Srbi prstom pokazu igraca, iako po pravilama ne moze, igrat ce za njih - Savovic.

Igrao vec za Crnu Goru, Crna Gora poslala dopst BIH, rodjen u BIH, ako mijenja moze samo za zemlju gdje je rodjen...

Ali jok, kad se zavrsi sezona, on ce reci igram za Srbiju, papire posalju, stigne rijesenje za par dana i igra u Sloveniji za Srbiju...

Preldzic, isti slucaj, Turci samo prstom uprli i dobili ga, kakve veze on ima sa Turskom? Nikakve, nit je rodjen tamo niti mu je ko rodjen....

Mi ne mozemo dobiti Bosanca, koji su tu rodjeni, preci im zivjeli i zive....

Izvinite na primitivnosti, ali pokakim se ja na FIBU i njihova "pravila"..
Po kojim pravilima ne moze da igra za Srbiju? To prvi put cujem, a pratim pomno kosarku godinama, da ne kazem decenijama. Koliko sam upucen Boris Savovic je Srbin iz Trebinja, te po medjunarodnim sportskim odredbama koje nisu juce nastale moze da igra za drzavu u kojem mu je mjesto rodjenja (Trebinje, BiH) ili za zemlje u kojima je narod kojem pripada drzavotvoran (Srbija i BiH gdje su Srbi jedna od tri drzavotvorne nacije). Najmanji rezon je zapravo njegov nastup za Crnu Goru. Tu su argumenti vjerovatno bili ili sto je rodjen na tlu nekadasnje drzave (SFRJ) kojoj je i Crna Gora kao federativna republika pripadala (po tom pravilu je mogao odabrati da igra i za Hrvatsku ili Makedoniju recimo) ili na osnovu toga sto je godinama zivio u drzavnoj zajednici SCG. A zivio je koliko znam u Vrscu, pa sa Crnom Gorom izuzev tih administrativnih spona u proslosti nije imao nikakve veze, a ipak je mogao nastupiti za Crnu Goru! Prema tome postoje mnogo vise i mnogo jaci argumenti zasti bi on bio relevantan za srpsku ili za BiH-reprezentaciju! Ne treba mijesati proceduralne rokove (koji jos nisu istekli, a procedura ce se moci ispostovati i u narednih nekoliko mjeseci) sa pravom odabira reprezentacije! To su dva razlicita para carapa i nemaju mnogo zajednickih tacaka, jedno je licni odabir/skauting/selekcija, a drugo papirologija, to su dva razlicita pojma, koja nemaju u principu veze s vezom. Dok god ne obuce dres neke zemlje u zvanicnom seniorskom mecu Savovic ce imati tri ravnopravne opcije za koje moze da se odluci.
Ono sto ja medjutim u vezi Savovica ne shvatam je cijela prasina koja se dize oko njega. Boris Savovic ruku na srce za koga god da se odluci u Sloveniji nece dobiti vise od 10 minuta na parketu u prosjeku u normalnim uslovima (bez povreda i suspenzija standardnih igraca odredjene reprezentacije). U srpskoj reprezentaciji na njegovoj poziciji su tri igraca ispred njega, Bjelica, Savanovic i Erceg. U crnogorskoj pored Dubljevica, Dragicevica i Milka Bjelice takodje nema mjesta, a sigurno zbog njega nece izostaviti malog Todorovica iz Barselone, koji je daleko perspektivniji igrac, dok u BiH-reprezentaciji ima jednog Teletovica koji je srce i dusa BH-reprezentacije, apsolutni lider, poput Novickog kod Nijemaca ranije, pa i tu Savovic nema izglede za vecu minutazu. Istina postoje opcije u Srbiji i BiH koje kazu da kod Dude se stalno rotira, da je Bjelica ranije igrao trojku (ali i tu je Srbija sada sa Lucicem i Micovim kvalitetno popunjena), odnosno da u BiH-reprezentaciji Savovic moze biti ispomoc na petici, ali realno rijetko koji ozbiljan trener ce se u predvecerje takvog jednog takmicenja kao sto je EP upustati u takve eksperimente.
Zakljucak je da se Savovic nepotrebno previse eksponira u javnosti, e' sada da li je to sto zeli sebi podici cijenu u pokusaju da mu sledeci ino-angazman upali, ili sto uistinu Duda i Aco misle da ce im on biti kljucni igrac u Jesenicama, u to ne ulazim, ali ako cemo o perspektivnim igracima tu su recimo Kuzmic ili Omic daleko interesantnije i ozbiljnije opcije za sadasnjost, a buducnost svakako. Naravno obojica su opcija za buducnost i u Srbiji, odnosno Sloveniji. Jedini koji se pitaju su u sustini igraci i samo njihove odluke diktirace sire spiskove svih reprezentacija. S tim sto Kuzmic tek treba da obuce neciji drzavni dres, dok je Omic ranije vec izabrao Sloveniju, a sada posto je promijenio odluku ne zavisi sve vise od njega, sto je i posteno. Da je bio pametan i da je sacekao sa odlukom, ne bi sebe doveo u ovakvu situaciju. Slovenci su mu najmanje krivi ako ga ne puste. Biti Bosnjak, roditi se u BiH, a izabrati da igras za Sloveniju, meni to ne ide previse u glavu, kao i Savoviceva odluka da igra za CG, samo je on imao srecu da tamo ima jaku konkurenciju, pa sada jos moze da „spasi“ reprezentativnu karijeru.
To je samo posao. Trava raste, ptice lete, valovi udaraju u pijesak. Ja tucem ljude. (Muhamed Ali)
Potrosio sam devedeset posto zarade na pice i zene. Ostalo sam spiskao. (Dzordz Best)

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 16 feb 2013, 18:30

Article I.23 "A player who has played in a main official competition of FIBA (see article 2-1) after having reached his seventeen (17) birthday may not play for a national team of another country. However, in exceptional circumstances the Secretary General may authorise such a player to play for the national team of his country of origin if he is ineligible to play for such country according to this article 3-23 and if this is in the interest of development of basketball in this country. An administrative fee as stipulated in article 3-305 and decided by the Secretary General is payable to FIBA

Boldirano je vezano za Sulejmanovica,mislim da je Neno vec naveo. ;)

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 16 feb 2013, 18:32

Po pravilima on je igro za CG i sad ako želi mjenjati reprezentaciju, samo može igrati za zemlju u kojoj je rođen.Iako to pravilo samo stoji, inače ga se Fiba ne pridržava, samo je bitno ko "više podmaže"
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 16 feb 2013, 18:33

za CG je igrao kao naturalizovani igrac
a predispozicije kazu da se igrac uz dopustenje saveza moze jedino vratiti u zemlju rodzenja, a zemlja rodzenja je BiH i nikakve veze nema koje je nacionalnosti
tako da savovic nije igrao za CG mogao je birati izmedju srbije i BiH (kao npr. sada kuzmic), a ovako po FIBA vazecim pravilima moze igrati samo za BiH
a sto nebi dizali medisku prasinu, pa nama se smanjuje igracka baza, ne srbiji tako da mi imamo svaka prava da dizemo prasinu pogotovu sto smo do sada sutali kao budale
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 16 feb 2013, 18:40

nerminh74 je napisao/la:za CG je igrao kao naturalizovani igrac
a predispozicije kazu da se igrac uz dopustenje saveza moze jedino vratiti u zemlju rodzenja, a zemlja rodzenja je BiH i nikakve veze nema koje je nacionalnosti
tako da savovic nije igrao za CG mogao je birati izmedju srbije i BiH (kao npr. sada kuzmic), a ovako po FIBA vazecim pravilima moze igrati samo za BiH
a sto nebi dizali medisku prasinu, pa nama se smanjuje igracka baza, ne srbiji tako da mi imamo svaka prava da dizemo prasinu pogotovu sto smo do sada sutali kao budale

ako je igrao posle 17 godine,onda samo moze igrati za zemlju gdje je rodjen.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 16 feb 2013, 18:41

lumani je napisao/la:

ako je igrao posle 17 godine,onda samo moze igrati za zemlju gdje je rodjen.
pa vise manje to sam i napisao pogotovu jer je on igrao za U20 CG

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 16 feb 2013, 18:44

pa da..ako se fiba bude drzala zakona,moze samo igrati za nas. :) Boris treba samo da odluci.Ocekujem danas ili sutra clanak od nekog novinara SS kako moze samo igrati za nas :lol: :lol: :lol: (inace sve procitaju na forumu)

Kiselikrastavci
Kontakt:

Post Postao/la Kiselikrastavci » 16 feb 2013, 18:48

legenda reala je napisao/la:Po pravilima on je igro za CG i sad ako želi mjenjati reprezentaciju, samo može igrati za zemlju u kojoj je rođen.Iako to pravilo samo stoji, inače ga se Fiba ne pridržava, samo je bitno ko "više podmaže"
Koliko mi je poznato tog pravila (koje po mom sudu i jeste apsurdno, a navescu i zasto) se FIBA nikada u svojoj istoriji nije pridrzavala... Svi s pravom bruje o jednom od mladjih slucajeva, naime o slucaju Preldzic, ali takvih slucajeva je u proslosti bilo vise nego dovoljno.
To pravilo je u sustini neprincipijelno. Neprincipijelnost pocinje od momenta kada je omogucena promjena reprezentacije, jer nova pravila su reprezentativnu kosarku pretvorila vise u klupsku kosarku, gdje odabir zemlje postaje kao odabir cipela, danas jesi, sutra nisi, u drugoj si zemlji... Najeklatantniji je primjer angazovanja crnaca u reprezentacijama :lol: pa je pred svako evropsko vise u fokusu na kojeg ces crnca potrefiti, nego rad sa sopstvenim kadrovima u proslosti. Tako Makedonci "pogode" sa MekKejlebom i odu u polifinale evropskog, a Hrvati "promase" s Drejperom i odu kuci posle prve faze :lol: Cirkus... Pa recimo sta ako se britanska reprezentacija opet rasformira, evo Kameron ne da finansijska sredstva za aktuelkni olimpijski ciklus za Rio. Luol Deng rodjen u Juznom Sudanu koji jos nema reprezentaciju, a Britanci se rasformiraju, onda ce to pravilo opet da ne vazi ili sta? Onda moze da igra i za SAD slobodno... FIBA mora da redefinise svoj pravilnik, jer ovo zaista nema smisla, u suprotnom se zbog nekih nedefinisanih pravila stvara bespotrebno guzva i rasprava.
To je samo posao. Trava raste, ptice lete, valovi udaraju u pijesak. Ja tucem ljude. (Muhamed Ali)
Potrosio sam devedeset posto zarade na pice i zene. Ostalo sam spiskao. (Dzordz Best)

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 16 feb 2013, 18:49

A možda su i neki koji imaju ove informacije upravo novinari ovog portala.

Znači ni od Slejmanovića ništa :x koda gledam za par godina će Slovenci saletiti Fibu i on će zaigrati za njih, ko jbe nas i Fince :twisted:
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Kiselikrastavci
Kontakt:

Post Postao/la Kiselikrastavci » 16 feb 2013, 18:52

Pa nema ni Srbija bazu kao SAD, i Srbija je mala zemlja poput BiH i prirodno je da se bori za igraca koji iskaze volju da obuce dres Srbije. To sto je imala vise uspjeha u proslosti ne povecava joj bazu ni za jednog jedinog igraca. Ja mislim da ovde Savovic zavitlava oba saveza, vjerovatno ne za dzabe.

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.