Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_

DonCorleone
Kontakt:

Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji B

Post Postao/la DonCorleone » 22 feb 2013, 15:07

neznalica je napisao/la:
DonCorleone je napisao/la:
neznalica je napisao/la: nAVEDITE MI JEDAN PRIMJER IGRACA KOJI JE DOBIO POZIV ZA A SELEKCIJU A DA NEMA PRAVO NASTUPA ZA ISTU...
S POSTOVANJEM
Kolasinac, nakon sto je zauzeo parlament Republike Srbije.
Kada ponestane argumenata pisu se gluposti....
Druze forum nije za djecu,nego za ozbiljnu i argumentovanu raspravu(naravno ako postoje dva ili vise lica koji ce istu voditi).....
Ti do maloprije krsis prava foruma i pises velikim slovima i sada ja ispado po tebi neozbiljan, smijesno zar ne?

Poziv u A selekciju BiH moze dobiti bez da ima nase sp. drz. i bez prava igranja za nasu repku, razumijes li ti to ili se sada trebam ja poceti derati? On da je sa NASA ekspedicijom pod zastavom Amerike u svemiru ima pravo dobiti nas poziv, a sta ce onda snjim uraditi je njegove licna stvar. Vi brkate poziv sa igranjem. Dobiti poziv moze svaki igrac, drugo je pravo nastupanja i igranje za A tim. Nakon poziva, slijedi u slucaju Kolasinca obrada papira, nadam se da ne moram crtati druze. Momak ne zeli riskirati i to treba postovati. Znaci poziv, pa onda papirologija, pa onda igranje. Ima zasigurno kamara igraca koja prvo inzistira na pozivu prije nego sto ima pravo nastupa, jer ima ljudi koji nece da rizikuju, shvati to covjece.

On sa tim pozivom koji nije validan, ali jeste signal, krece proceduru promjene sp. drz. i taj isti poziv koji do juce nije bio validan, postaje tim momentom validan kada uspjesno promjeni sp. drz. i na isti Kolasinac ima pravo da se odazove, ne mora se slati nikakav novi, dodatni ili sta vec.

Poredenje Kolasinca sa Deo Geom, Jonesom i ostalim igracima nema logike jer svako ima pravo odluciti u kojem trenutku mjenja sp. drzavljanstvo, sigurno da neko ko ima status i ime ce to odraditi bez kalkulacija dok neko ko nije ni status ni ime jer tek ima 19 godina, zeli samog sebe osigurati prije nego sto krene u ko zna kakve avanture, a mjenjane sp. drz. sa 19 godine na osnovu toplih, hladnih izjava jednog selektora tude zemlje jeste avantura koju nebi vala ni Emir Kusturica prosao, a kamoli neko ozbiljan.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.

Principatus
Kontakt:

Post Postao/la Principatus » 22 feb 2013, 15:12

Kolasinac ce tad morati da zaigra za nasu U21, kada Vrsajevic zaigra za U17.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 22 feb 2013, 15:14

Pravda za Papeta! Pape heroj, a ne zlocinac! :lol:
Pravda za Papeta!

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 22 feb 2013, 15:14

Bas me zanima sta cete pametovati kada Kolasinac javno kaze hvala BiH ali ja cu igrati za Njemacku, isto kao sto ste pricali za Seferovica 320% nas, a on nas sviju popljuva i ode Svicarcima.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

tk@b3
Kontakt:

Post Postao/la tk@b3 » 22 feb 2013, 15:16

nAVEDITE MI JEDAN PRIMJER IGRACA KOJI JE DOBIO POZIV ZA A SELEKCIJU A DA NEMA PRAVO NASTUPA ZA ISTU...
S POSTOVANJEM[/quote]

navedi ti nama jedan primjer gdje igrac sam sebe poziva i na svoju ruku mijenja papire i td ..

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 22 feb 2013, 15:19

Elegant je napisao/la:Bas me zanima sta cete pametovati kada Kolasinac javno kaze hvala BiH ali ja cu igrati za Njemacku, isto kao sto ste pricali za Seferovica 320% nas, a on nas sviju popljuva i ode Svicarcima.
Kao i svi potencijalni reprezetativci, izdajnici roda bosanskog, prevaranti, dvolicnjaci koji su od osnivanja fudbalskog saveza BiH, varali celnike NS BiH samo da bi digli sebi cijenu ili da bi pokrenuli da ih pozovu u reprezentaciju u kojoj su rodjeni, svi od Zlatana Ibrahimovica, pa do Seada Kolasinca...

Ja cu uputit, zahtjev Vijecu ministara da proglase Seada Kolasinca persona non grata u BiH, da mi njega preduhitrimo, a ne da on nas prevari!

Pravda za BiH!
Pravda za Papeta! Pape heroj, a ne zlocinac!
Pravda za Papeta!

Rikardo
Kontakt:

Post Postao/la Rikardo » 22 feb 2013, 15:20

Dufresne je napisao/la:
Elegant je napisao/la:Bas me zanima sta cete pametovati kada Kolasinac javno kaze hvala BiH ali ja cu igrati za Njemacku, isto kao sto ste pricali za Seferovica 320% nas, a on nas sviju popljuva i ode Svicarcima.
Kao i svi potencijalni reprezetativci, izdajnici roda bosanskog, prevaranti, dvolicnjaci koji su od osnivanja fudbalskog saveza BiH, varali celnike NS BiH samo da bi digli sebi cijenu ili da bi pokrenuli da ih pozovu u reprezentaciju u kojoj su rodjeni, svi od Zlatana Ibrahimovica, pa do Seada Kolasinca...

Ja cu uputit, zahtjev Vijecu ministara da proglase Seada Kolasinca persona non grata u BiH, da mi njega preduhitrimo, a ne da on nas prevari!

Pravda za BiH!
Koji si ti levat!

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 22 feb 2013, 15:21

Rikardo je napisao/la:
Dufresne je napisao/la:

Pravda za BiH!
Koji si ti levat!
Za razliku od tebe, koji isijavas inteligencijom... :lol:

hahahahah, brz si, kako si brzo promjenio iz "debil" u "levat"...hahahaha :lol:
Zadnja izmjena: Dufresne, dana/u 22 feb 2013, 15:22, ukupno mijenjano 1 put.
Pravda za Papeta!

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 22 feb 2013, 15:21

Tvoja retorika je gledanje u kuglu, i nema potrebe da se sa tvojim postom zamaramo. Hvala ti što si svoje mišljenje podjelio sa nama.
Ti nikad nisi sam i nećeš biti sam, naprijed Veleže u nove pobjede!!!

motty
Kontakt:

Post Postao/la motty » 22 feb 2013, 15:25

Sve je stvar dobre volje i kalkulacija u glavama tih momaka, uredu razumiju svi da se nije lahko odlucit za taj potez, ali isto tako treba bit svjestan i cinjenice da bi sa 19 godina bio clan reprezentacije koja ima ozbiljne sanse da se nadje u Brazilu, a to bi bio ogroman iskorak za jednog tako mladog igraca.

Ne osudjujem Kolosinca na njemu je da izabere, ali nek bude iskren i nek nam na vrijeme saopsti odluku, a celnici saveza moraju pocet radit ozbiljan posao i ozbiljnu borbu za svakog igraca koji ima i minimalne sanse da bude clan nase reprezentacije.
Zadnja izmjena: motty, dana/u 22 feb 2013, 15:26, ukupno mijenjano 1 put.
"...Niko na svijetu, provjerite, nema tako lijepo, pitomo, tepanje za svoj klub. U masi navijackih, divljih, ratobornih, zivotinjskih naziva, izmedju tigrova, lavova, svinja, pijetlova, zmajeva, grobara izdvaja se to pitomo RODJENI..." S.H.

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 22 feb 2013, 15:26

zizu1991 je napisao/la:
Tvoja retorika je gledanje u kuglu, i nema potrebe da se sa tvojim postom zamaramo. Hvala ti što si svoje mišljenje podjelio sa nama.
Pa ti gledaj u kuglu pa ces se nagledati da on igra u dresu "BiH".

Samo pazi kad Safet obavi razgovoro sa njime i sve dogovori a ona iznenada poziv za Elf pa ce nas zaboraviti samo tako.

A onda gledaj u kuglu i pricaj kako je Pape kriv, isto kao za Izeta i Harisa.
motty je napisao/la: Ne osudjujem Kolosinca na njemu je da izabere, ali nek bude iskren i nek nam na vrijeme saopsti odluku, a celnici saveza moraju pocet radit ozbiljan posao i ozbiljnu borbu za svakog igraca koji ima i minimalne sanse da bude clan nase reprezentacije.
Ja o tome govorim, da ce Pape sa njime sve dogovriti ali ce nas u zadnji cas zeznuti !
Zadnja izmjena: Elegant, dana/u 22 feb 2013, 15:27, ukupno mijenjano 1 put.

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 22 feb 2013, 15:27

motty je napisao/la:Sve je stvar dobre volje i kalkulacija u glavama tih momaka, uredu razumiju svi da se nije lahko odlucit za taj potez, ali isto tako treba bit svjestan i cinjenice da bi sa 19 godina bio clan reprezentacije koja ima ozbiljne sanse da se nadje u Brazilu, a to bi bio ogroman iskorak za jednog tako mladog igraca.

Ne osudjujem Kolosinca na njemu je da izabere, ali nek bude iskren i nek nam na vrijeme saopsti odluku, a celnici saveza moraju pocet radit ozbiljan posao i ozbiljnu borbu za svakog igraca koji ima i minimalne sanse da bude clan nase reprezentacije.
:idea:
Pravda za Papeta!

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 22 feb 2013, 15:29

Elegant je napisao/la:
Pa ti gledaj u kuglu pa ces se nagledati da on igra u dresu "BiH".

Samo pazi kad Safet obavi razgovoro sa njime i sve dogovori a ona iznenada poziv za Elf pa ce nas zaboraviti samo tako.

A onda gledaj u kuglu i pricaj kako je Pape kriv, isto kao za Izeta i Harisa.

Ja o tome govorim, da ce Pape sa njime sve dogovriti ali ce nas u zadnji cas zeznuti !
I evo ga opet, životna kolotečina, kao što rekoh.
Ti nikad nisi sam i nećeš biti sam, naprijed Veleže u nove pobjede!!!

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 22 feb 2013, 15:30

Dufresne je napisao/la:
motty je napisao/la:Sve je stvar dobre volje i kalkulacija u glavama tih momaka, uredu razumiju svi da se nije lahko odlucit za taj potez, ali isto tako treba bit svjestan i cinjenice da bi sa 19 godina bio clan reprezentacije koja ima ozbiljne sanse da se nadje u Brazilu, a to bi bio ogroman iskorak za jednog tako mladog igraca.

Stoji to da se nas savez treba borit za svakoga !

Ali ja se bojim ovog "plavog" da ce nas izradit u posljedni cas, a onda cete vi koji ga najvise velicate da ga popljujete.

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 22 feb 2013, 15:34

Elegant je napisao/la:
Dufresne je napisao/la:

Stoji to da se nas savez treba borit za svakoga !

Ali ja se bojim ovog "plavog" da ce nas izradit u posljedni cas, a onda cete vi koji ga najvise velicate da ga popljujete.

Ali hajde jednom, da mi uradimo prvi potez, hajde da probamo da uradimo, pa ako nas zezne, svi cemo mu kolektivno **** mater! Ali hajde da probamo, a ne da dajemo izjave k'o Pape! Hajmo prestati davati izjave i hajmo nesto uraditi, to je poenta!!!!

Ja ne velicam nikog od ovih potencijalnih, ja prema njima nemam nikakvih emocija, meni je samo cilj da sto bolji igraci zaigraju za BiH!
Pravda za Papeta!

Rikardo
Kontakt:

Post Postao/la Rikardo » 22 feb 2013, 15:36

Njima ide na dusu ako nas izrade na taj naci da sve dogovore a onda izaberu drugo. Ali eto ostaje da vidmo hoce li ga Safet kontaktirati i sta ce biti.

Samo vise ne spominji Harisa i Izeta oni su zavrsena prica.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 22 feb 2013, 15:38

DonCorleone je napisao/la: Vi brkate poziv sa igranjem. Dobiti poziv moze svaki igrac, drugo je pravo nastupanja i igranje za A tim. Nakon poziva, slijedi u slucaju Kolasinca obrada papira, nadam se da ne moram crtati druze. Momak ne zeli riskirati i to treba postovati. Znaci poziv, pa onda papirologija, pa onda igranje. Ima zasigurno kamara igraca koja prvo inzistira na pozivu prije nego sto ima pravo nastupa, jer ima ljudi koji nece da rizikuju, shvati to covjece.

On sa tim pozivom koji nije validan, ali jeste signal, krece proceduru promjene sp. drz. i taj isti poziv koji do juce nije bio validan, postaje tim momentom validan kada uspjesno promjeni sp. drz. i na isti Kolasinac ima pravo da se odazove, ne mora se slati nikakav novi, dodatni ili sta vec.
Sta li on to riskira, da je meni samo znati? Kao, boji se da promijeni drzavljanstvo Njemacke u drzavljanstvo BiH, jer bi izgubio pravo igranja za Njemacku, a nasi bi ga onda posliej mogli ne pozvati? Jel svega ti to tvoja teza? Pa koja je to logika, aman Boze dragi. Pa u slijedecih 50 godina se nece pojaviti tako lako situacija da neki igrac ima mjesta u Njemackoj reprezentaciji, a da u nasoj nema, jer kao imamo bolje. Nece! Dakle, ne rizikuje Kolasinac nista, jer ce ga nasi, objektivno gledano, 1000% prije trebati nego ga budu trebali Njemci. Tacnije, mi ga vec sada mnogo vise trebamo nego ti Njemci.

On ne riskira druze moj mjenjanjem drzavljanstva, jer ce on za BiH reprezentaciju svakako vise i duze moci igrati nego sto bi igrao za Elf. To je cinjenica kada pogledamo stanje od nastanka nase drzave pa do dana danasnjeg.

Dakle, on ne riskira, niti ima potrebe da se boji za svoj status u BiH reprezentaciji. On jedino moze da kalkulise sa opcijama.

Pravite od svakog dijasporca nevinasce koje ispade Pape i ostali otjerase metlom od drzavnog tima. Nema on sta da ceka oficijelni poziv B&H saveza koji bi bio apsurd i predmet ismijavanja, kako u Njemackoj i Gelsenkirchenu, tako i kod nas. Sigurno bi i ovdje na forumu pricali kako nam debili rade u savezu da Pape sutra posalje taj oficijelni poziv Kolasincu za nastup, a svak zna da ne moze igrati. Bilo bi "vidi debila, pa znaju li oni osnovna pravila".

To se fino zavrsi na jednom sastanku s njim, uzme se, sigurnosti radi, recimo jedna pismena izjava od njega, objasni mu se procedura oko dobivanja drzavljanstva ako je nesposoban da se sam informise, te njegova uloga i obaveze u svemu tome, i nema dalje... kad se pokrene postupak, onda savez naravno tu lobira da se prije zavrsi. TO se moglo uraditi/zapoceti u Sloveniji, ali eto, on je otisao da suta za mladu Njemacke. Ne kazem ja, nije ga mozda tada trebalo zvati ako je postojala bojazan da ne moze doci, no ako cemo realno, i on je, da je neki Pjanic No. 2 i da bas tooolikoo gori od zelje da igra za B&H da bi i pjeske dosao, se mogao zahvaliti na pozivu za mladu i objasniti da treba da pokene postupak o promjeni drzavljanstva u BiH radi buduceg igranja za nasu repku. Ali nije tako uradio, vec onako kako nam je vec poznato...

Nemojte biti naivcine, nije ni njegovo maslo za Ramazana. Naravno, posto sada Kolasinac nije dosao u Sloveniju, trebalo bi onda da Pape stupi s njim u kontakt. Ali slati formalne pozive za igranje, to je cista nebuloza.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 22 feb 2013, 15:43

Rikardo je napisao/la:Njima ide na dusu ako nas izrade na taj naci da sve dogovore a onda izaberu drugo. Ali eto ostaje da vidmo hoce li ga Safet kontaktirati i sta ce biti.

Samo vise ne spominji Harisa i Izeta oni su zavrsena prica.
Kao sto je jedno izvjesno vrijeme i Begovic bio zavrsena prica... :lol:
Kad bi samo znao koliko puta mu je mati fasovala od forumasa, odmah bi se vratio u Kanadu... :lol:
Pravda za Papeta!

DonCorleone
Kontakt:

Post Postao/la DonCorleone » 22 feb 2013, 15:58

_dreamer_ je napisao/la:
Sta li on to riskira, da je meni samo znati? Kao, boji se da promijeni drzavljanstvo Njemacke u drzavljanstvo BiH, jer bi izgubio pravo igranja za Njemacku, a nasi bi ga onda posliej mogli ne pozvati? Jel svega ti to tvoja teza? Pa koja je to logika, aman Boze dragi. Pa u slijedecih 50 godina se nece pojaviti tako lako situacija da neki igrac ima mjesta u Njemackoj reprezentaciji, a da u nasoj nema, jer kao imamo bolje. Nece! Dakle, ne rizikuje Kolasinac nista, jer ce ga nasi, objektivno gledano, 1000% prije trebati nego ga budu trebali Njemci. Tacnije, mi ga vec sada mnogo vise trebamo nego ti Njemci.
On ne riskira druze moj mjenjanjem drzavljanstva, jer ce on za BiH reprezentaciju svakako vise i duze moci igrati nego sto bi igrao za Elf. To je cinjenica kada pogledamo stanje od nastanka nase drzave pa do dana danasnjeg.
Dakle, on ne riskira, niti ima potrebe da se boji za svoj status u BiH reprezentaciji. On jedino moze da kalkulise sa opcijama.
Pravite od svakog dijasporca nevinasce koje ispade Pape i ostali otjerase metlom od drzavnog tima. Nema on sta da ceka oficijelni poziv B&H saveza koji bi bio apsurd i predmet ismijavanja, kako u Njemackoj i Gelsenkirchenu, tako i kod nas. Sigurno bi i ovdje na forumu pricali kako nam debili rade u savezu da Pape sutra posalje taj oficijelni poziv Kolasincu za nastup, a svak zna da ne moze igrati. Bilo bi "vidi debila, pa znaju li oni osnovna pravila".
To se fino zavrsi na jednom sastanku s njim, uzme se, sigurnosti radi, recimo jedna pismena izjava od njega, objasni mu se procedura oko dobivanja drzavljanstva ako je nesposoban da se sam informise, te njegova uloga i obaveze u svemu tome, i nema dalje... kad se pokrene postupak, onda savez naravno tu lobira da se prije zavrsi. TO se moglo uraditi/zapoceti u Sloveniji, ali eto, on je otisao da suta za mladu Njemacke. Ne kazem ja, nije ga mozda tada trebalo zvati ako je postojala bojazan da ne moze doci, no ako cemo realno, i on je, da je neki Pjanic No. 2 i da bas tooolikoo gori od zelje da igra za B&H da bi i pjeske dosao, se mogao zahvaliti na pozivu za mladu i objasniti da treba da pokene postupak o promjeni drzavljanstva u BiH radi buduceg igranja za nasu repku. Ali nije tako uradio, vec onako kako nam je vec poznato...
Nemojte biti naivcine, nije ni njegovo maslo za Ramazana. Naravno, posto sada Kolasinac nije dosao u Sloveniju, trebalo bi onda da Pape stupi s njim u kontakt. Ali slati formalne pozive za igranje, to je cista nebuloza.
Super da barem jedan covijek zna povuci crtu izmedu poziva i igranja za A tim. Vidim onaj neznalica sada cita zakon NASA-e pa ce izgleda tek onda odgovoriti na moj post.

Po meni nisi potpuno u pravu, previse pises subjektivno, pises hladnokrvno. Lahko je tebi pisati o tome sta on ima izgubiti ili nema, a drugo je biti u njegovoj kozi.

On ima 19 godina i bez daljnjeg ima realne sanse da nastupi i za A tim Njemacke i za A tim BiH. Ima on sanse i u Njemackoj itekako. Ko zna Njemce, zna da forsiraju mladu djecu, a on je trenutno na Sky Sport Germany prva tema nakon Galate. Trener je znaci odusevljen njegovim igrama, i Loew to sigurno prati, a i kapiten je U20 repke Njemacke, nije to sve skupa za zanemariti.

On je dijete i ima pravo da se osigura prije nego sto se krene u promjenu bilo cega. Ne znam zasto ti nije jasno ako kazem da on riskira, ako prije razgovora, poziva selektora i saveza mjenja na svoju ruku drzavljanstvo, po meni, ako se stavim u njegovu kozu je to apsolutni rizik. Jer imam pritisak iz Njemacke, nemam poziv BiH, a nemam pravo nastupa za U20 Njemacke, iz njegovog ugla, dakle, itekako razumljivo, i ja njegovu odluku da ceka na poziv razumijem 100 % iz ugla fudbalera.

Sto se tice poziva i predmeta ismijavnja, ja ne znam ko bi se nama na osnovu toga ismijao i zasto?
Mi imamo pravo njemu poslati poziv jer ima Bosanske korijene i ako odbije neka se smiju do mile volje, ali mi smo sto posto odradili posao sa nase strane, ako krene u promjenu drz. onda smo povukli pravi potez i milina. Meni je apsolutno svejedno da li cemo biti predmet ismijavanja ili ne ako cemo se vec jednom pokrenuti i odratiti posao, dali razgovor i/ili poziv je stvar trenera i saveza.

Ako momak trazi poziv, neka mu se uputi, smjesno ili ne, tako je jednostavno u njegovom slucaju.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 22 feb 2013, 16:14

Jarane, kako subjektivno, a hladnokrvno? Te rijeci su kontradiktorne jedna drugoj, jer hladnokrvno rasudjivanje implicira da rasudjujes bez osjecaja tj. dakle pristrasnosti, dok je subjektivno rasudjivanje ono u kojem ukljucujes i emocije i licni stav.

Ja samo hocu da predocim cinjenicu da ce on za BiH, objektivno gledano, prije dobiti poziv nego za Njemacku A selekciju, zato sto smo mi slabija reprezentacija, u odbrani pogotovo. Nema se on sta bojati za svoj status. Ti pises da bi on izgubio privilegiju igranja za mladu Njemacku, da bi se kao mogao negdje "izgubiti" kao igrac, a zanemarujes cinjenicu da ga je Jagodic vec zvao, ali ga je Kolasinac odbio uz smijesno obrazlozenje.

Eto neka ceka Kolasinac dok se Pape ne oglasi, ali nema mu Pape sta znati unaprijed slati pozive koji nemaju efekta. S malim se treba naci i uraditi ono sto sam gore napisao. Dovoljan je znak da te neko zeli ako te taj neko zovne na sastanak i na istom ti kaze da racuna na tebe u repki itd. Nema potrebe za blamiranjima.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Zaključano

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: CAGarfia, dedo26, greenwood, Proximic i 28 gostiju.