_dreamer_ je napisao/la:
Sta li on to riskira, da je meni samo znati? Kao, boji se da promijeni drzavljanstvo Njemacke u drzavljanstvo BiH, jer bi izgubio pravo igranja za Njemacku, a nasi bi ga onda posliej mogli ne pozvati? Jel svega ti to tvoja teza? Pa koja je to logika, aman Boze dragi. Pa u slijedecih 50 godina se nece pojaviti tako lako situacija da neki igrac ima mjesta u Njemackoj reprezentaciji, a da u nasoj nema, jer kao imamo bolje. Nece! Dakle, ne rizikuje Kolasinac nista, jer ce ga nasi, objektivno gledano, 1000% prije trebati nego ga budu trebali Njemci. Tacnije, mi ga vec sada mnogo vise trebamo nego ti Njemci.
On ne riskira druze moj mjenjanjem drzavljanstva, jer ce on za BiH reprezentaciju svakako vise i duze moci igrati nego sto bi igrao za Elf. To je cinjenica kada pogledamo stanje od nastanka nase drzave pa do dana danasnjeg.
Dakle, on ne riskira, niti ima potrebe da se boji za svoj status u BiH reprezentaciji. On jedino moze da kalkulise sa opcijama.
Pravite od svakog dijasporca nevinasce koje ispade Pape i ostali otjerase metlom od drzavnog tima. Nema on sta da ceka oficijelni poziv B&H saveza koji bi bio apsurd i predmet ismijavanja, kako u Njemackoj i Gelsenkirchenu, tako i kod nas. Sigurno bi i ovdje na forumu pricali kako nam debili rade u savezu da Pape sutra posalje taj oficijelni poziv Kolasincu za nastup, a svak zna da ne moze igrati. Bilo bi "vidi debila, pa znaju li oni osnovna pravila".
To se fino zavrsi na jednom sastanku s njim, uzme se, sigurnosti radi, recimo jedna pismena izjava od njega, objasni mu se procedura oko dobivanja drzavljanstva ako je nesposoban da se sam informise, te njegova uloga i obaveze u svemu tome, i nema dalje... kad se pokrene postupak, onda savez naravno tu lobira da se prije zavrsi. TO se moglo uraditi/zapoceti u Sloveniji, ali eto, on je otisao da suta za mladu Njemacke. Ne kazem ja, nije ga mozda tada trebalo zvati ako je postojala bojazan da ne moze doci, no ako cemo realno, i on je, da je neki Pjanic No. 2 i da bas tooolikoo gori od zelje da igra za B&H da bi i pjeske dosao, se mogao zahvaliti na pozivu za mladu i objasniti da treba da pokene postupak o promjeni drzavljanstva u BiH radi buduceg igranja za nasu repku. Ali nije tako uradio, vec onako kako nam je vec poznato...
Nemojte biti naivcine, nije ni njegovo maslo za Ramazana. Naravno, posto sada Kolasinac nije dosao u Sloveniju, trebalo bi onda da Pape stupi s njim u kontakt. Ali slati formalne pozive za igranje, to je cista nebuloza.
Super da barem jedan covijek zna povuci crtu izmedu poziva i igranja za A tim. Vidim onaj neznalica sada cita zakon NASA-e pa ce izgleda tek onda odgovoriti na moj post.
Po meni nisi potpuno u pravu, previse pises subjektivno, pises hladnokrvno. Lahko je tebi pisati o tome sta on ima izgubiti ili nema, a drugo je biti u njegovoj kozi.
On ima 19 godina i bez daljnjeg ima realne sanse da nastupi i za A tim Njemacke i za A tim BiH. Ima on sanse i u Njemackoj itekako. Ko zna Njemce, zna da forsiraju mladu djecu, a on je trenutno na Sky Sport Germany prva tema nakon Galate. Trener je znaci odusevljen njegovim igrama, i Loew to sigurno prati, a i kapiten je U20 repke Njemacke, nije to sve skupa za zanemariti.
On je dijete i ima pravo da se osigura prije nego sto se krene u promjenu bilo cega. Ne znam zasto ti nije jasno ako kazem da on riskira, ako prije razgovora, poziva selektora i saveza mjenja na svoju ruku drzavljanstvo, po meni, ako se stavim u njegovu kozu je to apsolutni rizik. Jer imam pritisak iz Njemacke, nemam poziv BiH, a nemam pravo nastupa za U20 Njemacke, iz njegovog ugla, dakle, itekako razumljivo, i ja njegovu odluku da ceka na poziv razumijem 100 % iz ugla fudbalera.
Sto se tice poziva i predmeta ismijavnja, ja ne znam ko bi se nama na osnovu toga ismijao i zasto?
Mi imamo pravo njemu poslati poziv jer ima Bosanske korijene i ako odbije neka se smiju do mile volje, ali mi smo sto posto odradili posao sa nase strane, ako krene u promjenu drz. onda smo povukli pravi potez i milina. Meni je apsolutno svejedno da li cemo biti predmet ismijavanja ili ne ako cemo se vec jednom pokrenuti i odratiti posao, dali razgovor i/ili poziv je stvar trenera i saveza.
Ako momak trazi poziv, neka mu se uputi, smjesno ili ne, tako je jednostavno u njegovom slucaju.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.