Postao/la storm_raider » 25 feb 2013, 18:45
Ovo je sinoc izgledalo odlicno. Ovaj Mirza sinoc i onaj od prosle godine u ovo doba (a znamo kakav je bio) su dva potpuno drugacija kosarkasa. Ono sto mi se svidjelo sinoc je i taj dribling na kojem radi i prvi korak. Par puta je dobro iz ravnoteze izbacio Gasola, koji je morao visoko stajati, sto je Blatchu omogucavalo skok nad Randolhom. Kasnije ga je cuvao Prince i po meni to je jedan od razloga sto su izgubili ovu utakmicu. Prince sa svojim ogromnim rukama moze svakoga cuvati, pogotovo ako mu je sut najjace oruzje. Plus sto je Tayshaun igrac koji zna kako se dobijaju velike utakmice (odbranom) i koji zna kako se osvaja NBA liga. Takodjer, Tayshaun je jedan od najboljih defanzivaca u posljednjih 10 godina u NBA ligi. Mirza ce MORATI da mnogo radi na svom driblingu, evidentno je da potencijala ima, i ovo sto je naucio u 4 mjeseca u NBA je vise nego je naucio u zadnje 2 godine u Europi. Meni se svidja njegov potencijal, i prostor za napredak koji moze da ostvari ako ovako nastavi. Prvi korak mu je odlican i drago mi je da napokon krece i u reket. Sinoc je mogao upisati jos 3-4 asistencije da su Brooks i Bogans pogadjali otvorene sutere.
Ja sam uvjeren da ce Mirza uskoro biti starter. Siri reket, uvijek jedan igrac ostaje na Lopezu/Blatchu, a oni su isuvise kvalitetni da to ne bi realizirali. Od svega vidjenog sinoc, posebno bih se osvrnuo na odbranu. Sinoc mu niko poena nije dao. To su europski igraci, i to cu uvijek isticati. Europski igraci su i bice uvijek tehnicki potkovaniji od americkih i inteligentniji u sistemskoj odbrani. Mirza je balkanska skola kosarke (stara jugoslovenska) koja je jedna od najjacih na svijetu i vjerovatno 2-3 u Europi (iza Rusije). Gasola je cuvao tako sto je izlazio uvijek ispred njega, da ne bi Marc mogao da primi pas i tako igra na Mirzu ledjima, gdje bi ga tesko cuvao, zbog visine, raspona ruku, centarske tehnike, kao i cinjenice da je Marc tezi 15tak kila. U takvoj odbrani sa jacim i visim covjekom treba pokazati veliku dozu energije i htijenja, sto Mirzi sinoc nije falilo. Jednom je samo "ispao" kada nije udvojio Randolpha nakon sto je ovaj nagurao Blatcha pod kos i to mu je jedina greska bila. Sve ostalo - cista desetka! Mi smo dobili nevjerovatnog igraca za Eurobasket (sigurno 40% do sada boljeg nego prosle godine) i samo da ne bude povreda, on ce da sam pobjedjuje neke protivnike.
Sport je lijek za tijelo i duh.