Prije svega želim da pohvalim Wengera. Sinoć je prvi put ove godine, ove sezone odustao od svoje zastarjele filozofije i taktički jako dobro postavio ekipu. Pokazao je cijelom nogometnom svijetu da i u Bayernu igraju samo ljudi i oni se ove godine nisu sastali sa ovako dobro pripremljenom ekipom. Mogu Bavarci laprdat da je to bila samo njihova loša noć ali nije, sinoć u 90 minuta oni nisu stvorili priliku koja je bila proizvod njihove igre (izuzev kontra Robbena nakon čini mi se katastrofalne greške Ramseya ili Cazorle) i bili su ograničeni samo na šuteve iz daljine. Mogu oni pričat o nekoj šuterskoj nadmoći ali većina tih šuteva i udaraca je bila Bogu plakat izuzev jednom pokusaju Kroosa i Gustava. Ostalo nidje veze.
Ali opet Wenger je sinoć malo i zayebao, kasno je izvršio izmjene. Da je oko 60 minute ubacio Oxladea i Gervinha umjesto nevidljivog Walcotta i lošeg Ramseya sigurno je, sigurno da bismo stvorili mnogo veći pritisak na njih i ranije zabili drugi gol, a kasnije ko zna.
Dakle potpuno zaslužena naša pobjeda i taktička nadmoć Arsenala nad Bayernom, Wengera nad Heynckesom.
Što se tiče individualne igre nekih naših igrača imam 3 igrača koje bih izdvojio i malo više njih koje bih kudio.
Fabianski - fantastična utakmica sinoć, zaista fantastična, tokom 90 minuta nijednom nisam osjećao se ugroženo kakav osjećaj imam kad brani Szczesny. Siguran, pouzdan, galami na odbranu, komanduje nad njom, postavlja igrača, ispoljava autoritet. Za mene nema sumnje ko do kraja sezone treba biti prvi izbor na golu.
Jenkinson - nakon Tottenhama još jedna utakmica odigrana na top top nivou. Bilo ga je svugdje na terenu, Robbena i Alaba zaustavio bez muke skoro, u napadu igrao prilično sigurno što je i razumljivo jer je on full back starog engleskog kova, prije svega igrač odbrane a u napadu ako doprinese dobro je. Nemam sumnje da će Wenger izbrusiti napadačku igru kod njega. Što se mene tiče, Carl može da igra beka tandardno i ove sezone je na većem nivou od Sagne, htio to neki prihvatit ili ne.
Koscielny - realno Kos je jako dobar i kvalitetan stoper ali on će tokom sezone napravit 2-3 greške koje će biti da se usereš i za pamćenje i to je ono što ga sputava. Sinoć je uz Jenkinsona izgledao kao jedini igrač koji zna šta radi na terenu. I ako zelimo do kraja sezone uhvatit top 4 Kos će činiti štoperski tandem zajedno sa Mertesackerom. Vermaelen je ove godine jednostavno izgubljen slučaj i ne vrijedi mu više davat priliku nažalost. Sinoć se sve vidjelo kako Koscielny mirno iznosi loptu iz svog šesnaesterca, ne ispada, pouzdan u odbrani, dobro markira. Ništa od tog ove godine nismo vidjeli u Vermaelenovoj igri. Jest da nam je kapiten ali jbg... klupa majka.
Oni koji su me razočarali su mahom bili vezni igrači. Arteta užasan, Ramsey još više, Cazorla izgubljen, Walcott nikakav. Utakmicu su trebali počet i Kokolan i Oxlade ali otom potom.
Prošle godine nakom Milana upisali smo seriju od 5 pobjeda zaredom u Premiershipu, iskreno se nadam da smo sposobni za takvo nesto i ove godine. Ali ako želimo to Koscielny mora igrat, Fabianski branit, Kokolan igrat zadnjeg veznog sa Tomasom Rosickyem, Cazorla igrat attacking midfieldera jer je na krilu očajan, a Oxlade igrat desno krilo umjesto smiješnog Lolcotta. Na lijevom krilu da se izmjenjuju Gervinho i Podolski ili čak Kieran Gibbs.
Sa ovom dosadašnjom formacijom i sa ovim dosada izborom prvih XI zaista nas ne vidim iduće godine u LP.
COYG!