Rekonstrukcija stadiona u BiH

Richardson
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la Richardson » 06 apr 2013, 12:02

Alucard je napisao/la:
Signore je napisao/la:
rodjak je napisao/la: zna li se koliko je kosto ovaj stadion,sjecam se kad je otvoren prije2-3 godine pa sam gledo slike, super stadion za BiH prilike,ima sve syo treba
47,5 milijuna kuna
Ok znači nekih 12 miliona maraka što bi kod nas značilo (zbog jeftinije radne snage u odnosu na HR) nekih 10ak miliona najvjerovatnije i manje.
Pa i tamo su, vjerovatno, radili naši ljudi, upravo zbog toga što su jeftini, zar ne :)
Dajte ljudi o čemu pričate kakvi stadioni kakvi bakrači. pa jel vidite da po jednom kolu nebude 10k ukupno, a vi bi da pravite stadione za 20k+, a stanje u fudbalu preloše. Što se repke tiče, našminkati Koševo i to je to. Sad je repka u modi pa je BP malo a s obzirom na naš mentalitet kad dođu crni dani slijede prazne tribine. Pa na Koševu bude uvijek između 10k - 15k ljudi ali zbog kapaciteta to izgleda prazno, kad bi došao Brazil i 80k bi bilo malo, zar ne. Pa i Tz ako napravi satdion (mislim kad je već počela izgradnja, usporeno ali ide, valjda) može se i tamo igrati.

A sad malo off.
Neko kaže da Ze i Tz izdvajaju svoju crkavicu za sportke objekte, e pa to ti je sve kredit koji će ljudi vraćati 100 godina a političari kupuju bodove za izbore sa pričom ,,MI SMO TO IZGRADILI,,
Slučaj sa kampom repke što se gradi u Ze, Sa je odbilo prijedlog jer je bolje prodati zemljište nekom ko će obavljati neku djelatnost i puniti budžet a u Ze je poklonjeno zemljište ( nisam siguran ) uglavnom budžet će se puniti kad Spaha popije kafu u nekom kafiću. Mislim da sam jasan da ne duljim.

Coraco
Kontakt:

Post Postao/la Coraco » 06 apr 2013, 12:17

Richardson je napisao/la:Pa i tamo su, vjerovatno, radili naši ljudi, upravo zbog toga što su jeftini, zar ne :)
Dajte ljudi o čemu pričate kakvi stadioni kakvi bakrači. pa jel vidite da po jednom kolu nebude 10k ukupno, a vi bi da pravite stadione za 20k+, a stanje u fudbalu preloše. Što se repke tiče, našminkati Koševo i to je to. Sad je repka u modi pa je BP malo a s obzirom na naš mentalitet kad dođu crni dani slijede prazne tribine. Pa na Koševu bude uvijek između 10k - 15k ljudi ali zbog kapaciteta to izgleda prazno, kad bi došao Brazil i 80k bi bilo malo, zar ne. Pa i Tz ako napravi satdion (mislim kad je već počela izgradnja, usporeno ali ide, valjda) može se i tamo igrati.

A sad malo off.
Neko kaže da Ze i Tz izdvajaju svoju crkavicu za sportke objekte, e pa to ti je sve kredit koji će ljudi vraćati 100 godina a političari kupuju bodove za izbore sa pričom ,,MI SMO TO IZGRADILI,,
Slučaj sa kampom repke što se gradi u Ze, Sa je odbilo prijedlog jer je bolje prodati zemljište nekom ko će obavljati neku djelatnost i puniti budžet a u Ze je poklonjeno zemljište ( nisam siguran ) uglavnom budžet će se puniti kad Spaha popije kafu u nekom kafiću. Mislim da sam jasan da ne duljim.
Pa eto i sam si rek'o, 10 000 ukupno bude za jedno kolo, što bi onda ušminkavali Koševo, kad imamo ušminkano Bilino. A kad bi došao Brazil i 100 000 bi bilo malo, jer je to pobogu Brazil.
Šta to danas nije na kredit ? Šta ima da se gradi od strane države a da nije na kredit ? Eto ako dobijemo te pare (ako), nek' se one podijele između ovih projekata koji su već zaduženi kreditom da ih se malo rastereti. Eto ga poštenoo, čist račun duga ljubav.

Richardson
Kontakt:

Post Postao/la Richardson » 06 apr 2013, 12:50

Pa za reprezentaciju je bolje Koševo koje prima 30k nego BP koje prima 13k, zar ne. Zato je bolje ušminkati Koševo
za neke manje pare nego pravit monumentalne građevine, a nemaš od čega. A pravljenje nekih novih stadiona za klupske potrebe ( na to sam aludirao kad kažem da u domaćem prvenstvu nebude ukupno 10k ) je stvarno iluziono u ovakvim vremenima. Neki veći projekti, naravno, su neizvodljivi bez kredita , ali rekonstrukcija stadiona kao opšte dobro ako to uopšte jest to) kupovina auta, odlazak na more (kao personalno dobro ) itd na kredit ti samo govori u kakvom je stanju država, e sad ne znam koliko si upućen u stanje države, ali mogao si čuti da je ova država do guše u **** i jednog dana će biti samo bakrot pa ćemo se pitati kako.

fukara87
Kontakt:

Post Postao/la fukara87 » 06 apr 2013, 12:53

Haloo pa vi stvarno niste normalni, poredit Kosevo i Zenicu je nebo i zemlju kad poredis, navalili na Kosevo a pojma nemate koliko treba para da bi se Kosevo sredilo i napucalo da bi Repka igrala utakmice, mozete vi pricati koliko hocete ali Zenica je najbolji stadion i to je to. Kosevo je ruglo od stadiona iskrenoo, napravljen prije 50 godina a nista se nije ulagalo ma daj.
Vjera u tebe nikad ne prestaje🔴⚫

zamorano
Kontakt:

Post Postao/la zamorano » 06 apr 2013, 13:36

Sve ovo na Bilinom što trenutno ima,ama baš sve prenesi na Koševo,teren,stolice,krov,svlacionice,semafor opet nece se postici rezultati repke kao što se postižu u Zenici! U tome je poenta! Nema rezultata na Koševu kao u Zenici...
::::SAMO ČELIK::::

emir79
Kontakt:

Post Postao/la emir79 » 06 apr 2013, 14:39

Kosevo ne spominjite kao opciju igranja za reprezentaciju. Toliko zivaca sam izgubio zbog tog baksuznog stadiona. Sve sto se lose veze, veze se za taj stadion, ne znam zbog cega nam nikad nije donio srecu. Mozda i radi mezarja u blizini, gdje nebi trebalo buke biti, ne znam.

Sjetim se Danske, sjetim se Spanije, gdje smo ih fakticki u svim segmentima igre razvalili,a izgubismo 2-1, sjetim se Grcke, kad smo ih izdominirali, pa izgubismo 1-0. Red je toliko dug, da ne moze stati u jednu poruku. Nikakvo Kosevo ne dolazi u obzir. Nisam niti iz Zenice, niti iz Sarajeva, daleko sam od oba grada, neutralan sam po tom pitanju, iako navijam za FK. Sarajevo, ali reprezentacija BIH kad je u pitanju, zelim joj uspjeh i ona mi je ispred svakog kluba i svakog grada. Znaci samo Bilino Polje dolazi u obzir,jer tu nizemo pobjede, pa kad je tako, zasto to mjenjati.

Naravo Bilino Polje mora da se prosiri, inace ce reprezentacija biti prebacena na Kosevo, jer savez dosta gubi time sto 3x manje zaradi. N e znam kakva su razmisljanja u Zenici po tom pitanju, ali ovo se mora uraditi.
Titule YUG-BiH-- (6) 66/67, 84/85, 98/99, 06/07, 14/15, 18/19
Kup BiH---------- (6) 96/97, 97/98, 01/02, 04/05, 13/14, 18/19
Super kup BiH--- (1) 96/97

mikki21
Kontakt:

Post Postao/la mikki21 » 06 apr 2013, 14:45

AlemC85 je napisao/la:
DzoleZeljo je napisao/la:Ja mislim da bi Velezu bilo super, ako bi svoj trenutni stadion u Vrapcicima uspio dotjerati kao ovaj sa slika...

slika

http://www.stadiumguide.com/wp-content/ ... leble2.jpg

slika

http://www.stadiumguide.com/wp-content/ ... leble2.jpg

slika

slika

slika

EDIT: Samo mala korekcija bi bila, ovu istocnu tribinu sa slike tri, napraviti identicnu na zapadnoj strani. Da rijese brige oko travnjaka postaviti plastiku i gotovo stvar...
Sta mislite koliko bi kostalo da se uraditi jedna takva rekonstrukcija? Hvala
moćno pravo...uh, kakav bi ovo bio stadion VELEŽA, jedan od najljepših u ovom dijelu evrope....
u sustini ovo ima dosta slicnosti stadionu veleza, koliko god to cudno zvucilo! nekako su mi dvi tribine na kratkim stranama iste, centralna isto tako i fali jos tribina suprotno od centralne da se uradi i izgled bi bio odprilike isti kao na ovom stadionu, normalno uz manji kapacitet! ovde ima neki 15 hiljada dok bi u veleza kad bi se napravila tribina suprotno od centralne u istom nivou i istog kapaciteta kao centralna ta brojka bila neki 9-10 hiljada sto bi bilo sasvim dovoljno za nase uslove! onda bi normalno trebalo sminkat tribine, stavit krov i reflektore itd itd! ovo bi svakako mogla bit neka uputa kako dalje gradit u vrapcicima jer ovo je realno nesto sto bi se moglo napravit racunajuci danasnji izgled stadiona a nije ni previse popmpozno da bi se trebale vrtit neke abnormalne cifre da se izgradi! mada sto se mene tice u vrapcicima bi prvi prioritet trenutno trebao bit reflektori da se mogu igrat nocne tekme i da se ljeti izbjegne igranje po mostarskoj zegi koja nepase ni igracima na terenu a ni publici na tribinama! poslje tog gradit krov na centralnoj i onda tek nekad u buducnosti, ako/kad velez bude pruzao vise na terenu i popuni opet ove danasnje tribine koje ima, pocet razmisljat o gradnji tribine suprotno od centralne! trenutno je nova tribina sa 3500 mjesta nepotrebna jer ni ovo sto sad imamo na tekmama nebude ni napola popunjeno i glupo bi bilo povecavat kapacitet kad nemozes napunit ni ovo sto vec imas!

pazzarac
Kontakt:

Post Postao/la pazzarac » 06 apr 2013, 15:09

Kad smo vec kod predloga za stadion Veleza evo mog favorita :D a ujedno mozda i najlepse resenja za manje stadione od 10 000-15 000

Estadio Municipal de Chillán Nelson Oyarzún Arenas,Chile ,kapacitet ‚12000

slika

slika

voltron30
Kontakt:

Post Postao/la voltron30 » 06 apr 2013, 15:40

Ovu temu treba preimenovati u ''Vlažni snovi o stadionima u BiH''.

klasik
Kontakt:

Post Postao/la klasik » 06 apr 2013, 15:47

pazzarac je napisao/la:Kad smo vec kod predloga za stadion Veleza evo mog favorita :D a ujedno mozda i najlepse resenja za manje stadione od 10 000-15 000

Estadio Municipal de Chillán Nelson Oyarzún Arenas,Chile ,kapacitet ‚12000

slika

slika
Nesto slicno ovome se pocelo pravit u Orasju, mada su samo 2 tribine uradjene, bez krova.
Mislim da stadioni tipta stadiona Goal u Orasju su odlicno rijesenje za mnoge nase klubove.

Coraco
Kontakt:

Post Postao/la Coraco » 06 apr 2013, 15:54

Inače ne mislim, odnosno ne vjerujem u to mezarje/groblje i baksuzluk Koševa - fazone, ali da bi Koševo dostiglo kvalitet Bilinog Polja potrebno je puno više novca nego nadogradnja južne i sjeverne na BP. Jedina prednost stadiona Koševo je broj stolica, a sva ostala infrastruktura i sam teren je suvišna priča.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 06 apr 2013, 16:32

Alucard je napisao/la:
Signore je napisao/la:
rodjak je napisao/la: zna li se koliko je kosto ovaj stadion,sjecam se kad je otvoren prije2-3 godine pa sam gledo slike, super stadion za BiH prilike,ima sve syo treba
47,5 milijuna kuna
Ok znači nekih 12 miliona maraka što bi kod nas značilo (zbog jeftinije radne snage u odnosu na HR) nekih 10ak miliona najvjerovatnije i manje.
Lijepa bi to racunica bila da za stadion u Puli nisu vec postojale tri tribine. Sto se tice betonskih radova, samo je zapad nanovo zidan, ove ostale tribine su vec prije postojale i samo su pjeskarene. Renoviranje istoka, zapada, sjevera, juga, nadogradnja zapada, pokrivanje zapada, podtribinski prostori, prilazi, travnjak i pomocna igralista, to je sve sto je ulazilo u rekonstrukciju. Ove tri tribine, tj. njihova izgradnja ne vjerujem da bi bila vise od milijun eura.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 09 apr 2013, 00:17

Signore je napisao/la:
Lijepa bi to racunica bila da za stadion u Puli nisu vec postojale tri tribine. Sto se tice betonskih radova, samo je zapad nanovo zidan, ove ostale tribine su vec prije postojale i samo su pjeskarene. Renoviranje istoka, zapada, sjevera, juga, nadogradnja zapada, pokrivanje zapada, podtribinski prostori, prilazi, travnjak i pomocna igralista, to je sve sto je ulazilo u rekonstrukciju. Ove tri tribine, tj. njihova izgradnja ne vjerujem da bi bila vise od milijun eura.
Upravo to, izgradnja te tri tribine nebi previse kostalo jer betonski radovi (koji su vecinski na tri tribine, jer se na nasim prostorima samo glavna tribina sminka do kraja) su zapravo mizerni u konacnoj cifri. Lože, prateci objekti (pomocni tereni i sl), oprema, teren, krov, parking, prilazi stadionu i eventualno jos zemljiste - to je ono sto je cak 80% troskova izgradnje stadiona, ono 20% (nekada i manje) jesu betonski radovi.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 09 apr 2013, 00:27

AnelZ je napisao/la:
Upravo to, izgradnja te tri tribine nebi previse kostalo jer betonski radovi (koji su vecinski na tri tribine, jer se na nasim prostorima samo glavna tribina sminka do kraja) su zapravo mizerni u konacnoj cifri. Lože, prateci objekti (pomocni tereni i sl), oprema, teren, krov, parking, prilazi stadionu i eventualno jos zemljiste - to je ono sto je cak 80% troskova izgradnje stadiona, ono 20% (nekada i manje) jesu betonski radovi.
Iz tog razloga ja ne shvatam zasto na Grbavici ne urade istok po kalupu sjevera, nek bude samo betonski, bez WC-a, bez stolica, bez icega, samo beton i ograda. Kad bude para postaviti stolice i lagano gurat dalje, sredit podtribinski prostor, izdat ga na koristenje i okrecat neke pare od toga. Takodjer, ne shvatam zasto pod BB ne naprave istok od 10-15 redova. Ono sto sad imaju ne moze se nazvati tribinom. Istina, imaju zapad ogroman, ali im tu ne budu Ultrasi, a bio bi red i da se lagano krene u sredjivanje tog stadiona. Tamo da stave tih 10-15 redova bez stolica bilo bi super, ionako je i sad stajanje, ne trebaju im stolice, eventualno kad bude Europa one stolice sa zapad-gore premjestiti na istok kako bi se on mogao koristiti. Morali bi pored toga jos sredit WC da bi dobili licencu, al svejedno ce sjest pare od UEFA-e. Pored ova dva nebi vise nikog spominjao, oni su mi nekako najvise kriticni od ovih koji su u mogucnosti da izvuku neke pare ili cak sami na neki nacin isfinanciraju.

Probisvjet
Kontakt:

Post Postao/la Probisvjet » 09 apr 2013, 15:54

Bilino Polje izgraditi za reprezentaciju, a ostali neka gradi svako sebi.
Odvesti reprezentaciju sa Bilinog Polja je maloumno i kretenski. Reprezentacija se tamo osjeca najbolje.
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.

Zel
Kontakt:

Post Postao/la Zel » 09 apr 2013, 18:39

Trenutno osjeća najbolje, a ako se recimo uradi neki stadion i tamo bude bolja atmosfera recimo - bolji osjećaj, biće kretenski i maloumno odvesti reprezentaciju!?
Lopta mora da ide ka golu, i samo ka golu - kao što krv ide u srce!

Probisvjet
Kontakt:

Post Postao/la Probisvjet » 09 apr 2013, 19:01

Zel je napisao/la:Trenutno osjeća najbolje, a ako se recimo uradi neki stadion i tamo bude bolja atmosfera recimo - bolji osjećaj, biće kretenski i maloumno odvesti reprezentaciju!?
Bilino Polje treba izgraditi da bude najbolji stadion jer je to ipak dom reprezentacije. Ne treba eksperimentisati. Drugo je sto bi mi u Tuzli voljeli da se igra na zavrsenom Tusnju ili sarajlije na Kosevu.
Bilino Polje, Zenica i zeljezara nam daju snagu celika.
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 11 apr 2013, 12:58

Evo o cemu sam prica prije par dana, za tribinu pod BB, a vrijedi i za mnoge druge stadione.

Nema kapija na ulazima, nemojte zamjerit, nisam imao volje da ih pravim.

Tribina duzine 100 metara, 15 redova, 3 sektora, 4 ulaza, 2 na sredini, 2 na bokovima.

slika

slika

Bez ikakvih podtribinskih prostora, ali sa mogucnoscu nadogradnje. Razmak izmedju nosaca je 5,60m, dok se u dubinu moze napraviti 8m, a da visina stropa bude 2,70m, s nekim obradama, doradama 2,40-2,50m, sto je i vise nego dovoljno da se uradi neki poslovni prostor ili nadogradi WC.

slika

Ulazi:

slika

slika

To bi bilo bez stolica, ponajvise jer mi je lakse napraviti render bez njih, a i klubovi mogu lagano odraditi ovo, pa naknadno postaviti stolice kad bude para ili kad bude potrebe (izvinjavam se sto je malo mutno, komp mi ne moze napraviti bolji render)

Bijela

slika

Crvena

slika

Plava

slika

Broj stolica koji moze da stane na tribinu je 2.628. Naravno, kad bi se ovo radilo bilo bi nekih odstupanja, sve ovisi koliko dugu bi tribinu napravili i koliko velike bi stolice bile.

jbmilan
Kontakt:

Post Postao/la jbmilan » 11 apr 2013, 13:02

svaka cast 8-) jesi ovo u AutoCADu radio ?
Amicci Di Nessuno

Vječna Ljubav Čeličnog Grada

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 11 apr 2013, 13:05

jbmilan je napisao/la:svaka cast 8-) jesi ovo u AutoCADu radio ?
Ne, Google SketchUp. Da mi barem komp nije kanta u AutoCAD-u bi cudo napravio :mrgreen: . Inace, i u ovom programu sam napravio dosta stadiona, da imam volje da renderujem postavio bi, a i bez obzira sto sam svaki uradio 8-12 000 kapaciteta znam da se nikad nesto ni slicno izgradilo nebi, ali mozda nekom drugom prilikom postavim nesto.

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.