Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Signore
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la Signore » 11 apr 2013, 18:33

High je napisao/la:Neka Savez uvede neku ''igru'' u kojoj će ekipa iz Premijer lige koja napravi najmanje faulova u, recimo, tri-četri kola biti nagrađivana nečim. Nevjerovatno je koliko faulova ima na svakoj utakmici naše lige. Ne bi bilo loše to uvesti, ionako se ima para u Savezu zahvaljujući bakljadama i ovim ispadima religiocentričnih navijačkih grupa.
Takva igra postoji, nije je uveo N/FS BIH, vec direktno UEFA. Ta igra se zove fair play. Evo ti i susteav bodovanja, pa ako razumijes engleski prevedi si.

Teams are judged on the following criteria:
Yellow and red cards: If no cards are shown the score will be 10. Every yellow card will deduct this total by 1. A red card will cost a team 3 points in the ranking. If the red card is the result of a second yellow card the deductions of the second yellow card will be ignored. But if a player gets a direct red card after he got a yellow card earlier, the yellow card will be counted as a deduction. This score could become negative
Positive play: e.g. attacking tactics, acceleration of the game, efforts to gain time, and continued pursuit of goals. A team can score a maximum of 10 points and a minimum of 1 point
Respect to the opponent: e.g. returning the ball to the opponent at a throw-in, helping an injured opponent: maximum 5 points, minimum 1 point
Respect to the referee: maximum 5 points, minimum 1 point
Behaviour of the team officials: maximum 5 points, minimum 1 point
Behaviour of the fans: maximum 5 points, minimum 1 point
NB: this criterion is ignored when the number of fans is negligible e.g. if there are no fans at all or because of penalty that was given by the UEFA
The total number of points will be divided by the maximum number of points, 40 (or 35 if there are a negligible amount of fans), and multiplied by 10 which will result in a score between 0 and 10. The score is calculated to two decimal points and not rounded up.

Takodjer postoji i fair play lige, mislim da se uzima prosjek svih momcadi i svake sezone 3 lige koje su u vrhu dobiju dodatnog predstavnika u EL. Taj predstavnik bude tim koji je na vrhu fair play ljestvice u svojoj ligi.

Evo ti proslosezonska tablica:

http://kassiesa.net/uefafiles/2012-uefa ... anking.pdf

Nigdje nema tablice iz nacionalnog prvenstva, nebi se cudio da ovdje za to nisu ni culi. Ovako izgleda trenutno stanje u HNL-u: http://prva-hnl.hr/blog/prva-hnl-2010-1 ... air-playu/ . To dajem cisto za primjer.

I eto, ako nastup u EL nije dovoljna nagrada onda im i ne treba nikakva nagrada.

SarajlijaTM

Post Postao/la SarajlijaTM » 11 apr 2013, 18:55

FCS je napisao/la:
aS_Roma je napisao/la:Ko god bude prvak ove godine , dozivit ce nevidjenu katastrofu u Ligi prvaka ove sezone u pretkolima 100 % .

Ovo dobro zapamtite, govorit cemo samo nek se na 5 zaustave.
Djesi nostradamus. Nemože veća blamaza nego samo pojavljivanje modrice, orasja i ostalih selendri u UEFA takmicenjima.
momak je u pravu 100%

zeljo i sarajevo su prvi i drugi samo zato sto su ostali gori,a borac se kasno sjetio da pojaca ekipu

nece mozda biti nevidjena katastrofa,ali ce nas uzeti koga god da dobijemo 100000000%

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 11 apr 2013, 18:59

Ruku na srce, ko god izvuće neki naš klub ima osmijeh od uha do uha. Tereni katastrofalni, situacija u klubovima užasna. Fali tu jedna konstantnost nekog kluba u ligi a najbliži tome su Plavi sa Grbavice iako su po igračkom kadru slabiji nego prošle sezone gdje su dominirali.

ZZtop10
Kontakt:

Post Postao/la ZZtop10 » 11 apr 2013, 19:00

Neutral je napisao/la:Ruku na srce, ko god izvuće neki naš klub ima osmijeh od uha do uha. Tereni katastrofalni, situacija u klubovima užasna. Fali tu jedna konstantnost nekog kluba u ligi a najbliži tome su Plavi sa Grbavice iako su po igračkom kadru slabiji nego prošle sezone gdje su dominirali.
Ma i nas i povrede jos sj.ebase sad Zolotic i Kvesic jedni od najboljih nasih igraca nece moci igrati evropu i nemamo nikakvih sansi koga god da izvucemo, jedino ako bude nekih pojacanja ali vjerovatno ni toga nece biti :|
I onda kada više ne bude me ovdje
kad moja duša s ove zemlje negdje ode
zastavu tvoju tamo ponijet ću sa sobom
nigdje bez tebe Željo kunem ti se Bogom!

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 11 apr 2013, 19:16

Povrede su sastavni dio fudbala. Jesu bolne za navijače ali to je fudbal. Želim svakom igraču brz oporavak i da se što prije vrati na teren.

No Plavi su jedini klub koji ne mijenja stalno uprave, trenera, bruka se izjavama da su sudije krive, teren itd. FInancijski sigurno dobro stoje radi Džeke i njegovog transfera i ove godine će uzeti opet titulu. Vidi se da se kvalitetno radim čim se ne prodaju igrači pod svaku cijenu. Trebali bi biti primjer ostalima što se toga tiče.
Većina klubova i njihova sadašnje uprave krive onu prijašnju i tako svaki put. Ljudi govore nema novca i najedanput se odnekle pojavi taj isti novac i dovode se "zvučna" imena za ovu ligu. Nikako da pojedini kluboviuspostave stabilnost i da posluju pozitivno u jednoj sezoni.

delko
Kontakt:

Post Postao/la delko » 11 apr 2013, 20:44

Nebi mi toliko losi bili u evropi da se pred evro takmicenje ne rasprodaju uigrane ekipe, promjeni 60% ekipe
ili sto je trend u borcu - pred evropu se mijenja trener i naravno da od toga nema nista :)

kao npr Vlado kad je imao super ekipu, uzeli titulu i onda covjek dobio otkaz, ili kad je Stojnic izborio evropu - tad je to bila evropa nakon 20 godina - i dobio otkaz :) e to samo treba da se izbjegne i bice sve okej :)
recimo borac sa ovim kadrom kakav je sad, da nista ne diraju i odigraju evro utakmice SIGURAN sam da bi dobili
sve ekipe sa kojima su igrali ranijih godina u ligi evrope :)

tako i svi ostali :) po meni je to glavni problem :)

bagrcavi
Kontakt:

Post Postao/la bagrcavi » 11 apr 2013, 20:48

Trenutno našim ekipama evropa služi samo zbog dobre finansijske injekcije.Da bi prošli nekoga potrebno je dosta sreće prilikom žrijeba, ili da se ekipa koju dobijemo raspadne od povreda ili transfera kao što se Želji desilo sa Sheriffom ili Sarajevu sa Levskim.Dosta će još vode proteći Miljackom dok mi ne budemo išli u evropu sa imperativom prolaska u grupnu fazu.Nažalost.
DRUG NEBI TI PUNCA

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 11 apr 2013, 20:56

delko je napisao/la:Nebi mi toliko losi bili u evropi da se pred evro takmicenje ne rasprodaju uigrane ekipe, promjeni 60% ekipe
ili sto je trend u borcu - pred evropu se mijenja trener i naravno da od toga nema nista :)

kao npr Vlado kad je imao super ekipu, uzeli titulu i onda covjek dobio otkaz, ili kad je Stojnic izborio evropu - tad je to bila evropa nakon 20 godina - i dobio otkaz :) e to samo treba da se izbjegne i bice sve okej :)
recimo borac sa ovim kadrom kakav je sad, da nista ne diraju i odigraju evro utakmice SIGURAN sam da bi dobili
sve ekipe sa kojima su igrali ranijih godina u ligi evrope :)

tako i svi ostali :) po meni je to glavni problem :)
Slazem se sa tim dijelom za Borac i sa tim da bi svi trebali da ocuvaju ekipu na okupu, ali evo Željo ima vise-manje istu ekipu na okupu par godina i opet ne mogu meda u Evropi.
Po meni je tu jos jedan problem sto u ligi nema jake konkurencije, i Zeljo i Sarajevo ne igraju nesto posebno ove sezone, pa su opet u vrhu.
Tacnije, ima tu konkurencije, ali samo u par timova.
Tako da je rjesenje, po meni, to famozno smanjenje lige, nesto po uzoru na Sloveniju ili Austriju ( koja ima duplo vise stanovnika, a skoro duplo manje klubova ).
U tom slucaju bi svi bili primorani da rade kvalitetnije, da ostavljaju ekipu i slicno, ukoliko zele ostati u ligi.

Doduse, Borac se kasno dozvao :D Da su od pocetka igrali u ovom sastavu i ovako, svasta bi bilo.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...

delko
Kontakt:

Post Postao/la delko » 11 apr 2013, 21:11

Tako da je rjesenje, po meni, to famozno smanjenje lige, nesto po uzoru na Sloveniju ili Austriju ( koja ima duplo vise stanovnika, a skoro duplo manje klubova ).
U tom slucaju bi svi bili primorani da rade kvalitetnije, da ostavljaju ekipu i slicno, ukoliko zele ostati u ligi.

u svakom slucaju bi smanjenje lige bilo idealno :) posebno sto si pomenuo Austriju, oni imaju 10 klubova al zato im je
i prva i druga liga na sasvim finom profesionalnom nivou :) recimo ja sam bio na tekmi gdje je igrala First Vienna
znaci druga liga i ta igra i sve ostalo izgleda sasvim uredu i fino :) i kod nas bi 10 klubova bilo idealno :) tako bi cesto igrali protiv jacih ekipa i naravno - to bi znacilo vise ljudi na stadionima = vise sponzora = vise novca = bolji tereni, dovodjenje jacih igraca i ostalo sve da ne nabrajam :) pa bundes liga se igra na 18 klubova pa se ponekad prica da bi se i to moglo smanjati za 2 a nasa liga ima 16 klubova - stvarno PRETJERANO !!! :)

fan82
Kontakt:

Post Postao/la fan82 » 12 apr 2013, 00:00

I Hrvatska liga će se smanjiti kao što je i bila na 12 klubova prvenstveno zbog kvaliteta.Kao što ste spomenuli Austriju,Sloveniju i Švicarsku,"""PREMIJER LIGA""" BIH bi također trebala da se smanji na 10 klubova,ali kod nas nemože ništa bez nacionalnog ključa(uvijek neko ugrožen) a fudbal i mi koji volimo sport trpimo.

Tkanton
Kontakt:

Post Postao/la Tkanton » 12 apr 2013, 00:06

Neutral je napisao/la:
High je napisao/la:Neka Savez uvede neku ''igru'' u kojoj će ekipa iz Premijer lige koja napravi najmanje faulova u, recimo, tri-četri kola biti nagrađivana nečim. Nevjerovatno je koliko faulova ima na svakoj utakmici naše lige. Ne bi bilo loše to uvesti, ionako se ima para u Savezu zahvaljujući bakljadama i ovim ispadima religiocentričnih navijačkih grupa.

Igra zvana povećanja kazne za kartone. Rigoroznije kazne za suce koji dobiju u 2-3 meča neprolaznu ocjenu. Liga je i dalje mahalska, popravilo se sve malo ali ima tu još mnogo toga što se mora uraditi.

Skraćivanje lige je a "must". Puna mi je kapa ovih ugroženih što nisu u stanju ostati u premijer ligi, tako da su protiv smanjenja lige. Najsmiješnije od svega i najžalosnije je što je ovo samo sport. Ako se ne mogu složiti u sportu kako će u nećemu važnijem. Blago se nama.
Recimo oko Maticno broja grdjana ili ti ga JMBG.......... hej boze dragi gdje mi zivimo, a jos hocemo u neku Evropu, Cist sport bez Huligana......i dalje da ne nabrajam

fan82
Kontakt:

Post Postao/la fan82 » 12 apr 2013, 00:20

Ma dovoljno je vidjeti "oranice"po kojima se igra naša liga+kvalitet pa prebaci kanal na Engleze il Švabe...jojjjjjjj i pored dobre volje da gledam našu ligu stvarno nemogu a baš pratim mnogo liga jbg

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 12 apr 2013, 00:24

fan82 je napisao/la:Ma dovoljno je vidjeti "oranice"po kojima se igra naša liga+kvalitet pa prebaci kanal na Engleze il Švabe...jojjjjjjj i pored dobre volje da gledam našu ligu stvarno nemogu a baš pratim mnogo liga jbg
Ako ne mozes da pratis to onda nije tvoja liga, a jos manje imas pravo da komentarises ligu koja se igra dok ti prebacujes na Engleze ili Svabe. ;)
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Kevin
Kontakt:

Post Postao/la Kevin » 12 apr 2013, 08:02

Klubovi su u teškoj situaciji, većina njih nema za popravak terena.jedino Čelik ima ok teren ali kad im ga je sagradio savez, da nije bio bi i danas kao protiv Portugala..

mislim da je jedina nada za bh nogomet smanjenje lige na nekih 10 klubova te pomoc klubovima iz države sa nekim poticajnim sredstvima ili sredstvima iz eu fondova za obnove stadiona tako da svatko napravi dobar travnjak sa dobrom drenazom...vjerojatno ima i prioritetnijih problema u drzavi od travnjaka ali pare ionako kradu pojedinci dok ostali nemaju nista pa eto barem da nesto pomognu i klubovima ako nista radi mladih, sporta, ljudi, gledatelja, navijača itd
HKK ŠIROKI - Ponos Hercegovine ® NK ŠIROKI BRIJEG

turku
Kontakt:

Post Postao/la turku » 12 apr 2013, 08:17

Kevin je napisao/la:Klubovi su u teškoj situaciji, većina njih nema za popravak terena.jedino Čelik ima ok teren ali kad im ga je sagradio savez, da nije bio bi i danas kao protiv Portugala..

mislim da je jedina nada za bh nogomet smanjenje lige na nekih 10 klubova te pomoc klubovima iz države sa nekim poticajnim sredstvima ili sredstvima iz eu fondova za obnove stadiona tako da svatko napravi dobar travnjak sa dobrom drenazom...vjerojatno ima i prioritetnijih problema u drzavi od travnjaka ali pare ionako kradu pojedinci dok ostali nemaju nista pa eto barem da nesto pomognu i klubovima ako nista radi mladih, sporta, ljudi, gledatelja, navijača itd
hehehe kakvih bisera ovdje, pa nekom se mora crtati da savez sa terenom nema nista nego ze-do budzet tako da kad skontas nastavi da pises

Bistrik
Kontakt:

Post Postao/la Bistrik » 12 apr 2013, 08:51

problem su pare. naime klubovi jedva skupe da plate troškove prvenstva plus plate igrača plus da nekoga dovedu tako da para za sanaciju stadiona i travnjaka jednostavno nema. naravno sada tu treba iza klubova stati kanton i entitet da to malo pogura ali neče. najbolji primjer je KS koji ima najviše para pa opet neda pare da se stadioni naprave.

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 12 apr 2013, 09:06

Bistrik je napisao/la:problem su pare. naime klubovi jedva skupe da plate troškove prvenstva plus plate igrača plus da nekoga dovedu tako da para za sanaciju stadiona i travnjaka jednostavno nema. naravno sada tu treba iza klubova stati kanton i entitet da to malo pogura ali neče. najbolji primjer je KS koji ima najviše para pa opet neda pare da se stadioni naprave.
Slažem se s tobom oko finansija.

Ne mora se svaki teren uraditi kao na Bilinom polju i uložiti milion maraka, za novu drenažu, grijače travnjak.... Svaki teren ima neku drenažu. Negdje je ona bolja negdje lošija. Mislim da postoji način da se te drenaže saniraju i dovedu u bolju situaciju, ne mora se na sve terene postavljati sistem za zagrijavanje. Ne znam koliko bi koštalo, saniranje, drenaže, nivelisanje terena (po uobičajenim standardima, i postavljanje nove trave.

Kada bi se samo to uradilo, tereni bi nam bili kudikamo bolji. To sigurno nisu milionski iznosi.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

Viper
Kontakt:

Post Postao/la Viper » 12 apr 2013, 13:27

Da pohvalim sudiju Bjelicu, cim su lesinari poceli pjevati anti-muslimanske pjesme prekinuo je utakmicu i dao upozorenje. Svaka cast :)
SAMO ČELIK !

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 12 apr 2013, 13:28

Kevin je napisao/la:Klubovi su u teškoj situaciji, većina njih nema za popravak terena.jedino Čelik ima ok teren ali kad im ga je sagradio savez, da nije bio bi i danas kao protiv Portugala..
Celiku su opcina ili kanton donirali pare za popravak terena, Savez nije marke dao.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...

ciza
Kontakt:

Post Postao/la ciza » 12 apr 2013, 13:30

ceze je napisao/la:
Celiku su opcina ili kanton donirali pare za popravak terena, Savez nije marke dao.
opcina zenica je rekonstruisala stadion iskljucivo zbog svog interesa da reprezentacija ostane uZenici(celik je tu na dobitiku kako se kaze ni kriv ni duzan),ni savez ni kanton,jer je opcina vlasin stadiona.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.