Uticaj politike na sport u BiH

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Odgovori
vendeta87
Kontakt:

Uticaj politike na sport u BiH

Post Postao/la vendeta87 » 23 apr 2013, 19:51

Nakon sto su mi moderatori na raznim temama brisali posotve i tvrdili da se ne odnose na temu nego da su politicke prirode, te sam zbog toga odlucio otvoriti temu na kojoj ce se moci pomenuti i politika bez ikakvih represija.

grgr
Kontakt:

Re: Uticaj politike na sport u BiH

Post Postao/la grgr » 23 apr 2013, 20:21

Uticaj politike na sport je najvise uticao na razvoj fudbala u BIH , sto je i logicno u fudbalu se mlate najvece pare. Medjutim evo vidjeli smo sta se desava kada savez preuzmu ljudi kojima je u interesu razvoj fudbala , sve omladinske selekcije su preporodjene.Daleko se vise paznje posvecuje mladim igracima i cijeni se njihov rad daju im se optimalni uslovi za rad , naravno onakvi kakve nam nasa infrastruktura dozvoljava. Ali sve je je pocelo da ide naprijed od A tima koji melje sve do mlade repke koja svake godine izbaci 1 do 2 igraca koji su kandidati za reprezentaciju. To nas ne treba inenaditi ni u kom slucaju jer je nasa drzava plodno tlo za sve sportove. Kosarka je nakon totalnog raspada ponovo pocela da cvate ( govorim o reprezentaciji ) najvece zasluge ima gospod. Harun o kojem je suvisno i pricati da se moze birat licnost desetljeca u sportu ja bi mu dao odma glas. Zivotinjski napori su ulozeni i tu smo gdje jesmo , istina sve je pocelo sa onim pobjedama proslo europsko. Ali mi sad imamo jako respektabilnu ekipu koja na celu ima velikog strucnjaka i prije svega covjeka Acu koji ne gleda svoje interese ( naravno da ih ima ali oni nisu protiv nase reprezentacije ) a naravno to je uspijeh repke kroz koju mogu samo svi profitirati. Politika ce uvijek biti ta koja ce mijesat svoje ruke u sport. Medjutim angazovanjem dobrih pametnih i inteligentih ljudi ja se nadam da za 20 godina necemo morat vodit raspravu zasto igra Andrija koji ima tetovazu gospe i kriza na svom tijelu. Nadam se iako me veoma malo moguce jer smo mi takav narod. Rekao sam vec moramo jedni druge razumiti ne smijemo svoje zlo pravdat tudjim to nas ne vodi nigdje. Multi eticnost i multikulturalnost u svim zemljama na svijetu je prednost samo je kod nas mana , istina to je sve radi rata ali ja odbijam da zivim u tom vremenu . Moramo krenut naprijed ne samo u sportu nego u svim segmentima zivota , neka nam fudbalska reprezentacija bude primjer. Radimo skupa idemo daleko , odvajamo se grcamo u **** i to je to...

Hellas
Kontakt:

Post Postao/la Hellas » 24 apr 2013, 16:52

Dok god sport uzima pare od politike tipa iz budzeta gradova, politika se mora mjesat.

habib
Kontakt:

Post Postao/la habib » 11 nov 2014, 00:08

Ima veliki utjecaj
habib

NeshaFCB
Kontakt:

Post Postao/la NeshaFCB » 14 nov 2014, 21:52

Uticaj politike na sport nije ništa manji u Engleskoj nego u BiH. I to je jasno svakom realnom i objektivnom čovjeku. Kod nas su prisutne te podjele koje samo dobijaju na većoj transparentnosti uticaja politike, a suštinski politika je odavno sastavni dio sporta, kako kod nas, tako i u svijetu. Već prosječan poznavalac prilika i ne želi biti toliko upućen u dešavanja u svijetu, pa dešavanja kod nas karakteriše vandalskim i kroz prizmu političkih odnosa. Suštinski, uticaj politike je iz dana u dan sve veći, naročito u najpopularnijem sportu. Kod nas se to doduše posmatra sa tri tačke, istina nema klub koji nije nacionalan i zbog toga se dobija efekat bombastičnosti.

Uticaj politike će rasti iz dana u dan. Nemoguće ga je KONTROLISATI.
Najveći klubovi godinama žive od političkih moćnika. Iako o tome nerado govore u UEFA. Doduše ti njihovi moćnici se kriju i za poslušnih kunića i marioneta u tzv. upravama.

filip13

Post Postao/la filip13 » 16 nov 2014, 20:05

pratim

stole8455
Kontakt:

Post Postao/la stole8455 » 22 nov 2014, 22:51

Hellas je napisao/la:Dok god sport uzima pare od politike tipa iz budzeta gradova, politika se mora mjesat.
Ključ svega. Oćeš da uzmeš pare, prihvati uticaj.

Evolution87
Kontakt:

Post Postao/la Evolution87 » 22 nov 2014, 22:53

Hellas je napisao/la:Dok god sport uzima pare od politike tipa iz budzeta gradova, politika se mora mjesat.
sve receno, kratko i jasno.
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 26 nov 2014, 15:12

Slažem se da je finansiranje klubova glavni upliv politike u njihovo funkcionisanje.

Ali ja bih malo obrnuo priču. Ne dobijaju kod nas sportski klubovi novac od općine/grada/kantona/entiteta/države zato što žele sadaku već zato što je obaveza tih struktura da ih finansiraju i tako podržavaju sportske aktivnosti, zdravlje i fiskulturu stanovništva itd.

Ako su već postavili stvari tako da se klubovi ne mogu privatizirati, onda ih moraju oni finansirati. Kada dođe do privatizacije, onda je logično da klubu trebaju prestati poticaji i dotacije od države.

A i to "oni" je problematično. To je naš novac, ne "njihov", tako da je logično da treba ići i u sport. A problem je upravo u tome što "oni" traže "protuuslugu" za nešto što se podrazumijeva i što im je već obaveza.

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.