PECATI ILI IGRATI FUDBAL PITANJE JE SAD !?
Nadje se malo vremena. U trenucima topline oko svakog dela mog tela a ne samo oko srca sto bi pateticno napisali pojedini pisci odlucih se da popunim vreme pisuci ponovo nesto neobicno. Pisem o necemu sto nece svaka budala pratiti. I ja to vrlo retko pratim jer tesko se cak moze naci i kvalitetan stream za ovakvo nesto. Vec se da naslutiti da je to nesta sto se na karti Evrope nalazi tamo "Bogu iza tregera" sto bi rekli.

Izmedju atlantskog okeana i Norveskog mora na pola puta izmedju Norveske i Islanda smestena su malena Farska Ostrva sa svega nesto malo preko 50000 stanovnika. Drzava gde Danska jos uvek ima izuzetno vazan polozaj. No zanemarimo politiku i ostale geo-politicke faktore,posvetimo se onom cemu smo i dosli.

Godina je 1996. April mesec. Pocetak kvalifikacija za SP u Francuskoj 1998. Na Marakanu dolaze Farska Ostrva.Moj prvi susret sa njima. Marakana polu prazna, ne privlaci toliko paznje ovaj mec. Ja tek napunih 10 godina par dana pre toga pa mi kao pocetniku bese drago da gledam Kocica,Djani Curcica,Slavisu Jokanovica,Pedju Mijatovica,Savu Milosevica,Piksija i druge nase vedete. Secam se samo dva igraca iz te postave Farskih ostrva,jedan je Oli Johannesen koji je ujedno i igrac sa najvise odigranih utakmica u dresu sa drzavnim grbom,a na klupi je bio golman koji ce kasnije napraviti pristojnu karijeru Jakuup Mikkelsen. Tu utakmicu dobismo sa 3:1 golovima Savicevica i Milosevica.
2001.godine sam vec pratio fudbal dosta vise.Ovaj put kvalifikacije za SP 2002.godine u Japanu i Juznoj Koreji. Zreb spojio nas i Farane po treci put od pocetka 90-ih godina. Topao avgust,vrucina udarila na sve strane a nama dolaze u goste uvek hladni Farani. Teska utakmica za nas to bila pravo,dobra ekipa,ali cele te kvalifikacije su bile turbulentne pravo,ali na kraju nismo dozvolili iznenadjenje i golovima Mihajlovica i Djukica dobismo nekako 2:0.
Kasnije nas zreb ponovo spaja u kvalifikacijama za SP 2010,pa onda opet u kvalifikacijama za EP 2012. Srbija naravno mnogo uspesnija,a meni uvek drago videti reprezentaciju Farskih Ostrva jer nemam puno prilike da ih gledam.
Imao sam prijatelja koji je par godina ziveo i igrao fudbal u ovoj zemlji i kaze da Farani u sali vole reci da postoje samo dve profesije fudbal ili ribar. Nije to daleko od istine, prema poslednjim podacima koje sam video postoji preko 6000 registrovanih fudbalera u samoj zemlji a 70% ljudi koji se bave sportom upravo se bave najvaznijom sporednom stvari na svetu. Impresivno stvarno.
Cela liga razvija se pod uticajem Engleske i engleske Premier lige. Stice se dojam da ljudi koji prate fudbal na Farskim Ostrvima gledaju samo domacu ligu i engleske lige. Upravo zbog toga vecina igraca koja nesto vrede u fudbalu vrlo rano odlaze u englesku da igraju i da pokusaju da se izbore za svoje mesto pod zvezdama. Oni koji su manje srece i malo manjeg znanja odlaze ili u komsiluk ili ostaju da igraju domacu Vodafonedeilidin.
Istorijski gledano razvoj fudbala ovde krece davne 1892.godine. Osnovan je Tvoryorar Boltfelag ili jednostavno TB koji se danas takmici u drugom rangu tamosnjeg fudbala. U pocetku su to bile prijateljske utakmice i tzv. neoficijalna prvenstva da bi 1939.godine formiran fudbalski savez,a zatim i 1942.godine prvo zvanicno prvenstvo Farskih ostrva. Od tada ligom dominiraju dva najuspesnija kluba HB ( Havnar Boltfelag) i KI Klasvik oba osnovana 1904.godine i zajedno imaju 38 titula nacionalnih sampiona od cega HB ima 21,a KI 17. Ostatak titula kojih ima 32 podelilo je cak 10 klubova.
Od 1992. godine klubovi su prikljuceni UEFA takmicenjima ali bez ikakvih znacajnih rezultata,prolazak dva pretkola se smatra izvanrednim uspehom gde nacionalno slavlje traje par dana.
Ligaski sistem Farskih ostrva je vrlo "pametno" podeljen. Prva dva ranga takmicenja imaju po 10 klubova,a onda se u trecem rangu liga deli na cetiri grupe te postoje nove cetiri lige unutar treceg ranga koje broje 2x6 timova i 2x7 timova sto daje brojku od 46 "poznatih" klubova u rangovi takmicenja sto je zaista lepa brojka za nekoga ko ima 5000 stanovnika. Medjutim tu se sada logicno javlja problem samog kvalitetaa li to je neka druga tema za razgovor u koji sada ne bih duboko da ulazim s obzirom na nasu obavestenost o ligama.
Kada pricamo o fudbalu na Farskim Ostrvima,nezaobilazna tema je svakako uslovima u kojima se oni igraju. Mnogi verovatno odma' pomisle na neuslovne divlje terene sa zemljom bez imalo vegetacije medjutim istina je sasvim druga. Vecina terena na Farskim ostrvima zbog specificnosti klimatskih i ostalih faktora su prekrivena vestackom travom. Medjutim ima izuzetaka. Stadion u Toftiru koga koristi i reprezentacija a otvoren je 1980.godine prekriven je prirodnom travom,bas kao i drugi stadion koji koristi reprezentacija u Torshavnu koji je otvoren 1999.godine. Iako svi misle da se tu i zavrsava krug kvalitetnih prirodnih terena,red je spoemnuti i jedan kako ga oni vole nazvati fenomen zvani Royn Hvalba koji u nizoj ligi ima fenomenalan teren sa prirodnom travom. S obzirom na cinjenicu da je rekordna poseta na mecu na Farskim Ostrvima bila tek nekih 6500 gledalaca protiv Malte u 1998.godine kapaciteti stadiona gde niti jedan ne prelazi 7000 mogu se smatrati itekako pristojnim i odlicnim za uslove koji vladaju ovde.

Ne moze se reci da fudbal na Farskim Ostrvima ne napreduje, floskula " Svi danas igraju fudbal" i ovde poprima siroke razmere iako se na rezultatima same reprezentacije a klubova pogotovo nikako ne vidi. Izaslo je u zadnje vreme par dobrih fudbalera,podsetimo se samo Gunnara Nielsena danas golmana danskog Silkeborga, pa Simun Edmunssona koji je nekada bio u Newcastleu,danas u norveskom Vikingu,tu je Rene Joensen,mlada nada koja igra za Brondby,pa Christian Holst,strasan napadac koji slavu stice u Danskoj,danas i on u Silkeborgu i jos mnogo drugih koji se ne mogu pohvaliti nekim vanserijskim kvalitetima ali da su pristojni jesu itekako.
Deluje ovo sve vrlo zanimljivo. U kombinaciji sa zivopisnim pejzazima ovog mesta za koje kazu da je izuzetan dar prirodde, fudbal ovde poprima jednu drugu dimenziju gde se prelicu profesionalizam i amaterizam a gledanje utakmice uzivo ovde je kazu pravi dozivljaj i avantura.
Do sledeceg citanja pozdrav...
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))