Formula 1 - ARHIVA POSTOVA
Moderator/ica: rio_Ferdy88
Re: Formula 1
Realno F1 je postala obično smeće. Pratio sam sve moguče utrke, treninge itd. Uništili su prvo kvalifikacije sa onih 12 krugova i zaboravih koliko seta novih guma, pa kasnije su smanjili motore na v6 ili 8 kako li je već radi sigurnosti vozača. Poslije toga uvode odluku o gumama. Šlag na tortu boksevi. Ja sam posljednji od moje generacije (što smo pratili uveliko f1) koji i dalje pogleda nekad neku utrku, no prije se gledalo sve i komentiralo kao što se danas komentariše fudbal.
Odlazak Mike, kasnije Michaela F1 je počela padati. Čudno pa opet Nijemac dominira, no ne želim ulaziti u neke teorije zavjere. Imaš 4-5 dobra vozača ostalo je sve tanko.
Čitam da će mijenjati opet neke pravila usred sezone, koja glupost. F1 neće biti prava F1 dok ne vrate sve kako je bilo, što je nemoguće.
No dobro, hvala Bogu pa sam gledao live Michaela u Ferrariju, Miku u Mclarenu, Verstapena u Minardiju itd. Coultardov srednji prst nakon što je Mika otišao prema Schumiju, ma Michael kada se zabio u Coultarda po kiši. Suze Mike, namjerno okretanje u kvalifikacijama u Monaku Schumija, Bertand ili kako se već zvao kočio Miku 20-tak krugova u Monacu, Ralf i udes u Austriliji mislim kada je poginuo čovjek radi točka bolida, Monako i udes Alonsa, Alonso udes u Brazilu, legendarno prestizanje Mike (Zonta pa Michael) itd da ne nabrajam više, ovo je tek tako površno što se sjećam.
Odlazak Mike, kasnije Michaela F1 je počela padati. Čudno pa opet Nijemac dominira, no ne želim ulaziti u neke teorije zavjere. Imaš 4-5 dobra vozača ostalo je sve tanko.
Čitam da će mijenjati opet neke pravila usred sezone, koja glupost. F1 neće biti prava F1 dok ne vrate sve kako je bilo, što je nemoguće.
No dobro, hvala Bogu pa sam gledao live Michaela u Ferrariju, Miku u Mclarenu, Verstapena u Minardiju itd. Coultardov srednji prst nakon što je Mika otišao prema Schumiju, ma Michael kada se zabio u Coultarda po kiši. Suze Mike, namjerno okretanje u kvalifikacijama u Monaku Schumija, Bertand ili kako se već zvao kočio Miku 20-tak krugova u Monacu, Ralf i udes u Austriliji mislim kada je poginuo čovjek radi točka bolida, Monako i udes Alonsa, Alonso udes u Brazilu, legendarno prestizanje Mike (Zonta pa Michael) itd da ne nabrajam više, ovo je tek tako površno što se sjećam.
Niko te ne tjera da gledaš.Neutral je napisao/la:Realno F1 je postala obično smeće. Pratio sam sve moguče utrke, treninge itd. Uništili su prvo kvalifikacije sa onih 12 krugova i zaboravih koliko seta novih guma, pa kasnije su smanjili motore na v6 ili 8 kako li je već radi sigurnosti vozača. Poslije toga uvode odluku o gumama. Šlag na tortu boksevi. Ja sam posljednji od moje generacije (što smo pratili uveliko f1) koji i dalje pogleda nekad neku utrku, no prije se gledalo sve i komentiralo kao što se danas komentariše fudbal.
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★
Genghis je napisao/la:Niko te ne tjera da gledaš.
Baš tako, kome je smeće nek' preskoči, a za nas istinske zaljubljenike ostaje uvijek bez obzira na pravila.
Sa DRS-om je urađena prava stvar, jer prije njega i po sekundu brži vozači nisu mogli doći do preticanja.
Ko misli da gume odlučuju pobjednika taj blage veze nema.
+1Klare je napisao/la:Genghis je napisao/la:Niko te ne tjera da gledaš.![]()
Baš tako, kome je smeće nek' preskoči, a za nas istinske zaljubljenike ostaje uvijek bez obzira na pravila.
Sa DRS-om je urađena prava stvar, jer prije njega i po sekundu brži vozači nisu mogli doći do preticanja.
Ko misli da gume odlučuju pobjednika taj blage veze nema.
Nije da gume ne igraju bitan faktor, tacnije jedan od bitnijih faktora ali mnogo toga i dalje je u vozacima i suvom kvalitetu.
Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-
Pravi ljubitelj

- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Kako neće gume odlučivati, kad su uvjerljivo najvažniji faktor ove sezone, pročitajte šta kažu svi stručnjaci i analitičari pa ćete shvatiti neke stvari, Jergović je to fino objasnio
Vozački kvaliteti ne uspijevaju ni doći do izražaja zbog guma i njihovog trošenja, a u Formuli 1 bi se trebali natjecati vozači i inženjeri jer kakve god bile gume, na ekipama je da pokažu što znaju, pa neka pobijedi bolji.
Vozački kvaliteti ne uspijevaju ni doći do izražaja zbog guma i njihovog trošenja, a u Formuli 1 bi se trebali natjecati vozači i inženjeri jer kakve god bile gume, na ekipama je da pokažu što znaju, pa neka pobijedi bolji.
Zamislite sljedeći scenarij: Roger Federer je u svojim u najboljim godinama. Ubija protivnike na terenu. Satire ih. Gazi ih kao kamenje na plaži. Ne može izgubiti. (Još nema Novaka Đokovića.) Onda dođe turnir na zemljanom terenu i u finalu ga pobijedi Rafael Nadal. Zatim opet turniri na travi, betonu, tepihu i Federer sve osvaja. I tako godinama.
Ne znam zašto niti kako, ne želim ulaziti u njegovo mentalno stanje, ali gazdi ATP-a odjednom šune u glavu da tenis više nije zanimljiv. Jer je Roger predobar. Pa se sjeti zemljanog terena na kojem Švicarac nije nepobjediv. Dolazi do promjene pravila. Svi teniski turniri igrati će se na zemljanoj podlozi, a talijanska firma koja se bavi otkupom starih cigli i crijepova imati će monopol na postavljanje terena. I Roger više nije najbolji. Ha, tko mu kriv što zimus nije trenirao na zemlji?
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Naravno da su gume bitne, guma je pola autaJohny je napisao/la:Nije da gume ne igraju bitan faktor, tacnije jedan od bitnijih faktora ali mnogo toga i dalje je u vozacima i suvom kvalitetu.
Neki današnje stanje maksimalno osuđuju, a prisjećaju se 2005-2006 kao boljih godina,
a tada su gume još veću ulogu igrale, jer nije bilo zamjene.
Ali neki hoće reći da gume igraju najveći faktor što je daleko od istine,
pa čak se ide do tih granica da se nešto ovakvo smećem proglasi.
A ona kolumna Jergovića sa prethodnih stranica je ništa drugo do priča u prazno,
bez ikakvog pokrića, štaviše toliko budalština na jednom mjestu, vau
a radi se o čovjeku koji je zaista znao...
Edit:
@ferdy
Već objasnio, Jergović je ništa drugo do piš'o uz vjetar,pročitajte šta kažu svi stručnjaci i analitičari pa ćete shvatiti neke stvari, Jergović je to fino objasnio
briga nas za te stručnjake, ne trebaš biti puno pametan dqa vidiš o kakvim glupostima se radi kad neko napiše nešto kao Jerge u onoj romanskoj kolumni.
i još kaže da je Hamilton najtalentovaniji, najbolji vozač današnjice.
Otkud mu pravo
A vi samo slušajte stručnjake, raznorazne kritičare, još ostalo da vas uvjere u...
KakoVozački kvaliteti ne uspijevaju ni doći do izražaja zbog guma i njihovog trošenja
Zar nismo svi složni da su Alonso, Raikonen i Fetel najbolji vozači današnjice,
ili misliš da?
Najbolji će i pobijediti, tako je uvijek i bilo,a u Formuli 1 bi se trebali natjecati vozači i inženjeri jer kakve god bile gume, na ekipama je da pokažu što znaju, pa neka pobijedi bolji
a ko se to natječe ako nisu vozači i inžinjeri?
Ma daj
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Gume su danas, ponavljam, najvažniji faktor, naravno moraš imati konkurentan bolid, ali i pored toga ako ne znaju hendlati gume i njihovu potrošnju taj bolid i vozač neće dati nikakve rezultate
U to smo se imali priliku uvjeriti kroz sve utrke ove sezone, to što se Klare nije uvjerio je njegov problem
Jergović (koji je samo jedan od brojnih stručnjaka koji su pisali o tom problemu ove sezone) i njegova stručnost nije u pitanju, jedino Klare koji očito ima problema sa analitičarima, kako filma, tako i ostalim, svoje mišljenje cijeni previše

U to smo se imali priliku uvjeriti kroz sve utrke ove sezone, to što se Klare nije uvjerio je njegov problem
Jergović (koji je samo jedan od brojnih stručnjaka koji su pisali o tom problemu ove sezone) i njegova stručnost nije u pitanju, jedino Klare koji očito ima problema sa analitičarima, kako filma, tako i ostalim, svoje mišljenje cijeni previše
Naravno, nećemo zar tebe slušatiKlare je napisao/la: A vi samo slušajte stručnjake, raznorazne kritičare, još ostalo da vas uvjere u...
Zadnja izmjena: rio_Ferdy88, dana/u 20 maj 2013, 13:52, ukupno mijenjano 2 puta.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
I Hamilton nije najtalentiraniji vozač današnjice ?
Njemu je uvijek glava bila problem, no da je najbolji ili jedan od najboljih (Alonso, Vettel i eventualno Kimi) to jest. Kimi je nekada bio ono što je Luis sada, dok je jož vozio za Mclaren, s tim da je ludovao van terene te se bacao na glavu na svom kruzeru i to ne u vodu.
Njemu je uvijek glava bila problem, no da je najbolji ili jedan od najboljih (Alonso, Vettel i eventualno Kimi) to jest. Kimi je nekada bio ono što je Luis sada, dok je jož vozio za Mclaren, s tim da je ludovao van terene te se bacao na glavu na svom kruzeru i to ne u vodu.
+1Neutral je napisao/la:I Hamilton nije najtalentiraniji vozač današnjice ?![]()
Lewis je blaza varijanta Alonsa.Zasto to govorim.
Alonso je ultra agresivan vozac koji je radio slicne stvari kao Hamilton danas.Bukvalno se tukao za pozicije.Sjetimo se njegovih voznji u Renaultu ili Mclarenu.
Danas se Alonso prilagodio sistemu guma , kersa i DRS-a dok Hamilton jos uvijek zivi utrkivanja do zadnjeg atoma snage u motorima.
Alonso je racionalan, sabran i stalozen lik koji jako rijetko ili gotovo nikada ne gubi kontrolu nad sobom a ujedno nad bolidom.Rijetko kad ce se vidjeti ovaj covjek da uradi nesto pa se pogubi citavu utrku.Hamiltonu je to svakodnevnica.Dok ne rijesi problem sa sobom on ne moze u isti rang sa Alonsom.
Kimi i Vetel su takodjer klase od vozaca.Kimi je ultra inteligentan lik koji u svakom trenutku zna sta radi , ima dobar bolid koji odlicno podnosi degradaciju guma i maximalno to exploatise.Dok je Vetel extra talentovan i momak kojeg mnogi pokusavaju osporiti.Covjek koji je vec 3x za redom Svjetski prvak ipak predstavlja nesto i zraci kvalitetom.Da je meni licno najbolji vozac u F1 nije , da je sami TOP , jeste.
Ma yebo ovo, kad se sjetim kad su Schumacher i Barrichello ostavljali sve za krug, to su bila prava vremena, zanimljivost na vrhuncu .. a ne ko prošla sezona kada je u prvih 7 utrka bilo 7 različitih pobjednika, to je jedno obično nezanimljivo dno dna ...
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★
Johny, odlično objašnjeno 
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Meni je najvažnija neizvjesnost, taman da glavnu ulogu u svemu ima salinitet Jadranskog mora. Jbt, pa kao da su ljudi zaboravili na Buttona i njegovu titulu do koje je došao nakon 7 pobjeda u prvih 8 trka.
A, da ne napominjem 2004. godinu kad je Schumi pobijedio na 13 trka, a Rubens 7x bio drugoplasirani (moradoh provjeriti ovaj podatak, mislio sam da je više puta bio odmah iza Schumija) 
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
'ta si zin'o?Neutral je napisao/la:I Hamilton nije najtalentiraniji vozač današnjice ?![]()
Reći da je jedan od naj...je OK, ali reći da je naj, naj..., hej pa sačekaj malo.
To su zamišljeni kriteriji u glavi svakog posmatrača,
usuditie se reći da je neko naj, naj..., je ništa drugo do pokazati razmišljanje od pola mozga,
tačnije jednu toliku glupost, a Jergović je u tome uspio i dokazao da je lagano posenilio.
Isto tako otkud nekom pravo da kaže kako je Senna najbolji vozač svih vremena,
šta bi bilo da je Alonso vozio u njegovom vremenu i njegovom bolidu?
Sve je to šta bi bilo kad bi bilo,
i takve stvari uopšte ne trebaju da budu predmet rasprave, niti da se neko izdvaja u tom smislu,
ali svakako da uvijek postoji grupa onih boljih i onih nešto manje.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Čuj, a na filmu si pravio neke lige i smatraš Kventina i Kjua najnaj, a ovdje braniš nekome da smatra da je Senna ili Šumi najveći svih vremenaKlare je napisao/la: Sve je to šta bi bilo kad bi bilo,
i takve stvari uopšte ne trebaju da budu predmet rasprave, niti da se neko izdvaja u tom smislu,
ali svakako da uvijek postoji grupa onih boljih i onih nešto manje.
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Pričamo o vremenima kada su počeli voziti i vremenu u kojem su bili aktivni.
Hamilton je već u prvoj sezoni pokazao o kakvom je vozaču riječ. Izgubio je titulu na zaista glup način, neiskustvom. Drugu sezonu je uzeo titulu prvaka uz pomoć Glock-a. On je vozač koji se voli utrkivati, a ne vozač koji taktizira. Upravo to ga je koštalo mnogobrojnih pobjeda a i jedne titule prvaka.
Alonso je uvijek pametno vozio, skoro uvijek. Pa ako se ne varam u Minardiju je osvojio bod(ove) što je bilo u to vrijeme skoro pa nemoguće.
Po meni je Schumi najveći dok neko se obori njegove rekorde, to je tako. Vettel iako ima sjajan bolid opet mora utrku do kraja voziti da bi odnio pobjedu.
Na kraju se ipak gledaju pole pozicije, pobjede, te titule. Čisto informativno, kažeš nekome Senna i ovaj nabroji titule, za koga je vozio i njegovu tragičnu smrt. Tako i za Schumija, pa će neko za 50-tak godine isto govoriti za Vettela, Hamilton itd. Niko neće znati za neke vozače osim ovisnika o f1 za vozače tipa Webber, Button (spominijati će se jedna titula), pa i Luisa ako ne osvoji više titula.
To je tako bilo i biti će.
Hamilton je već u prvoj sezoni pokazao o kakvom je vozaču riječ. Izgubio je titulu na zaista glup način, neiskustvom. Drugu sezonu je uzeo titulu prvaka uz pomoć Glock-a. On je vozač koji se voli utrkivati, a ne vozač koji taktizira. Upravo to ga je koštalo mnogobrojnih pobjeda a i jedne titule prvaka.
Alonso je uvijek pametno vozio, skoro uvijek. Pa ako se ne varam u Minardiju je osvojio bod(ove) što je bilo u to vrijeme skoro pa nemoguće.
Po meni je Schumi najveći dok neko se obori njegove rekorde, to je tako. Vettel iako ima sjajan bolid opet mora utrku do kraja voziti da bi odnio pobjedu.
Na kraju se ipak gledaju pole pozicije, pobjede, te titule. Čisto informativno, kažeš nekome Senna i ovaj nabroji titule, za koga je vozio i njegovu tragičnu smrt. Tako i za Schumija, pa će neko za 50-tak godine isto govoriti za Vettela, Hamilton itd. Niko neće znati za neke vozače osim ovisnika o f1 za vozače tipa Webber, Button (spominijati će se jedna titula), pa i Luisa ako ne osvoji više titula.
To je tako bilo i biti će.
@ Neutral
Ko god osvoji titulu on je veliki vozac i ostat ce upamcen.
Ne mozemo mi izbrisati Buttonu titulu koju je osvojio.Veliki vozac ce ostati a naslov se ne osvaja slucajno vec godinu dana.Broj titula je irelevantan pokazatelj kvaliteta vozaca.Senna je meni licno najbolji vozac ikada ha' imao 1 ili 10 titula prvaka.
Schumija nisam nikada gotivio pa ne zelim pricati o njemu i njegovim usjesima ali osporiti njegovo umjece ne mogu
Ko god osvoji titulu on je veliki vozac i ostat ce upamcen.
Ne mozemo mi izbrisati Buttonu titulu koju je osvojio.Veliki vozac ce ostati a naslov se ne osvaja slucajno vec godinu dana.Broj titula je irelevantan pokazatelj kvaliteta vozaca.Senna je meni licno najbolji vozac ikada ha' imao 1 ili 10 titula prvaka.
Schumija nisam nikada gotivio pa ne zelim pricati o njemu i njegovim usjesima ali osporiti njegovo umjece ne mogu
Nisam ga ni ja gotivio no ima titula i pobjeda na bacanje. Evo Vettel će biti novi Schumi i to baš Nijemac
Da, titule će se pamtiti, no spomenuti će se Button kao osvajač jedne, no ne kao legendaran, prejak vozač itd.
Sennu nisam nikada mislim pratio da vozi. Počeo sam F1 pratiti od vremena Schumija i Vilneva. Eto poginuo je kada sam imao samo 5 godina.
Da, titule će se pamtiti, no spomenuti će se Button kao osvajač jedne, no ne kao legendaran, prejak vozač itd.
Sennu nisam nikada mislim pratio da vozi. Počeo sam F1 pratiti od vremena Schumija i Vilneva. Eto poginuo je kada sam imao samo 5 godina.
Pogledaj malo vise postova Jergovica pa ce ti biti jasno da je lik Vettelov fan odnosno anti Ferrari fan. Moja diskusija o gumama s njim je zavrsila tako da mi je zabranio da mu repliciram na post, a sve zato sto nije mogao odgovoriti na par jednostavnih pitanja onako kako bi on zelio... Mislim, svaka cast njemu na njegovoj novinarskoj karijeri, ali kada su u pitanju neke stvari, jako je subjektivan sto kao novinar nebi trebao biti.rio_Ferdy88 je napisao/la:Gume su danas, ponavljam, najvažniji faktor, naravno moraš imati konkurentan bolid, ali i pored toga ako ne znaju hendlati gume i njihovu potrošnju taj bolid i vozač neće dati nikakve rezultate![]()
dino
14.05.2013 u 12:19
Uz duzno postovanje gosp. Jergovic, ovaj clanak mozda ipak niste trebali podijeliti sa sirim narodnim masama, jer je vidljivo da vasa netrepljivost i frustracija prema Ferrariju, odnosno privrzenost prema Vettelu, jako utice na objektivnost (a samim time i kvalitet) vasih tekstova.
Prvo i prvo, Fernando Alonso je momak koji je medju vozacima trenutno sigurno najcjenjeniji vozac. Ovo je cinjenica koja se lako da potkrijepiti sa gomilom izjava bivsih i sadasnjih vozaca. Vase prikriveno osporavanje njegovog kvaliteta je degutantno, da ne kazem sramno! Podvale u zagradama primjera “u kojoj pobjeđuje ne zato jer zaslužuje(ako i kad zaslužuje)” ne bi nikada smjele da vam se omaknu, bez obzira na to sto, blago receno, niste stovalac lika i djela pomenutog.
Dalje, sto se tice vaseg epiloga vezanog za situaciju guma, ja bih samo htio da vas podsjetim na par cinjenica.
U 2011 godini je Vettel pobijedio GP Spanije sa 4 zaustavljanja. Cisto da spomenem i to da je Alonsa Vettel obisao za cijeli krug, iako ova informacija nije bitna za ono sto zelim reci. Zasto tada niste pljuvali po Pirelli gumama? Ni vi, niti gospoda iz Red Bulla? Niste se tada zalili na toboznji haos i problem pracenja utrke,
Drugo, vrlo dobro znate da je najveci profiter ove situacije (vec drugu godinu) ekipa Lotusa (neosporiva cinjenica ma sta vi rekli), no u vasem fokusu se ipak morao naci Ferrari tj Alonso, dok ste Lotus u vasem tekstu tek onako sporadicno spomenuli. No umjesto da “popljujete” Lotus koji se ocajnicki bori da zadrzi ove gume, vi ste se ipak morali (po ko zna koji put) obrusiti Ferrari i Alonsa i price o zavjerama protiv Red Bulla.
Trece, uzimate Mercedes kao dodatni alibi za vasu tvrdnju, a potpuno zanemarujete cinjenicu da je Mercedes GP auto koje od samog svog nastanka, dakle od prvog modela, ima hronicni problem prevelike potrosnje guma, pogotovo straznjih. Taj problem je postojao i u eri Bridgestonea. Dakle, njihovi problemi nisu uopste iskljucivo vezani za Pirelli, ali su sada vidljiviji zato sto se Mercedes uspijeva kvalifikovati visoko.
I na kraju, smijesno mi je citati o tome kako govorite da je jadni Vettel hendikepiran cinjenicom da ne smije voziti do limita, isto kao da je Alonsu, Kimiju i ostalima drago sto moraju voziti ovako kako voze. Pravite od jedne osobe/tima zrtvu, covjek bi rekao citajuci vas tekst da se Vettelu daju posebne gume losije kvalitete samo da bi ga se ustopalo. Mislim, dajte malo sire posmatrajte tu situaciju. Svi su u istim **** i nijednom vozacu nije drago sto je ovakva situacija. Vettel i Red Bull se nisu zalili pretjerano na gume dok je voda isla na njihov mlin. Uostalom, zasto nisu trazili promjene jos u Februaru na testiranjima u Barci i Jerez? I tada su znali sta ih ceka. Nee, naravno da nisu jer su ocigledno tada jos mislili da ce opet s lakocom hvatati pole pozicije, no ocigledno je da su se malo preracunali, pa sada lobiraju i rukama i nogama za promjene u pola sezone sto je apsurd.
Zapravo je citava ta saga o Red Bullu kao dominantnom bolidu ove godine pala u vodu. Nisu oni ni izbliza dominantni kao sto tvrde niti njih gume ukopavaju do te mjere, to jasno pokazuju rezultati na kvalifikacijama. Ako mozemo reci da postoje zrtva i dobitnik, onda su to Mercedes i Lotus.
Ali dobro, vi ste ocigledno morali da uloge podijelite drugim timovima kako bi jos jednom pokazali sta zapravo mislite o Vettelu, a sta o Alonsu. Steta, zaista sam uzivao u vasim komentarima u doba kada ste bili na HRT2.
ODGOVORI
Mladen
14.05.2013 u 19:48
Što da Vam velim? Vi imate svoje mišljenje, ja imam svoje.
Jedino bih vas molio da ne spominjete moju privrženost ili animozitet prema bilo kome, jer to jednostavno nije točno. Da ste bili na mojem predavanju danas u Zagrebu, čuli biste što mislim o Alonsu (i Ferrariju).
Činjenica je da zanemarujete što Pirelli i dalje naglašava da bi s normalnim gumama Red Bull bio dominantan, kao da je to nešto zabranjeno. Između redova, dakle, Pirelli želi pomoći onim ekipama koje su do sada ˝trpile˝ dominaciju Red Bulla. Ja samo mislim da je to sramotno, a bogme ne mislim to samo ja. Evo, upravo čitam da se sada neće čekati čak niti Silverstone, nego da će se stvari mijenjati u Kanadi.
Vi ste jednostavno previše zajapureni i subjektivni. Navijate, ali – i to je najgore – navijate negativno. Dakle, ne samo da navijate za nekog, navijate protiv nekog drugog.
Meni je to strano i nepoznato. Ja sam napisao, a Vama je promaklo, da je Alonso u Barceloni odradio fenomenalnu utrku. Možete li Vi to reći za one koje ne volite?
Vi tekstove ne čitate sabrano, ili ne čitate s razmijevanjem, inače biste vidjeli što sam stvarno napisao o Alonsovoj utrci.
Također, Vaša tvrdnja kako rezultati Red Bulla u kvalifikacijama pokazuju kako nemaju baš dobar bolid pokazuje da imate rupa (i) u razmijevanju nekih osnovnih stvari u ritmu vikenda Formule 1.
Ali, to je OK. Od nikog se ne očekuje da zna sve. Ali me onda nemojte tjerati da mislim i pišem ˝širim narodnim masama˝ onako kako Vi mislite. Nisu u tome uspjeli niti… neki drugi.
Budući da mi se dojadilo opravdavati zbog mojeg mišljenja, subjektivnog – premda kvalificiranog – mišljenja, molim sve na koje se odnosi ovaj odgovor da se suzdrže i budu konstruktivniji. Ne namjeravam više guditi po ovoj temi, ali ako mislite da i dalje imate štogod suvislo za reći – nema problema.
ODGOVORI
dino
17.05.2013 u 12:22
A dobro, sramotno je bilo vrsiti pritisak i kresati krila i Ferrariju nakon dominacije Schumachera, ogranicavati testiranja bolida, zamrzavati razvijanje motora itd.
Promjene pravila koje su se desavale su definitivno isle na stetu Red Bulla i ja cu to priznati u svako doba dana i noci, ali ne mozete osporiti/presutiti cinjenicu da toga nije bilo prije, i da ovo sto se desava Red Bullu se nije vec desavalo prije upravo tom zlobnom Ferrariju.
Vi to vrlo dobro znate i zato ne mogu da svarim tu pricu o teorijama zavjere, o FIA-i koja zeli iskljucivo Ferrari da vrati na tron, kada znamo da je takva prica zapravo samo jedna strana medalje, i da je ista ta FIA ne tako davno radila sve da smakne isti taj Ferrari s trona.
Spocitavate mi da sam zajapuren i subjektivan, a u svojim komentarima tvrdite da se Williamsu namjestila (!) pobjeda u Barceloni 2012, te aludirate na sabotazu (!) Red Bulla na nacin da mozda ne dobijaju iste gume kao neki drugi.
Sve bih ja te tvrdnje prihvatio kada bi mogli da ih potkrijepite bilo kakvim vjerodostojnim cinjenicama. Takvim ozbiljnim optuzbama se valjda nebi trebalo razbacivati bez nekih ozbiljnih dokaza. Na kraju krajeva, mislim da su ostali timovi dovoljno sposobni i opremljeni da otkriju takve “anomalije”. Pa ako oni ne upiru prstom, onda valjda ne trebamo ni mi iz nasih fotelja da se razbacujemo optuzbama.
Necu replicirati na vasu diskreditirajucu izjavu o mom poznavanju F1 i sposobnosti pracenju F1 vikenda. Mislite sta god hocete o meni. Ja cijenim cinjenicu da ste tolike godine uz F1, vase znanje ne sporim.
Samo bih ponovo da ukazem na to da, namjerno ili slucajno, niste odgovorili na pitanje zasto se po vasem misljenju Red Bull nije zalio 2011 u Spaniji na gume, iako je Vettel morao 4 puta po nove gume? 2011 je bilo u Spaniji cini mi se 67 ulazaka u box, ove godine 79, od cega su 73 bila radi obaveznih zamjena guma. Dakle, nije tako drasticna razlika.
Osim toga, podvlaci se stalno teza kako se u Spaniji vozilo s pola gasa radi guma, a Alonsovo vrijeme ove godine je za citavih 13 sekundi (!) sporije nego vrijeme Vettela 2011, a znamo da je Vettel 2011 pritiskao do zadnjeg kruga jer mu je Hamilton bio za vratom. Prije nego mi opet kazete kako imam rupe i ne shvatam elementarne stvari: znam, tesko je komparirati dvije utrke na istoj stazi iz razlicitih sezona, drugi bolidi, druga pravila, drugi uslovi na stazi itd. No opet, da se vozi s pola gasa, sigurno bi razlika u vremenima bila veca od 13 sekundi.
Poenta onoga sto sam htio da kazem:
Stvar je prenapuhana!
Sve da je FIA i htjela bas radi dominacije Red Bulla odlucila da “omeksa” gume za ovu godinu, Red Bull je – s obzirom na cinjenicu da su imali sve podatke o mjesavini i konstrukciji guma, te da su ih cak i testirali s lanjskim bolidom – morao protestvovati mnogo ranije, a ne sada u pola sezone nakon sto je vidio da im stvari ne stimaju.
http://www.autosport.com/news/report.php/id/107453" onclick="window.open(this.href);return false;
http://formula1.ferrari.com/news/horse- ... -emotional" onclick="window.open(this.href);return false;
ODGOVORI
Mladen
17.05.2013 u 12:48
Ja sam na Live timingu prebrojao 82 odlaska u boks. Dva puta sam brojao, odmah na kraju utrke.
2011. je samo 6 vozača bilo u boksu 4 puta, svi ostali manje. Ove godine samo 6 ih nije bilo u boksu 4 puta, svi ostali više.
Bolidi su ove godine (ako je suditi po kvalifikacijama) generalno brži nego 2011., pa ipak je utrka bila sporija nego 2011., čak i za Ferrari koji nije imao probleme s gumama.
Ono što je (meni) bitno je da mi se nije činilo da su 2011. svi toliko kukali da moraju ići znato sporije da bi sačuvali gume. Red Bull sigurno nije.
Ono što je (meni) je da izgleda neosporno da ove sadašnje gume aktivno usporavaju bolide i djeluju točno u suprotnosti onog što bi trebala biti Formula 1.
Potpuno je jasno da će Lotus i Ferrari biti nezadovoljni.
Ali za mene Jon Noble nije osobit novinar, a Horse Whisperer niti ne čitam – ako baš ne moram.
ODGOVORI
dino
17.05.2013 u 14:23
Mislim da je ipak bilo 79 zaustavljanja ove godine, mada razlika od 3 zaustavljanja nije odlucujuca.
http://www.formula1.com/results/season/ ... mmary.html" onclick="window.open(this.href);return false;
A dopustite da se ispravim, 2011 je bilo 77 ulazaka u box.
http://www.formula1.com/results/season/ ... mmary.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Samo da vas ispravim za Ferrari i Spaniju 2011: 2011 je Ferrari itekako imao problema sa zagrijavanjem (tvdjih) guma u Spaniji (kao uostalom tokom citave sezone), sjetite se samo da je Alonso u Spaniji 2011 imao konkurentan prvi stint i da je vodio, a nakon prvog pit stopa je bio gotovo sekundu sporiji od Hamiltona i Vettela na hard gumama, da bi na kraju bio obidjen i za citav krug.
Uporedite vrijeme Alonsa u utrci 2011 i 2013 i vidjet cete drasticnu razliku u korist 2013, iako svi kukaju kako su gume ove godine uzasne. Dakle, utrka ove godine nije bila sporija za Ferrari vec brza.
I vidite sada nesto: Ferarri nije 2011 kukao kako je hard komponenta Pirellija ovakva ili onakva, da ne mogu da izvuku potencijal iz bolida zbog guma, da je premalen “operating window” ili sta vec, nisu trazili izgovore nego su se pomirili s cinjenicom da su drugi uradili bolji posao. Ove godine su Ferrari, Lotus i Force India uradili bolji posao i sada sav taj trud treba da se umjetno unistava promjenama pravila.
Gospodinu Horneru nije bilo nesto narocito problematicno da ima cetiri ulaska u boks 2011 godine (cak su vagali i peti ulazak u Spaniji), no ove godine se to cini kao, blago receno, katastrofa.
Meni su takve izjave zaista licemjerne i providne. Da nije konkurencija ovako jaka, siguran sam da bi Horner drugacije pricao.
Mladen
17.05.2013 u 15:06
Idemo zanemariti ovu ili onu ekipu – to nije poanta.
Poanta je da Formula 1 radi lošije i sporije s ovim i ovakvim gumama – za sve. Samo što nekima paše više, nekima manje. Ali mene to ne zanima. Mene zanima da sveukupno ne valja. Gume se raspadaju, i zbog njih se vozi sporo. To je jedino bitno. Navijači Ferrarija reći će mi da pričam gluposti, navijači Red Bulla da sam fantastičan.
Dosadili su mi i jedni i drugi. Dugo sam u Formuli 1 i imam pravo na svoje procjene na mojem vlastitom websiteu.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Na stranu njegova subjektivnost, ipak mislim da nije on sam pričao o problemima sa gumama ove sezone, već i dosta drugih analitičara, što sam ja potencirao ovdje_dreamer_ je napisao/la:Pogledaj malo vise postova Jergovica pa ce ti biti jasno da je lik Vettelov fan odnosno anti Ferrari fan. Moja diskusija o gumama s njim je zavrsila tako da mi je zabranio da mu repliciram na post, a sve zato sto nije mogao odgovoriti na par jednostavnih pitanja onako kako bi on zelio... Mislim, svaka cast njemu na njegovoj novinarskoj karijeri, ali kada su u pitanju neke stvari, jako je subjektivan sto kao novinar nebi trebao biti.rio_Ferdy88 je napisao/la:Gume su danas, ponavljam, najvažniji faktor, naravno moraš imati konkurentan bolid, ali i pored toga ako ne znaju hendlati gume i njihovu potrošnju taj bolid i vozač neće dati nikakve rezultate![]()
To ko na čiju stranu vuče u ovom slučaju nije bitno, jer su gume ogroman problem za sve timove, i direktno utječu na ishod utrke te atraktivnost iste (zabranama iz boxa da se ide prebrzo kako bi se sačuvale te iste gume i slično), a to je ono što nama kao fanovima ne ide u prilog i to je antireklama i za Pirelli, kao i za čitav sport
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.