AC Milan - Arhiva postova

Moderatori/ce: Monolog,ribery,geronimo,hammers,rio_Ferdy88,Puma

francobaresi
Kontakt:

Re: AC Milan

Post Postao/la francobaresi » 20 maj 2013, 19:05

bluemania je napisao/la:AC Milan - trofejni klub i ''đavolja posla''

Associazione Calcio Milan je definitivno jedan od najvećih i najuspješnijih svjetskih klubova u posljednjih 30-ak godina, ali jeste li se ikada zapitali kakva je prošlost toga kluba i na koji način su postali toliko uspješni?

Istina je da su u dresu popularnih Rossonera svojedobno igrali najbolji svjetski igrači Paolo Maldini, Franco Baresi, Marco Van Basten, Andriy Shevchenko, Ricardo Kaka koji su naizgled i najzaslužniji za uspjeh italijanskog giganta, ali u suštini prave zasluge pripadaju Silvio Berlusconiju i Adriano Gallianiju koji su na sebi svojestven način Milan učinili kako sami vole da kažu "najtrofejnijim klubom na svijetu" jer su osvojili najviše međunarodnih trofeja.

Krenimo redom, početko 80-ih godina prošlog vijeka Milan je dva puta igrao u Seriji B zbog čega tifozi drugih italijanskih timova u žargonu ovaj klub zovu i BBilan. Kako je klub iz grada mode završio u nižem rangu?

Naime, finansijska policija otkrila je da igrači pojedinih klubova prodaju i namještaju utakmice, a među njima su bili i fudbaleri Milana pa je klub izbačen u Serie B. Sezonu poslije su se odmah vratili u najviši rang calcia, da bi opet ispali, ali ovaj put ne na zelenim stolom već na zelenom travnjaku.

Milan je sve do 1986. godine i dolaska Silvio Berlusconija prolazio kroz turbulentan period, čak je i tadašnji predsjednik Giuseppe "Giussy" Farina bio optužen za lažiranje finansijskih izvještaja. Takvu situaciju je iskoristio spomenuti Berlusconi i preuzeo Milan, nakon što je prije toga dva puta bezuspješno pokušao da kupi drug klub iz Milana ekipu Intera.

U sljedećih 10-ak godina uslijediće najveći dani slave za Rossonere u kojem je osvojeno čak 17 trofeja računajući domaća i međunarodna takmičenja.

Međutim s pravom se postavlja pitanje da li je klub do svih tih trofeja došao na regularan način. Milan je optužen da je u periodu između 1991. i 1997. godine lažirao bilanse te da nije uopšte mogao dobiti licencu za nastup u prvenstvima, njih šest, koja su odigrana u spomenutom razdoblju.

U optužnici su se našli i tadašnje najveće zvijezde fudbalske zvijede jer su izbjegavali fiskalne kontrole. Van Basten, Savičević, Guulit, Papin, Maldini i Baresi su novac primali "ispod stola", a kako u optužnici stoji radi se o nevjerovatnoj cifri od 100 milijardi italijanskih lira. Ali kako to obično biva u Italiji, zahvaljujući zakonu o zastari (slučajevi stariji od pet godina se ne mogu procesuirati op.a.) Milan je izbjegao sankcije.

U sezoni 1990/91 Adriano Galliani je priredio i možda najveću sramotu u historiji italijanskog fudbala. U dvoboju 1/4 finala protiv Marseilla Milan je bio na korak od ispadanja, u posljednjim trenucima revanš utakmice igrane na Veledromu pri rezultatu 1:0 za francuski tim, na par minuta su se ugasili reflektori. Galliani je očajno povukao igrače sa terena te odbio da se susret nastavi iako su se reflektori ubrzo ponovo upalili. Zbog ovakvog nesportskog ponašanja UEFA je sanckionisala Milan sa godinom dana neigranja u evropskim takmičenjima.

Najsvježiji primjer "kriminalne" prošlosti "najtrofejnijeg kluba na svijetu" je afera Calciopoli iz 2006. godine kada je Milan optužen i kažnjen sa oduzimanjem bodova 44 boda, ali je nakon žalbe kazna smanjena na samo 8 kaznenih bodova te je tako Milan dobio pravo nastupa u Ligi šampiona koju će sljedeće sezone i osvojiti.

Intersantno da je u vrijeme spomenutog procesa predsjednik Serie A bio ni manje ni više Adriano Galliani (zato i ne treba čuditi zašto je Milanu smanjena kazna), koji je poslije suspendovan na pet mjeseci od vršenja bilo kakvih fudbalskih radnji.

Istodobno dok je Galliani obnašao najbitnije visoke funkcije u calciu, Silvio Berlusconi je "žario i palio" Italijom u ulozi državnog premijera.

Sedam godina poslije, u januaru tekuće godine Galliani se ponovo vratio na funkciju na kojoj se je nalazio za vrijeme Calciopolija, ponovo je postao potpredsjednik Serije A.

Od tada kreće Milanov "juriš" na treće mjesto koje vodi u Ligu šampiona do kojeg je na kraju milanski klub i došao, ali uz znatnu i obilatu pomoć sudija. Posljednja u nizu mnogobrojinih lakrdija viđena je u meču protiv Siene kada su sudije dosudile izmišljen penal za Rossonere kojeg je uspješno realizovao Balotelli i tako prelomiu utakmicu, posebice ako se uzme u obzir da pri nepovoljnom rezultatu za tima Massimiliano Allegrija nije dosuđen očigledan penal za Sienu kojeg možete pogledati u videu ispod.

Po računici italijanskih kolega zahvaljujući sudijskim poklonima Milan je osvojio čeka 11 bodova više nego što je trebao te bi na tebeli bez sudijskih grešaka prvenstvo završio na četvrtom mjestu i tako ostao bez plasmana u Ligu šampiona.

Još jedan podatak koji bode u oči je taj da je upravo za Milan svirano najviše penala u posljednjih
10 godina, čak 108.

Nakon svega priloženog i pročitanog u našem narodu bi se reklo: "Pametnom dosta".

------------------------------------------------------------------------------

Tekst preuzet sa ****....uglavnom ovaj novinar se iskenjao po vama :mrgreen: :P
To nije novinar već neki balavac koji je navijač Intera ili nekog drugog kluba , novinari ne dozvoljavaju sebi ovakve neozbiljne tekstove . Zašto nije navedeno da je 1993 god. cijeli tim Marseja bio dopingovan ? I to u finalu LP-a upravo protiv Milana . Zašto se ne navode 2 smiješna penala protiv Fiorentine ove sezone ,
koji su Viole ostavili u borbi za LP-a . I još mnoštvo drugih stvari protiv Milana . Još krenuo redom da pljuje svijetske veličine kao što su Baresi , Savičević , Basten itd itd .. :lol:
"Once Milan flows through your veins. It'll flow forever in your blood."
-Rui Costa-

bluemania
Kontakt:

Post Postao/la bluemania » 20 maj 2013, 19:13

ma ne znam brate šta da ti kažem... ovaj tekst sam samo kopirao sa SC-a u cijelosti....ne ulazim u to, jeli novinar navijac Intera ili nekog drugog, a ne znam što bi pisao o Marseju i njihovim pricama - kad je ovo tekst o Milanu.
Covjek je iznio neke svoje stavove i viđenje AC Milana kao kluba opcenito kroz historiju, iznio neke cinjenice i mišljenje o njima, nazvao ih kriminalcima i mafijom i na to sve potpisao se imeom i prezimenom!! (odeš na SC i vidiš tekst, da sad ne imenujem lika).

Eh, sad ako je šta slagao u svom tekstu, demantujte ga javno, replicirajte mu.

francobaresi
Kontakt:

Post Postao/la francobaresi » 20 maj 2013, 19:24

Ma nema potrebe da nekom nešto repliciram , dovoljno mi je da pročitam i da vidim koliko je sve to neobjektivno . Ista stvar je recimo u Španiji gdje se uvijek potežu rasprave oko Reala i njegove veze sa Francom itd itd itd . Svaki klub na svijetu ima svoje tamne strane , samo što se to sad poteže isto kao da Milan već 30 godina vara na svim mogućim frontovima . Da Berlusconi namješta kao što se to pokušava nametnuti kao istina , čisto sumanjam da bi namjestio da bude 3 u ligi . Preveliki je on egoista i narcis da bi dozvolio da nekom gleda u leđa i to sa trećeg mjesta . Kad se namješta onda se namješta prvo mjesto malo je sve ovo . :lol:
-Rui Costa-

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 20 maj 2013, 19:39

Od utakmice sa Sienom mi kao da smo Neprijatelj No1. ne vezano samo za sportsku sferu. Uvest će predmet u osnovno obrazovanje o kriminalu i namjestanju gdje ce Milan biti glavni "case study". Svaka čast!

Kada ga u Njemačkoj Dortmund namjesti Hoffenheimu to je čisto brale moj ko suzai. Dva penaltika i crvendač za golmana. Al hej djes bolan i pomislit da je svabo namjestio, sve su to oni na finjaka. Da ne bi bilo ikakve dvojbe i rasprave o namjestanju, taj Dortmund je finalista LP i poslao je na teren najbolje sto ima. Nema govora o namjestanju čak ni poslije te 77 minute. to se bolan samo radi u Italiji, pogotovo Milan i Juventus.

Koliki smo im trn u oku, to je nevjerovatno! Kamo srece da ga mozemo namjestati ko separatitsti i njima slični.

francobaresi
Kontakt:

Post Postao/la francobaresi » 20 maj 2013, 19:43

edoox je napisao/la:Od utakmice sa Sienom mi kao da smo Neprijatelj No1. ne vezano samo za sportsku sferu. Uvest će predmet u osnovno obrazovanje o kriminalu i namjestanju gdje ce Milan biti glavni "case study". Svaka čast!

Kada ga u Njemačkoj Dortmund namjesti Hoffenheimu to je čisto brale moj ko suzai. Dva penaltika i crvendač za golmana. Al hej djes bolan i pomislit da je svabo namjestio, sve su to oni na finjaka. Da ne bi bilo ikakve dvojbe i rasprave o namjestanju, taj Dortmund je finalista LP i poslao je na teren najbolje sto ima. Nema govora o namjestanju čak ni poslije te 77 minute. to se bolan samo radi u Italiji, pogotovo Milan i Juventus.

Koliki smo im trn u oku, to je nevjerovatno! Kamo srece da ga mozemo namjestati ko separatitsti i njima slični.
WBA - United 5:5 , iako su Fergusonove trupe u jednom trenutku imale prednost od 2:5 . To nije sumnjivo samo je dokaz da je liga jaka . Pa bolan taj WBA ne bi' mogao dati Unitedu 5 golova u 5 utakmica da je bilo sve uredno . :D
-Rui Costa-

ahmad_tz
Kontakt:

Post Postao/la ahmad_tz » 20 maj 2013, 19:46

slika

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 20 maj 2013, 19:50

francobaresi je napisao/la:
edoox je napisao/la:Od utakmice sa Sienom mi kao da smo Neprijatelj No1. ne vezano samo za sportsku sferu. Uvest će predmet u osnovno obrazovanje o kriminalu i namjestanju gdje ce Milan biti glavni "case study". Svaka čast!

WBA - United 5:5 , iako su Fergusonove trupe u jednom trenutku imale prednost od 2:5 . To nije sumnjivo samo je dokaz da je liga jaka . Pa bolan taj WBA ne bi' mogao dati Unitedu 5 golova u 5 utakmica da je bilo sve uredno . :D
brate kako smijes i pomislit da tu ima necega, vidis dobro si rekao da je to iz razloga sto je liga jaka..tako moras razmisljati:D hehehehe

milanist
Kontakt:

Post Postao/la milanist » 20 maj 2013, 20:05

nema veze ovako je i sladje. nek se neprijatelji pojedu od muke :D

sta cu im ja kad oni nemaju berlua i celavog ujaka fastera :D
There is a good player, and a great star, and after a legend. But above all these comes Paolo Maldini.
POBJEDNIK SportSport.ba CALCIO LIGE SEZONA 2015/16

francobaresi
Kontakt:

Post Postao/la francobaresi » 20 maj 2013, 20:11

Sezona 2012 - 13 je gotova , bila je sigurno najteža sezona u zadnjih 10 -ak godina . Ekipa je krenula od nule , i došla do LP-a , svaka im čast .
Tokom ljeta potrebno je nekoliko promjena , 5-6 igrača će sigurno otići , samo se nadam da će njihove zamjene biti kvalitetnije nego što su oni bili .

Vezna linija treba da bude pojačana , najmanje 2 igrača tu treba dovesti . Montolivo i De Jong neće moći sve sami . Odbrana treba jednog jakog stopera i to je to . Znači 3 igrača nam trebaju za te pozicije , te još makar 2-3 da budu back - up ključnim igračima .
-Rui Costa-

muxa
Kontakt:

Post Postao/la muxa » 20 maj 2013, 20:23

Od novinara sa gore pomenutog portala nista drugo ne treba bi ocekivat, ja sam davno shvatio da je to antiMilanski portal pa ga ni ne posjecujem. Generalno, malo je objektivnih portala, uglavnom su nekom naklonjeni, bas kao i ostali portali, tacno znas kojoj stranci pripada:grin:

Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2
Il Club più titolato al mondo!

meskalin
Kontakt:

Post Postao/la meskalin » 20 maj 2013, 21:20

Njgore sto Juventusovi fanovi se okomili, pa jbg sezona 2006 /07 nije tako daleko dirketni kriva propasti Serie A i nesto sad spominju....ko ce o cemo nego **** o postenju :)

Sad o MIlanu po meni kljuca stvar ce biti da ode Allegri, sve to stoji nije imao tima, ali brate sjetite se tima koji je ispao od Tottenhama i sve ce nam biti jasno...dovesti novog trenera i min 3-4 vrhunska pojacanja da bi bili konkurenti Barci Bayenru itd itd

francobaresi
Kontakt:

Post Postao/la francobaresi » 20 maj 2013, 21:32

Tasotti : " Prioritet su pojačanja u odbrani i na sredini terena "
-Rui Costa-

DonPippo9
Kontakt:

Post Postao/la DonPippo9 » 20 maj 2013, 22:00

slika

Hvala mu za onu jednu maestralnu titulu i adio..
Il club piu titolato al mondo!

muxa
Kontakt:

Post Postao/la muxa » 20 maj 2013, 22:09

Haman da je Gazda donio odluku, mjenja kompletan strucni stab:grin:
Da se razumijemo, ja sam za smjenu Alegrija al ne po svaku cijenu. Ako ce dovest Donadonija il Mancinija onda bi radije da Alegri ostane.

francobaresi
Kontakt:

Post Postao/la francobaresi » 20 maj 2013, 22:30

Donadoni i Mancini bi bili jedan gigantski korak nazad , samo Prandelli ili Montella su treneri iz Italije koji bi mogli donijeti napredak . Također ako se odluči za neku legendu kluba , također loš izbor jer ni Seedorf ni Inzaghi nemaju iskustvo . Rijkaard , Van Basten to su stranci koji bi mogli doci . Samo se nadam da će Berlusconi i uložiti nekoliko eura na ljeto da pomogne novog trenera . A ne da mu dovodi polovnjake kao što je to radio Allegriu .
-Rui Costa-

meskalin
Kontakt:

Post Postao/la meskalin » 20 maj 2013, 22:33

francobaresi je napisao/la:Donadoni i Mancini bi bili jedan gigantski korak nazad , samo Prandelli ili Montella su treneri iz Italije koji bi mogli donijeti napredak . Također ako se odluči za neku legendu kluba , također loš izbor jer ni Seedorf ni Inzaghi nemaju iskustvo . Rijkaard , Van Basten to su stranci koji bi mogli doci . Samo se nadam da će Berlusconi i uložiti nekoliko eura na ljeto da pomogne novog trenera . A ne da mu dovodi polovnjake kao što je to radio Allegriu .

ev sluzbeno Allergri nije vise trener, pa nebitno ko dodje ako ne bude pravih pojacanja zivio !!

muxa
Kontakt:

Post Postao/la muxa » 20 maj 2013, 22:36

Gdje si nasao da je sluzbeno? Ja sad citam demant Berlusconia:-?

meskalin
Kontakt:

Post Postao/la meskalin » 20 maj 2013, 22:39

muxa je napisao/la:Gdje si nasao da je sluzbeno? Ja sad citam demant Berlusconia:-?

Na fb MIlan Montenegro je objavio cini mi se !!

francobaresi
Kontakt:

Post Postao/la francobaresi » 20 maj 2013, 22:40

I ja sam evo sad pročitao demant te izjave , međutim , ne bi me čudilo da gazda otpusti Allegria . Mislim da ćemo do kraja sedmice saznati da li Allegri ostaje ili odlazi .
-Rui Costa-

rope11
Kontakt:

Post Postao/la rope11 » 20 maj 2013, 22:42

Nista jos nije sluzbeno.

Ne znam koja je solucija gora, dati mu otkaz ili ne.
Otkaz podrzavam jedino u slucaju da dovedu nekog dobrog i kvalitetnog trenera ( a mislim da svi znamo da od toga nema nista ), inace bi sa novim trenerom narednu sezonu mogli prezivljavati sve jovo nanovo kao ovu, a to je zadnje sto nam treba u ovom momentu.

Ja bih ga ostavio, ispostovao ugovor do 2014, a onda mozda ganjati Prandellija, taman poslije SP. ;)
Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo.

FORZA MILAN !

Zaključano

Natrag na “AC Milan”

Trenutno korisnika/ca: celikmilan i 1 gost.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []