Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la _dreamer_ » 21 maj 2013, 13:41

rio_Ferdy88 je napisao/la:
_dreamer_ je napisao/la:
rio_Ferdy88 je napisao/la:Gume su danas, ponavljam, najvažniji faktor, naravno moraš imati konkurentan bolid, ali i pored toga ako ne znaju hendlati gume i njihovu potrošnju taj bolid i vozač neće dati nikakve rezultate ;)

Jergović (koji je samo jedan od brojnih stručnjaka koji su pisali o tom problemu ove sezone) i njegova stručnost nije u pitanju, jedino Klare koji očito ima problema sa analitičarima, kako filma, tako i ostalim, svoje mišljenje cijeni previše :mrgreen:
Pogledaj malo vise postova Jergovica pa ce ti biti jasno da je lik Vettelov fan odnosno anti Ferrari fan. Moja diskusija o gumama s njim je zavrsila tako da mi je zabranio da mu repliciram na post, a sve zato sto nije mogao odgovoriti na par jednostavnih pitanja onako kako bi on zelio... Mislim, svaka cast njemu na njegovoj novinarskoj karijeri, ali kada su u pitanju neke stvari, jako je subjektivan sto kao novinar nebi trebao biti.
Na stranu njegova subjektivnost, ipak mislim da nije on sam pričao o problemima sa gumama ove sezone, već i dosta drugih analitičara, što sam ja potencirao ovdje ;)

To ko na čiju stranu vuče u ovom slučaju nije bitno, jer su gume ogroman problem za sve timove, i direktno utječu na ishod utrke te atraktivnost iste (zabranama iz boxa da se ide prebrzo kako bi se sačuvale te iste gume i slično), a to je ono što nama kao fanovima ne ide u prilog i to je antireklama i za Pirelli, kao i za čitav sport ;)
Pa nisu bas problem za sve timove. Force India, Ferrari i Lotus se bas i ne zale na gume ako sam mogao dobro da primjetim, a neutralni su i mnogi drugi timovi. Kada Toto Wolff, izvrsni direktor MGP-a, kaze da nebi bilo u redu mijenjati sada gume, onda ne znam sta jos treba da kazem. Jedino ko neprestajno kenja o tome je Red Bull.

Ja ne tvrdim da su gume TOP, i ja bih volio da vozaci idu do maksimuma. Ali poenta je u tome sto Red Bull preuvelicava situaciju, jer svi drugi statisticki podaci jasno pokazuju da ovogodisnje gume nisu tako uzasne kao sto oni tvrde. Mozda jesu za Red Bull-ov bolid, ali definitivno nisu za svaki na gridu. Ljudi kao da su zaboravili proslu godinu i haos kada smo u prvih 7 utrka imali razlicite pobjednike - upravo ponajvise radi guma. Nije se ni izbliza pricalo o gumama kao ove godine. A ni 2011, a i tada je potrosnja guma bila velika, a mnogi timovi kao npr. Ferrari su imali strasnih problema sa gumama.

Pravila se ne mijenjaju na sredini sezone samo da bi se poboljsao kvalitet utrka, to bi bilo krajnje neozbiljno i FIA je to jasno prepoznala. Sve promjene koje trebaju da se dese, neka se dese, nemam nista protiv, ali tek na kraju godine tj. da vrijede od pocetka slijedece trkace godine. To je jedino posteno rjesenje.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 21 maj 2013, 13:55

FIA mjenja pravila na pola sezone ko ABA liga :lol:
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Amoxicillin
Kontakt:

Post Postao/la Amoxicillin » 21 maj 2013, 14:11

_dreamer_ je napisao/la: Pa nisu bas problem za sve timove. Force India, Ferrari i Lotus se bas i ne zale na gume ako sam mogao dobro da primjetim, a neutralni su i mnogi drugi timovi. Kada Toto Wolff, izvrsni direktor MGP-a, kaze da nebi bilo u redu mijenjati sada gume, onda ne znam sta jos treba da kazem. Jedino ko neprestajno kenja o tome je Red Bull.

Ja ne tvrdim da su gume TOP, i ja bih volio da vozaci idu do maksimuma. Ali poenta je u tome sto Red Bull preuvelicava situaciju, jer svi drugi statisticki podaci jasno pokazuju da ovogodisnje gume nisu tako uzasne kao sto oni tvrde. Mozda jesu za Red Bull-ov bolid, ali definitivno nisu za svaki na gridu. Ljudi kao da su zaboravili proslu godinu i haos kada smo u prvih 7 utrka imali razlicite pobjednike - upravo ponajvise radi guma. Nije se ni izbliza pricalo o gumama kao ove godine. A ni 2011, a i tada je potrosnja guma bila velika, a mnogi timovi kao npr. Ferrari su imali strasnih problema sa gumama.

Pravila se ne mijenjaju na sredini sezone samo da bi se poboljsao kvalitet utrka, to bi bilo krajnje neozbiljno i FIA je to jasno prepoznala. Sve promjene koje trebaju da se dese, neka se dese, nemam nista protiv, ali tek na kraju godine tj. da vrijede od pocetka slijedece trkace godine. To je jedino posteno rjesenje.
citir'o sam te jer hoću o gumama ali ne na ovaj način..
Najbolje je bilo kad je bridgestone pravio one potenza gume
bilo je
soft, hard, intermedium, i wet ako se dobro sjećam i tad su bolidi igrali ulogu...
sad milion komponenti, meka, ultra meka, medium, hard i ta sranja, ma daj ba, mogli su i 2-3 bolida stavit odma da bude cirkus bolji
Hmm, dala mi je do sad ove nadimke: "Kmeki", "Cmizdravo benavo kmečalo", "šef", "sekundarno ljepilo"...to be continued.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 21 maj 2013, 14:24

rio_Ferdy88 je napisao/la: Na stranu njegova subjektivnost, ipak mislim da nije on sam pričao o problemima sa gumama ove sezone, već i dosta drugih analitičara, što sam ja potencirao ovdje ;)

To ko na čiju stranu vuče u ovom slučaju nije bitno, jer su gume ogroman problem za sve timove, i direktno utječu na ishod utrke te atraktivnost iste (zabranama iz boxa da se ide prebrzo kako bi se sačuvale te iste gume i slično), a to je ono što nama kao fanovima ne ide u prilog i to je antireklama i za Pirelli, kao i za čitav sport ;)

Gume su indukovani problem. Glavno je da je ovo era aerodinamike. Dok je tako, moraju se naci resenja da se najbolji u toj sferi malo ublaze tj. razvodne.

Poenta je da je F1 fanbaza sita tih i takvih gluposti. Zasto se svi secaju ere Senna-Prost-Mansell kao "zlatnog doba F1" :?: Zato sto su tada pobedjivali vozaci svojim umecem i mudima, a ne tako sto zasednu u superiorni bolid i sa PP uzimaju trke bez po muke.

Dok je F1 u ovom stanju, uvek ce se traziti neki model za "obuzdavanje" aerodinamicara. FIA i BE su 3 godine pokusavali da obuzdaju Ferrari dok im nije uspelo u 2005. Sada pokusavaju da to isto urade i RBu.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 21 maj 2013, 15:01

_dreamer_ je napisao/la: Pravila se ne mijenjaju na sredini sezone samo da bi se poboljsao kvalitet utrka, to bi bilo krajnje neozbiljno i FIA je to jasno prepoznala. Sve promjene koje trebaju da se dese, neka se dese, nemam nista protiv, ali tek na kraju godine tj. da vrijede od pocetka slijedece trkace godine. To je jedino posteno rjesenje.
Da, sa ovim se slažem, jer u ovoj situaciji ne zauzimam ničiju stranu, i pišem jednostavno kao fan F1, iako sam i McLarenov fan, shvatam da je problem McLarena puno veći i dublji od samih guma :mrgreen:

Dakle kao fan F1 bih volio gledati što više čistog utrkivanja koje neće biti zaustavljeno nekim vanjskim faktorima i odlukama da se štede gume kako bi se završila utrka, što je ove godine bila vrlo česta pojava, nažalost ;)

A FIA je izgleda naredila da će te promjene guma biti minorne i čisto iz sigurnosnih razloga (kako bi se spriječila delaminacija), dakle nema ništa od nekih drastičnih promjena kao što se tvrdilo i tražilo ;)

http://www.autosport.com/news/report.php/id/107487
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 21 maj 2013, 15:55

MaGiCa je napisao/la:
rio_Ferdy88 je napisao/la: Na stranu njegova subjektivnost, ipak mislim da nije on sam pričao o problemima sa gumama ove sezone, već i dosta drugih analitičara, što sam ja potencirao ovdje ;)

Gume su indukovani problem. Glavno je da je ovo era aerodinamike. Dok je tako, moraju se naci resenja da se najbolji u toj sferi malo ublaze tj. razvodne.

Poenta je da je F1 fanbaza sita tih i takvih gluposti. Zasto se svi secaju ere Senna-Prost-Mansell kao "zlatnog doba F1" :?: Zato sto su tada pobedjivali vozaci svojim umecem i mudima, a ne tako sto zasednu u superiorni bolid i sa PP uzimaju trke bez po muke.

Dok je F1 u ovom stanju, uvek ce se traziti neki model za "obuzdavanje" aerodinamicara. FIA i BE su 3 godine pokusavali da obuzdaju Ferrari dok im nije uspelo u 2005. Sada pokusavaju da to isto urade i RBu.

Upravo tako. Zato mi je i smijesna ta prica Jergovica o zajednickoj zavjeri Ferrarija i FIA-e, jer je ista ta FIA ranila Ferrari tamo gdje ih najvise boli - prvo ukidanje V12, pa V10, pa onda brutalno ogranicavanje testova sto ih je posebno hendikepiralo.

Motor i mehanicki grip (najjace oruzje Ferrarija) su segmenti koji su vec unazad 5-6 godina postali poprilicno inferiorni u odnosu na aerodinamicki grip/downforce. Dakle, ova desavanja sa gumama su mozda i dobar nacin da se vrati taj izgubljeni balans.

@rio

gume ce se uvijek stediti, to je dio taktike. Ako napravis gume koje mozes gurati do maksimuma a da ne napravis vise od tri pit stopa, onda ces naci sigurno timove koji ce optimizirati strategiju tako da ne guraju do maximuma, a da pri tome ustede jedan ili cak dva ulaska u box. To je jednostavno tako. Mozda je ova trenutna degradacija guma prevelika, ali to je opet stvar ukusa.

Ja kad se sjetim prijasnjih utrka bez DRS-a i KERSa, gdje smo imali jedan ulazak u box, dodje mi da povratim, jer je na 50% staza preticanje bilo skoro nemoguce. Mnogo toga je unistio razvoj aerodinamike u F1, jer nije vise moguce voziti se nekome na repu tj u zavjetrini kao sto je nekada bilo. Zato se i izmisljaju ova pomagala kako bi se kompenzirao taj hendikep.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Sportfanatik
Kontakt:

Post Postao/la Sportfanatik » 25 maj 2013, 00:00

U Monte Carlu su u četvrtak održani slobodni treninzi za Veliku nagradu Monaka, a najviše razloga za zadovoljstvo imali su u momčadi Mercedesa. Njihov vozač Nico Rosberg bio je najbrži na oba treninga, no smatra kako to nije garancija da će biti najbrži i na kvalifikacijama. Mnogo više briga imali su u Red Bullu. Sebastian Vettel mučio se s kvarom na bolidu, ali i njegovom brzinom.
Vozači Mercedesa u četvrtak su dominirali slobodnim treninzima na Velikoj nagradi Monaka. Nico Rosberg bio je najbrži na oba treninga, dok je Lewis Hamilton na prvom treningu bio peti, a na drugom drugi.
Nijemac ipak nije siguran da će Mercedesova brzina biti dovoljna za osvajanje nove prve startne pozicije na subotnjim kvalifikacijama: "Tko zna što rade druge momčadi i jesu li na slobodnim treninzima kalkulirale. Moramo pričekati subotu, prva startna pozicija nam nije zagarantirana."
Mercedesov bolid bio je na prvoj startnoj poziciji na prethodne tri utrke, ali momčadi to nije donijelo osobitu korist. Koliko je brzina u jednom krugu velika prednost Srebrnih strijela, toliko u utrci nisu konkurentni u odnosu na Red Bull, Ferrari i Lotus. Velika nagrada Španjolske bila je osobito "bolna" za Mercedes. Rosberg i Hamilton u utrku su krenuli iz prvog startnog reda, a u cilj su ušli kao šesti i 12.
"Situacija je nešto bolja, ali još uvijek imamo nekih problema. Imao sam dobar osjećaj u bolidu u četvrtak. U kvalifikacijama bismo svakako trebali biti pri vrhu, a onda ćemo vidjeti u utrci. Postoji dosta upitnika", rekao je Rosberg.
Obrnuta situacija je u Red Bullu. Njihov bolid nema problema s brzinom u utrkama, ali se muči s Pirellijevim gumama i brzinom u kvalifikacijama. Da je brzina u jednom krugu problem za Red Bull potvrdio je Mark Webber.
"Nismo kalkulirali s vremenima. Da smo mogli, sigurno bismo bili brži od Mercedesa. Prošle sezone je bilo slično sve do trećeg dijela kvalifikacija pa se nadam da ćemo i ove sezone do tada pronaći pravu kombinaciju", rekao je Australac koji je na slobodnim treninzima osvojio sedmo i peto mjesto.
Njegov momčadski kolega i aktualni svjetski prvak Sebastian Vettel bio je tek deseti na prvom i deveti na drugom treningu. U poslijepodnevnim satima zadesili su ga problemi s KERS-om.
"Zbog tih problema sam izgubio dosta vremena na stazi, ali takve se stvari na slobodnim treninzima znaju dogoditi", izjavio je Vettel pa prokomentirao brzinu svog bolida: "Voljeli bismo biti malo brži s praznim spremnikom goriva, trebamo pokušati spustiti naša vremena po krugu. Vožnja s mekšim gumama bila je vrlo loša i moramo otkriti zašto."
Super Bowl champions: 2001, 2003, 2004 Let's go Pats
IN MOYES WE TRUST
RAFA NADAL
LeBRON JAMES
KIMI RAIKKONEN

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 25 maj 2013, 01:12

Kako Mercedes izgleda dobro na stazi,ali Hamilton jos uvijek muku muci s bolidom kao da se jos uvijek nije navikao :D
Danas odvezao najvise krugova,51.

Glupo je sto ce se gume mijenjati u jeku sezone,ali je i glupo sto utrka TOLIKO zavisi od guma.Ne govorim toliko zbog RBa,koliko zbog Mercedesa.Razvili su toliko dobar bolid,a opet im ovisi toliko o gumama.Najvise mi zao sto nema Schumija jos jednu sezonu da ga vidimo u ovakvom bolidu :D
#miasanmia

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 25 maj 2013, 11:01

Kladionice najvise sansi za pobjedu daju alonsu,hamilotnu i rosbergu. Kvote su gotovo izjednacene izmedju njih trojice. Rosberg je favorit kvalifikacija.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

neo
Kontakt:

Post Postao/la neo » 25 maj 2013, 13:28

slika
"It's one of premier league's oldest lessons .
NEVER WRITE MANCHESTER UNITED OFF"

NYKnicks Fan
Kontakt:

Post Postao/la NYKnicks Fan » 25 maj 2013, 13:33

Kisa pocela da pada. Jos 25 min do kvalifikacija.

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 25 maj 2013, 13:33

NYKnicks Fan je napisao/la:Kisa pocela da pada. Jos 25 min do kvalifikacija.
Zanimljivo :D

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 25 maj 2013, 14:01

Biti ce veselo,veselo,veseloooooooooooo

slika
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 25 maj 2013, 15:01

Bjez'te,eto Mercedesa :mrgreen:
#miasanmia

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 25 maj 2013, 15:01

Pu
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★

Juventus (32) ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Sebastian Vettel (4) ¤ ¤ ¤ ¤
Jose Mourinho (7+4+1+2) + * # + ★ + + * + + * ★ * +

NYKnicks Fan
Kontakt:

Post Postao/la NYKnicks Fan » 25 maj 2013, 15:02

Rosberg, Hamilton, Vettel, Webber, Kimi, Alonso.

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 25 maj 2013, 15:28

Mercedesi ovo moraju uzeti, jedan od dvojca. Lewis ce poharat :mrgreen:
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

pinki
Kontakt:

Post Postao/la pinki » 25 maj 2013, 15:47

moja prognoza prve trojice a kraju Lewis, Vettel, Alonso s tim da na ovoj stazi uvijek veliku ulogu igra safety car koji uvijek odluci

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 25 maj 2013, 16:16

slika

to je taj Monte Carlo :mrgreen:

(Massa u kadru)
#miasanmia

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 25 maj 2013, 18:45

7 Sergio, 9 Button. Dobro je, posebno me radujem "samo" 1.3 sekunde zaostatka.

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.