New York City Football Club
http://www.mlssoccer.com/news/article/2 ... y-football

Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo
MLS: Predstavljen Njujork Siti
Izvor. B92
Dvadeseti član MLS lige zvaće se Njujork Siti, a formiraće ga zajedno predstavnici Mančester Sitija i Njujork Jenkiza. Komesar MLS Don Garber najavio je da će se novi klub uključiti u takmičenje 2015. godine.
Dogovor dva kluba vredan je oko 100 miliona dolara, a u sklopu njega planira se izgradnja stadiona u Njujorku.
“Ponosni smo što su se našoj ligi pridružile dve ozbiljne sportske organizacije iz samog svetskog vrha. Za ligu ovo je ogroman iskorak, Njujork je grad od 19 miliona stanovnika, i napraviti rivalstvo Red Bulsa i Sitija biće pravi užitak”, rekao je Garber.
Jedini gradski derbi u MLS u ovom trenutku igra se u Los Anđelesu, gde su rivali Galaksi i Čivas USA, klub povezan sa istoimenim najtrofejnijim klubom Meksika.
Izvršni direktror Mančester Sitija Feran Sorijano biće u narednim nedeljama zadužen za popunjavanje ključnih mesta u upravi kluba.
“Oduševljeni smo zbog toga što možemo da doprinesemo razvoju fudbala u Njujorku. Jenkiz su nam bili savršen partner u ovom poslu, zajedno imamo sve uslove da stvorimo velikana, koji će ime Njujork siti nositi sa ponosom”, kaže Sorijano.
Dodatni zabavni detalj vezan je za lokaciju stadiona ekipe koja će se skraćeno zvati NYCFC. Sitijev stadion biće smešten u samom gradu (Njujorčani gradom zovu samo područje jednog od pet gradskih okruga – Menheten, Bronks, Kvins, Bruklin, Steten Ajlend), a ne i pregrađa, koja se šire i u susedne savezne države.
Postojeći njujorški klub Red Buls ima stadion sa druge strane reke Hadson, na teritoriji Nju Džersija, što podseća na situaciju iz Mančestera, gde je Sitijev stadion u opštini Mančester, a Junajtedovoj u opštini Traford.
Novi klub imaće svoj stadion, ali će u prvoj sezoni biti podstanar. U toku su pregovori MLS, gradskih vlasti i privatnih preduzetnika oko izgradnje u Kvinsu, na lokaciji Flašing Medouz Korona Park, veoma blizu teniskih terena na kojima se igra US Open. Nova uprava nastavižće razgovore, ali je otvorena i za druge opcije.
“Njujork Siti će, u velikoj tradiciji njujorških klubova, imati stalni dom u samom gradu. Stadion mora da bude uspešan sa sportskog, komercijalnog i društvenog aspekta”, kaže Sorijano. “Međutim, gde god da gradimo stadion, prvo moramo da čujemo šta su opcije. Tako smo radili i u Mančesteru, i svakako ćemo se tako postaviti i u Njujorku. Jedino tako bi Siti zaista predstavljao grad čije ime nosi”.
Posle uspešnih prvih godina i velike krize na ulasku u XXI vek, MLS je ušao u razdoblje blagostanja, zahvaljujući kojem se liga iz sezone u sezonu širi. Prošle sezone u takmičenje ušao Montreal, a u tri godine pre toga Sijetl, Filadelfija, Portland (na slici) i Vankuver.
Meni nije jasno zasto ako ce Yankeesi bit vlasnici ne bi povezali franšize naprimjer FC NY Yankees, samim tim bi dobili ogroman broj fanova odmah danasbadblueboylivno je napisao/la:Ne sviđa mi se novi klub u New Yorku, ali dobro, valjda znaju što rade.
Najsmiješnija stvar mi je da protivnici franšize na Floridi kao papagajevi ponavljaju da bi klub u tom dijelu propao kao Tampa i Miami prije više od 10 godina, u nekom sasvim drugom vremenu.
Pa znam ako je ista preopznatljivo to su Yankeesi, zamisli koliko bi tek tad fanova privukli, nekih 30-ak posto stanovnika NY Cityabadblueboylivno je napisao/la:Ne ide to baš tako, cilj je stvoriti lako prepoznatljiv proizvod, a što god napravili pod tim imenom, uvijek bi prvo što padne na pamet bio bejzbol.
Ovo je konačno ime, a bit će zanimljivo vidjeti rješenje oko stadiona - možda zaigraju i na stadionu Yankeesa, bar dok ne naprave novi stadion.
BTW, Man City im dominira na websiteu.
MLS i Don Garber su na pocetku sezone izjavili da im je cilj u narednih 10 godina da postanu jedna od 5 najboljih liga na svijetu. Ja sam bio malo skeptican i mislio ako budu najbolji u CONCACAF da je to dovoljno. Nakon ovog danas i ulazenja Yankees-a u cijelu pricu i biznis mislim da je sasvim realno sada ocekivati da se originalni plan i ostvari!grooveArmada je napisao/la:neko je na ovoj temi napisao da mls ima priliku da postane najjaca liga na svijetu - istina!
Vlasnik San Antonio Skorpija treba finansijskog partnera sa malo dubljim dzepovima kako bi se pridruzili MLS-u. Isto sada radi i brazilac koji zeli tim u Orlandu, trazi partnera koji bi ulozio u gradnju novog stadiona je im drzava Florida nije izglasala finansijsku pomoc i povlastice.badblueboylivno je napisao/la:Teško SA, previše bi bilo tri teksaška kluba u eliti. A ima 50 država.
Neka njih u NASL, neka ta liga ojača.
Ja tipujem na Minneapolis koji ce uskoro graditi novi super-moderan NFL stadion i vlasnik zeli i "soccer"tim da mu placa rentu dok Vikinzi neigraju.Heller je napisao/la:Nego mislim da ce negdje na sjeveru osnovat jednu fransizu jer u nekih 7-8 drzava na tom podrucju ne postoji profesionalni tim.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.