Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

Monolog
Moderator
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la Monolog » 26 maj 2013, 17:08

Ima l' igdje snimak posljednjeg kruga iz Kimmijeve perspektive? :mrgreen: Da nije bilo kakvog kontakta između Hulkenberga i Bottasa? :?

Što se tiče Alonsa, ubijeđen sam da je bio neki kvar na bolidu. Pa na kraju je branio i 7. poziciju, jbt.

Rosbergu svaka čast na pobjedi. Zaslužio je više nego iko. Izlasci SC-a + crvene zastave + činjenica da nema Hamiltona da mu čuva leđa, a opet je suvereno odvezao. Nema šta, kapa do poda.

Usput, ovaj Rosberg podsjeća na Juppa Heynckesa. Barem njegovo lijevo uho. :mrgreen:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Sportfanatik
Kontakt:

Post Postao/la Sportfanatik » 26 maj 2013, 17:12

Kimi je prije zadnjeg kruga bio 11, samo nije bio praćen od strane komentatora. Svježe gume je imao i lagano je prešao svu trojicu. Da su još 2 kruga bila došao bi i do Alonsa
Super Bowl champions: 2001, 2003, 2004 Let's go Pats
IN MOYES WE TRUST
RAFA NADAL
LeBRON JAMES
KIMI RAIKKONEN

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 26 maj 2013, 17:21

emir18 je napisao/la: Drug ova staza neodgovara Ferrariju,omi imaju brz bolid a ovde to nemoze doci do izrazaja,iskreno ja nisam ni ocekivao bolje mislio sam da ce uzet to 5-6 mjesto ali tako je kako je set up nije bio dobar za ovu utrku i Mone Carlo treba sto prije zaboraviti.
Monaco ne odgovara Ferrariju, ali ovu trku je Alonso zeznuo sa 3 istovetne greske. ;)

Isfurana i markentiski naduvana staza, bez mesta za preticanje. Da ne bi onih lomova, jedino bi Alonso izgubio pozicije nakon gresaka. :lol:

Inace, sada tek ide pravo trkanje.

97mo izdanje najprestiznije svetske trke - 500 milja Indianapolisa. 8-)

http://www.firstrow1.eu/watch/188657/1/ ... -race.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 26 maj 2013, 20:42

Bravo za Mercedes 8-)

Rosberg ja bi rekao ocekivano. Hamiltona syebao safety car :x .

Alosno ocajan danas, Sutil je odvozio jako dobro. Ali kakav je ono potez Bianchia cini mi se :lol:
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

tillman
Kontakt:

Post Postao/la tillman » 26 maj 2013, 21:00

@ magica, Tony Kanaan uze svoj prvi naslov 8-)

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 26 maj 2013, 21:05

Kakve to ima veze sa F1, otvorite temu za indije i nascare pa tamo diskutujte ...
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★

Juventus (32) ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Sebastian Vettel (4) ¤ ¤ ¤ ¤
Jose Mourinho (7+4+1+2) + * # + ★ + + * + + * ★ * +

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 26 maj 2013, 22:16

Rosberg danas zasluzeno stigao do svoje druge pobjede u karijeri...Vettel je danas izvukao makismum i ovo je vise nego sto sam ocekivao s obzriom na rezultate koje je imao u Cetvrtak.

Sada nas ocekuje VN Kanade i nove gume i bice interesantno vidjeti kako ce to sve izgledati na stazi...
"My Favorite Ring is Always the Next One"

Admir_Sa
Kontakt:

Post Postao/la Admir_Sa » 26 maj 2013, 23:04

pogleda i ja nakon ihihi citavu trku i da ovde priupitam šta im je de er es, tako nekako :roll:
nema potpisa

Sportfanatik
Kontakt:

Post Postao/la Sportfanatik » 26 maj 2013, 23:07

KIMI RAIKKONEN kontrolirao je svoju utrku u Monaku te držao peto mjesto dok mu agresivni Sergio Perez nije upropastio utrku.

Naime, Perez je agresivno svih napadao pri izalsku iz tunela te je pokušao prestići Raikkonena na istom mjestu. Finac je već skretao u lijevi zavoj, Perez je kasno kočio te je došlo do dodira. Budući da se Raikkonenu probušila guma, morao je u boks po novi set guma te se ipak uspio probiti u zadnjih nekoliko krugova s četrnaestog na deseto mjesto te tako nastaviti niz osvajanja bodova.

"Nisam mogao ništa napraviti, zabio se u moj bolid“, rekao je frustrirani Raikkonen.

"On očekuje da može doći dovoljno brzo u šikanu, zablokirati kočnice i da će ga svi uvijek izbjegavati. Razumijem ako je netko agresivan, ali ne razumijem kad je netko glup. Nije imao nimalo šansi za prolazak i nevjerojatno je glupo jer to uvijek radi."

Prije ovog incidenta na sličan način ga je pokušao prestići, te Raikkonen nije skrivao frustracije preko tim radija:

"Taj idiot pokušava uništiti moju utrku“, rekao je svom inženjeru.

Kimi je osvojio na kraju jedan bod i još uvijek je drugi u poretku vozača. Dodajmo da je Raikkonen morao posjetiti suce te se još ne zna hoće li biti kažnjen jer je vozio brže za vrijeme sigurnosnog automobila.

Osim što se našao na udaru kritika F1 navijača diljem svijeta nakon današnjeg incidenta u Monaku, ništa bolje o Sergiu Perezu nisu rekli Fernando Alonso i Eric Boullier.

Alonso: Jedino je McLaren zadovoljan s Perezom

Podsjetimo, Perez je na utrci sudjelovao u incidentima s Buttonom, Alonsom i Raikkonenom. Button nije bio zadovoljan Perezovim načinom utrkivanja, a ništa bolje mišljenje nemaju ni Alonso, ni Raikkonen.

Perez je na istom mjestu pri izlasku iz tunela zaobilazio vozače te je Fernando Alonso morao presjeći šikanu kako bi izbjegao sudar. Nedugo nakon toga, Alonso je morao predati svoju poziciju Perezu.

"Ne želim se previše osvrtati na ovaj incident. Najvažnije je da je Felipe dobro i da je Rosberg pobijedio u današnjoj utrci“, rekao je Alonso.

"A što se tiče Pereza, on je svoj bolid parkirao u Rascasseu, to je sve što mogu reći. Imao je sreće ove godine u tri incidenta. U Bahreinu se skoro dodirnuo s Buttonom, a ja sam morao izaći sa staze da izbjegnem sudar. Danas sam uspio izbjeći dodir, ali Kimi nije imao sreće. Vjerojatno je jedino McLaren sretan s Perezom.“

Kimi je uspio završiti utrku na desetom mjestu te osvojiti jedan bod, međutim, Eric Boullier nije nimalo zadovoljan vožnjom Pereza.

"Pokušao ga je jednom prestići i nije uspio. Ako pogledate video, vidjet ćete da je kočio vrlo kasno. Ovo je bilo previše. Skoro se razbio u Bahreinu s timskim kolegom, a i ovdje je opet bilo akcije. Izgleda kao da pokušava biti preagresivan i pokušava nešto što je neizvedivo“, rekao je Boullier.
Super Bowl champions: 2001, 2003, 2004 Let's go Pats
IN MOYES WE TRUST
RAFA NADAL
LeBRON JAMES
KIMI RAIKKONEN

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 27 maj 2013, 13:49

@tillman

Konacno, iz 11og pokusaja, cini mi se. ;)

@Genghis

Ima veze sa F1, jer bivsi vozaci iz F1 voze u ovom takmicenju (Bourdais i Sato), a i komparacija sa F1 je neizbezna - jer su u oba takmicenja vozene najcuvenije trke. 8-)

Naravno da nisam toliki fanatik, da bi zbog 1 ili 2 posta godisnje otvarao novu temu. :roll:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 27 maj 2013, 18:13

Alonso cry baby kao i uvijek.

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 27 maj 2013, 19:39

Admir_Sa je napisao/la:pogleda i ja nakon ihihi citavu trku i da ovde priupitam šta im je de er es, tako nekako :roll:
DRS - Drag reduction system. To je poseban sistem, relativno nov u svijetu F1. Krilce koje se nalazi nalazi na kraju bolida je kontrolisano tim sistemom - dakle može biti zatvoreno i otvoreno.
Kada je sistem u snazi, krilo se otvara, tj diže kako bi se smanjio otpor vazduha, te samim time povećala brzina (ili da budem preciznije smanjio ukupni otpor, a tako omogućila da sa jednakom količinom uložene snage postigne veća brzina). Otprilike oko 10ak km/h su brzine veće kada se u identičnim uslovima koristi DRS, za radzliku od situacija kada je isti isključen. Međutim, vozilo gubi dosta na stabilnosti kada je krilce podignuto, tako da se sistem koristi isključivo na pravcima. Svaka utrka ima jednu ili dvije DRS zone u kojima je dozvoljeno korištenje ovog sistema, a isti se smije koristiti samo ukoliko je razlika između vozača unutar jedne sekunde - samo onaj koji je pozadi smije ga koristiti. Da bi znao da li smiješ koristiti DRS u tom trenutku ili ne, postoje prolazne tačke (detection zone), koje se nalaze nešto ranije od DRS zone, te ako kroz tu zonu prođeš sa razlikom manjom od jedne sekunde smiješ koristiti isti. Prošle godine se u kvalifikacijama smio koristiti DRS na čitavoj stazi, a ove sezone samo u DRS zonama. Eto to je nešto ukratko, ima tu još dosta priče pogotovo sa aspekta aerodinamike, a isto tako i sa aspekta propisa, da li je isti potreban f1 ili ne, itd.

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 27 maj 2013, 23:57

Da i ja priupitam posto kao i Admir nisam gledao dugo.

1.Moze li se tociti gorivo naknadno izmedju kvalifikacija i trke?
2.Sta se desilo sa Michelinom?
3.Mogu li se gume mijenjati izmedju kvalifikacija i utrke?
4.Da li sve ekipe imaju DRS i kers?

Unaprijed hvala.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 28 maj 2013, 02:27

samo_lijevo je napisao/la:Da i ja priupitam posto kao i Admir nisam gledao dugo.

1.Moze li se tociti gorivo naknadno izmedju kvalifikacija i trke?
2.Sta se desilo sa Michelinom?
3.Mogu li se gume mijenjati izmedju kvalifikacija i utrke?
4.Da li sve ekipe imaju DRS i kers?

Unaprijed hvala.
1. Mogu...
2. Istupili iz F1 nakon sto je FIA 2006-te donijela odluku da ubuduce timove opskrbljava samo jedan proizvodjac pneumatika
3. Vozac mora startovati utrku sa onim gumama sa kojim je ostvario najbrze vrijeme. Ovo pravilo ne vazi ukoliko pada kisa prilikom pocetka utrke.
4. Za KERS sam siguran da ga koriste svi timovi dok za DRS nisam, ali ipak mislim da isti takodjer koriste svi timovi.
"My Favorite Ring is Always the Next One"

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 28 maj 2013, 12:32

Sve ovo što je naveo amerosm je tačno, uz dodatak da i KERS i DRS koriste svi timovi, ali se sistemi razlikuju, pogotovo kod DRS-a gdje su pravila nešto slobodnija pa su moguće i nešto veće korekcije (na bolidu, ne direktno na sistemu, tu su pravila striktna po pitanju koristenja DRS-a u DRS zonama i KERS-a 6.67 sekundi po krugu)

jose
Kontakt:

Post Postao/la jose » 28 maj 2013, 12:43

Takođe bi se mogao upotpuniti odgovor na pitanje br. 3: Gume ne mogu mijenjati samo 10-torica najbržih u kvalifikacijama, koji se plasiraju u zadnji kvalifikacijski krug - Q3. Ostali, koji su ranije ispali u kvalifikacijama, to mogu uraditi. Gume između kvalifikacija i trke mogu mijenjati i oni vozači koji se odluče da ne odvezu nijedan krug u Q3.
Velež, Chelsea FC, LA Lakers, Scuderia Ferrari

Klare

Post Postao/la Klare » 28 maj 2013, 22:23

Neutral je napisao/la:Alonso cry baby kao i uvijek.
Misliš vezano za pereza? :?

Da ima pravde tog crva bi trebali kazniti sa par utrka,
jer već konstantno izaziva nerede, pokušava nemoguće.

U Monaku je 5 puta pokušao te direktno ometao ostale, tako što su morali sijeći šikane na izlazu iz tunela,
a budali ni to nije dovoljno, nego hoće kroz Kimija, te tako Fincu oduzima 10 bodova. :roll:

Koji kreten, to nema granice.

Pitanje za gume :arrow:
Koliko setova dobiju pred kvalifikacije,
i da li se te iste moraju koristiti i u utrci,
ili za trku dobivaju potpuno nove sa neograničenim brojem? :?

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 28 maj 2013, 22:33

Klare je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Alonso cry baby kao i uvijek.
Misliš vezano za pereza? :?

Da ima pravde tog crva bi trebali kazniti sa par utrka,
jer već konstantno izaziva nerede, pokušava nemoguće.

U Monaku je 5 puta pokušao te direktno ometao ostale, tako što su morali sijeći šikane na izlazu iz tunela,
a budali ni to nije dovoljno, nego hoće kroz Kimija, te tako Fincu oduzima 10 bodova. :roll:

Koji kreten, to nema granice.

Pitanje za gume :arrow:
Koliko setova dobiju pred kvalifikacije,
i da li se te iste moraju koristiti i u utrci,
ili za trku dobivaju potpuno nove sa neograničenim brojem? :?
Ovako, svaki vozač u petak (na prvom slobodnom treningu) ima 6 prime i 5 option setova na raspolaganju. Nakon što se završi, predaje se jedan set prime guma, znači u drugi slobodni trening ulaze u formatu 5+5. Nakon drugog slobodnog predaju po jedan set, znači u practice 3 ulaze u formatu 4+4. Nakon toga vraćaju još po jedan set i ostaju u formatu 3+3 za kvalifikacije, te se oni prenose i na utrku.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 29 maj 2013, 01:24

@Klare

Kao da Sato nije pokušavao nemoguće.

Kad se sjetim Minardija mislim i Bertranda kako je u Monacu 20-tak krugova zadržavao na sve načine Miku mislim. Monaco je specifično, skoro pa sve je dozvoljeno.

Klare

Post Postao/la Klare » 29 maj 2013, 01:40

Neutral je napisao/la:Kao da Sato nije pokušavao nemoguće.
Da, inače taj vozač je bio za primjer. :mrgreen:
Neutral je napisao/la:Kad se sjetim Minardija mislim i Bertranda kako je u Monacu 20-tak krugova zadržavao na sve načine Miku mislim. Monaco je specifično, skoro pa sve je dozvoljeno.
Riječ je o Bernoldiju i Arrowsu, onaj narandžasti bolid, ako si na tu utrku mislio.
I ništa loše nije radio, branio svoju poziciju, Mika nije imao snage da prođe,
Bernoldi nije učestvovao u incidentu,
a Perez ih je samo u zadnjoj trci imao najmanje 5. :roll:

Pričamo o nekim banalnim stvarima, a ti što gledaš meklarenovim očima tvoja stvar...

@Genghis druže, hvala, sve je jasno, ako mene pitaš
sistem je odličan. ;)

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.