e ovako , juce kad sam htio da pisem, tema je bila zatvorena pa sam napravio samo kratki rezime na temi fk. sarajevo.
e posto je sad ovdje otvorena nasa tema, da se malo osvrnem na sve, malo poduze.
prije svega, zamolio bi navijace borca da ne nasjedaju na provokacije upucene od pojedinih navijaca fk sarajevo.
Bem li ga, dobili su u banjaluci, dobili su zasluzeno, i sad imaju pravo da slave, da govore kako su najbolji , kako je titula njihova, da malo nas malo peckaju i omalovazavaju, sad je njihovih pet minuta, i sa puni pravom nek se vesele.
Ima ona stara izeka :
U DOBRU SE NE PONESI, U ZLU SE NE PONIZI!
molim sve navijace borca da se u skladu s tim ponasaju.
Treba sportski primiti poraz, on je sastavni dio fudbala i svakog sporta, neko je na kraju krajeva juce morao da izgubi, juce smo to bili mi, sutra vidjecemo.
Kada je sama utakmica u pitanju :
Sarajevo definitivno nije bilo bolja ekipa na terenu, naprotiv, rekao bih da je i pored svega borac bio bolji, medjutim, sarajevo je po meni zaista djelovalo nekako sigurnije na terenu, vjerovatno zato sto su igrali bez imperativa pobjedei jer im je i nerjeseno bilo dobro, manje su toga imali za izgubiti, i to se nekako osjetilo u igri.
Moram da priznam da sarajevo djeluje jako i uigrano, igrali su igru kratkih pasova, veoma brza igra, i moram da priznam da su nadtrcali ove nase, tako da bih rekao da sarajevo igra moderan fudbal.
Kad je borc u pitanju. Citava ekipa je djelovalča nesigurno i zbunjeno. Rekao bih da je Vranješ odigrao neiuobičajeno loše, i zato je borac odigrao loše.
Čini mi se da se igrači nisu znali ponijeti prema imeprativu pobjede koji su imali juče.
Ne bih pravio generalno lošu ocjenu, ali definitvno u borcu se mnogo toga mora popraviti na pauzi.
Prije svega, biće katastrofa ako ode vranješ a ne zamijeni ga neki jednako kvalitetan igrač, jer je bvranješ u principu taj koji igri borca daje dinamičnost i brzinu ( što juče nije radio ).
Bilbija se trudio, ali definitnvo se slabo kreće, i preslab je u duelu, on jednostavno mora da poradi na snazi.
Srednji red u cjelosti juče je bio katastrofalan, i tu je sarajevo odnijelo prevagu, jer je borac zbog dominacije sarajeva na sredini, morao da preskače sredinu i svi su ti napadi i prilike bili nako nazor, ne baš proizašle iz nekih osmišlnjjen ih akcija.
Kajkut, je katastrofa , iako se trudio on jednostavno bolje ne može, fudbalska tehnika mu je prilično loša, i zaista ima problem sa kontrolisanjem lopte u trku i promjeni smjera, a da ne govorim o tom da je promasio 2 do 3 ciste gol prilike kad je go bio prazan i to sa pet metara.
Tranzicija u principu i nije tako loša, lopta se može brzo prenijeti na protivničku polovinu sve dok se ne dodje do nekih 2 do 30 metara od protivniočkog gola, kad nastaje opšta pometnja i stiče se utisak, da se ne zna ko šta treba da radi u tim situacijama.
Izostali su napadi po bokovima, nije bilo kvalitetnih lopti u 16, i jednostavno borac kako je juce igrao treba da mu bude pouk za ubuduce kako ne treba.
Odbrana, coric je bio prilicno los, a stupar katastrofa.
Stupar ne moze da igra u borcu i tacka.
O golmanu nemam rijeci, covjek mi je i prije djelovao nesiguiran, ali juce je pokazao da je u stvari amater koji ne ulijeva sigurnost na golu borca, mada je imao par dobrih odbrana, al sve to djeluje nako ne bas uvjerljivo.
Baja, je katstrofalno vodio ekipu juce, nije pravio ni pravovremene i ni dobre izmjene, cak bih rekao da su uizmjene bile prilicno apsurdne i neshvatljive.
No sve u svemu, treba priznati, nije sve juce bilo samo u losoj igri borca, nego i u dobroj taktici sarajeva koju je postavbio janjos, ljudi su konstatno drzali raspored igrali diciplinovano, pravili pritisak na zadnju liniju, i sjekli napade borca u samim zacecima, tako da se borac i nije bas mogao razmahati i naigrati, sto ce reci ekipa igra dobro koliko joj protivnik dopusti da igra dobro.
No bez obzira na jucerasnji poraz, koji i mene jako boli, treba reci i to da NIJE SRAMOTA IZGUBITI OD SARAJEVA, kao sto ni sarajevo NE TREBA BITI SRAMOTA KAD SUTRA IZGUBI OD BORCA, bilo kod kuce bilo na strani.
To su ekipe koje i treba da se bore za sami vrh i koje i treba da piobjedjuju jedna drugu i u sarajevu i u banjaluci, jer to donosi kvalitet fudbalu kod svih.
Kad je atmosfera na stadionu u pitanju, bila je prilicno dobra, i to je ono sto me raduje, punstadion po meni jedno 12000 ljudi.
Navijacke parole, bem li ga one su odraz dzave u koj zivimo, i ne bi se na njih previse obazirao.
Bitno je da nije bilo problema,, policija je vrhunski obaila svoj posao, i moram reci da je utakmica kad je organizacija u pitanju bila na najvisem mogucem nivou.
i da dodam, koliko ghod mi tesko bilo sto je borac juce uizgubio, u neku ruku mi je drago, trebalo je malo osvjestenja za borac, osvjestenja koje ukazuje na potrebu osvjezenja ekipe, ovo jednostavno nije dosta, treba dovesti, klasicnog spica, ojacati sredinu i zamjeniti stupara i golmana.
eto otprilke to bi bilo to.
Jos jednom cestitke sarajevu na zasluzenoj pobjedi, a mi pamet u glavu, daleko je ovo od propale sezone, bem mu mater, pa samo 1 bod zaostajemo za prvim, drugi smo na tabeli, u polufinalu kupa, ne treba sad zbog ovbog poraza zanemariti sve pozitivno sto se desilo u borcu u zadnje vrijeme.
ja sam siguran da je tutla ipak nasa, a bogami i kup