calcio je napisao/la:
Djelim tvoju zabrinutost zbog lose higijene i nedostatka kulture u necivilizovanoj zapadnoj Evropi. Nadam se da ce jednog dana Bosna i Hercegovina primiti Evropsku uniju pod svoje okrilje. Ali na zalost, oni jos uvijek ne ispunjavaju osnovne uslove. Nezaposlenost im je premala, BDP previsok, skole im nisu podjeljene na etnickim osnovama, rijeke i jezera im nisu zagadjene, itd. To su stvari preko kojih jednostavno ne mozemo preci, kada ih srede neka se jave pa cemo uzeti pod razmatranje.
Lijepo napisano, jos bi dodao da nam fale ekonomisti tipa Blanchard, ranije John Locke, Baptiste Say, Maynard Keynes, David Ricardo, Hayek, Mises, Böhm-Bawerk, sve su to ljudi koji Bosni fale jos od 19 stoljeca prema danasnjici. A opcenito nam fali kvalitetan kadar, vizionari, akademicari, kriticari, protestanti itd. itd. Ljudi koji znanjem stvaraju drustvo i politicko liderstvo. Bosni i Hercegovini je to uvijek falilo i fali dan danas.
Mi nismo u stanju napraviti budget na drzavnom nivou kao ni na entitetskom, a daleko od toga da su za to krivi iskljucivo Srbi i Hrvati. Dok u Evropi stranke se djele po socializmu i kapitalizmu, nase se djele iskljucivo po nacionalizmu, kranjne stetno za jednu drzavu i njeno drustvo.
Mi ustvari nemamo drustvo, nemamo zajednicu u drzavi, nemamo politicko rukovodstvo, nemamo subvencije na sport, firme, individue, neprihvatamo nista osim naseg, sve ostalo je lose, imamo najveci stepen nezaposlenosti u Evropi, BDP u rangu Somalie i Mozambika, politicare koji ne vode brigu o drustvu, narod blesav, naivan i neskolovan i naciolisticki natrojen tako da je jedina svijetla tacka u 21. vijeku nas Edin Dzeko.
Nekada mi se cini kao da se Bosna nalazi od kraja 19 stoljeca do danas u nekom zimskom snu i nikada da dode sebi. Sutimo, gledamo, nista ne radimo da nam sutra bude bolje, promjene ocekujemo da drugi odrade za nas, a tako drustvo mora biti porazeno, nazalost. Zato se i hvatamo za fudbal i Dzeku, jer je on jedina svjetla tacka u svoj ovoj mizeri u kojoj se nalazimo.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.