Valencia je napisao/la:Formance
Nisam gledao nijedan duel, ne znam sta se desava.
Nadal je uvijek imao problema na travi sa 'sljivotresima' kojim je snaga udarca glavna karakteristika. Dakle, raspale i mole boga da bude sto blize liniji. Nadal se u vremenima dominacije u Vimbldonu mucio sa 'antitalnetima razornog servisa' kao sto je Kendrik. Vimbldon je uvijek pruzao sansu takvim igracima. Nadal se mucio sa Haseom i mnogim drugim, izgubio od Rosola itd.. Takve stvari se nisu desavale na sljaci i tvrdoj, sto jasno govori da je trava uvijek bila bitno drugacija (brza).
Celni ljudi tenisa rade dobar posao. Cilj je talentnovane igrace pribliziti svim podlogama i umanjiti sanse sljivotresima kojim samo servis dobro funkcionise. Vimbldon vise ne pogoduje iskljucivo izrazito visokim igracima, mada su i dalje u velikoj prednosti u odnosu na Ferera koji je tehnicki nenadjebiv igrac.
Nego sta velis, ko bi mogao uzeti?
Moze li Delpo

?
Pazi Valencia, trava jeste drukčija od ostalih podloga, ali ne bitno, jer igrači veoma malo moraju prilagođavati, odnosno mijenjati igru. Nadal nije ravnao udarce kada je osvajao WB, Đoković ga je isto uzeo na igru kojom je dominirao tokom cijele sezone na ostalim podlogama i turnirima. Razlika je u tome što na travi i drugi igrači mogu izraziti svoje znanje, jer im niži odskok i činjenica da je trava sklona problemima sa proklizavanjem to omogučava. Ako imaš istočni hvat gripa, logično je da ti nizak odskok omogučava lakše generisanje snage, određivanje inteziteta i promjenu direkcije udarca. Trava je prava u prvoj sedmici, dok je čitava i nepohabana. Nadal je u prvim kolima uvijek imao problema, jer mu spin nije mogao obavljati posao. Kada se podloga izliže i degradira, onda mu ti 'šljivotresi' kako ih nazivaš nisu stvarali problem, jer njegovo najjače oružje funkcionira.
Činjenica je da je trava ustvari usporena radi želje organizatora da do finala bude više trave nego zemlje. Deblji sloj usporava njenu degradaciju. Uporedi Halle i Queens. Halle je najsličnija staroj Wimbledonskoj travi, ali poslije samo nekoliko mečeva ona je već istrošena. U Queensu je dosta drugačije, a naročito na WB-u. Zamisli kako bi WB izgledao da ima podlogu kao Halle sa mečevima na 3 dobijena seta ?!

Pitanje je uopšte da li bi i koliko bilo trave u drugoj sedmici.

Mislim da čelni ljudi ne rade dobar posao, jer tepih ne postoji, a brzih HC-ova je malo. Međutim, organizatori WB-a su odradili dobru stvar ove godine, jer su ubrzali travu i smanjili težinu loptica. Razlozi zbog kojih je to urađeno leži u tome da takvi uslovi više odgovaraju Murrayu. Međutim, to meni nije bitno. Ono što jeste međutim je činjenica da je ovim potezom omogučeno više iznenađenja i olakšano i ostalim igračima da pokažu segmente u kojima su bolji od TOP favorita.
Servis je najteži i najvažniji udarac u tenisu i zahtjeva dosta, možda i najviše kvaliteta. Ne treba potcjenjivati igrače kojima je igra bazirana na istom, jer analogno tome možemo naći zamjerke i najboljim riternerima svijeta, jer im spore podloge omogučavaju lakšu koordinaciju ruku i oka i više vremena na pripremi za ritern.
Talenat nije samo dobro udarati FH i BH. U talenat spadaju i C&C i servis i S&V i ritern i adaptacija, prilagođavanje, improvizacija. Tačnije, sve to spada u jedan paket zvani 'kvalitet'. Razlika je u tome da su jedni tipovi igrači povlašteni u odnosu na druge, pa ovi rijetko imaju priliku pokazati kvalitet i moć svog gamestyla, jer im jednodimenzionalne podloge to onemogučavaju. Pariz 2010, OI 2012 i ovogodišnji WB pokazuju svu čar i bit ovog sporta, pokazuju da su iznenađenja moguća, da S&V nije izumro, da i ostali igrači čija igra nije zasnovana na fizikalijama imaju šta pokazati, samo su im potrebni malo drugačiji uslovi i onda je sve moguće.
Cilj mi je bio samo da se ukratko osvrnem na napisano, ali ispade ovo poveliko.

Navrati češće kad središ stan, pisaćemo analize mečeva, nećemo se osvrtati na diskusije koje smo bezbroj puta pretabirili.
Volio bih da Gulbis osvoji, mislim da bi mogao napraviti dosta problema Murrayu. Pretpostavljam da će i Haas dosta namučiti Novaka. Koliko god izgledalo da se Andyu očistio put, ispadanja Fedala mogu mu stvoriti veči pritisak, a ostalim igračima dati samopouzdanje i nadu da mogu pobijediti najbolje. Zato neću prejudicirati, ostaje nada da će titulu osvojiti neki ofanzivac sa prefinjenim volejima, kao Tommy ili Gulbis

. Delpo teško, nema igru za travu, ne odgovara mu ovako nizak odskok, iako mi ne bi teško palo kad bi me demantovao.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com