Reprezentacija BiH - historija, istorija, povijest

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_

Neutral
Kontakt:

Reprezentacija BiH - historija, istorija, povijest

Post Postao/la Neutral » 03 jul 2013, 10:35

Nisam naišao na sličnu temu, tako da se ovdje može pisati o svim utakmica koje je odigrala reprezentacija BiH, od prijateljskih do takmičarskih. Kako sam slobodan ima mjesec dana potruditi ću se da nađem sve i svašta iz arhiva kojeg imam :)

Krenimo redom:

Prva utakmica je bila famozna prijatelksa utakmica sa Fortunom iz Dizeldorfa (Dusseldorf) 1995 godine. Utakmica je završila rezultatom 2:2. Sav prihod je išao u humanitarne svrhe.

Albanija - Bosna i Hercegovina, prijateljska utakmica (30.11.1995), Tirana. Utakmica je sudio Hristo Danilovski iz Makedonije. Utakmica je završila rezultatom 2:0 za Albaniju. Strijelci za Albansku reprezentaciju su bili Šendro u 30 minuti, te Dobi u 50-toj minuti.

U sastavu Albanije su igrali sljedeći igrači :

Nalbani (od 46 minute Kaplani), Tole (od 46 minute Novi), Malko, Šendro (od 82 minute Gallo), Shulku (od 63 minute Dede), Alliu (od 46 minute Cipi), Haxhi (od 46 minute Dobi), Jupi (od 75 minute Ruhi), Kola (od 46 minute Miloti), Prenga, Zajmi. Selektor Albanije je bio Neptun Bajko.

Sastav Bosne i Hercegovine u tom susretu:

Pintul, Vedin Musić, Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Fazlagić (od 80 minute drugi Fazlagić), Džafić, Demirović, Musemić (od 46 minute Osmanović), Hrnjić, Almir Turković. Selektor Bosne i Hercegovine je bio Fuad Muzurović.

NAravno revijalne i prijateljske utakmice su služile da se fifi i uefi skrene pažnja na Bosnu i Hercegovinu. Naime Srbija, Hrvatska, Slovenija su već igrale kvalifikacije. Velikani kao Jusuf Pušina, Džemaludin Mušović, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Enver Marić, Sabahudin Vugdalić (sa obn-a mislim), Ivica Osim Faruk Hadžibegić itd su lobiralo kod Seppa Blattera.

Kasnije još više o utakmicama.

Ako već postoji ovakva ili slična tema, zamolio bi moderatora da prebaci ovaj moj post na tu temu, da tamo nastavim pisati.

Neutral
Kontakt:

Re: Reprezentacija BiH - historija, istorija, povijest

Post Postao/la Neutral » 03 jul 2013, 10:52

Prvi ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Tada je Francuska pobijedila Brazil u finalu sa 3:0.

U tim kvalifikacijama smo bili u grupi sa Danskom, Hrvatskom, Slovenijom te Grčkom. Kao domaći teren prijavljen je stadion u Bolonji zaslugom italijanske Federacije. Turska, Slovenija i Portugal su nam također nudili domaćinstvo u svojim gradovima.

Tadašnji trener je bio Fuad Muzurović. Takva su vremena da nije mogao pratiti sve igrače, te se oslanjao većinom na "strance".

Noć uoči zvaničnog sastanka svih delegacija, na kojem se trebao dogovoriti raspored kvalifikacijskih utakmicama, sastali su se bh. i hrvatski predstavnici. Iz usta Miroslava Blaževića su tekli med i mlijeko. Inače je poznat kao dobar glumac. Pristajao je na sve što su Pušina, Mioč te Muzurović predlagali.

Namjere našeg saveza je bila da se odigraju prve dvije - tri utakmice na strani, ne bi li Fifa dozvoila da domaće utakmice igramo u BiH. Na zvaničnom sastanku potpuno drugačija priča hrvatskh predstavnika. Pušina, Mioč i Muzurović su bili u šoku zbog nekorektnosti i podvale susjeda.

Grci, Danci, Slovenci su bez problema prihvatili raspored, samo je Hrvatska htjela igrati u gostima. Prvi meč smo igrali u Kalmati, zatim kao "domačini" dočekali Hrvatsku.

Prijateljska utakmica Bosna i Hercegovina - Albanija (24.4.1996), Zenica.
Utakmicu je sudio Karlo Poljak iz Hrvatske. Utakmica je završila rezultatom 0:0.

Sastav BiH:

Omerović, Mirza Varešanović (Vedin Musić), Senad Begić, Muhamed Konjić, Sead Katana, Mirsad Hibić(Sušić), Jozić, Demirović (Dadić), Meho Kodro (Stupac), Hrnjić (Nermin Šabić), Elvir Baljić (Bradarić). Selektor je bio Fuad Muzurović.

Sastav Albanije:

Nallbanu (Kapllani), Behari (Bogdani), Haxhi, Dede, Malko, Xhumba, Vata (Mema), Bozgo (Baholli), Bushi (Halili), Prenga (Peco), Kacaci (Kola). Selektor je bio Neptun Bajko.

bhsport
Kontakt:

Post Postao/la bhsport » 03 jul 2013, 11:15

Vidi ko je usao kao rezerva za Kodru, Halim Stupac nekadasnji bomarder bihackog Jedinstva.
Nisam siguran da je Susic usao za Hibica u ovoj tekmi.
Hiba je tad odigrao simbolicni minut jer je bio povrijedjen, samo da se ubroji kao BH reprezentativac jer je do tada igrao za mladu hrvatsku repku.
[quote="harishp"]Ovaj ako bude mjenjao Misimovica,onda smo fakat nayebali.
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]

Corinne Diacre - prof. fudbala
Megamiske - najvece zlo od 1921

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 03 jul 2013, 11:30

Ušao je Admir Sušić. Admir sada ima 46 godina i vjeruj mi da ne znam gdje je u to vrijeme igrao.

dexter___
Kontakt:

Post Postao/la dexter___ » 03 jul 2013, 11:33

To je Admir Susic ,a igrao je tada u Hrvatskoj.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 03 jul 2013, 11:40

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1998 godine (1.9.1996), Kalmata.

Grčka - Bosna i Hercegovina 3:0

Sudija je bio Gunter Benko iz Austrije. Strijelci za Grčku bili su: 1:0 Ouzounidis 41 minut, 2:0 Apostolakis 77 minut, 3:0 Nikolaidis 84 minut.

Sastav Grčke:

Atmatsidis, Apostolakis, Kasapis, Ouzounidis, Kalitzakis, Dabizas, Zagorakis, Donis (od 46 minute Aleksandris), Vryzas (od 34 minute Batista), Tsartas (od 76 minute Frantzekos), Nikolaidis. Selektor je bio Kostas Polichroniu.

Sastav Bosne i Hercegovine:

Omerović, Nermin Šabić, Vlatko Glavaš, Muhamed Konjić, Sead Katana, Senad begić 8od 64 minute Mirza Varešanović), Smajić (od 65 minute Fuad Šašivarević), Baždarević, Kodro, Elvir Bolić (od 60 minute Vedin Musić), Elvir Baljić. Selektor je bio Fuad Muzurović.

Upao je tada Bajević sa smokvama i dao je informacije o sastavu Grčke :mrgreen:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 03 jul 2013, 12:43

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1998 godine(8.10.1996), Bologna.

Bosna i Hercegovina - Hrvatska 1:4

Sudija je bio Atanas Uzunov iz Bugarske. Strijelci za Hrvatsku Bilić 12 minut, Vlaović 30 minut, te Bokšić 65 minuta i 86 minuta. Gol za reprezentaciju Bosnu i Hercegovinu postigao je Hasan Salihamidžić u 22 minuti.

Omerović, Nermin Šabić (od 53 minute Begić), Beširević, Konjić (od 64 minute Pintul), Katana, Geca, Smajić, Baždarević, Bolić, Teljigović (od 58 minute Halilović), Salihamidžić. Selektor je bio Fuad Muzurović.

Sastav Hrvatske:

Dražen ladić, Juršević (od 43 minute Dario Šimić), Robert Jarni, Zvonimir Soldo, Jerkan, Slaven Bilić (od 83 minute Zoran Mamić), Aljoša Asanović, Goran Vlaović (od 87 minute Igor Cvitanović), Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Bokšić. Selektor je bio Miroslav Ćiro Blažević.

Hasan Salihamidžić je debitirao za A tim, s tim da je ranije igrao za mlađu selekciju mislim jednom.

Hasan se igrao sa protivnicima, lomio im je kičmu i Ćiro nije mogao vjerovati šta im jedan igrač radi. Otto Barić je hvalio uveliko Hasana, te je napominjao da je sreća za Hrvatsku što nema raspoloženih saigrača. Veliki hendikep za BiH je bilo i neigranje Hibića, te Baljića, mislim da su bili neki problemi sa pasošem.

MaliPrinc
Kontakt:

Post Postao/la MaliPrinc » 03 jul 2013, 22:20

Neutral je napisao/la:Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1998 godine (1.9.1996), Kalmata.

Grčka - Bosna i Hercegovina 3:0

Sudija je bio Gunter Benko iz Austrije. Strijelci za Grčku bili su: 1:0 Ouzounidis 41 minut, 2:0 Apostolakis 77 minut, 3:0 Nikolaidis 84 minut.

Sastav Grčke:

Atmatsidis, Apostolakis, Kasapis, Ouzounidis, Kalitzakis, Dabizas, Zagorakis, Donis (od 46 minute Aleksandris), Vryzas (od 34 minute Batista), Tsartas (od 76 minute Frantzekos), Nikolaidis. Selektor je bio Kostas Polichroniu.

Omerović, Nermin Šabić, Vlatko Glavaš, Muhamed Konjić, Sead Katana, Senad begić 8od 64 minute Mirza Varešanović), Smajić (od 65 minute Fuad Šašivarević), Baždarević, Kodro, Elvir Bolić (od 60 minute Vedin Musić), Elvir Baljić. Selektor je bio Fuad Muzurović.

Upao je tada Bajević sa smokvama i dao je informacije o sastavu Grčke :mrgreen:
E sad smo im vratili za sva vremena
"Furaj mali sam sredinom furaj mali tom dolinom"

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 04 jul 2013, 08:09

Prijateljska utakmica (6.11.1996), Sarajevo

Bosna i Hercegovina - Italija 2:1

Sudija je bio Robert Sedlacek iz Austrije. Strijelci: 1:0 Salihamidžić 7 minut, 1:1 Chiesa 12 minut, 2:1 Bolić 44 minut.

Mirsad Dedić, Nermin Šabić (od 69 minute Dadić), Beširović, Muhamed Konjić (od 75 minute Pintul), Senad Begić, Jašarević, Vlatko Glavaš, Halilović (od 62 minute Sead Kapetanović), Elvir Bolić (od 63 minute Brkić), Salihamidžić, Elvir Baljić (od 60 minute Musić). Selektor je bio Fuad Muzurović.

Sastav Italije:

Toldo(od 46 minute Marchegiani), Carnasciali, Torricelli (od 70 minute Apolloni), Di Mateo (od 46 minute Giunti), Padalino, Maldini, Dino Baggio (od 46 minute Lentini), Albertini, Casiraghi (od 46 minute Ravanelli), Zola, Chiesa (od 46 minute Simone). Selektor je bio Arrigo Sachi.

Italija u zaista jakom sastavu. Malo nakon ovog poraza Arrigo Sachi je dobio otkaz. Uvijek je BiH imala potencijal 8-)

arius
Kontakt:

Post Postao/la arius » 04 jul 2013, 09:45

Neutral je napisao/la:Nisam naišao na sličnu temu, tako da se ovdje može pisati o svim utakmica koje je odigrala reprezentacija BiH, od prijateljskih do takmičarskih. Kako sam slobodan ima mjesec dana potruditi ću se da nađem sve i svašta iz arhiva kojeg imam :)

Krenimo redom:

Prva utakmica je bila famozna prijatelksa utakmica sa Fortunom iz Dizeldorfa (Dusseldorf) 1995 godine. Utakmica je završila rezultatom 2:2. Sav prihod je išao u humanitarne svrhe.

Albanija - Bosna i Hercegovina, prijateljska utakmica (30.11.1995), Tirana. Utakmica je sudio Hristo Danilovski iz Makedonije. Utakmica je završila rezultatom 2:0 za Albaniju. Strijelci za Albansku reprezentaciju su bili Šendro u 30 minuti, te Dobi u 50-toj minuti.

U sastavu Albanije su igrali sljedeći igrači :

Nalbani (od 46 minute Kaplani), Tole (od 46 minute Novi), Malko, Šendro (od 82 minute Gallo), Shulku (od 63 minute Dede), Alliu (od 46 minute Cipi), Haxhi (od 46 minute Dobi), Jupi (od 75 minute Ruhi), Kola (od 46 minute Miloti), Prenga, Zajmi. Selektor Albanije je bio Neptun Bajko.

Sastav Bosne i Hercegovine u tom susretu:

Pintul, Vedin Musić, Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Fazlagić (od 80 minute drugi Fazlagić), Džafić, Demirović, Musemić (od 46 minute Osmanović), Hrnjić, Almir Turković. Selektor Bosne i Hercegovine je bio Fuad Muzurović.

NAravno revijalne i prijateljske utakmice su služile da se fifi i uefi skrene pažnja na Bosnu i Hercegovinu. Naime Srbija, Hrvatska, Slovenija su već igrale kvalifikacije. Velikani kao Jusuf Pušina, Džemaludin Mušović, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Enver Marić, Sabahudin Vugdalić (sa obn-a mislim), Ivica Osim Faruk Hadžibegić itd su lobiralo kod Seppa Blattera.

Kasnije još više o utakmicama.

Ako već postoji ovakva ili slična tema, zamolio bi moderatora da prebaci ovaj moj post na tu temu, da tamo nastavim pisati.
bila je i protiv kaiserslauterna 1993 godine sa susicem , bazdarevicem , sliskovicem , pedjom juricem itd

arius
Kontakt:

Post Postao/la arius » 04 jul 2013, 09:47

Neutral je napisao/la:Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1998 godine(8.10.1996), Bologna.

Bosna i Hercegovina - Hrvatska 1:4

Sudija je bio Atanas Uzunov iz Bugarske. Strijelci za Hrvatsku Bilić 12 minut, Vlaović 30 minut, te Bokšić 65 minuta i 86 minuta. Gol za reprezentaciju Bosnu i Hercegovinu postigao je Hasan Salihamidžić u 22 minuti.

Omerović, Nermin Šabić (od 53 minute Begić), Beširević, Konjić (od 64 minute Pintul), Katana, Geca, Smajić, Baždarević, Bolić, Teljigović (od 58 minute Halilović), Salihamidžić. Selektor je bio Fuad Muzurović.

Sastav Hrvatske:

Dražen ladić, Juršević (od 43 minute Dario Šimić), Robert Jarni, Zvonimir Soldo, Jerkan, Slaven Bilić (od 83 minute Zoran Mamić), Aljoša Asanović, Goran Vlaović (od 87 minute Igor Cvitanović), Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Bokšić. Selektor je bio Miroslav Ćiro Blažević.

Hasan Salihamidžić je debitirao za A tim, s tim da je ranije igrao za mlađu selekciju mislim jednom.

Hasan se igrao sa protivnicima, lomio im je kičmu i Ćiro nije mogao vjerovati šta im jedan igrač radi. Otto Barić je hvalio uveliko Hasana, te je napominjao da je sreća za Hrvatsku što nema raspoloženih saigrača. Veliki hendikep za BiH je bilo i neigranje Hibića, te Baljića, mislim da su bili neki problemi sa pasošem.

e kad ga hasan zavali za izjednacenje umalo ne zarati opet u mostaru :D

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 04 jul 2013, 09:49

Različite prijateljske utakmice koji su služile za prikupljanje novca za pomoći BiH.

Ja znam protiv Fortune da se igralo i rezultat je bio 2:2. Ako znaš rezultat te utakmice onda postavi, bio bi ti zahvalan.

maxuz baxuz
Kontakt:

Post Postao/la maxuz baxuz » 04 jul 2013, 11:27

arius je napisao/la:bila je i protiv kaiserslauterna 1993 godine sa susicem , bazdarevicem , sliskovicem , pedjom juricem itd
Ima cak i snimak koji je postavio @JoeCelt ovdje (na dnu stranice).

JoeCelt
Kontakt:

Post Postao/la JoeCelt » 04 jul 2013, 18:59

Kaiserslautern - BiH
http://www.dailymotion.com/video/xxnv7q ... -bih_sport
22. marta 1993. godine - Koblenz, Njemacka
humanitarna utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine - 1. poluvrijeme
Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Cesena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FC Luzern), Meho Kodro (Real Sociedad), Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić
Reprezentaciju je sa klupe vodio Enver Ališić, a još su bili prisutni potpredsjednik saveza Josip Katalinski, menadžer Namik Filipović, sekretar Nijaz Merdanović i doktor Mirhan Kapidžić.
Google Prevodilac - https://translate.google.com/?hl=bs

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 26 feb 2014, 13:59

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1998. godine (10.11.1996), Ljubljana.

Slovenija - Bosna i Hercegovina 1:2

Sudija je bio Charles Agius sa Malte. Strijelci: 0:1 Bolić 5 minut, 0:2 Kodro 33 minut, 1:2 Zahović 41 minut.

Sastav Slovenije:

Bošković, Englaro, Križan, Milaniš, Jermaniš, Šeh, Novak, Karić (od 75 minute Binkovski), Zahović, Udović, Šimundža (od 46 minute Vulić). Selektor je bio Zdenko Verdenik.

Dedić, Šabić (od 89 minute Kapetanović), Beširević, Konjić, Begić, Jašarević, Glavaš, Halilović, Kodro, Salihamidžić (od 75 minute Baljić), Bolić (od 88 minute Brkić). Selektor je bio Fuad Muzurović.

Prava drama se tada odvijala u svlačionici. Došlo je do prepirke između Muzurovića i Kodre. Uslijedio je tada famozni govor tadašnjeg selektora:

"Neki nisu bili ovdje tokom rata i niko vam to ne zamjera. Naprotiv, svima sam zahvalan što ste se odazvali, međutim, niko nema pravo da se ne bori, da ne izgara za reprezentaciju. Ja sam vas pozvao i ja za vas odgovaram. Ja odlučujem, hoćete li biti pozvani ili ne. Vaše je samo da se borite svim srcem za svoju zemlju."

Kodro je htio napustiti svlačionicu, Mušović je smirivao sve.

Epilog, Kodro zabija, suze radosnice, Bosna pobjeđuje Sloveniju. Slovenci su namjerno podgili visoke cijene karata za tu utakmicu jer su htjeli manji broj navijača iz BiH. Međutim naši su došli sa svih krajeva Evrope te su nadglasali Slovence.

tale07
Kontakt:

Post Postao/la tale07 » 16 sep 2014, 11:27

Interesuje me zna li neko da li negdje ima snimak citave utakmice BiH Albanija 1996(mislim da je to ta utakmica, prva utakmica repke na BP poslije rata) ili sami pocetak, tj ulazak igraca na teren. Bio sam jedan od onih djecaka sto uvode igrace pa da se vidim :urnebes:

Pauleta
Kontakt:

Post Postao/la Pauleta » 16 sep 2014, 14:49

Ne znam da li je ovo prava tema da ovo napišem, ali ne znam gdje bih drugo. Sportsport.ba je izbacio članak o bh igračima koji su nastupali u Ligi prvaka. U članku nije naveden Branimir Bajić. Sramota je da se izostavi ime jednog dugogodišnjeg reprezentativca. Brane je igrao LP u dresu Partizana. Molio bih moderatore da ovo proslijede i da se greška ispravi.
Begović, Burić, Stanković
Mujdža, Martić, O.Vranješ, Bičakčić, Bunoza, Šunjić, Zukanović, Kolašinac,
Hajrović, S.Vranješ, M.Vrančić, Miličević, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Grahovac, Lulić, Salihović
Džeko, Ibišević, Hodžić, Đurić

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 06 nov 2014, 13:33

Na današnji dan 1996. je odigrana prijateljska utakmica protiv Italije. Upisana je prva pobjeda u historiji.

[youtube][/youtube]
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

voltron30
Kontakt:

Post Postao/la voltron30 » 06 nov 2014, 17:25

I danas me trnci prođu kada se sjetim ove utakmice. Fudbalskom Savezu Italije i dan danas skidam kapu za ovaj ljudski čin. U tom poslijeratnom periodu kada smo sa zebnjom čekali da nam FIFA odobri igranje domaćih utakmica u Sarajevu, Talijani kao svjetski viceprvaci dolaze u Sarajevo i dokazuju cijelom svijetu da u BiH nema više ratne opasnosti i da se utakmice mogu sasvim normalno igrati.

Volio bih da naš Savez dogovori prijateljsku utakmicu s Italijom, da se na neki simboličan način ponovo zahvali talijanskom Savezu za ovu veliku gestu.

P.S.
Za ljubitelje Ćire, ta pyzda od čovjeka i veliki bosanski ''patriJota'' je svim snagama uz podršku Tuđmana izbjegavao da nam izađe u susret da utakmicu BiH-Hrvatska igramo u Sarajevu.

SGD53
Kontakt:

Post Postao/la SGD53 » 07 nov 2014, 19:57

Meni će u sjećanju ostati ona utakmica protiv Litvanije 99-e ne znam zašto tada sam bio mali ali sjećam se da su nam tada zabili gol za 2-1 i onda Baljić u sljedećem napadu zabio za 2-2 do kraja smo primili 2 gola, sjetio sam se te utakmice sada kada je Avdija na Svjetskom zabio onaj ekspresni pogodak.

A imam jedno pitanje, ona utakmica kada smo pobjedili Lihtenštajn 5:0 mislim da je tada Piplica branio i ako se dobro sjećam desila mu se na toj utakmici povreda mislim da je slomio mali prst na šaci ili sam nešto pobrkao, ali mislim da je to bilo na toj utakmici ako ko zna molim vas da mi odgovori :D
1953, 1971, 1973, 1976, 1977, 1978, 1989, 1990

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: lol89 i 23 gosta.