Zasto sam se javio na ovu temu. Pisao bih nesto o Amaru Osimu. Neki od vas ga osporavaju, neki ga zestoko brane. Ja cu napisati neki svoj stav i svoje zapazanje.
Amar Osim je imao slicne uspjehe sa Zeljom prije 10 godina, tj. nakon mnogih titula, dolazilo je do pada. Istorija se ponavlja, iz Zelje odlaze odlicni ponajbolji igraci, a zauzvrat Amar nikoga ne dovodi(bas kao i sad). Nakon odlicnih prvih rezultata u inostranstvu eliminacija Norvezana i slidni nastupi za NewCastleom i Malagom, dolazi do blamaza protiv Spartaka Levskog i Litexa, zatim Zeljo pada i u PL. Vrlo brzo nakon toga Amar Osim dobija otkaz u Zelji. U jednom od interviewu Amara Osima na upit o njegovom otkazu Amar kaze da je razlog za to "idiotizam uprave Zelje", sto znaci da nisu prihvatali njegovu ideju o daljem razvoju Zelje, a to je po njemu bilo idiotski.
Nakon toga, tj, nakon Amara Zeljo ne postize nista znacajno ni u prvenstvu ni u KUP-u, sve do ponovnog dolaska Amara Osima sezona 2008/2009 cini mi se. Osvojili ste sa njim od tada 5 titula u B i H, u Evropi nista znacajno izuzmemo li eliminaciju moldavskog Serifa. Istorija se ponavlja, Zeljo je igracki puno slabiji. Amar je tvrdoglav i ne popusta, istorija se ponavlja.
E sad se postavlja pitanje, sta dalje? Da li u slucaju eventualnog neuspjeha Amara Osima da li ga smjeniti ili slusat ga da se Zeljo razvija kako Amar hoce.
Ako mene licno pitate, zadrzite Amara Osima, koliko god on zeli da bude menager zelje. To govorim sa aspekta navijaca Celika. Da je bilo koji trener Celika donio Celiku 5 titula za 4 godine, ja bi trazio da bude dozivotni trener Celika, pod uslovom naravno ako on to zeli.
Sto se tic evaseg licnog nastupa sa Plzenom, realno sanse su vam vrlo male, ali borite se, pa sta bude, ja vam licno zelim svako dobro da prodjete favorizovanog Plzena prvo radi vas, a onda naravno i zbog progresa bh fudbala/nogometa u cjelini

Sportski pozdrav iz Zenice da sportskiji ne moze biti