imas li link da se skine ta igrica..i koji su zahtjevi,vidis da mi ova nece,crkava mi laptop svaki put kadje igramAjsKjub je napisao/la:EU3 Divine Wind sa MEIOU modom je 10x bolji od EU4.
Igre - Kako, gdje, šta...?
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Igre - Kako, gdje, šta...?
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !
a jbg meni bio cejf Srbiju osvojitAjsKjub je napisao/la:CB je razlog za rat, kada ulazis u rat bez CBa dolazi do pada stabilnosti drzave te se povecavaju sanse za bune i svakojake nepozeljne stvari. Pogotovo ako igras sa vecom drzavom u kojoj stabilnost sporije raste/se oporavlja stoga nije preporuceno ratovati cejfom.
a kako se pojavi taj CB il sta vec
Jel moze koji napisat mali tutorial za nas velike pocetnike koji su igrali samo RTS-ove tipe RoN,AoE itd.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
@LBJMVPOtelo je napisao/la:Jel moze koji napisat mali tutorial za nas velike pocetnike koji su igrali samo RTS-ove tipe RoN,AoE itd.
@Duke
napisite covjeku a mozda pomogne i nama ostalim koji su poceli bar malo kontat
Kada hoću pokrenuti EU3 izbaci mi ovo:
Unable to load Jit Compiler: (mscorjit.dll): file may be missing or corrupt. Please check or rerun setup.
Šta da radim?
Unable to load Jit Compiler: (mscorjit.dll): file may be missing or corrupt. Please check or rerun setup.
Šta da radim?
FK Željezničar ~ FC Arsenal !
Damir Džumhur, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić, Amel Tuka.
Damir Džumhur, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić, Amel Tuka.
porazgovaraj sa njim koji je problem u komunikaciji xDAsharaK je napisao/la:Kada hoću pokrenuti EU3 izbaci mi ovo:
Šta da radim?
[youtube][/youtube]
delko je napisao/la:porazgovaraj sa njim koji je problem u komunikaciji xDAsharaK je napisao/la:Kada hoću pokrenuti EU3 izbaci mi ovo:
Šta da radim?
[youtube][/youtube]
Hajdi ne seri, pitam ozbiljno
- Donnie Darko
- Kontakt:
mscorjit.dll
probaj skinut ovaj fajl
probaj skinut ovaj fajl
Skino, al gdje da ga ubacim?Donnie Darko je napisao/la:mscorjit.dll
probaj skinut ovaj fajl
- Donnie Darko
- Kontakt:
Tamo gdje je instalirana igra. Kao kad krekujes.AsharaK je napisao/la:Skino, al gdje da ga ubacim?Donnie Darko je napisao/la:mscorjit.dll
probaj skinut ovaj fajl
- Donnie Darko
- Kontakt:
[youtube][/youtube]
Ovo se treba online igrat. Najbolja igrica svih vremena.
Ovo se treba online igrat. Najbolja igrica svih vremena.
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Ovo je tačno, od kad sam počeo igrati MEIOU nisam ušao na vanillu uopšte. Prije toga sam igrao Whole World Mod, ali je kreator tog moda odavno prestao da ga nadograđuje.AjsKjub je napisao/la:EU3 Divine Wind sa MEIOU modom je 10x bolji od EU4.
Ipak, EU4 je igra na totalno drugi fazon, a čovjek se zaželi nečeg novog, MEIOU sam ispegl'o do kraja, nemam više šta igrat' tamo.
@Mello i ostali
Ima tutorial u sklopu igre i to prilično dobar, međutim suština cijele priče je da se mnoge stvari nauče ingame. Prošlo je mnogo vremena dok sam ja shvatio šta znači badboy modifier na EU2. Kasnije je to nazvano infamy na EU3 i eksplicitno pokazano jer se radi o važnom parametru. Na EU4 to je overexstension. To je modifier koji ti ne dopušta da se ponašaš k'o slon u staklarskoj radnji, mora postojati mjera za osvajanje, a poželjno je imati i razlog za osvajanje (pomenuti casus belli, što na latinskom znači razlog za rat). Ako osvajaš bez ikakve mjere i razloga onda će te ljudi okarakterisati kao opasnog manijaka i probaće razne načine da ti stanu u kraj, tj. imat ćeš pobune širom države, ostali će ti objavljivati rat i udruživati se u koalicije protiv tebe. Kad sam pomenuo pobune, postoji više razloga zbog kojih bi se ljudi bunili u određenoj provinciji (teritoriji). Niska stabilnost, nekompatibilna kultura, druga religija, politika centralizacije (tj. više takse-porezi) su razlozi zbog kojih ljudi logično nisu sretni i to će nerijetko ispoljiti. Da bi uspješno vodio državu, pogotov veliku, moraš strogo voditi računa o tim parametrima. Izgubiti stabilnost objavljujući rat bez razloga kao što je to uradio neko (pročitao sam gore) je čisti luksuz koji definitivno vodi u propast, pogotov ako se upravlja velikom državom. Dalje, preobraćivanje u državnu religiju se strogo preporučuje jer osim što će smanjiti rizik za pobunu dovešće i do ekonomskog prosperiteta preobraćene provincije. Na EU3 i ranijim verzijama provincije koje postaju jezgro države (core) su to postajale same od sebe nakon nekog vremena. Na EU4 na tome treba raditi. I konačno, posljednji korak je mijenjanje kulture neke provincije u državnu, što ranije nije bilo moguće osim ako se ona sama ne promijeni putem eventa. Sve te stvari vrijede uloženog novca, samo treba dobro procijeniti trenutak kada ih treba raditi. Kao što vidite, ja ovdje najmanje pričam o bitkama, a to je iz razloga što su one čista formalnost ako se formira moćno carstvo obzirom da AI skoro nikad nije u stanju da formira sličnog takmaca kao igrač, a ako se to i desi radi se uglavnom o Francuskoj. Ipak, kada se ratuje sa jačim državama najvažnije je koristiti jednodimenzionalno razmišljanje AI-a. Vaš cilj je isti, uništiti tuđu vojsku i zauzeti provincije, ali AI to shvata prilično doslovno, on nikad neće svjesno pustiti protivničku armiju u svoju teritoriju da bi je opkolio ili smanjio njen broj usljed negativnih prirodnih efekata (planina, pustinja i sl.). Nije uvijek moguće pobijediti AI-a, ali generalno se može kompenzovati vojni deficit i do tri puta, naravno uz dobru strategiju.
Zadnja izmjena: DukeOfWellington, dana/u 21 avg 2013, 01:31, ukupno mijenjano 2 puta.
- Ponos Torina
- Kontakt:
Sta se desilo sa onim projektom,bila je Bosna Mediavel expanzija,samo ne znam za koju igru tacno..
usomi sinoc svitac usobu ja mislijo neko scigarom hoda posobi kase nisam slogiro tobejarabi
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Dalje, na EU3 se moglo direktno raspoređivati koliko novca od poreza i proizvodnje ide u svrhe razvijanja novih tehnologija, a koliko u kasu, a sada to nije moguće i te stvari zavise isključivo od stepena razvijenosti države, o čemu se mora posebno voditi računa jer loše vođena ekonomska politika neminovno vodi u bankrot, a država koja bankrotira nije ništa drugo nego plijen za rasparčavanje od strane susjednih država. Kada traje rat onda se mogu uvesti i ratne (dakle više) takse, što evidentno znači i veće prihode, ali ljudi logično neće biti presretni takvim potezom i brzo će se zasititi takvog rata (stavka war exhaustion) što direktno utiče na povećanje pobuna u državi. Dakle, treba biti oprezan sa ovim alatom.
Takođe, treba se staviti u kontekst vremena u kojem se igra odvija, a to doba je u historiji poznato kao Novi vijek. To znači da je formiranje porodičnih veza među dinastijama i dalje važna stavka, ali nije presudna kao recimo u Srednjem vijeku koji je opisan kroz igru Crusader Kings. U stavci Royal marriage (kraljevski brak) sadržana je cijela mudrost ovih odnosa, što je recimo u CK razrađeno do najsitnijih detalja. Royal marriage daje legitimitet monarhu i poboljšava odnose među državama koje su sklopile takav dogovor. Ovo je dobar alat za mirnu (diplomatsku) ekspanziju kakva je recimo preporučena za neko njemačko vojvodstvo. Vojni savez (Military alliance) je dogovor među državama da će jedna drugoj vojno pomagati u ratu. Postoji i tzv. War subsidiary, gdje jedna država novčano pomaže vojne pohode ili odbranu druge države, zavisno od njenog interesa. Manpower (vojni kapacitet) je stavka koja govori o tome koliko vojske imaš na raspolaganju za nadomještanje gubitaka. Ako imaš npr. armiju od 10,000 ljudi i ista iz bitke izađe sa 8,500 hiljada preživjelih vojnika, to znači da će se idućih mjeseci iz manpowera pomenuta armija opskrbiti sa 1,500 ljudi, što će evidentno uticati da se pomenuti manpower smanji za istu cifru. Manpower se također povećava mjesečno za određenu vrijednost sve dok ne postigne maksimalnu vrijednost, što zavisi od potencijala same države, tj. svaka provincija doprinosi manpoweru određenim brojem ljudi. Regrutovanje (u RTS krugovima poznatije kao "građenje" ili "štancanje") vojske također se vrši iz manpowera i to u hiljadama, tj. najmanje se hiljadu vojnika može pustiti u opticaj pri regrutovanju. Koliko će država imati vojske zavisi od toga koliki su realni kapaciteti i realne potrebe. Što veću armiju imaš to si sigurniji, ali i siromašniji jer održavanje armije košta đavo i po', a održavanje mornarice može da baci čovjeka u depresiju i o tome treba posebno voditi računa. Ako si Bosna onda si slab ekonomski, a ako si slab ekonomski onda ne možeš imati veliku armiju, pa u tom slučaju treba više poraditi na vojnim savezima. Tu su tri vrlo moćne države u igri oko Bosne i to Mletačka (Venecijanska) Republika, Ugarska Kraljevina i Osmanski Sultanat i ne bi bilo loše imati nekog od njih kao podršku, a najbolje Ugarsku.
Takođe, treba se staviti u kontekst vremena u kojem se igra odvija, a to doba je u historiji poznato kao Novi vijek. To znači da je formiranje porodičnih veza među dinastijama i dalje važna stavka, ali nije presudna kao recimo u Srednjem vijeku koji je opisan kroz igru Crusader Kings. U stavci Royal marriage (kraljevski brak) sadržana je cijela mudrost ovih odnosa, što je recimo u CK razrađeno do najsitnijih detalja. Royal marriage daje legitimitet monarhu i poboljšava odnose među državama koje su sklopile takav dogovor. Ovo je dobar alat za mirnu (diplomatsku) ekspanziju kakva je recimo preporučena za neko njemačko vojvodstvo. Vojni savez (Military alliance) je dogovor među državama da će jedna drugoj vojno pomagati u ratu. Postoji i tzv. War subsidiary, gdje jedna država novčano pomaže vojne pohode ili odbranu druge države, zavisno od njenog interesa. Manpower (vojni kapacitet) je stavka koja govori o tome koliko vojske imaš na raspolaganju za nadomještanje gubitaka. Ako imaš npr. armiju od 10,000 ljudi i ista iz bitke izađe sa 8,500 hiljada preživjelih vojnika, to znači da će se idućih mjeseci iz manpowera pomenuta armija opskrbiti sa 1,500 ljudi, što će evidentno uticati da se pomenuti manpower smanji za istu cifru. Manpower se također povećava mjesečno za određenu vrijednost sve dok ne postigne maksimalnu vrijednost, što zavisi od potencijala same države, tj. svaka provincija doprinosi manpoweru određenim brojem ljudi. Regrutovanje (u RTS krugovima poznatije kao "građenje" ili "štancanje") vojske također se vrši iz manpowera i to u hiljadama, tj. najmanje se hiljadu vojnika može pustiti u opticaj pri regrutovanju. Koliko će država imati vojske zavisi od toga koliki su realni kapaciteti i realne potrebe. Što veću armiju imaš to si sigurniji, ali i siromašniji jer održavanje armije košta đavo i po', a održavanje mornarice može da baci čovjeka u depresiju i o tome treba posebno voditi računa. Ako si Bosna onda si slab ekonomski, a ako si slab ekonomski onda ne možeš imati veliku armiju, pa u tom slučaju treba više poraditi na vojnim savezima. Tu su tri vrlo moćne države u igri oko Bosne i to Mletačka (Venecijanska) Republika, Ugarska Kraljevina i Osmanski Sultanat i ne bi bilo loše imati nekog od njih kao podršku, a najbolje Ugarsku.
Zadnja izmjena: DukeOfWellington, dana/u 21 avg 2013, 12:43, ukupno mijenjano 2 puta.
- ronweasley
- Kontakt:
Zna li neko bilo kakvu rukometnu igricu?
Može i online, može i menadžer...koja god varijanta. Bitno je samo da je rukomet. 
Aco Petrović:"Ja možda nisam najbolji trener na svijetu, ali srce koje sam dao ovoj zemlji je ogromno i zbog toga sam ponosan."
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Postoje i nacionalne ideje koje su u principu skup pozitivnih modifiera čije otključavanje doprinosi napretku države. Koju grupu ideja ćeš otključavati zavisi od toga šta želiš da postigneš. Ako si Velika Moskovska Kneževina ili Novgorodska Republika vjerovatno želiš postati Rusko Carstvo što znači da želiš ideje koje ti omogućavaju veliku vojsku i toleranciju velikog broja kultura. Ako si Engleska vjerovatno želiš postati Velika Britanija, što znači da želiš veliku mornaricu i brži razvitak nadolazećeg kolonijalnog carstva. U principu sam procijeniš šta želiš postići i biraš ideje koje ti pomažu u tome.
Ako se još čega sjetim pišem sutra. A i vi pitajte.
Ako se još čega sjetim pišem sutra. A i vi pitajte.
Mislis Projekat Srednjovjekovne BiH u TOTAL WAR ekspanziji? Ja koliko znam iz nekih misterioznih razloga se stalo sa tim,ima vec dugo vremena..niko nista ne poduzima o tome,tako da je taj Projekat ocigledno zavrsio u kanti za smece..Ponos Torina je napisao/la:Sta se desilo sa onim projektom,bila je Bosna Mediavel expanzija,samo ne znam za koju igru tacno..
- DukeOfWellington
- Kontakt:
http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... 6b2ab95d2dAsharaK je napisao/la:Kada hoću pokrenuti EU3 izbaci mi ovo:
Šta da radim?
Probaj od ovog nešto. Nikad mi se nije desio taj problem.
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
IHF Handball challaenger 2012 ima i 2013 ali ti treba key da je raspakujes.ronweasley je napisao/la:Zna li neko bilo kakvu rukometnu igricu?Može i online, može i menadžer...koja god varijanta. Bitno je samo da je rukomet.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
- ronweasley
- Kontakt:
Je li to igraš ti, ono simulacija kao PES za fudbal ili je menadžer u pitanju? Jbg ne znam.Unofficialpage je napisao/la:IHF Handball challaenger 2012 ima i 2013 ali ti treba key da je raspakujes.ronweasley je napisao/la:Zna li neko bilo kakvu rukometnu igricu?Može i online, može i menadžer...koja god varijanta. Bitno je samo da je rukomet.
I kakav key?
Aco Petrović:"Ja možda nisam najbolji trener na svijetu, ali srce koje sam dao ovoj zemlji je ogromno i zbog toga sam ponosan."
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 6 gostiju.