- Da, zainteresovan sam da vodim reprezentaciju Bosne i Hercegovine – rekao je Ljupko Petrović, poznati trener, nekadašnji šef struke Crvene zvezde s kojom je 1991. godine osvojio titulu prvak Evrope.
Petrović je predsjednik Udruženja fudbalskih trenera Srbije, ali prema najavama namjerava da napusti ovu funkciju. Ljupko je rođen u selu Brusnica Velika, općina Bosanski Brod.
- Ja sam Bosanac, državljanin sam BiH, to je moja zemlja i moja velika želja je napraviti nešto za naš fudbal – govori Petrović i nastavlja – Apsolutno kod mene postoji želja da budem selektor. Ne trebamo se folirati. Želim napraviti neki veliki uspjeh što bi ostalo zabilježeno u istoriji, kao što sam uspio sa Crvenom zvezdom.
Šta mislite o reprezentaciji BiH?
- Imamo sjajnu reprezentaciju, koja je u kvalifikacijama igrala vrlo dobro. Tu igra nekoliko veoma dobrih igrača, koji su mladi i mogu još puno napredovati. Mislim da je reprezentaciji BiH nedostajalo više kompaktnosti, timske igre. Svaki od igrača se treba staviti u službu ekipe. Šteta je što se BiH nije kvalifikovala na Mundija, ali nije smak svijeta. BiH može igrati važnu ulogu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
Vi ste, dakle, raspoloženi da preuzmete bh. državni tim?
- Naravno da jesam. Trebalo bi dogovoriti neke stvari, postaviti ih na svoje mjesto, da nebi kasnije došlo do nekih razmirica. U početku jasno postaviti stvari na svoje mjesto. Treba vidjeti kakve su želje čelnika Saveza, kakvi su planovi, ambicije, a naravno da i ja imam svoje želje. U principu nisam težak tip i mogu se sa svakim dogovoriti, naravno ukoliko postoji želja za tim.
Šta mislite o bivšem selektoru Ćiri Blaževiću?
- Veliki trener, moj dobar prijatelj. On je naparavio puno dobrih stvari sa Bosnom i Hercegovinom. Učinio je nešto da sada svi žele da vode reprezentaciju i da cijene bosanske igrače.
Da li ste pratili kvalifikacijske utakmice?
- Gledao sam neke utakmice, posmatrao sam i kratke sažetke. Napravljen je dobar rezultat, u grupi u kojoj su Španija, Turska i Belgija, sve dobre ekipe. Bosna je bila druga. Gledao sam i jedan i drugi meč s Portugalom. Možda je malo nesreća što se igralo sa Portugalom, koji je jedna dobra reprezentacija, ali može se puno više.
Znate li da postoji još kandidata za selektora reprezentacije?
- Nisam baš upoznat o kome se radi.
Sušić, Barbarez, Bajević i Baždarević?
- Sve su to dobri treneri, velika imena, jako ih cijenim. Imaju kvalitet i zaslužuje jedno takvo mjesto kao što je selektor BiH.
Da li je bilo nekih kontakata sa ljudima iz Saveza?
- Pričao sam sa svojim prijateljima, niko me drugi nije zvao. Vjerovatno će, ukoliko bude interesa s druge strane, neko i mene kontaktirati. U svakom slučaju, stojim na dispoziciji – rekao je Ljupko Petrović.
Ljupko petrović je profesionalno igrao fudbal 15 godina i to 12 godina u Osijeku (1967. – 1979.), te tri godine u SAD-u (1979. – 1982.). Ostao je upamćen kao jedan od najboljih igrača generacije koja je ostvarila promociju Osijeka u kasnim 70-ima. Kao trener radio јe s Osiјekom, subotičkim Spartakom, Voјvodinom, beogradskim Radom i Crvenom Zvezdom. S Voјvodinom јe 1989. osvoјio prvenstvo Jugoslavije u nogometu, a s Crvenom Zvezdom Kup evropskih šampiona 1991. U inostranstvu јe radio u španskom Espanyolu, urugvajskim Peñarolu, grčkom PAOK-u i Olympiakosu, saudijskom Al-Ahliju i kineskom Shangai Shenhuom i Beijing Guoanom. Godine 1994. po drugi je put preuzeo Crvenu Zvezdu sa koјom te iste sezone osvaјa duplu krunu. Tokom 2000.-ih vodio je bugarske klubove Levski Sofiјa, sa koјim јe osvoјio prvenstvo Bugarske 2000. i Litex Loveč, s koјim јe bio prvak naredne godine.
U junu 2004. godine po treći je put postao trener Crvene Zvezde, ali јe zbog loših rezultata podnio ostavku. Tokom 2008. kratko јe bio trener OFK Beograda, ali јe podnio ostavku, ovaj put zbog zdravstvenih razloga i stanja u srpskom fudbalu, da bi 2. juna 2008. obјavljeno јe da јe postao trener hrvatskog prvoligaša Croatije iz Sesveta. Po odlasku iz Sesveta, Petrović je jedno vrijeme vodio Vojvodinu, a onda postao predsjednik Udruženja trenera Srbije.