Postao/la sergejevic » 01 sep 2013, 17:48
Dugo sam razmisljao o sinocnjoj utakmici, skupilo mi se svega u glavi. Cekao sam da napise neko duzi post od ovih koji to rade, ali niko nista, jedino jos barbarez pise. Ja cu, vala, sve napisati sto imam, sve to sto mi se skupilo, nece biti nebitnih tema, pa eto, ne ljutite se na dugom postu.
Utakmica, kao utakmica, jako lose, tek na momente je bilo malo zara i tempa, a onda bi sudija sve unistio. Ovo je opsta lakrdija u reziji sudija. NE GOVORIM DA JE NEKO OSTECEN, jednostavno iz utakmice u utakmicu u cijeloj ligi je haos opsti. Pa onoliko sjeckanja igre, kartona za sve i svasta, to je nevjerovatno. Pa brate dragi, ako ne mozes drzati utakmicu pod kontrolom lagano sjedi kuci, nek sudi ko to moze. Nije problem imacemo jednog sudiju u ligi i prilagodjavati utakmice njemu. Ne moze publika i klupa suditi utakmicu, jednostavno nema smisla. Golman Zrinjskog u 7. minuti pocinje sa zadrzavanjem, i tako je zavrsio slavno svoju malu epizodu. Seljacki, ali neko mu je to dopustio. Ja nisam mogao gledati zadnjih 15 min.
Atmosfera na stadionu, poprilicno dobra, ako izuzmemo neke pjesme kojima nije mjesto na stadionu, ali navikao sam, te mi ne smeta toliko, i ne obracam paznju. Dalje, na ovakvim utakmicima se vidi koliko je Zeljo velik u nasim okvirima. Isto kao mi u Evropi, svaka odluka sudije na nasu stetu, ide skandiranje: "lopovi" "Uefa mafia" i sl. Opet je Zeljo privukao dosta gledalaca, a ni oni na "tribini stajanje" tj "ultrasi" nisu imali svoj show kako to biva u gradu na Vrbasu.
Nasa ekipa je u opstem rasulu. Ne zna se ko sta tu radi, i jako los izbor igraca, valjda jer nemamo drugih. Jamak, Svraka i Tomic su drzali vezu ekipe. To su tri zujalice, koje na terenu rade za druge i u njihovoj sjeni. Bez bilo kakve promjene ritma, podvale neke lopte, neke kreacije, i to je nasa velika boljka. Ovi igraci mogu igrati dok se kriju iza nekoga. Zbog toga mozemo zaliti za Zebom, Bekricem, Beslijom...mogao je Svraka zabijati dok je igrao iza Zebe ili Bekrica, ali sada nema nikoga da se kriju i sve pada u vodu. Igraj na sigurno, daj loptu nazad, nabi i sl.
Los izbor igraca, opet, imamo "krkana" Kerlu nazad, a napade nam organizuje odbrana. Dakle, sta ocekivati od takvog igraca nego da je nabije ili da pogrijesi. Znaci, igra nam pada. Hasanovic pogubljen nazad, i ocekivano se to desilo, nije njegova pozicija, s Kerlom koji je inace takav, i to je cijena. Samo ne znam kako neki pljuju Selimovica, koji je najvise uradio za nas tim. Pokusavao je nesto, pravio visak, i da loptu u vezu, kada treba nesto da se izrodi "zujalice" samo daju loptu provom do sebe, umrtve napad i sve ponovo. Prelagano smo se mi odrekli nekih igraca, sada se vraca to sve, jer je struka precijenila nase igrace, i misli su da oni mogu iznjeti sezonu i osvajati bodove, a vidimo vec da to ide jako tesko.
Naravno, jos nije vrijeme za paniku, ja sam poprilicno zadovoljan dosadasnjim ucininkom, brojem bodova, ali igrom nisam, mislim da nije niko. Vrijeme je da se Amar vrati, jer znam da ce on ovo posloziti, i naravno nece ponovo biti neka bajna igra, ali ce izvuci najbolje od ovoga sto imamo. Nadam se da se "odmorio" da je vidio sa strane sta to nestima, dosle su valjda neke pare u klub i idemo dalje raditi.
Ono sto mene najvise boli, neda mi mira, baca me u depresiju je stanje unutar kluba. Pa majku mu, ima li iko da radi. Ja kada sam nedavno govorio o svim tim stvarima, i Amaru kao nekome o kome mi ovisimo, napali su me gotovo svi. Niko nista godinama ne radi, zapravo, jucer prije utakmice, jedan covjek mi govori da je negdje u Hadzicima, na vikendici vidio Dzelu. Sta je on tu radio dok se momci bore za bodove. Sta je on tu radio dok svi napadaju i Dinu, i Amara i igrace. Borili su se, donosli bodove, trofeje i ginuli za nas dres, a sta je gospoda u klubu uradila. Ostavila ih same, sta urade urade, nista za njih ni Zelju nisu uradili. Sram nek ih bude sve. Mozemo se mi nadati, i nadati i nadati da ce nam neko napraviti stadion, neke Arene i sta sve ne. Naivno slusati lazi, ali dok sami nesto ne pocnemo zivjecemo u iluziji.
Mora se presjeci vec jednom, ovako ne ide. Ne znam da li ste vi svjesni da cemo se morati boriti za drugu priliku. Prva je prosla hladno pored nas, umjesto da se zakacimo za Amara i ekipu da napravimo iskorak u finansijskom smislu, u infrastrukturi paraziti su samo sjedili. i sta sad? Opet ispocetka, praviti drugu ekipu da osvaja, jer one prve gotovo da i nema, odlazilu su jedan po jedan, ciklus je citav prosao a mi nista nismo uradili.
Sve se to primjeti, primjeti se na posjeti, mada mnogi nedaju reci nista za to, ali jesmo budale, jeste 1000 ljudi, pa i 2000, ali nije 50 000 ljudi ludo. Zelju vole i uvijek ce voljeti, ali tjeraju se sa stadioni, nismo svi isti, neko nece preci preko nekih stvari. Sramota da klub koji je u zadnjih 5 godina propustio 2-3 trofeja, nema sponzora, nema uslovan stadion, nema apsolutno nista, osim jednog covjeka.
Mi cemo se nastaviti lagati, pljuvati Dinu i cijelu ekipu, onda ce doci koja pobjeda, pa euforija, pa mi ovo, pa ono, a pravi problemi ce ostati tu gdje jesu i vuci nas konstatno na dno. Kako kazu "koliko para, toliko muzike" mi smo se Boga mi za male pare, naslusali dobre muzike. E sad je pitanje hocemo li nam sve to doci sada na naplatu, ili cemo nastaviti s dobrom muzikom.
Ne mogu vise, drugi dio nekad poslije.