upravo tako ja eto nisam imao priliku gledati prijeratnog Zelju ali mnogo toga znam i stari mi prica, i ja imam 24g. nisam bas ni balavac, ali danas nekako imamo taj problem gdje balavurdija, glume neke huligane, neke Beogradjane iz 90 tih god. to Zeljini navijaci nikada nisu bili niti nama treba to. Zeljo je klub iz naroda i imamo sjajne navijace, medjutim ova danasnja moda to kvari, sjecam se navijanja i tamo 2000 tih god. nekako je atmosfera ljepsa bila, i jedno je sigurno ne stoji svakome ni da bude huligan, ni casual fazon, jednostavno u zivotu trebas biti original pa kakav god da si ali da to furas na sebi svojstven nacin, pa tako i nasi navijaci da budemo prepoznatljivi po svojim nekim sminka furkama kao sto smo bili i dosad a ne sada odjednom da se mi furamo na neke ili nekog, neke cakije, neke bitke, sacekuse, ulijetanja na stadion,politika itd... to nismo mi.starigrad je napisao/la:drug, ne znam koliko imas godina, ali ja se sjecam zeljinih utakmica jos dok nije ni postojala grupa TM87 (o podgrupama da i ne govorim). pogledaj klipove sa tekme Zeljo-videoton i puno toga ce ti se kazati. ko je tada bio inicijalna kapisla navijanja? pogledaj snimak tekme Zeljo-zvezda 3-0, pred sami rat. sjever tek bio izgradjen. cujes li pljuvace? ja cu biti iskren i reci da sam na tu tekmu otisao da bih gledao masinu za golove, kako su zvezdu tada zvali. valjda svi znamo kako ta tekma zavrsi (barem iz prica, a ja Bogami i licno gledajuci). i danas se nasmijem nidjinoj izjavi da ga je izvuklo, kod jednog od golova, sto mu je jedno stopalo vece za broj od drugog, pa zakacio loptu kako treba i ista zavrsi u golu. sjecam se, sa te tekme, golmana pavlovica, koji je pokupljen sa ljetovanja na moru (junior), a pruzi partiju zivota na golu. da, i amar je igrao u toj tekmi. da ne pominjem tekmu sa sionom (u istoj sezoni kada smo igrali sa videotonom), kada sam sjedio na polupraznom jugu, kao sto se danas sjedi na sjeveru i posmatrao tekmu, ali niko nije pljuvao nikoga. svi smo dosli da gledamo Zelju, pa kako god zavrsilo.FKZ1921 je napisao/la:Neko predhodno rece da mu je ova generacija Manijaka najdraza.Dijelim taj osjecaj i sigurno se radi o najboljoj grupi u drzavi.Zenica je prilika da se to jos jednom pokaze.U Zenici nam treba podrska ekipi,ali nam ne treba nikakva tenzija.U slicaju bilo kakve zesce tenzije,voda ide na mlin Celika.Igracki smo daleko bolji i dobijamo to.Celik ima neke sanse samo na frku,hahu,i slicno.
Zato Manijaci,salovi,grla i dlanovi,bez provokacija i nasjedanja na provokacije,tako cemo najbolje pomoci Zelji.
Ekipa nam je prilicno neiskusna,i ako se stvori neka veca nervoza i frka na terenu,Celik ce se bolje snaci.
sta hocu reci? to su bila vremena kada se navijaci Zelje nisu djelili po tribinama i pljuvacima i "pravim" navijacima. to su bila vremena kad se, u cijeloj bivsoj jugi, cjenila igra Zelje, rijeke, ofk beograda, radnickog iz nisa... jer se igralo za gol vise i umiralo u romantici. hvala Bogu, od navedenih, Zeljo napravio i najbolje rezultate.
danas je problem, sto se problemi frustriranosti pojedinih "mangupa" prenose na tribine (ne samo grbavice, nego vecine stadiona) i tu se ispoljavaju kompleksi vece i manje vrijednosti, a rezultat kluba je u drugom planu.
zivim za dan kad ce se srediti istok na grbavici i da na miru i sa gustom gledam tekmu svog Zelje. da ne slusam debile na sjeveru, koji jos na zagrijavanju krenu sa psovkama i prozivanjem igraca. s druge strane, da ne slusam i ne obracam paznju na siromasan repertoar pjesama sa juga, gdje je bitnije ispljuvati i ispsovati protivnicki klub, nego podrzati svog Zelju. ja Zelju volim, odrastao sam s tom ljubavlju i umrijet cu sa njom. ovi, nazovi navijaci, pa i ja medju njima, su prolazni, Zeljo zivi vjecno i dok sam ziv on je u mom srcu. mogu se trenutno naljutiti (prvenstveno zbog tih sjecanja i poredjenja sa sadasnjom situacijom), ali se brzo vratim u realnost i shvatim da je ta ljubav jaca od svega. prateci Zelju, ispratio sam par generacija igraca, danas ih rjetko ko i pomene, a i dalje idem na tekme, zbog Zelje, ne zbog pojedinaca koji nose njegov dres. tako ce biti dok sam ziv.
edit; da bih se nadovezao do kraja na tvoj post. na utakmice ne dolazim ni zbog pojedinaca, niti grupe sa tribine, nego iz ljubavi prema klubu. svako od nas ima svoj karakter i nije u redu bilo koga isticati. svako vrijeme i pojedinac ima svoje prednosti i mane i nema smisla praviti takva poredjenja.
FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Re: FK Željezničar
ŠAMPIONI: *1946, *1972, *1998, *2001, *2002, *2010, *2012, *2013...
KUP BiH: 2000, 2001, 2003, 2011, 2012 ...
SUPER KUP: 1998, 2000, 2001
Kup UEFA: četvrtfinale 1971/1972, POLUFINALE 1984/1985.
KUP BiH: 2000, 2001, 2003, 2011, 2012 ...
SUPER KUP: 1998, 2000, 2001
Kup UEFA: četvrtfinale 1971/1972, POLUFINALE 1984/1985.
Ramić odličan u dresu Travnika
http://fkzeljeznicar.ba/ramic-odlican-u ... nika/6722/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://fkzeljeznicar.ba/ramic-odlican-u ... nika/6722/" onclick="window.open(this.href);return false;
Sve što imaš njemu daš, mi smo Željini Željo je naš !
White shoes never lose !
White shoes never lose !
-
- Kontakt:
Rušimo Celika 100%, opusteno..Samo put Zenice 
btw. na balkanu ce navijanje uvijek biti isto i nadam se da ce ostat (jer mi se ovo navijanje puno vise svidja nego nekih navijaca velikih klubova (naravno uz male korekcije), tesko je iskorijeniti sve to.Nijedna grupa nije toliko 'cista', uvijek imas dalabu u svakoj navijackoj skupini

btw. na balkanu ce navijanje uvijek biti isto i nadam se da ce ostat (jer mi se ovo navijanje puno vise svidja nego nekih navijaca velikih klubova (naravno uz male korekcije), tesko je iskorijeniti sve to.Nijedna grupa nije toliko 'cista', uvijek imas dalabu u svakoj navijackoj skupini

Vidi "starigrad",haman smo mi po godinama tu negdje.Vjeruj da sam bio na toj tekmi sa zvijezdom (3:0,nikola dva i j.velic),bio na novom sjeveru,ako se dobro sjecam sva tri gola su pala bas na sjeveru. Zelju pamtim,volim i gledam od one najslavnije generacije 71/72.Medjutim,ja ti nisam za neko pretjerano peglanje o tome kako je nekad bilo,kakvi su majstori igrali,kako se navijalo...Naprosto ne vidim u tome neki veliki smisao.nosim to u sebi i to mi je dovoljno. Pokusavam biti realan,sagledati realno vrijeme i okolnosti u kojima trenutno zivimo pa tako i situaciju oko naseg nogometa opcenito i naravno,sve vezano za Zelju.
Kad sam napisao da su ovi navijaci najbolji,mislio sam prvenstveno na jug,na grupu koja je do kraja odana,koja bodri tim neovisno o rezultatu.Ako si bio u srijedu,morao si registrovati situaciju kod vodeceg gola leotara njihovu reakciju,samo su dodali gas i nastavili jos glasnije navijati.Slazem se za sjever.Godinama(najmanje 20) sam na sjeveru i od prve utakmice finala kupa sa sirokim sam rekao nikad vise na sjever.
Naravno,jug mora rijesiti problem baklji,sporadicnih pojava nacionalizma,sporadicnih pojava plitike. Kao sto maloprije napisah,na srecu imamo odlicnu priliku da naucimo vrlo vaznu lekciju na tudjoj gresci i uvjeren sam da ce to i biti tako,navijaci Zelje nisu glupi.
Kad sam napisao da su ovi navijaci najbolji,mislio sam prvenstveno na jug,na grupu koja je do kraja odana,koja bodri tim neovisno o rezultatu.Ako si bio u srijedu,morao si registrovati situaciju kod vodeceg gola leotara njihovu reakciju,samo su dodali gas i nastavili jos glasnije navijati.Slazem se za sjever.Godinama(najmanje 20) sam na sjeveru i od prve utakmice finala kupa sa sirokim sam rekao nikad vise na sjever.
Naravno,jug mora rijesiti problem baklji,sporadicnih pojava nacionalizma,sporadicnih pojava plitike. Kao sto maloprije napisah,na srecu imamo odlicnu priliku da naucimo vrlo vaznu lekciju na tudjoj gresci i uvjeren sam da ce to i biti tako,navijaci Zelje nisu glupi.
ne sjecam se bas sampionske generacije 71/72, ipak sam premlad tada bio. samo sam zelio reci da svako vrijeme, grupe i pojedinci imaju svoje prednosti i mane. ko je bio vodja navijaca te sampionske generacije 71/72 i koja grupa je organizovala bodrenje Zelje? ko je bio vodja i koja grupa je organizovala pohod u beograd, na finale kupa marsala tita sa velezom (imam srecu da sam i tu bio uzivo i dan danas mi je golman culjak u najruznijem sjecanju)? nemam ja nista protiv ovih modernih trendova i grupa na tribini. svako vrijeme nosi svoje, ali ja se ne nalazim u toj furci. sve sto hocu reci, ja na tekme dolazim zbog Zelje. da li da gledam idica, mesu, skoru, odu, ficu, mihajlovica, rutka, skiju, mumija, joldica, bukija, jamaka, svraku, zolu... pobrojah dosta igraca ili sa druge strane, rudar kakanj, kiseljak, brotnju, troglav, leotar, borac, siroki, napredak kragujevac, radnicki nis, sutjesku, pristinu, ofk beograd, zvezdu, partizan... nabrojah i mnogo klubova. da li gledam Zelju u ovom pokusaju lige ili prvoj ili drugoj saveznoj ligi sfrj (a gledao sam i srcem navijao i u drugoj ligi sfrj)... nebitno. tu sam uvijek i jedino zbog Zelje, bez obzira na polozaj na tabeli i nivo takmicenja. nisam tu iz furke i da sam vidjen. ne privlacim paznju svojim prisustvom, nego sam tu iz ljubavi i bolesne navike. sto nas vise bude takvih, bit ce bolje svima. moje misljenje i ne trazim istomisljenike i podrzavanje.FKZ1921 je napisao/la:Vidi "starigrad",haman smo mi po godinama tu negdje.Vjeruj da sam bio na toj tekmi sa zvijezdom (3:0,nikola dva i j.velic),bio na novom sjeveru,ako se dobro sjecam sva tri gola su pala bas na sjeveru. Zelju pamtim,volim i gledam od one najslavnije generacije 71/72.Medjutim,ja ti nisam za neko pretjerano peglanje o tome kako je nekad bilo,kakvi su majstori igrali,kako se navijalo...Naprosto ne vidim u tome neki veliki smisao.nosim to u sebi i to mi je dovoljno. Pokusavam biti realan,sagledati realno vrijeme i okolnosti u kojima trenutno zivimo pa tako i situaciju oko naseg nogometa opcenito i naravno,sve vezano za Zelju.
ne moram navijati za f.k. sarajevo da bih mogao reci da sam sarajlija
Nazalost,nije u finalu s velezom branio culjak vec s.njegus.Ma jasno mi je sta hoces reci,svako ima pravo na svoj izbor.
pardon, za njegusa si u pravu, moja greska. sjecam se jos jedne tekme sa velezom na grbavici, kad su realno imali jacu ekipu od nas. tada za njih igrali sliskovic, halilhodzic, tuce... citav istok u crvenom bio od rodjenih (sjever ni u projektu nije bio). i uzmemo ih 1-0. sva provokacija prema navijacima veleza je bila nase navijanje vahideeeeeee, vahideeeeee, vahideeeeeee.... jer su oni na taj nacin podrzavali halilhodzica. nikakve majke, dede, nane i ocevi se nisu pominjaliFKZ1921 je napisao/la:Nazalost,nije u finalu s velezom branio culjak vec s.njegus.Ma jasno mi je sta hoces reci,svako ima pravo na svoj izbor.
"starigrad" da te ne citiram elem pogodio si sa svojim postom samo tako.Sticajem okolnosti malo sam stariji pa pamtim vremena doduše kao dijete kad se meza i piće nosilo na jug koji nije faktički ni postojao kao tribina.tj onaj njegov gornji dio.Tada pogotovo nije bilo grupa i grupica koje navodno imaju pravo na navijanje za Želju.Super ti je post i nadam se da onih koji misle svojom glavom ima i biće ih sve više.Ono što ja hoću da kažem je da bi i trenutna uprava kluba trebala,morala izaći sa jasnim stavom o dešanjima na tribinama.Prvi put ,ma koliko mi se to ne sviđalo,skidam kapu saopštenju Fk Sarajevo,tj ono što je izašlo nakon što su se glave ohladile i shvatile ko su im dušmani.Mi smo imali kaznu i suspenziju ali se nikad klub izdigao iznad i jasno rekao da neće to i to na tribini.Da se razumijemo Osim je kukao i molio ali đaba,Nemoj plljuvat po klubu ,po željinoj djeci,Svaka baklja znači kaznu,svaka psovka znači manjak samopouzdanja.Ako ti momci koji navodno navijaju za svoj klub nisu naučili nešto iz ovog najnovijeg slučaja u komšiluku onda klub mora naći način da legalnim sredsvima zaštiti svoje ime i svoje pare.Zašto svaku tekmu ne ispratiti goste sa aplauzom i par komada u mreži..Željo je zaista ime i kao takvi smo atraktivni i raznim spodobama iz sfere politike. Bojim se da je i ova zadnja ujdurma na koševu bila u svrhu nacionalne homogenizacijei vraćanja u tor.Para nemamo i niko od tih mogućih dušebrižnika neće platiti račune tom istom Zoli kojem su svi ustali kad je ušao na teren.Zato pamet u glavu i vratimo se Želji
-
- Kontakt:
dobra stvar je sto je krenulo ovog ramica, nadam se da ce jos zabijati i da ce se vratiti sa posudbe kao jako dobar igrac, steta sto i pehilj nije na posudbi 

17.09.1921. Radnički klub ljudskih vrijednosti !
"Ma, Željo je, bolan, najveći i čast mi je igrati, čast je biti na Željinoj klupi, a ne još kapiten biti…"
"Ma, Željo je, bolan, najveći i čast mi je igrati, čast je biti na Željinoj klupi, a ne još kapiten biti…"
@starigrad
Nebih trebao tebi replicirati jer poštujem starije i njihova mišljenja ali ovo je forum na kojem razgovaramo i dijelimo mišljenja pa se nadam da nečeš zamjeriti ako prokomentarišem tvoj post.
Većinu stvari si u pravu a u nekim se nebih složio. Druga su to vremena bila! Tada je liga Jugoslavije bila cijenjena u Evropi i svijetu. Dovoljno je reći da smo tada znali odigrati utakmice sa Santosom i sl. dok danas bi ti se samo nasmijali kada bi izrazio želju da igraš sa nekim takvim. Realno, tada se imalo šta i vidjeti (što se kaže), igrači su bili kvalitetniji, dovoljno je samo reći da igrači nisu moglu zemlju napustiti do 27 godine tako da su svi timovi konstantno imali kvalitetne pojedince. Sve nam je jasno kada znamo da je tada Željo mogao igrati polufinale kupa UEFA dok je danas to samo san.
Imao si u ligi tu famoznu "veliku četvorku" koja je davala draž ligi i punila stadione, šta god izvučeš iz takvih mečeva bila je puna šaka brade, kao što danas ostali u PLBiH ligi imaju kada igraju sa nama. Htio sam reći, da su se ljudi zadovoljavali manjim stvarima i dovoljan im je bio i dobar potez, šut i sl. da se vrate sa stadiona sretni kada igraju protiv takvih ekipa i u takvoj ligi, a da ne spominjem kada ih pobjediš. Zbog toga i nije bilo "pljuvača" kao što kažeš. Imao si igrače, od prvog do zadnjeg, koji su znali igrati fudbal dok danas igraju neki koji su možda i zalutali u ovaj sport. Danas sa takvim, u ovakvoj ligi u kojoj si ti najveće ime, moraš osvajati titule a ti skoro pa da i nemaš kvalitet za to. Vjerujem da je zbog toga današnja publika drugačija i mnogo više psuje i nervira se.
Nemoguće je porediti ta vremena sa današnjim! Što se "navijača tiče", nebih rekao da ih možemo nazvati navijačima. prije bih rekao da je to bila tzv. publika koja je sa vremena na vrijeme davala podršku igračima. Ovi današnji su skroz nešto drugo, teško se mogu porediti kao što si i sam rekao. Ne kažem da su ovi danas bolji, samo kažem da su dva različita svijeta. Sam Meša Baždarević je u članku od neki dan rekao (ne znam jesi li čitao) da Željo tada nije imao ovakve navijače i dodaje da je kojim slučajem imao da bi mnogo više postigli... Bio sam i ja na toj utakmici Željo - Zvezda 3:0 1989. godine, doduše mlad ali zapamtio sam, nebih se složio da je bilo nešto previše spektakularno (što se navijanja tiče) u odnosu na ovo sad, samo što je bio praznik za oči u kojoj tvoj klub sa mladom ekipom pobjeđuje tu famoznu Zvezdu sa velikih 3:0, maltene, istu onu Zvezdu koja će par godina poslije osvojiti ligu šampiona. Ali da je bilo drugačije, bilo je, puna grbavica, svi plješću na svaki dobar potez i nama i njima, kao danas recimo u engleskoj. Teško, teško da se mogu porediti i po kojoj osnovi.
Može se vidjeti i na ovim videima...
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Nebih trebao tebi replicirati jer poštujem starije i njihova mišljenja ali ovo je forum na kojem razgovaramo i dijelimo mišljenja pa se nadam da nečeš zamjeriti ako prokomentarišem tvoj post.
Većinu stvari si u pravu a u nekim se nebih složio. Druga su to vremena bila! Tada je liga Jugoslavije bila cijenjena u Evropi i svijetu. Dovoljno je reći da smo tada znali odigrati utakmice sa Santosom i sl. dok danas bi ti se samo nasmijali kada bi izrazio želju da igraš sa nekim takvim. Realno, tada se imalo šta i vidjeti (što se kaže), igrači su bili kvalitetniji, dovoljno je samo reći da igrači nisu moglu zemlju napustiti do 27 godine tako da su svi timovi konstantno imali kvalitetne pojedince. Sve nam je jasno kada znamo da je tada Željo mogao igrati polufinale kupa UEFA dok je danas to samo san.
Imao si u ligi tu famoznu "veliku četvorku" koja je davala draž ligi i punila stadione, šta god izvučeš iz takvih mečeva bila je puna šaka brade, kao što danas ostali u PLBiH ligi imaju kada igraju sa nama. Htio sam reći, da su se ljudi zadovoljavali manjim stvarima i dovoljan im je bio i dobar potez, šut i sl. da se vrate sa stadiona sretni kada igraju protiv takvih ekipa i u takvoj ligi, a da ne spominjem kada ih pobjediš. Zbog toga i nije bilo "pljuvača" kao što kažeš. Imao si igrače, od prvog do zadnjeg, koji su znali igrati fudbal dok danas igraju neki koji su možda i zalutali u ovaj sport. Danas sa takvim, u ovakvoj ligi u kojoj si ti najveće ime, moraš osvajati titule a ti skoro pa da i nemaš kvalitet za to. Vjerujem da je zbog toga današnja publika drugačija i mnogo više psuje i nervira se.
Nemoguće je porediti ta vremena sa današnjim! Što se "navijača tiče", nebih rekao da ih možemo nazvati navijačima. prije bih rekao da je to bila tzv. publika koja je sa vremena na vrijeme davala podršku igračima. Ovi današnji su skroz nešto drugo, teško se mogu porediti kao što si i sam rekao. Ne kažem da su ovi danas bolji, samo kažem da su dva različita svijeta. Sam Meša Baždarević je u članku od neki dan rekao (ne znam jesi li čitao) da Željo tada nije imao ovakve navijače i dodaje da je kojim slučajem imao da bi mnogo više postigli... Bio sam i ja na toj utakmici Željo - Zvezda 3:0 1989. godine, doduše mlad ali zapamtio sam, nebih se složio da je bilo nešto previše spektakularno (što se navijanja tiče) u odnosu na ovo sad, samo što je bio praznik za oči u kojoj tvoj klub sa mladom ekipom pobjeđuje tu famoznu Zvezdu sa velikih 3:0, maltene, istu onu Zvezdu koja će par godina poslije osvojiti ligu šampiona. Ali da je bilo drugačije, bilo je, puna grbavica, svi plješću na svaki dobar potez i nama i njima, kao danas recimo u engleskoj. Teško, teško da se mogu porediti i po kojoj osnovi.
Može se vidjeti i na ovim videima...
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Kad dođu teški dani i kada ti loše krene, digni pogled ka tribini ugledaćeš tamo mene...
- jovanmaksimovic
- Kontakt:
1.borac 20, 2.zrinjski 17, 5.zeljeznicar 14
znaci sad se vidi koliko nama tacno nedostaje 4 boda iz utakmica sa radnikom i slavijom... ovako je sve jos dostizno ali kako borac igra ili ne igra i uzima bodove, nadam se da cemo nakon 19. kola biti u domenu 3-4 boda iza njih...
znaci sad se vidi koliko nama tacno nedostaje 4 boda iz utakmica sa radnikom i slavijom... ovako je sve jos dostizno ali kako borac igra ili ne igra i uzima bodove, nadam se da cemo nakon 19. kola biti u domenu 3-4 boda iza njih...
https://www.youtube.com/watch?v=H1M8yfyW2fo
FOR PAUL
FOR PAUL
@anonimac, naravno da ne zamjeram, sve dok nema vrijedjanja i dok normalno komuniciramo. nemam namjeru bilo kome soliti pamet i mudrovati. vec rekoh, samo iskazujem svoje misljenje i ne trazim istomisljenike. ali, ne mozes reci za onu masu u beogradu, na finalu kupa sa velezom, da su samo gledaoci. ne mozes reci za rahmetli Djildu, dok jos nije postojala grupa TM, da je bio samo gledatelj. ne mozes za navijace veleza, tada su imali naziv rodjeni, koji na grbavici ispune kompletnu tribinu istok i oboje je u crveno, da su samo gledaoci. da ne nabrajam dalje. i tada je bilo zara i ljubavi, ali se sve iskazivalo na neki drugi, za mene prikladniji i prihvatljiviji nacin. vec rekoh, shvatam promjene i drugi stil zivota, samim tim i navijacke furke i obicaje, ali se ja ne nalazim u njima (jbg, ni godine mi ne dozvoljavaju te egzibicije). na utakmice i dalje idem, nasao svoj miran kutak na jugoistoku, u donjem dijelu i pratim igru (ako se ovo moze nazvati igrom). i to je to.
a to za tadasnji kvalitet lige, veliku cetvorku, zakon o 27 godina prije odlaska u inostranstvo... sve to stoji. nazalost, danas se fudbal previse komercijalizovao i ubijena je ta ljepota, jedne divne igre. danas veliki klubovi jedu male. o nasim klubovima je u toj konstalaciji bespredmetno i razgovarati i ako se igdje slazem sa danasnjim navijacima (dosta mladjim od sebe), to je ona parola uefa-mafia, jer su prvenstveno oni doveli do komercijalizacije fudbala, gladju za profitom, osnivanjem lige prvaka, gdje su se izdvojili "velikani" i postaju sve veci. od ovih malih, povremeno, neko kratkotrajno bljesne, pokupi mrvice sa stola i vrati se u svoje sivilo
a to za tadasnji kvalitet lige, veliku cetvorku, zakon o 27 godina prije odlaska u inostranstvo... sve to stoji. nazalost, danas se fudbal previse komercijalizovao i ubijena je ta ljepota, jedne divne igre. danas veliki klubovi jedu male. o nasim klubovima je u toj konstalaciji bespredmetno i razgovarati i ako se igdje slazem sa danasnjim navijacima (dosta mladjim od sebe), to je ona parola uefa-mafia, jer su prvenstveno oni doveli do komercijalizacije fudbala, gladju za profitom, osnivanjem lige prvaka, gdje su se izdvojili "velikani" i postaju sve veci. od ovih malih, povremeno, neko kratkotrajno bljesne, pokupi mrvice sa stola i vrati se u svoje sivilo
Zadnja izmjena: starigrad, dana/u 27 sep 2013, 00:03, ukupno mijenjano 2 puta.
-
- Kontakt:
Pusti navijače, vidi igre.Ljudi prije 20 godina igrali sto puta brže nego ovi naši današnji fudbaleri.
DRUG NEBI TI PUNCA
U pravu si, možda sam se pogrešno izrazio ali to mi je nekako bio najprikladniji naziv da napravim razliku između tih vremena. Daleko od toga da sam mislio na pojedince kada sam to govorio. Uvijek je bilo i biti će srćanih likova koji su bili drugačiji od ostalih. Mislio sam na mase koje sam ja tako doživio. Ja i zaboravih, tek sad mi pade na pamet da je ovdje priča o navijačima zabranjena.starigrad je napisao/la:@anonimac, naravno da ne zamjeram, sve dok nema vrijedjanja i dok normalno komuniciramo. nemam namjeru bilo kome soliti pamet i mudrovati. vec rekoh, samo iskazujem svoje misljenje i ne trazim istomisljenike. ali, ne mozes reci za onu masu u beogradu, na finalu kupa sa velezom, da su samo gledaoci. ne mozes reci za rahmetli Djildu, dok jos nije postojala grupa TM, da je bio samo gledatelj. ne mozes za navijace veleza, tada su imali naziv rodjeni, koji na grbavici ispune kompletnu tribinu istok i oboje je u crveno, da su samo gledaoci. da ne nabrajam dalje. i tada je bilo zara i ljubavi, ali se sve iskazivalo na neki drugi, za mene prikladniji i prihvatljiviji nacin. vec rekoh, shvatam promjene i drugi stil zivota, samim tim i navijacke furke i obicaje, ali se ja ne nalazim u njima (jbg, ni godine mi ne dozvoljavaju te egzibicije). na utakmice i dalje idem, nasao svoj miran kutak na jugoistoku, u donjem dijelu i pratim igru (ako se ovo moze nazvati igrom). i to je to.

+1 Dobro si!bagrcavi je napisao/la:Pusti navijače, vidi igre.Ljudi prije 20 godina igrali sto puta brže nego ovi naši današnji fudbaleri.

Kad dođu teški dani i kada ti loše krene, digni pogled ka tribini ugledaćeš tamo mene...
- jovanmaksimovic
- Kontakt:
i to u 90. minutiAnonimac je napisao/la:+1 Dobro si!bagrcavi je napisao/la:Pusti navijače, vidi igre.Ljudi prije 20 godina igrali sto puta brže nego ovi naši današnji fudbaleri.Tuga, al baš... U tri pasa izbaciše kompletan tim onakve Zvezde i zabiše gol, Majstori!

poneki fudbaleri iz te generacije (vazda, huric, alihodzic...) su pokazatelji da je zeljo jos pocetkom ovog milenija imao igrace koji su prosli staru skolu jugoslavenskog fudbala i vidjelo se tacno na njima kako znaju sta rade i da prije svega trce na terenu... danas imas samo par izuzetaka koji pokazaju ipak da je fudbal kod nas jos uvijek amaterizam...
https://www.youtube.com/watch?v=H1M8yfyW2fo
FOR PAUL
FOR PAUL
-
- Kontakt:
Iskreno ja sam kriv i izvinjavam se portalu što sam pokrenuo ovu priču i evo šta sam napisao:FKZ1921 je napisao/la:Vidi "starigrad",haman smo mi po godinama tu negdje.Vjeruj da sam bio na toj tekmi sa zvijezdom (3:0,nikola dva i j.velic),bio na novom sjeveru,ako se dobro sjecam sva tri gola su pala bas na sjeveru. Zelju pamtim,volim i gledam od one najslavnije generacije 71/72.Medjutim,ja ti nisam za neko pretjerano peglanje o tome kako je nekad bilo,kakvi su majstori igrali,kako se navijalo...Naprosto ne vidim u tome neki veliki smisao.nosim to u sebi i to mi je dovoljno. Pokusavam biti realan,sagledati realno vrijeme i okolnosti u kojima trenutno zivimo pa tako i situaciju oko naseg nogometa opcenito i naravno,sve vezano za Zelju.
''HOću da skrenem pažnju ovim momcima sa juga koji su mi ubjedljivo najdraža generacija navijača jer bodre klub ikad gubi i kad dobija, imaju dobre transove itd itd ali brate te bkalje, topovski udari i sl, kao i nekad izbor pjesama se mora popraviti. Živim za dan kada će se na Grbavici bodriti samo rukama i glasovima i navijati samo za Želju a ne psovati (kao protiv SLavije) drugima i sl.''
Cilj mi je bio da izbace ove negativne stvari i da ubuduće budemo sve ono o čemu priča @starigrad i ostali sa kojima se također slažem u većini. Međutim najbolje me shvatio @FKZ1921 pa zato i citiram njega i ovo što je napisao jer je to srž svega što sam htio reći. Ovi sada su mi najdraži zbog toga što imaju potencijal da kad izbace te negativne stvari, a izbaciće ih kad malo sazriju sigurno, dobijemo genreacije navijača koji će biti taj moj ideal odnosno ispunit će mi želju da dočekam dan o kojem sam govorio. Neko reče da i mi moramo reagovati na ta neka navijanja i moramo i to ne samo na forumu nego na stadionu. Evo kad je taj sjever poveo navijanje ''mi smo Željini...'' npr. itd itd. Također, želja mi je bila da im skrenem pažnju da to što prije doživim. Naravno sve generacije su imale nešto što je super ali nikad nisu bile ovakve reakcije na loš rezultat na primljen gol i sl. bar koliko mene sjećanje služi a to i jeste od neke 1987 otprilike. Ove navijače prije nastanka grupe nisam ni uzimao u obzir to je bilo nešto drugo neka druga vremena. Ne može meni nijedan pojedinac od ovih sada biti draži od DŽilde rahmetli i njegove raje niti može ko imati veće zasluge od njih što postoje uopšte ovi sada ali nadams e da je jasna poenta priče.
Ma htjeli mi priznati ili ne,ali Jugoslavija je bila velika,moćna sila tadašnjeg svijeta s tim i njena liga,tako se dolazi do zaključka kakva država,takva liga.
Možemo mi pričati šta hoćemo ali svi klubovi iz bivše Juge su svoje najveće uspjehe doživjeli upravo u onom sistemu.
Možda neki ne znaju ali treba napomenuti da jugoslavenski igračima je bio zabranjen transfer u instranstvo dok nebi napunili 27god,zapitajte se kakve su sad šanse da prvak svijeta padne na Grbavici?
Možemo mi pričati šta hoćemo ali svi klubovi iz bivše Juge su svoje najveće uspjehe doživjeli upravo u onom sistemu.
Možda neki ne znaju ali treba napomenuti da jugoslavenski igračima je bio zabranjen transfer u instranstvo dok nebi napunili 27god,zapitajte se kakve su sad šanse da prvak svijeta padne na Grbavici?
-
- Kontakt:
zlajson je napisao/la:Pozdrav za sve Gargamelove dusmane, vidim vratio vam se Esad Plavi pa samo da pitam kako odigra proslo kolo posto je dva dana ranije dosao sa skandinavske turneje. Zanima me hoce li nastupiti na Bilinom jer u subotu "odradjuje gazu" u viteskom Tronu.

Grbavica naš je Hram!!!
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 32 gosta.