Kad sam spomenuo ameriku i mislio sam na njihove popularne sportove, a ne na fudbal. NBA klasican primjer gdje klubovi ne samo da mijenjaju imena i grbove nego i gradove.SamoZeljo je napisao/la:Ispravio sam komentar jer mi je palo na pamet da nisi navijac Sarajeva pa sam dodao da probas zamisliti svoj klub u takvoj situaciji.fanatic je napisao/la:Nit' sam ekonomista, nit' navijac Sarajeva nego samo iznosim cinjenice. A cinjenica je da on moze i **** na grb stavit', navijaci nista ne bi mogli uraditi jer je klub njegovo vlasnistvo.
Takve stvari se itekako rade (kad se vec qrcimo s boldanjem), u americi je to normala i u zapadnoj evropi ce polako preci u "naviku".
Ali Tan nije gl.up da to uradi sa Sa jer ono nema ni priblizno marketinski potencijal kao Cardiff pa da zivi od sponzorskih ugovora, vec dobar dio sredstava upravo sami navijaci daju(kupovina karata, dresova i sl.). To nije stvar samo sa Sa, nego sa vecinom ex-yu klubova tako da je to jos uvijek na nasim prostorima nezamislivo..
Amerikanci su fudbal poceli igratu jucer i sasvim je normalno da se jos traze.
Veliki klubovi i ozbiljni klubovi mijenjaju gostujuce dresove, svake godine i tako prodaju vise. Boju kluba ne mijenjaju. Ja ne vidim Bayern, Barcelonu, Real ili United u drugim bojama.
Ovo je klasicni idiotluk i nikakve pare ovo ne opravdavaju. Nadjes drugog sponzora ako treba ali od kluba ne pravis cirkus. Znam da su sponzori zahtjevali ali nije se moralo.
Ako drugi ljudi ovo ne rade i ne zahtjevaju, ne moraju ni oni i tacka.
IDIOTLUK, ravan onom kad je Torabi prevario desetine hiljada ljudi u Sarajevu.
To je nezamislivo kod nas i dalje(hvala Bogu), pa donekle i u evropi, ali evo sad je Tan "otvorio" sezonu s tim a ko zna sutra ce mozda bit' 15 Tanova.
U istocnoj evropi tesko da ce to u skorije vrijeme doci iz vise razloga, ali me ne bi cudilo da ovo kroz 10-15 godina postane pravilo na zapadu - kada neko kupi klub da istom i promijeni grb/boje.
Meni je licno ovo cirkusantski potez i nimalo ga neopravdavam, ali isto tako sam svjestan da je isti im'o puno pravo da to uradi.
Sta bi falilo vlasniku Man Citya da je to uradio ? Apsolutno nista, ionako ga City plaho i ne zanima - covjek bio na 2 tekme otkako ih je kupio..